Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Östermalmsgatan 55
Arkitekt: A.G. Forsberg 1881
Östermalm
ELEGANT SEKELSKIFTE - TREA MED KÄNSLA OCH BALKONG
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Ljuvligt sekelskifte möter modern elegans och kvalitet i denna underbara trea. Fastigheten stod klar år 1883 och ritades av arkitekt A.G. Forsberg. Detta välhållna hus är ett fint exempel på 1880-talets arkitekturströmningar, som inspirerades av italienskt 1400-tal. Lägenheten ligger på ett eget våningsplan och här bor du kungligt i ett hem som är renoverat i allra bästa stil. Inredningen, färgsättningen, den sociala planlösningen och takhöjden ger en exklusiv och genomtänkt känsla och de fina sekelskiftesdetaljerna bidrar med härlig atmosfär - stuckaturer, speglade dörrar, takrosetter, stora fönster och spegeldekorerade fönsternischer. Ljuvligt kök i vitt och ljusgrått med bänkar i Carraramarmor och dubbeldörr ut till den generösa balkongen. Två vilsamma och behagliga sovrum. Lägg till detta ett badrum av högsta klass från 2015. Här bor du bara ett par steg från en av stadens gröna lungor, Humlegården. Dessutom har du gångavstånd till bland annat Djurgården, för motion och natur, samt Stureplan, för all tänkbar shopping, service och nöjen. I området finns också rara Stureparken, många bra kvarterskrogar och mycket goda kommunikationer. Varmt välkommen hem. För fler bilder, klicka på valfritt fotografi och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: A.G. Forsberg 1881
Våning:
1 av 4, Hiss saknas
Rum:
3 rum och kök
Area:
85 m²
Avgift:
2 271 kr värme och vatten
Pris:
9 070 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Den vackra k-märkta fastigheten Älgen 19 stod klar 1883 och uppfördes efter ritningar av arkitekt A.G. Forsberg, som var en flitigt anlitad arkitekt i Stockholm under denna tid. Arkitekturen för tiden dominerades av nyrenässansen, som inspirerades av det italienska 1400-talet. Älgen 19 är delvis ett fint exempel på detta med en vacker och påkostad fasad, rusticerat murverk på bottenvåningen och till detta en portal mot Sturegatan i pampig klassicistisk stil. Huset är mycket välhållet med start under andra halvan av 1930-talet då fastigheten moderniserades och fick centralvärme, hiss och badrum. Arkitekten för denna renovering var Ivar Tengbom. Näst på tur under 1980- och 1990-tal stod inredning av vind och installation av balkonger mot gården. Husets stammar har löpande renoverats under 1990- och 2010-tal, dessutom är elstambyte utfört liksom tak- och fasadförbättringar. Under 2017 planeras en fönsterrenovering. Idag huserar Brf Älgen 19 i fastigheten och här finns 19 lägenheter och två lokaler som hyrs ut. I föreningen finns tvättstuga, takterass och cykelförråd samt en lugn och bra innergård. Dessutom bor du här i en förening med solid ekonomi och låga avgifter.

Närområdet


Med rara Stureparken runt hörnet och ett par steg till Humlegården har du här ett optimalt och grönt läge på Östermalm med gångavstånd till allt. Bland annat når du raskt Djurgården, Lill-Jansskogen och Gärdet till fots, där du bland annat kan njuta av sköna promenad- och motionsstråk. En bonus är att havets friska bris också finns på bekvämt gångavstånd. All tänkbar shopping och service hittar du vid Stureplan, som också erbjuder nöjen för alla, både tidigt och sent. I dina nya kvarter finns en mängd bra kvarterskrogar och tvärs över gatan hittar du den populära restaurangen Proviant. Närmaste t-bana är Stadion, men du kan likaväl gå till Östermalmstorg. Innerstadsbussar rullar också i detta område, bland annat buss 1 och 4. Kvarteren runt Östermalmsgatan 55 kännetecknas av sekelskiftets vackra arkitektur med rikt dekorerade husfasader - drömkvarter för den som gillar den här tidens stil och elegans.

Allmänt


Välkommen till denna eleganta trea i toppskick. Renoverad i allra bästa stil, där inredningen, färgsättningen, den sociala planlösningen och takhöjden ger en exklusiv och genomtänkt känsla. Här möts du av fina sekelskiftesdetaljer, som stuckaturer, speglade dörrar, takrosetter, stora fönster och djupa fönsternischer. Detta hem är genomgående inrett med ljusa väggar som matchas perfekt med den vitlaserade fiskbensparketten. Köket är en dröm i vita och ljusgrå toner. Karaktären sätts här bland annat av det franska metrokaklet, bänktopparna i Carraramarmor, det charmiga vädringsfönstret och den generösa balkongen. Det vackra och luftiga vardagsrum är som gjort för social samvaro. Sovrummen, varav det ena idag används som walk-in closet, är ljuvligt vilsamma samt milt och behagligt färgsatta. Dessutom ett badrum av högsta klass från 2015. Våningen har inga grannar på samma plan. Till lägenheten hör även ett källarförråd om 8 kvm.

