Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Högbergsgatan 11
DORPH & HÖÖG 1903
Södermalm
LJUVLIG JUGENDFYRA I KULTURKVARTER
TEXT: KAX FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Denna mycket vackra jugendfastighet från förra sekelskiftet stod klar 1903 efter ritningar av den framgångsrika arkitektduon Dorph & Höög och den utgör dessutom ett av deras bästa verk. Bättre än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger lugnt och tyst på Högbergsgatan i de vackra kulturkvarteren runt Katarina Kyrka. Här bor du nära Mosebacke, Slussen och Götgatsbacken, ett av Söders mest populära restaurang- och butiksstråk. Ditt nya hem är en underbar jugendfyra med mycket stora, vackra, spröjsade fönster, som vintertid bjuder på en glittrande vy över vattnet mot Blasieholmen, bron till Skeppsholmen och fartyget af Chapman. Den imponerande takhöjden på 3,5 m och tre generösa rum i fil ger detta hem en storslagen atmosfär. Här finns en lång rad fantastiska originaldetaljer som ger karaktär av högsta klass; två vackra fungerande kakelugnar, ett mycket stort och elegant burspråk, stora fönster med spröjs, välgjorda snickerier, gedigna furutiljor och fin fiskbensparkett. Dessutom ett ljuvligt nyrenoverat badrum i bästa stil samt ett charmigt och mysigt kök som delvis behöver en kärleksfull hand. Välkommen hem!

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Högbergsgatan 11
Område:
Södermalm
arkitekt:
DORPH & HÖÖG 1903
Våning:
1.5 av 6, Hiss finns ej i detta trapphus.
Rum:
4 rum och kök
Area:
124 m²
Avgift:
3 498 kr inkl värme, VA

Huset och föreningen

Denna mycket vackra jugendfastighet från förra sekelskiftet stod klar 1903 efter ritningar av den framgångsrika arkitektduon Dorph & Höög. År 1908 hade duon signerat ritningarna till hela 55 av 187 inlämnade bygglovshandlingar i Stockholm. Två av deras mer kända verk är Butterickshuset på Drottninggatan och S:t Erikspalatset på Kungsholmen. Vår vackra stenfastighet Sankta Katarina Mindre 2 hör även det till ett av arkitektduons bästa verk. Vid tiden för bygget präglades kvarteren runt Katarina kyrka av äldre och relativt låg bebyggelse. Därför blev kontrasten stor när detta imponerande, fem våningar höga hus stod klart. En elegant entré skvallrar om att detta var ett för tiden påkostat hus. Sedan 1994 huserar BRF Sankta Katarina Mindre 2 i fastigheten. Föreningen har mycket god ekonomi och består av 16 bostadsrätter och fem lokaler som hyrs ut.

Närområdet

Bättre än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger lugnt och tyst på Högbergsgatan i de vackra kulturkvarteren runt Katarina Kyrka. Här bor du nära Mosebacke, Slussen och Götgatsbacken, ett av Söders mest populära restaurang- och butiksstråk. Vid Medborgarplatsen finns dessutom all service du behöver. Åt andra hållet leder Söderbergs trappor ner mot Fotografiska, där du kan njuta av utställningar och mat med utsikt. Varma sommardagar bjuder de små vattenhålen Sandbacksparken, Solrosparken, Cornelisparken och Glasbrukstäppan på välbehövlig svalka. Lite längre bort hittar du Vitabergsparken med gräsytor för både lek och picknick. Om sommaren spelar dessutom Parkteatern på den stora utomhusscenen i parken. Se också till att njuta av en promenad i en av Stockholms äldsta och numer k-märkta koloniträdgårdar från år 1906 - Barnängens koloniträdgårdsförening. Närmaste tunnelbana hittar du vid Slussen och du har även mycket nära till innerstadsbussar, bland annat buss 3.

Allmänt

Underbar jugendfyra med mycket stora, vackra, spröjsade fönster, som vintertid bjuder på en glittrande vy över vattnet mot Blasieholmen, bron till Skeppsholmen och fartyget af Chapman. Den imponerande takhöjden på 3,5 m och tre generösa rum i fil ger detta hem en storslagen atmosfär. Här finns en lång rad fantastiska originaldetaljer som ger karaktär av högsta klass; två vackra fungerande kakelugnar, ett mycket stort och elegant burspråk med tre fönster, stora fönster med spröjs, välgjorda snickerier, gedigna furutiljor och fin fiskbensparkett. Dessutom ett alldeles ljuvligt och nyrenoverat badrum i elegant vitt och turkos, här finns även ett vackert designat handfat och takdusch. I det mysiga och ombonade köket, som delvis är i behov av en kärleksfull hand, hittar du ett stort vackert fönster med tre lufter och överdel med spröjs. Du kan disponera denna jugendpärla som till exempel ett hem med tre sovrum och ett vardagsrum eller som ett hem med två sovrum, en matsal och ett vardagsrum. Välkommen till ett ljuvligt och storslaget jugendhem!

