Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Blommensbergsvägen 112
Arkitekt: Axel Sjögren 1909
Gröndal
SEKELSKIFTESFYRA MED VILLAKÄNSLA OCH BALKONG
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Den gamla lärarbostaden i Blommensberg från år 1909 är en välbevarad pärla, som påminner om en patriciervilla. Burspråken, de mjukt böljande gavlarna och de spröjsade fönstren ger en nära nog perfekt arkitektur. Här hittar ni en färdigputsad pärla - en fyra som erbjuder livskvalitet och ett bekvämt villaliknande boende nära natur och stad. Detta sekelskifteshem bjuder bland annat på 12 fönster i tre väderstreck med vacker spröjs, munblåst glas och djupa fönsternischer samt generös takhöjd på 2,90 meter, balkong i söder, gedigna snickerier och härliga plankgolv i original. Lägg till detta ett utsökt, sobert lantkök och ett mycket stiligt badrum i toppklass. Här bor du granne med Trekanten, Vinterviken och med småstadskänsla i fina Gröndal, som bjuder på arkitektoniska sevärdheter, sjöbad, promenader i naturen längs Mälaren och Trekanten, goda kommunikationer samt närhet till Södermalms puls i Hornstull. Varmt välkommen hem! För att se fler bilder, tryck på en bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Axel Sjögren 1909
Våning:
2 av 3
Rum:
4 rum och kök
Area:
98 m²
Avgift:
5 055 kr inkl värme, VA, parkering och balkongavgift
Pris:
7 150 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Förra sekelskiftet gick i jugendstil och denna fastighet, Jungfrudansen 5, uppfördes mellan åren 1907-1908 andas verkligen charm från tiden. Den gamla lärarbostaden i Blommensberg är en välbevarad pärla, som påminner om en patriciervilla fast det rör sig om ett flerfamiljshus. Burspråken, de mjukt böljande gavlarna och de spröjsade fönstren ger en nära nog perfekt arkitektur. Detta hus ritades precis som Blommenbergsskolan av arkitekt Axel Sjögren, som föddes 1877 i Västervik. Sjögren tog examen från KTH redan 1904 och kom att arbeta i Stockholm, men ritade även byggnader för sin hemstad. På senare år har en del förbättringar genomförts, till exempel dränering år 2014 och renovering av balkonger år 2016. Soldäck byggdes på baksidan av huset år 2014 och trädgården har upprustats med nya kantstenar och planteringar. Huset består idag av 6 stycken lägenheter.
Trädgården runt huset består av en grusad del, gräsmatta och välskötta planteringar, som bjuder in till utomhusaktiviteter sommartid. Här finns soldäck, sittplatser och matplatser på flera ställen och bra plats för grillning. Dessutom erbjuder föreningen en lekplats med gungor, studsmatta och sandlåda. I föreningen finns dessutom tvättstuga med nytt torkskåp, cykelförråd och en rymlig källare. Dessutom fri parkering på gården för medlemmar. Ett uttag finns för motorvärmare.

Närområdet


Nära Stockholms centrum och Södermalms puls, men ändå som att bo i utkanten av en lugn småstad, längs skogsranden och med Trekantens och Mälarens glittrande vatten runt hörnet. Här bor du granne med Vinterviken och med några extra steg till strandpromenaden som löper ända bort mot Mälarhöjden. I Gröndals centrum finns mataffär och små charmiga butiker. Det klassiska och charmiga konditoriet Lundbergs från 1946 är väl värt ett besök! Behöver du shoppa ordentligt finns Liljeholmens galleria en promenad bort. Från klipphällarna i närheten av dessa hus har du magisk utsikt över solnedgången och gillar du att bada är det fritt fram att härifrån slänga dig i Mälarens vågor, alternativt gå ner de få stegen till Trekantens barnvänliga badstrand. I närheten finns både bra förskolor (Vintervikens förskola är granne med huset) och skolor, till exempel populära Gröndalsskolan, Blommensbergsskolan och Aspuddens skola. Kommunikationerna är toppen - på cirka 10 minuter går du till Liljeholmens t-bana, på 15 minuter går du till Hornstull, Tvärbanan tar dig både i riktning Hammarby sjöstad och Solna. Dessutom trafikerar buss 133 sträckan Liljeholmen-Gröndal-Ekensberg. För den som är arkitekturintresserad finns många pärlor att beundra, till exempel de berömda stjärnhusen.

