Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Anders Reimers väg 15
Arkitekt: Sven Wallander 1943
SÖDERMALM - REIMERSHOLME
FUNKISTVÅA MED KANALUTSIKT PÅ REIMERSHOLME
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

För funkisälskaren är Reimersholme en riktig oas. Detta märks inte minst i denna eleganta fastighet från mitten av 1940-talet ritad av HSB-arkitekten Sven Wallander. Tidsandan syns också i denna lägenhets vackra golv - från den vackra parketten av ek i sovrum och vardagsrum, via furutiljorna i köket och till den slitstarka marmorn i hallen. Dessutom får du här ett stilrent, modernt kök, ett helkaklat badrum med badkar och två rymliga och lättmöblerade rum. Här bor du med utsikt mot Långholmskanalen samt med föreningens egen brygga och roddbåt direkt utanför porten. Denna härliga holme erbjuder fina grönområden, promenadstråk och skärgårdskänsla samtidigt som du här bor mycket nära Hornstull, där du hittar all tänkbar service, shopping och populära restauranger. Här hittar du även tunnelbana och en rad bussar. Du har även buss 4 på bekvämt avstånd vid Högalidsgatan. Om du vill ta en längre promenad eller joggingtur och bad vid sandstrand eller klippor ligger grannön Långholmen bara ett stenkast bort. I dessa kvarter bor sommaren - och snart även du! För fler bilder, klicka på valfri fotografi och följ bildspelet

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Sven Wallander 1943
Våning:
1 av 7, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
36 m²
Avgift:
2 307 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
3 310 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Husen i BRF Pålsundet byggdes i mitten av 1940-talet efter ritningar av HSB-arkitekten Sven Wallander. I början av sin karriär var Wallander anställd av Ivar Tengbom och Lars Israel Wahlman. Efter ett antal år med eget företag blev han 1923 en av grundarna till HSB och så småningom ägnade han all sin tid åt kooperationen. Ett av Wallanders mest betydande verk är Norra Kungstornet på Kungsgatan. Huset på Anders Reimers väg 15 är ett elegant exempel på 1940-talets funkisarkitektur med sin arkad klädd i släthuggen natursten, burspråk och färgglada puts. Den stabila HSB-förening som huserar här har dessutom ägt fastigheten sedan byggtiden. I området mellan husen finns en vacker och prunkande planerad trädgård vid den anrika malmgården. Föreningens garage rymmer två bilplatser och sex MC-platser, vilka lottas ut när det blir en vakans. Här bor du tryggt och bra med endast en granne på samma våningsplan.

Närområdet


Bättre än så här blir det inte i stan. Lägenheten ligger lugnt och tyst vid Långholmskanalen - här bor du med föreningens brygga och egna roddbåt direkt utanför porten. Reimersholme är en sann funkisoas i Mälaren med fina grönområden, promenadstråk och skärgårdskänsla. Denna härliga holme ligger mycket nära Hornstull, där du hittar all tänkbar service, shopping och populära restauranger. Om du vill se en film ligger Bio Rio bara ett stenkast bort och i dessa kvarter hittar du även Hornstulls marknad, som har öppet under sommarhalvåret och är väl värt ett besök, både på grund av de fynd du kan göra och en rad intressanta foodtrucks. Missa heller inte ett besök på den mysiga restaurangen och livescenen Lasse i parken. Varma sommardagar bjuder dessutom gröna och sköna Långholmen på bad och året runt finns här fina promenad- och joggingstråk. Närmaste tunnelbana hittar du vid Hornstull och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 4 som går från Högalidsgatan.

Allmänt


Från fönstret i köket ser du båtarna glida förbi i sakta mak på Långholmskanalen. Det är en av de saker som gör detta hem till en åtråvärd pärla. Köket är dessutom ljust, modernt och stilrent med sina vita luckor och svarta kakel samt fullt utrustat. Badrummet är praktiskt helkaklat i vitt och bjuder på ett bra badkar för kalla vinterkvällar. Och de två lättmöblerade och trivsamma rummen är både ljusa och luftiga. Den ombonade atmosfären i detta hem tar sig framför allt uttryck i originalgolven - från den vackra parketten av ek i sovrum och vardagsrum, via furutiljorna i köket och till den slitstarka marmorn i hallen. I detta hem ryms allt du behöver - dubbelsäng, matbord, sittgrupp och bra förvaring. Om du bygger en bit vägg får du här dessutom ett perfekt avgränsat sovrum. Till lägenheten hör ett vindsförråd och en matkällare en trappa upp från lägenheten.