Kök

I det mysiga och ombonade köket möts du av ett stort vackert fönster med tre lufter och överdel med spröjs. Detta ger köket en härlig charm och atmosfär. Dessutom bjuder köket på en prefekt frukosthörna för två. Här hittar du även vaniljgula luckor som kompletteras av mellanblå mosaik som stänkskydd, bänktopp i rödbrunt massivt trä samt en rostfri bänktopp vid diskhon. Här finns också kyl, frys, diskmaskin, tvättmaskin, inbyggd ugn och spishäll. På golvet ligger klinker och i passagen mot hallen finns ytterligare förvaring. Köket är delvis i behov av en kärleksfull hand.

Matsal/Vardagsrum

Det första som möter dig i detta generösa och storslagna rum är det imponerande burspråket med tre fönsterlufter och spröjs i överkant. Vintertid har du härifrån utsikt mot Blasieholmen, bron över till Skeppsbron och fartyget af Chapman. Den höga takhöjden om 3,5 m och de ljusa väggarna bidrar med ytterligare rymd. Rummet är centralt placerat i lägenheten och ligger i fil med de två andra större rummen. Jugendarvet syns bland annat i den vackra dubbeldörren med spegeldekor, de höga golvsocklarna, stuckaturen och den vackra fiskbensparketten. Här ryms med lätthet matsalsbord, soffgrupp och förvaringsmöbler.

Vardagsrum/Sovrum

Underbart rum som flödar av ljus tack vare två generösa fönster med spröjs i överkant. Vintertid har du härifrån utsikt mot Blasieholmen, bron över till Skeppsbron och fartyget af Chapman. Rummet stoltserar också med en rikt dekorerad och vacker vit kakelugn som dessutom är fullt fungerande. De vackra snickerierna och de genuina furutiljorna på golvet bidrar med en ombonad atmosfär och matchar de ljusa svala väggarna perfekt. Rummet, som ligger i fil med matsalen och med ingång även från hallen, disponeras idag som vardagsrum och kan alternativt användas som sovrum, bibliotek eller matsal.

Sovrum:

Ljuvligt sovrum med vackert dekorerad och fullt fungerande kakelugn. Mycket fint ljusinsläpp tack vare det vackra och stora fönstret med tre lufter och spröjs i överkant. Ljusa svala väggar bildar en skön kontrast till de breda furutiljorna som ger en ombonad värme. Höga golvsocklar och stuckatur bjuder på ytterligare charm. 3,5 m i takhöjd bidrar dessutom med luft och rymd. Här finns gott om förvaring i form av en garderobsvägg och en walk-in-closet med en vacker speglad originaldörr.

Sovrum/Arbetsrum

Innanför köket hittar du detta söta lilla rum som idag används som arbetsrum och som också skulle passa mycket bra som barnrum eller mindre matrum. Även här bjuds på högt i tak samt ett vackert fönster med spröjs i överkant, som ger ett härligt ljusinsläpp. De höga golvsocklarna och genuina furutiljorna bidrar med en ombonad charm. Till detta ljusa väggar.

Badrum

Detta ljuvliga, fräscha och nyrenoverade badrum är som karamell. Vitt kakel upp till tak, turkos kakel som fondvägg i duschen och till detta turkos mosaik på golvet. Stilrent vitt handfat i vacker design med modernt formgiven blandare. En härlig kombinerad tak- och handdusch samt praktisk och snygg duschvägg av glas. Dessutom ett modernt spegelskåp i rostfritt för förvaring. Tvättmaskin finns i köket.

Hall

Luftig och välkomnande hall som rymmer många gäster samt gott om förvaring i form av inbyggd klädkammare och bra plats för avhängning och skor. Här möts du även av ett generöst och fint sekundärljus från två stora fönster i vardagsrummet och det vackra burspråket i matsalen, som når in i hallen via en generös dörröppning med spegeldekor. Dessutom ljusa svala väggar perfekt matchade mot de gedigna och hemtrevliga furutiljorna i original.

Brf Sankta Katarina Mindre 2

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Sankta Katarina Mindre 2. Föreningen upplåter 17 lägenheter och 3 lokaler med hyresrätt. Huset uppfördes 1902-1903 av byggmästaren och byggherren C. E. Andersson. Arkitekter var duon Dorp och Höög.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1995

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC och den tekniska förvaltningen sköts av Gamla Stans Rörservice.

Renoveringar

Stambyte har skett i olika etapper under åren 2012-2014. Del av taket målades om 2014. Vissa elstigare byttes 2013, bland annat den som försörjer denna bostad.

Kommande renoveringar

Inget kommande större underhåll.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening. Efter en konvertering av lokal till lägenhet under 2015 är nu föreningen helt skuldfri. Ekonomin är alltså mycket stark. Avgift/kvm ca 393 kr. Inga planerade avgiftsändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske efter styrelsen beviljat tillstånd.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Tvättstuga

Tvättstuga finns i källaren (tvärs över gården). Här finns två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Cykel/barnvagnsrum finns i källarplan med egen ingång från gatan. Förråd följer lägenheten och finns på vinden.

Bredband och Kabel-TV

Bredband (Ownit) med fiberkabel finns indraget i alla lägenheter. Varje medlem tecknar egna abonnemang. TV kanal 1-5 finns utan kostnad, föreningen har egna paraboler på taket som finns indraget i varje lägenhet med möjlighet skaffa det kanalpaket man själv vill.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson Ivar Fransson 2017-01-19. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här