Allmänt


Välkommen till en färdigputsad pärla för er som söker livskvalitet och ett bekvämt villaliknande boende nära natur och stad. Här är bara att flytta in och njuta av stil och kvalitet. Detta sekelskifteshem bjuder bland annat på 12 fönster i tre väderstreck med vacker spröjs, munblåst glas och djupa fönsternischer samt generös takhöjd på 2,90 meter, balkong i söder, gedigna snickerier och härliga plankgolv i original. Lägg till detta ett utsökt, sobert lantkök från 2007 och ett mycket stiligt badrum i toppklass från 2012. Detta är ett härligt, socialt hem med optimal planlösning, där det stora och ljusa vardagsrummet utgör kärnan. Detta hem är mycket välskött och har bland annat löpande uppdaterade ytskikt. Elen i bostaden drogs om så sent som 2012. Det finns även möjlighet att installera eldstad. Till detta hem hör ett vindsförråd om cirka 20 kvm samt ett källarförråd med jordgolv om cirka 4 kvm.

Kök


Det här ett sällsynt vackert och modernt lantkök i allra bästa stil från år 2007. Här strömmar ljuset in från spröjsade fönster i två väderstreck. Vita speglade luckor matchas med vitt klassiskt, franskt metrokakel i halvförband. Till detta mörkare toner i den gedigna, hårdvaxoljade bänktoppen i trä och den sobra kulören Smoke Green från Farrow & Ball på väggarna, målade 2016. Denna komposition kompletteras till perfektion med ett schackrutigt laminatgolv i retrostil. Dessutom en vacker klassisk originaldetalj i rundningen där vägg och tak möts. Här ryms också en mysig matplats för familjen och mycket gott om förvaring i skåp och skafferier. Utöver detta bjuder köket på uppdaterat maskinell utrustning, till exempel ugn (2007), induktionshäll (2015), diskmaskin och kolfilterfläkt från Ikea Whirlpool samt inbyggd kyl och frys (samtliga från 2007).

Vardagsrum


Tre vackra fönster, varav ett dubbelfönster, sätter stämningen i detta stora och luftiga rum. Alla tre fönster bjuder dessutom på ordentlig spröjs och mysiga, djupa fönsternischer, som bidrar med karaktär och charm. Väggarna, som är utrustade med smarta och diskreta tavellister, målades år 2012 i en ljus, matt kulör (S 0502-Y). Till detta matchar det gedigna, såpade plankgolvet i original perfekt. Dessutom hittar du här 2,9 m i takhöjd, vacker rundad skarv mellan vägg och tak samt fina snickerier i de höga golvsocklarna. Här ryms med lätthet soffgrupp, matsalsbord, sideboard och förvaringsmöbler. Härifrån når du lägenhetens sovrum.

Sovrum 1


Ett vilsamt, varmt och vänligt rum, som genomsyras av ombonad trivsel. Tapeten Melisande från Manuel Canovas ger rummet en underskön atmosfär och till detta kommer det såpade plankgolvet i original verkligen till sin rätt. På väggarna sitter diskreta och smarta tavellister och en annan fin detalj är rundningen mot tak. Här ryms lätt en stor dubbelsäng, sängbord samt ytterligare småmöbler. Mycket bra förvaring tack vare en platsbyggd garderob i tidstypisk stil med speglade dörrar och fina beslag från år 2012. Det fina ljuset i detta rum kommer från ett vackert spröjsat fönster med djup nisch och från en glasad dubbeldörr som leder ut till balkongen med vacker form och plats för kafébord och ett par stolar.

Sovrum 2


Detta ljusa och fina rum används idag som barnrum. Ljusa väggar, såpade plankgolv i original, tavellist och rundning mot tak ger skön karaktär tillsammans med det stora spröjsade fönstret med djup nisch. Fin inbyggd garderob i tidstypisk stil ger bra förvaring. Här ryms lätt säng, skrivbord, extra garderob och förvaringsmöbler.

