Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Anders Reimers väg 15
Sven Wallander 1943
Södermalm - Reimersholme
FUNKISTVÅA MED KANALUTSIKT PÅ REIMERSHOLME
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

För funkisälskaren är Reimersholme en riktig oas. Detta märks inte minst i denna eleganta fastighet från mitten av 1940-talet ritad av HSB-arkitekten Sven Wallander. Tidsandan syns också i denna lägenhets vackra golv - från den vackra parketten av ek i sovrum och vardagsrum, via furutiljorna i köket och till den slitstarka marmorn i hallen. Dessutom får du här ett stilrent, modernt kök, ett helkaklat badrum med badkar och två rymliga och lättmöblerade rum. Här bor du med utsikt mot Långholmskanalen samt med föreningens egen brygga och roddbåt direkt utanför porten. Denna härliga holme erbjuder fina grönområden, promenadstråk och skärgårdskänsla samtidigt som du här bor mycket nära Hornstull, där du hittar all tänkbar service, shopping och populära restauranger. Här hittar du även tunnelbana och en rad bussar. Du har även buss 4 på bekvämt avstånd vid Högalidsgatan. Om du vill ta en längre promenad eller joggingtur och bad vid sandstrand eller klippor ligger grannön Långholmen bara ett stenkast bort. I dessa kvarter bor sommaren - och snart även du! För fler bilder, klicka på valfri fotografi och följ bildspelet

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Anders Reimers väg 15
Område:
Södermalm - Reimersholme
arkitekt:
Sven Wallander 1943
Våning:
1 av 7, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
36 m²
Avgift:
2 307 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV

Huset och föreningen

Husen i BRF Pålsundet byggdes i mitten av 1940-talet efter ritningar av HSB-arkitekten Sven Wallander. I början av sin karriär var Wallander anställd av Ivar Tengbom och Lars Israel Wahlman. Efter ett antal år med eget företag blev han 1923 en av grundarna till HSB och så småningom ägnade han all sin tid åt kooperationen. Ett av Wallanders mest betydande verk är Norra Kungstornet på Kungsgatan. Huset på Anders Reimers väg 15 är ett elegant exempel på 1940-talets funkisarkitektur med sin arkad klädd i släthuggen natursten, burspråk och färgglada puts. Den stabila HSB-förening som huserar här har dessutom ägt fastigheten sedan byggtiden. I området mellan husen finns en vacker och prunkande planerad trädgård vid den anrika malmgården. Föreningens garage rymmer två bilplatser och sex MC-platser, vilka lottas ut när det blir en vakans. Här bor du tryggt och bra med endast en granne på samma våningsplan.

Närområdet

Bättre än så här blir det inte i stan. Lägenheten ligger lugnt och tyst vid Långholmskanalen - här bor du med föreningens brygga och egna roddbåt direkt utanför porten. Reimersholme är en sann funkisoas i Mälaren med fina grönområden, promenadstråk och skärgårdskänsla. Denna härliga holme ligger mycket nära Hornstull, där du hittar all tänkbar service, shopping och populära restauranger. Om du vill se en film ligger Bio Rio bara ett stenkast bort och i dessa kvarter hittar du även Hornstulls marknad, som har öppet under sommarhalvåret och är väl värt ett besök, både på grund av de fynd du kan göra och en rad intressanta foodtrucks. Missa heller inte ett besök på den mysiga restaurangen och livescenen Lasse i parken. Varma sommardagar bjuder dessutom gröna och sköna Långholmen på bad och året runt finns här fina promenad- och joggingstråk. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4 som går från Högalidsgatan.

Allmänt

Från fönstret i köket ser du båtarna glida förbi i sakta mak på Långholmskanalen. Det är en av de saker som gör detta hem till en åtråvärd pärla. Köket är dessutom ljust, modernt och stilrent med sina vita luckor och svarta kakel samt fullt utrustat. Badrummet är praktiskt helkaklat i vitt och bjuder på ett bra badkar för kalla vinterkvällar. Och de två lättmöblerade och trivsamma rummen är både ljusa och luftiga. Den ombonade atmosfären i detta hem tar sig framför allt uttryck i originalgolven - från den vackra parketten av ek i sovrum och vardagsrum, via furutiljorna i köket och till den slitstarka marmorn i hallen. I detta hem ryms allt du behöver - dubbelsäng, matbord, sittgrupp och bra förvaring. Om du bygger en bit vägg får du här dessutom ett perfekt avgränsat sovrum. Till lägenheten hör ett vindsförråd och en matkällare en trappa upp från lägenheten.

