Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tjärhovsgatan 10, 3tr
TURE SELLMAN 1930
SÖDERMALM - MEDBORGARPLATSEN
CHARMIG TJUGOTALSETTA MED PARKUTSIKT INTILL PULSEN
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: RYDELL

År 1932 restes denna ståtliga putsade byggnad efter ritningar av arkitekt Ture Sellman, som var utbildad vid KTH och som arbetade på uppdrag av byggherre Bertil Hallgård. Huset uppfördes i brytningen mellan klassicismen och funkisens totala genomslag och har i stort fått behålla sin ursprungliga vackra exteriör. Här bor du mitt på härliga Söder med utsikt över Björns trädgård och med Medborgarplatsen och Götgatan i princip utanför porten - det centrala och charmiga läget med all service du kan tänka dig inom en armlängds avstånd är mycket svårslaget. Detta hem bjuder dessutom på charm och atmosfär med sina eleganta och gedigna originaldetaljer, som speglade dörrar, ekparkett, vackra profiler på socklar och lister, spröjsat fönster med spanjolett och den vackra rundningen där vägg och tak möts. Och en generös inbyggd garderob bjuder på bra förvaring. En perfekt första lya! För fler fotografier, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
TURE SELLMAN 1930
Våning:
3 av 5, hiss finns
Rum:
1 rum
Area:
29.2 m²
Avgift:
1 324 kr inkl värme, VA
Pris:
3 100 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


År 1932 restes denna ståtliga putsade byggnad efter ritningar av arkitekt Ture Sellman, som arbetade på uppdrag av byggmästare Bertil Hallgård. Sellman tog examen från KTH 1914 och öppnade eget arkitektkontor 1917. Innan dess arbetade han bland annat för den erkände arkitekten Lars Israel Wahlman från Hedemora. Sellmans arkitektbana avslutades på 1940-talet då han i sitt eget företag började experimenterade med färgfilm. Huset uppfördes i brytningen mellan klassicismen och funkisens totala genomslag. Fastigheten stambyttes år 1998, tvättstugan 2002 och bortsett från entrén, som gjordes om något under 1940-talet, ser huset i stort sett ut som förr. I huset huserar Brf Gråberget 19 sedan 1940-talet. Föreningen består av 41 lägenheter och två lokaler. Här finns en söt liten innergård med soffgrupp och cykelstall. Balkong som alla har tillgång till finns på varje våningsplan.

Närområdet


Mitt på Söder! Här bor du nära Medborgarplatsen, Slussen, Mosebacke och Götgatan, ett av Söders mest populära restaurang- och butiksstråk. Dessutom har du Björns trädgård utanför porten och vid Medborgarplatsen finns all service du behöver. En kort promenad tar dig också till Katarina Bangata och Nytorget där du hittar några av stadens mest hippa och populära barer, butiker och restauranger. Missa inte det härliga fiket Älskade traditioner, som nyligen fått en utmärkelse av White guide, eller de coola retrobutikerna Daisy Dapper och Sivletto. Härifrån är det även bara en kort promenad till Vitabergsparken, som svalkar och erbjuder picknickplats under varma sommardagar. Sommartid spelas även parkteater här. Närmaste tunnelbana hittar du i princip utanför porten vid Medborgarplatsen.

Allmänt


Denna charmiga lya ligger utan insyn och stoltserar med en fin utsikt över Björns trädgård. De fina originalsnickerierna, som speglade dörrar, spröjsade fönster och lister med vackra profiler, ger lägenheten en härlig och mysig atmosfär. Dessutom är här högt i tak, vilket ger rymd, och den vackra ekparketten på golvet bidrar med en ombonad känsla. Tack vare en bra planlösning är detta hem lätt att möblera och allt du behöver ryms fint - till exempel säng, matplats, soffhörna och förvaringsmöbler. Lägg också märke till den vackra rundningen mellan vägg och tak i rummet samt de fint profilerade golvsocklarna och dörrlisterna. Dessutom finns här bra förvaring tack vare en stor inbyggd garderob i hallen. Till lägenheten hör även ett vindsförråd. En perfekt första lya!

Kök


Så rar kokvrå! Här ryms det viktigaste - spis med ugn och kyl med frysfack. Vita väggar kombinerat med härligt trägolv i original bildar en fräsch bas. Till detta vita släta luckor och klassiskt vitt 15x15-kakel med grå fog. Diskbänk i stilrent och praktiskt rostfritt samt en mindre arbetsbänk i stavlimmat trä. Öppna hyllor för kryddor och dina favoritsaker bidrar dessutom med luft och charm.

Allrum


Rummet möter dig med rymd tack vare högt i tak och ett storslaget fönster med spröjs och spanjolett i original samt utsikt över Björns trädgård. Dessutom en djup och vacker fönsternisch. Här råder lugnet med de vita väggarna och den fina hemtrevliga ekparketten som en bra bas för dina inredningsdrömmar. Rummet har ett mycket bra format och är därför lätt att möblera. Allt du behöver ryms med lätthet - säng, soffhörna, förvaringsmöbler och matplats. Lägg också märke till den vackra rundningen mellan vägg och tak samt de fint profilerade golvsocklarna och dörrlisterna.

Badrum


Ett mycket bra badrum! Helkaklat i vitt klassiskt 15x15-kakel med grå fog på väggarna och till detta sobert ljusgrå klinker på golvet. Handfat med kommod och spegelskåp ger bra förvaring. Dessutom finns plats för ytterligare förvaringsmöbel, till exempel en golvhylla. Dusch med duschdraperi och värmande och praktisk handdukstork.

Hall


Här möts du av en mycket fin och välplanerad hall, vars karaktär sätts av de vackra speglade dörrarna i original som leder vidare till badrum, kök och garderob. Här finns en liten nisch med en hatthylla i vintagestil för bra avhängning samt en generös inbyggd garderob. Vita väggar matchar här med hemtrevlig stavparkett i ek, som bidrar med välkomnande värme.

Brf Gråberget nr 19

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Gråberget 19. Föreningen upplåter 41 lägenheter med bostadsrätt samt två lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt Ture Sellman och uppfördes 1930.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1941.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Både den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av dels föreningens styrelse men också Stockholmia.

Renovering


1998 byte av V/A stammar och elstigare. 2002 renovering av terrasser. 2003 renovering av fasad och tvättstuga. 2007 takrenovering 2009 hissrenovering.

Ekonomi


Föreningen har ca 2,2 milj kr i långfristiga skulder. Det innebär en belåning om ca 1325 kr/kvm.

Avgift


Föreningen planerar ingen ändring av avgiften. Eventuelll höjning om 10% för renovering av takterrass, lån ca 1 milj.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen samt bank.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga


Gemensam tvättstuga i källare med tre tvättmaskiner, två torktumlare och 1 torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Föreningens innergård är möblerad med två sittplatser och rymmer också en gemensam grill och cykelparkering.

Bredband och Kabel-TV:


Kabel-tv (basutbud) via Com Hem ingår i månadsavgiften. Bredband via Bredbandsbolaget eller Telia.


Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens förvaltare 2017-01-25. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
TURE SELLMAN 1930
Energideklaration
Utförd 2008-04-18
Energiförbrukning
156 kWh/år