Kök


Från det charmiga, lilla fönstret i köket ser du båtarna glida förbi i sakta mak på Långholmskanalen. Det här är ett modernt kök i bästa stil med blanka, enkla vita luckor. Dessa kompletteras med svart kakel som stänkskydd och gedigna bänktoppar av stavlimmad, oljad ek. På golvet ligger de charmiga, gamla furutiljorna kvar och till detta ljusa väggar. Gasspis med varmluftsugn från De'Longhi, rostfri diskmaskin samt integrerad kyl/frys. Dessutom gott om förvaring och spotlights med dimmer under överskåpen.

Vardagsrum


I detta rymliga och luftiga rum möts du av två härliga funkisfönster som bjuder på fin utsikt. Dessutom vackra fönsterbänkar i sten från tiden för bygget. Här är lättmöblerat och det ryms ledigt både matbord och sittgrupp. Det vackra parkettgolvet i original kontrasterar fint mot ljusa väggar.

Sovrum


Härligt sovrum med fin utsikt. Svala ljusa väggar kompletterar det vackra parkettgolvet i original. Här ryms en dubbelsäng (140 cm) och det finns gott om förvaring tack vare den inbyggda, generösa garderobsväggen som går ända upp till tak.

Badrum


Kaklat badrum som rymmer precis det du behöver. Vitt klassiskt 15x15-kakel på väggarna och till det ljusblå kliniker på golvet. Bra förvaring har du i det stora badrumsskåpet. Här finns utöver det självklara även ett bra badkar och en praktisk och värmande handdukstork.

Hall


Här välkomnas du av en rymlig hall med bra plats för skor, jackor och annat, till exempel böcker, tack vare två rejäla klädhängare och konsolhyllor på väggen. På väggarna vitt och till detta ett gediget och vackert marmorgolv i original. Entrédörren, som är en säkerhetsdörr, ligger ett par trappsteg ner.

HSB:s Brf Pålsundet i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Räkenholmen 1, 2, 3, 5, 7, 8, 12 och Kronoljan 1. Föreningen upplåter 439 lägenheter med bostadsrätt samt 15 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes 1942-1945.

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen bildades 1942 och har ägt fastigheterna sedan de byggdes.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av Joakim Stål.

Renovering


2014 Balkong- och fönsterrenovering. 2009-2010 Fönsterrenovering med byte till energiglas. 2005-2006 Byte av yttertak. 1991-1994 Stambyte. 1989 Fasadrenovering.

Kommande renoveringar


Underhållsplan infördes för fastigheterna 2011 och uppdateras årligen. Man har börjat titta på en framtida dränering av fastigheterna.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 72 Mkr, vilket ger cirka 3 208 kr per kvm boyta. Snittbelåningen för föreningar inom tullarna ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Inga planerade städdagar i föreningen.

Tvättstuga


Det finns sex tvättstugor i föreningen.

Gemensamma utrymmen


Cyklar och barnvagnar förvaras i särskilda cykel- och barnvagnsrum i källarplan. Föreningen har två gästlägenheter och en föreningslokal som hyrs ut till medlemmar. Det finns även en bastu med relaxrum, ett gym/motionslokal med pingisbord och träningsutrustning, ett traditionellt fotolab och en roddbåt. Föreningen har tre parkeringsplatser samt en garageplats som hyrs ut genom lottdragning när någon blir ledig. Det finns även mc-platser inomhus. Föreningen har något så ovanligt som en egen roddbåt som kan lånas av de boende. Man har även tillgång till en badbrygga.

Bredband och Kabel-TV


Föreningen är ansluten till Comhem. Samtliga bostäder får nu 200 Mb bredband kostnad på 41 kr per lgh och månad. Tillägg för 1000 Mb bredband kan göras.

Juridisk person


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-02-03. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Sven Wallander 1943
Energideklaration
Utförd 2009-10-06
Energiförbrukning
151 kWh/år