Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Hornstulls strand 1
ÅSTRÖM & PETTERSSON 1882
Södermalm - Hornstull
URBAN CITYLYA MED BALKONG OCH MAKALÖS UTSIKT
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: RYDMAN

Det perfekta cityboendet finns på Hornstulls strand och är en smart etta i inspirerande kvarter. Ljus och luftig med generös takhöjd och en balkong med den allra coolaste utsikten och sol hel dagen. Lägenheten har anor i både det sena 1800-talet och funktionalismen och präglas av ett stort och rymligt allrum med ett ytsmart kök och badrum. I detta hörn av Södermalm har du dessutom både pulsen och lugnet och en plats att trivas på året runt.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
ÅSTRÖM & PETTERSSON 1882
Våning:
2 av 4, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
28 m²
Avgift:
1 556 kr Inkl Värme, VA, samt balkongavgift
Pris:
3 490 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

Fastigheten Sågen 15 har en spännande historia. Den uppfördes under åren 1882 - 1883 i nyrenässansstil av byggherrarna C Pettersson och T Åström. På 1940-talet ansågs byggnaden, där de flesta hyresgäster endast hade tillgång till dass ute på gården, vara omodern, och byggdes 1944 om till en modern bostadsfastighet med wc och badrum, bekväma kök och centralvärme. Den tidigare dekorerade fasaden slätputsades och stramades upp enligt funktionalismens ideal. Resultatet av detta är idag en funktionalistisk byggnad med generös takhöjd från byggnadsåret och därmed en härlig luftighet i boendet. För ombyggnadsritningarna stod arkitekten Albin Stark. På 1940-talet tillkom även biografen Rio i fastigheten. Föreningen Hornstulls Strand 1 förfogar över 39 lägenheter och fem affärslokaler. För de boende finns en nyrenoverad tvättstuga, cykelrum, soprum med sopsortering och hobbyrum. Dessutom finns en nyrenoverad innergård med utemöbler och växter och en takterrass med möbler och gasolgrill som inbjuder till härligt häng.

Närområdet

Här bor du på Södermalms sydvästra udde med både stadsbrus och avkopplande naturmiljö inpå knuten. Hornstull erbjuder allt du kan önska av restauranger, barer, caféer, butiker och service. Dessutom behöver du inte ens lämna huset för att gå på bio. I närheten finns massor av fina promenadstråk: Reimersholme, Långholmen, Årstaviken och Tantolunden med dess koloniträdgårdar, för att nämna några. På Långholmen och i Tanto finns strand- och klippbad. På vintern när kylan slår till kan du snöra på dig skridskorna utanför huset och ta en tur på Årstaviken. Under sommarhalvåret har du under helgerna Hornstulls marknad med försäljning av design, vintage, mat och dryck med mera precis utanför huset.

Allmänt

"Galen utsikt" säger säljaren om vyerna som spelas upp från denna lägenhet. Att vakna upp här och se båtarna köra förbi precis utanför fönstren är en speciell känsla. Därtill har du i denna lägenhet en härlig volym med generös takhöjd och djupa fönsternischer som härrör från byggnadsåret 1882 kombinerat med stramare funkisdetaljer. Till lägenheten hör även ett vindsförråd och ett källarförråd.

Kök

Fint och ljust kök med vitmålade väggar och luckor. Härligt ljusinsläpp från det stora originalfönstret. Praktisk rostfri diskbänk och klassiskt vitt 15x15-kakel som stänkskydd. Gasspis och -ugn från 2009. Köket har fina kvaliteter som skafferi med kalldrag och en klassisk köksreda. Dessutom en liten köksbänk och fönsterbräda av perstorpsplatta.

Allrum

Allrummet präglas av de stora glasdörrarna med överfönster som går nästan från golv till tak och ger rummet karaktär, ljus och makalös utsikt. Här finns kvadrat för soffgrupp, matbord, säng och förvaring, men tänk även inredning i kubik och utnyttja den tilltagna takhöjden. Lägg också märke till det vackra fiskbensmönstrade ekgolvet och en fin radiator i original. Från balkongen har du en häftig utsikt över vattnet och Liljeholmsbron och mot Liljeholmen och Gröndal med ett ständigt varierande urbant skådespel med båtliv, broöppningar och nattljus. Balkongen blir ett extrarum när säsongen tillåter och hit flyttar du gärna ut dina måltider. Söderläget ger sol på balkongen från förmiddag till kväll.

Badrum

Badrummet är enkelt och stilrent med klassiskt vitt 15x15-kakel på väggarna och ljusblå klinker på golvet. Här finns dusch, tvättställ, toalett och handdukstork.

Hall

I hallen finns två rymliga platsbyggda garderober och plats för hatthylla/krokar. Lägenheten har även säkerhetsdörr.

BRF Hornstulls Strand 1

Antal lägenheter och lokaler

Fastigheten uppfördes redan 1886 men totalrenoverades 1944 och fick då en funktionalistisk prägel med slätputsad fasad, hiss med mera. I föreningens hus finns 39 lägenheter, 37 stycken är upplåtna med bostadsrätt medan två är upplåtna med hyresrätt. I husen upplåts även fem uthyrda lokaler. I lokalerna finns bland annat Bio Rio samt en fastighetsmäklarbyrå. De genererar stora intäkter till föreningen samt de två hyresrätterna utgör en dold tillgång, se mer under rubriken ekonomi.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten år 2001.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Princip redovisning (nytt sedan jan 2017).

Renovering

Föreningens fastighet är i mycket gott skick med de ekonomiskt tunga renoveringarna bakom sig. I årsredovisningen finns en komplett uppställning av alla renoveringar som genomförts. Fasaden renoverades 2015, stamspolning 2014, nya balkonger 2012, säkerhetsdörrar 2009, elstambyte 2007, fönsterrenovering 2006, nytt tak 2005 samt stambyte 2004.

Kommande renoveringar

Inga större renoveringar planerade bortsett ommålning trapphus.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ger strax över 6 000 kr per kvm boyta, detta är runt snittbelåningen för Södermalm som ligger runt 6 000 kr per kvm. Men man måste även beakta de stora renoveringarna som gjorts nyligen, såsom stambyte, fasad, tak med mera. Till detta har föreningen även mycket stora lokalintäkter från lokalerna samt två hyresrätter som kommer, den dagen de säljs, stärka ekonomin högst väsentligt. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Sökande ska skicka ansökan till styrelsen, som tar ställning i fall från fall. Skälen är hyresgästernas riksorganisation. Man har en generös inställning till detta men tar ut en avgift om 10% på månadsavgiften för andrahandsuthyrningen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har ett kontrakt med en firma som ombesörjer trappstädningen.

Städdagar

Föreningen har två gemensamma städdagar, en på våren samt en på hösten.

Tvättstuga

Tvättstugan är nyrenoverad med fyra tvättmaskiner, en tumlare, två torkskåp samt torkställningar. Man har även en akut-tvättpelare som får användas fritt när den är ledig.

Gemensamma utrymmen

Den blomstrande innergården rustades upp för några år sedan med nya växter, möbler etc. Det finns även en terrass i huset utrustad med bland annat gasolgrill. Vidare finns även dubbla cykelrum samt ett hobbyrum.

Bredband och Kabel-TV

Man behöver en boxer för att nå kabel-TV, det markbundna kanalerna finns i fastigheten. Fiber-Bredband finns indraget till varje bostad. Varje hushåll väljer själv operatör och väljer då egen leverantör.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem men delat ägande är okej, dock minst en andel om 10%

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-03-10. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här