Kök

Från det charmiga, lilla fönstret i köket ser du båtarna glida förbi i sakta mak på Långholmskanalen. Det här är ett modernt kök i bästa stil med blanka, enkla vita luckor. Dessa kompletteras med svart kakel som stänkskydd och gedigna bänktoppar av stavlimmad, oljad ek. På golvet ligger de charmiga, gamla furutiljorna kvar och till detta ljusa väggar. Gasspis med varmluftsugn från De'Longhi, rostfri diskmaskin samt integrerad kyl/frys. Dessutom gott om förvaring och spotlights med dimmer under överskåpen.

Vardagsrum

I detta rymliga och luftiga rum möts du av två härliga funkisfönster som bjuder på fin utsikt. Dessutom vackra fönsterbänkar i sten från tiden för bygget. Här är lättmöblerat och det ryms ledigt både matbord och sittgrupp. Det vackra parkettgolvet i original kontrasterar fint mot ljusa väggar.

Sovrum

Härligt sovrum med fin utsikt. Svala ljusa väggar kompletterar det vackra parkettgolvet i original. Här ryms en dubbelsäng (140 cm) och det finns gott om förvaring tack vare den inbyggda, generösa garderobsväggen som går ända upp till tak.

Badrum

Kaklat badrum som rymmer precis det du behöver. Vitt klassiskt 15x15-kakel på väggarna och till det ljusblå kliniker på golvet. Bra förvaring har du i det stora badrumsskåpet. Här finns utöver det självklara även ett bra badkar och en praktisk och värmande handdukstork.

Hall

Här välkomnas du av en rymlig hall med bra plats för skor, jackor och annat, till exempel böcker, tack vare två rejäla klädhängare och konsolhyllor på väggen. På väggarna vitt och till detta ett gediget och vackert marmorgolv i original. Entrédörren, som är en säkerhetsdörr, ligger ett par trappsteg ner.

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 439 lägenheter med bostadsrätt samt ett stort antal lokaler, varav 7 kommersiella. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av Joakim Stål.

Renovering

1980-tal: Renovering av fasaden. 1990-tal: Byte av taken på låghusen. 1991-94: Byte av el-stigare och samtliga V/A-stammar i kök och badrum. Balkongerna renoverades också. 1998: Målning av fönster på höghusen. 2003: Målning fönster på låghusen. 2005: Omläggning av taket på höghusen. 2007: OVK-besiktning av ventilationen i höghusen. 2009: Fönsterrenovering med byte till energiglas. 2010: Renovering av fönstren och injustering av värmesystemet. Byte av undercentralen till fjärrvärmen. 2011: OVK-besiktning av ventilationen i låghusen. 2014: Balkong- och fasadrenovering påbörjades för samtliga fastigheter. 2015: Förbättringsåtgärder gällande ventilationssystemet. 2016: Omläggning av taket. 2017: Installation av fibernätverk. Slutförande av balkong- och fasadrenoveringen från 2014.

Kommande renoveringar

Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Man har börjat titta på en framtida dränering av låghusen mot gården samt inspektion av fönsterna avsett målningsbehov.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastigheter på ca 98 Mkr, vilket ger cirka 4 699 kr per kvm boyta. Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Avgifter

Inga beslutade ändringar av årsavgiften. Värme, vatten och ett grundutbud för kabel-tv ingår i avgiften och 41 kr/mån för bredband tillkommer. Vid överlåtelse betalas 1138 kr av bostadens köpare och vid pantsättning utgår en avgift om 455 kr per pant.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns sex tvättstugor i föreningen. Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning, ett traditionellt fotolab och en roddbåt. Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. Det finns även mc-platser inomhus. Föreningen har något så ovanligt som en egen roddbåt som kan lånas av de boende. Man har även tillgång till en badbrygga.

Bredband och kabel-tv

Bredband levereras via fiber från Stockholms stadsnät. Samtliga bostäder har 200/200 mbit/s som levereras till en obligatorisk kostnad om 41 kr/mån. Kabel-tv levereras av ComHem och deras bas om ca 15 kanaler ingår i avgiften, därefter kan större paket köpas till.

Medlemskap

För medlemskap i föreningen krävs medlemskap i HSB Stockholm. Ett sådant kostar 500 kr i insats och sedan utgår en mindre årlig avgift.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här