Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Krukmakargatan 61
Arkitekt: Carl Melin 1942
SÖDERMALM - HÖGALID
VÄLPLANERAD TVÅA MED SÖDERVÄND BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

En genomgående tvårumslägenhet nära både Södermalms pulsåder och dess lunga - Hornsgatan med dess stora utbud av butiker och restauranger ligger på samma avstånd som Tantolundens grönska och ro. Lugnet är också högst närvarande i denna ljusa och mysiga lägenhet med gedigna originaldetaljer som till exempel vackra spegeldörrar, inbyggda rymliga garderober och fönsternischer med vred och ställytor av marmor. Detta på 48 mycket välplanerade kvadratmetrar. En lägenhet att trivas och må bra i - på händer och fötter. Här är livet härligt! För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt: Carl Melin 1942
Våning:
2 av 4
Rum:
2 rum och kök
Area:
48 m²
Avgift:
2 975 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV. Obl. Tillägg om 125 kr tillkommer för Bredband samt balkongavg.
Pris:
4 322 500 kr utgångspris

Husen och föreningen


Krukmakargatan 61 uppfördes 1942-43 efter ritningar av arkitekten Carl Melin som ett av fem barnrikehus i kvarteret. Beställare var det för tiden relativt nybildade Stockholmshem, vars huvudsakliga uppgift då var att bygga just barnrikehus. Husen på Krukmakargatan har under åren fått en varsam behandling varvid de flesta yttre originaldetaljer ännu idag finns kvar. Tegelfasaden harmonierar väl med de grönmålade fönstren och entrédörrarna i ek och plåt med glasade fyllningar. Karaktäristiskt för dessa s k smalhus är odekorerade fasader med horisontellt löpande fönsterband och att man vid denna tid frångått klassiskt kvartersstadsbyggande till förmån för fristående hus placerade i grönska. På senare år har balkonger monterats på gårdsfasaderna. Bostadsrättsföreningen Krukomakaren 1 består av fem hus som tillsammans äger hela slutet av Krukmakargatan. Husen är grönmärkta enligt Stockholms stad kulturminnesmärkningssystem i tre grader där blått ger starkaste skydd och grönt näst starkast. Föreningen förfogar över ett antal lokaler som man som boende kan ställa sig i kö för att få hyra.

Närområdet


Krukmakargatans västra del slutar i en vändplats, vilket medför att detta är en mycket lugn del av staden utan genomfartstrafik. Att Hornsgatans myller löper parallellt ett kvarter bort känns svårt att förstå. Mer påtaglig är närheten till Tantolunden och dess rekreationsområden, koloniträdgårdar och -stugor och Årstavikens vatten. Zinkensdamms idrottsanläggning ligger också precis intill. Promenerar du Krukmakargatan ned kommer du snabbt till Mariatorget och många mysiga restauranger och caféer.

Hall


I hallen möts du av en härlig grönskande tapet. Hallen ligger mitt i lägenheten och härifrån når du alla rum så hallen får ljusinsläpp via lägenhetens alla fönster. Här finns plats för krokar på båda sidor om ytterdörren, garderob och utrymme för ytterligare förvaringsmöbel.

Kök


Det trivsamma köket totalrenoverades 2014. I arbetsdelen är väggarna klädda i vitt kakel satt i förband, medan matplatsdelen har vitmålade väggar. Inredningen är luftig och två fönster ger stort ljusinsläpp och trevlig utsikt medan du jonglerar med knivarna. Här finns goda arbets- och ställytor och en dubbel rostfri diskho, diskmaskin, kyl, frys, spis med induktionshäll, ugn och köksfläkt med rostfri kåpa. Köksinredningen har vita släta luckor och svart bänkskiva, vilket matchas fint av golvets svart- och vitrutiga matta.

Vardagsrum


Vardagsrummet, eller för den som vill, manegen, når du från både köket och hallen och här finns även utgång till lägenhetens balkong. De vackra helglasade dubbeldörrarna ger rummet ett fint ljusinsläpp och förlänger dess yta. I rummet får du plats med både soffgrupp och matplats. Väggarna är vitmålade och golvet är trägolv.

Balkong


Balkongerna tillkom till husen 2009 och byggdes i tidstypisk stil på grund av husets k-märkning. Balkongens veckade plåt är målad i samma gröna kulör som de utvändiga fönsterfodren och de svarta räckena harmonierar med trapphusets ledstång. Här kan du med kaffekoppen i handen njuta av utsikten mot Tantolunden och kolonilotterna. Balkongens söderläge på andra våningen ger också goda möjligheter till egen odling.

Sovrum


Sovrummet är rymligt med gott utrymme för dubbelsäng. Väggarna är vitmålade med en grå fondvägg och golvet är av trä. Här finns en rymlig dubbelgarderob i originalutförande och ytterligare plats för t ex byrå, skåp eller skrivbord.

Badrum


Badrummet har ljust kakel med bård och klinkergolv med golvvärme. Här finns toalett, tvättställ, dusch, handdukshängare, två badrumsskåp och - inte minst - fönster.

Brf Krukomakaren 1

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheterna Krukomakaren 5, 6, 9, 10 och 11. Föreningen upplåter 85 lägenheter med bostadsrätt samt en lägenhet och 14 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekten Carl Melin och uppfördes 1942.


År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen förvärvade fastigheterna 2000.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Förvaltningen sköts av SBC. Föreningen köper tjänster av dem gällande både ekonomi- och fastighetsförvaltning.

Renovering


2014 Fönsterrenovering och målning av fönster. 2014 Nya balkonger. 2010-2013 OVK. 2009 Nya balkonger. 2006-2007 Trapphusmålning. 2003 Omläggning av tak samt byte av maskiner i tvättstuga. 2001-2002 Stambyte av rör och el. 2001 Fönsterrenovering.

Kommande renoveringar


Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2015 och 2045. Medel reserveras årligen till det planerade underhållet, inga större underhåll är planerade de närmaste åren.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10 Mkr, vilket ger cirka 2 822 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 757 kr. Avgifterna planeras vara oförändrade närmaste året.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade via Vardia.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har en gemensam städdag under våren.

Tvättstuga


Tvättstugan ligger på baksidan av port 53.

Gemensamma utrymmen


Alla föreningens fastigheter har cykelrum/barnvagnsrum. Föreningen förfogar över 10 parkeringsplatser, från vändplanen och uppåt, månadshyran är 550 kr (väntelista finns).


Bredband och Kabel-TV


Bredband/fiber-LAN, 100 Mbps, genom Ownit (avgiften är inkluderad i månadsavgiften) och Kabel-TV genom Canal Digital (och Viasat).

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens ekonomiska förvaltare. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt: Carl Melin 1942
Energideklaration
Utförd 2009-10-19
Energiförbrukning
190 kWh/år