Vardagsrum


Detta vackra, luftiga och generösa rum är som gjort för social samvaro. Sekelskiftesdetaljer, som höga golvsocklar, takrosett och påkostad stuckatur, bidrar med rätt sorts atmosfär. Två stora fönster med djupa spegeldekorerade nischer ger ett härligt ljusinsläpp, som förstärks av de ljusa väggarna, den vitlaserade fiskbensparketten och den väl tilltagna takhöjden. Här ryms med lätthet hörnsoffa, andra sitt- och förvaringsmöbler och kanske även ett matsalsbord för den som så önskar.

Sovrum 1


Ljuvligt och vilsamt sovrum i behaglig och mild färgsättning. Vacker tapet med blomster i vitt och silver matchas fint med den vitlaserade fiskbensparketten. Den generösa takhöjden och det stora fönstret med djup, spegeldekorerad nisch bidrar med rymd och ljus. Här möts du även av generös och vacker stuckatur samt höga golvsocklar.

Sovrum 2


Underbart sovrum med fina originaldetaljer som höga golvsocklar och stuckatur. Det stora fönstret med sin djupa nisch och den höga takhöjden bidrar till ljus och rymd. Här blir ljusa väggar och vitlaserad fiskbensparkett en perfekt kanvas för dina inredningsdrömmar. Idag används detta fina rum som en generös walk-in closet med två garderobsväggar, men det kan också fungera som bibliotek, hemmakontor, gästrum eller barnrum. Här finns även två stora inbyggda garderober.

Kök


En sann dröm i vita och ljusgrå toner. Köksluckor i varmvitt med spegeldekor och till detta franskt metrokakel i halvförband samt bänktoppar i ljuvligaste Carraramarmor. Ljusa väggar samt en väggdetalj i ruff putsad betong, som bidrar med karaktär. Till detta matchar den vitlaserade fiskbensparketten perfekt. Uppdaterad maskinell utrustning som diskmaskin, induktionshäll, inbyggd ugn, dubbel kyl/frys samt tvättmaskin och torktumlare, bland annat från Smeg. En inbyggt bokhylla för kokböcker och annat är placerad över den härliga matplatsen för fyra. Dessutom bra förvaring i charmig köksö samt två högskåp. Litet charmigt vädringsfönster, högt i tak och stort ljusinsläpp tack vare den fina glasade dubbeldörren som leder ut till balkongen, som i sin tur vetter mot den lugna innergården. Här ryms kafébord och två stolar samt odlingar och blomster.

Badrum


Elegant badrum av högsta klass från år 2015, som dessutom är stambytt. Italienskt kakel och kliniker i mörkgrått pryder väggar och golv. Bra förvaring i den specialbyggda kommoden med vita speglade luckor. Här finns också lyxig golvvärme, vägghängd wc, handdukstork och dusch med blandare i cool design samt glasvägg. Tvättmaskin och torktumlare finns i köket.

Hall


I denna fina och trevliga hall möts du av italienskt grått klinkergolv och ljusa väggar. Den höga takhöjden bidrar med rymd. Här finns bra plats för avhängning och förvaring.

Brf Älgen 19

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Älgen 19. Föreningen upplåter 18 lägenheter med bostadsrätt och 2 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekten A.G. Forsberg.


År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1987.


Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Renovering


Se lista på sid 3-4 i årsredovisningen vilken bland annat nämner stambyte år 1990 samt 2012-2013. Stammarna i aktuell trappuppgång byttes 2012-2013.

Kommande renoveringar


Skalskydd kommer installeras med brickor för ytterdörrarna för ökad säkerhet. Man inventerar för tillfället föreningens fönster och viss renovering kommer troligen att ske. Föreningen har en underhållsplan som man följer.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,25 mkr, vilket ger cirka 1 500 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 343 kr/kvm bostadsrättsyta. Både lån och avgift ligger alltså en bra bit under snittet.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Allians. Ansvarsförsäkring för styrelsen ingår.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Två stycken, en på vår och en på höst. Städdagarna avrundas med lite socialt samkväm och grillande.

Tvättstuga


Lägenheten har egen tvättmaskin i köket men föreningen har en välutrustad tvättstuga i källaren.

Gemensamma utrymmen


Cykelförråd under tak på gården. Takterrass med fantastisk utsikt som nås via stege högst upp i uppgången från Sturegatan 52.


Bredband och kabel-tv
Comhem för tillfället men fiberinfrastruktur diskuteras.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-01-26. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: A.G. Forsberg 1881
Energideklaration
Utförd
Energiförbrukning
125 kWh/år