Sovrum 3


Idag används detta rum som musikrum. Här hittar du tre spröjsade fönster i två väderstreck, som ger ett härligt ljusinsläpp och samtidigt bidrar med karaktär. Stilen för tiden syns även i de fina golvsocklarna, djupa fönsternischerna, plankgolvet och rundningen mot tak. Till detta ljusa väggar.

Badrum


Välkommen till ett superfint och topprenoverat badrum från år 2012 som rymmer allt du behöver. Väggarna kläds av vitt liggande kakel om 40x25 cm med vit fog, vilket ger ett mycket fräscht och modernt intryck. Till detta matchas sobert mörkgrå klinker i format 15x15 cm på golvet. Här hittar du också en fin kommod med två lådor för bra förvaring från Aspen samt blandare från Tapwell. Dessutom två bra spegelskåp för ytterligare förvaring, varav ett skåp har eluttag. I taket finns infällda spotlights för bra belysning. Duschen bjuder på rundande, fällbara väggar i glas och en härlig kombinerad tak- och handdusch från Hans Grohe. Här njuter du även av en praktisk och fin handdukstork samt lyxig golvvärme. Fin tvättstuga finns i källaren.

Hall


Här möts du av en varm och ombonad hall med härliga originaldetaljer, som skoskåp, speglade garderobs- och skåpdörrar, rundning mot tak, vackra dörrfoder och socklar samt ett fönster med spröjs och djup nisch. Inbyggd hatthylla och klädhängare för praktisk och dold förvaring i tidstypisk stil finns i den tidigare pigingången. På väggarna den vackra tapeten Golden Lily från William Morris, som här går i mörkgrönt, och till detta det genuina, såpade plankgolvet i original, vilket bidrar med ombonad värme och stil. Vid fönstret i den inre delen av hallen ryms en bra arbetsplats. Dessutom finns plats för förvaringsmöbler, till exempel byråer eller sideboard. Varmt välkommen hem!

BRF Blommensberg

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Jungfrudansen 5. Föreningen upplåter sex lägenheter med bostadsrätt. Huset ritades av arkitekt Axel J Sjögren och uppfördes 1906-1908.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2002.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av styrelsen utsedd kassör och övrig förvaltning och underhåll sköts av medlemmarna själva med uppdelade ansvarsområden.

Renovering


Fastigheten genomgick en dränering 2014. Samma år byggdes ett soldäck, trädgården rustades upp med nya kantstenar, plantering och förbättrad gräsmatta. 2016 renoverades balkongerna. Stammarna har filmats och spolats och man ser inget behov av stambyte. Spolning vart 5:e år Ev relining längre fram.

Kommande renoveringar


Byte av rör i källaren (vatten in) - påverkar enbart gemensamma utrymmen. Renovering av skorstenarna (påverkar enbart gemensamma utrymmen).

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 1 Mkr, vilket ger knappt 1 800 kr per kvm boyta. Snittet i Gröndal är cirka 6 000 kr i lån per kvm. Det finns inga planer på att förändra månadsavgiften.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Då föreningen är baserat på relativt få bostäder så är föreningens syn på längre andrahandsuthyrningar restriktiv.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos If.

Trappstädning


Medlemmarna sköter trappstädningen själva vilket blir ungefär var 6:e vecka för varje enskild lägenhetsinnehavare.

Städdagar


Föreningen har gemensamma städdagar två gånger per år, under vår och höst.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen i källaren. Den är utrustad med Tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare och ett nytt torkskåp.

Gemensamma utrymmen


Föreningen äger tomten runt huset och sommartid finns det flera möblerade platser för umgänge och grillning. Det finns även soldäck, lekplats, gungor, studsmatta och sandlåda. Det finns cykelförråd i källaren och på tomten. Föreningens medlemmar parkerar på angivna platser kostnadsfritt på gården, ett uttag finns för motorvärmare. Till lägenheten hör två vindsförråd på ca 20 kvm totalt samt ett förråd i källaren om ca 4 kvm med jordgolv.

Bredband och Kabel-TV


Finns ej gemensamt avtal.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-12-26. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Axel Sjögren 1909