Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tomtebogatan 23A ÖG
Dorph och Höög 1907
Vasastan - Birkastan
SÖT TIOTALSTVÅA MED ELDSTAD & NÄRHET TILL GÅRD I SYD
TEXT. JARL FOTOGRAFI: SPINNELL STYLING: LINDHOLM

I lugnt gårdshus på Tomtebogatan 23A välkomnas du till en ombonad jugendtvåa från 1910 med bevarade originaldetaljer såsom en fungerande kakelugn, djupa fönsternischer och speglade dörrar. Lägenheten är genomgående och ljus, med lackade furugolv och en takhöjd på tre meter. Detta är ett boende som fungerar förträffligt för såväl paret som för den urbana småbarnsfamiljen. Lägenheten är välplanerad, har fina sociala ytor och goda förvaringsmöjligheter. Tomtebogatan är centralt men fridfullt belägen i Birkastans hjärta. Du finner ett flertal bussar runt hörnet och det är promenadavstånd till både Sankt Eriksplan och Odenplan. Du har även nära till grönområden såsom familjevänliga Vasaparken och natursköna Karlbergs Slottspark. Birkastan är dessutom full av småbutiker, pittoreska restauranger, barer och caféer. Du har härmed möjlighet att förvärva ett charmigt hem med närhet till det bästa som Stockholmslivet har att erbjuda.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

Assisterande mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Dorph och Höög 1907
Våning:
0 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
54 m²
Avgift:
1 369 kr inkl vatten och Kabel- TV
Pris:
5 100 000 kr Utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
9618 kr/år
El
7618 kr/år
Försäkring
2000 kr/år
Beräknat antal pers
2
Kommentar
El: Hushållsel samt uppvärming.

Huset och föreningen

Bostadshuset Ugnen 3 uppfördes 1907-1910 av byggmästaren G E Nyman för Knut Faugusts räkning. För ritningarna stod Dorph & Höög, en duo som för sin tid var synnerligen produktiva. En stor del av de hus som de ritade uppfördes i Vasastan, vilket till stor del berodde på att byggnadsverksamheten var omfattande i denna del av Stockholm vid 1900-talets början. Till Dorph & Höögs mest kända byggnadsverk hör Butterickshuset vid Drottninggatan och Sankt Erikspalatset på Kungsholmen. Ugnen 3 har två gårdar med idylliska uteplatser, planteringar samt cykelställ och cykelförråd. I fastigheten finner du även en tvättstuga och barnvagnsförvaring.

Området

Bostadshuset Ugnen 3 är uppfört i en stram jugendstil, en hustyp som till stor del är utmärkande för Birkastan. Jugendstilen växte fram under 1890-talet, hämtade sin inspiration från den vackra naturen och kom med många organiska referenser vad gäller form och ornamentering. I Birkastan finns än idag många hus bevarade från 1900-talets första decennier. Jugendhus står här sida vid sida med tjugotalsklassicistiska byggnader, vilket gör området både charmigt och ombonat.

Hall

Den rymliga hallen kommer med goda förvaringsmöjligheter. Här finns en stor klädkammare och en väggfast hatthylla och det finns även plats för kompletterande förvaring såsom en byrå och en skohylla. Hallen är tapetserad med en färgstark medaljongtapet från Duro och trägolvet är lackat.

Vardagsrum

I det luftiga vardagsrummet är väggarna vitmålade och golvet i lackat furu. Takhöjden på tre meter bidrar till att rummet känns spatiöst och du får vid behov plats med både soffa och matbord. Den fungerade runda kakelugnen blir rummets smycke och bidrar till att skapa atmosfär. Vardagsrummet har ett stort vackert fönster med djup fönsternisch, samt en takrosett.

Sovrum

Det rofyllda sovrummet har gott om plats för en dubbelsäng med nattduksbord och här återfinns även två stora väggfasta garderober med spegeldörrar. Rummet har vita väggar och lackat furugolv och fönstret vetter mot en trevlig mellangård.

Kök

I det ombonade men ändå ljusa köket finns det plats för ett matbord för upp till fyra personer. Köket är stilrent, har vitt mosaikkakel och är bland annat utrustat med en induktionsspis med varmluftsugn, samt med en kombinerad kyl och frys från Gram. Det höga fönstret som vetter mot en lugn bakgård hjälper till att skapa en trivsam och ombonad plats där ni under avslappnade former kan umgås med familj och vänner. I samband med en helrenovering 2009 genomfördes ett stambyte, samtidigt som ny el drogs i hela lägenheten. Även i köket ligger ett snyggt lackat trägolv.

Badrum

I badrummet möts du av stilistiskt vitt matt kakel på väggarna och av ett härligt mustigt betongkakel på golvet från Marrakech Design. Här finns en modern dusch och ett badrumsskåp för frikostig förvaring. Precis som köket stambyttes badrummet 2009.

BF Tomtebogatan 23 u.p.a

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen äger fastigheten Ugnen 3. Fastigheten består av 31 lägenheter, alla är upplåtna med andelsrätt samt 3 hyreslokaler (varav en lokal ej uthyrd då föreningen nyttjar denna själva). Föreningen är en äkta bostadsförening. Huset ritades 1907 av arkitekt Dorph och Höög.

År föreningen övertog fastigheter

Föreningen registrerades 1920 då man också förvärvade fastigheten.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av föreningen.

Renovering

1960 Byte av elstigar 90-05 Löpande relining av avloppsstammar. 90 Hissar installerades, tvättstuga byggdes, grovsoprum, cykelrum och barnvagnsrum. 92/93 Inreddes vindarna och förrådsutrymmen renoverades. 95-05 Balkonger byggdes och montering av balkonger. 09 Målades delar av taket.

2011 Trapphusrenovering

2014 Renovering av innergården och bakgården. 2015 Installation av bredband och fönstermålning. 2016 Renovering fönster och karmar

Planerat underhåll:

Föreningen kommer att se över reliningen, beroende på resultatet så kommer åtgärder att vidtas. I gathuset kommer skorstenen att förstärkas.

Kommande renoveringar

Föreningen planerar att måla fönster framöver.

Ekonomi

Föreningens skulder uppgår enligt årsredovisning 2015 till 1,9 milj kr. I kassan finns 669 674 kr.

Avgifter

Föreningen har inte beslutat om någon avgiftshöjning.

Förråd

Till lägenheten hör två källarförråd om ca 1,5 x 2,5 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har två stycken innergårdar, renoverade 2014 med trädäck, sittgrupper, belysning, grillmöjligheter och planteringar. Grovsoprum, cykelrum, barnvagnsrum och tvättstuga.

Bredband och tv

Kabel-Tv via ComHem. Bredband via Ownit, obligatorisk kostnad om 169 kr/mån. Bredband via fiber finns tillgängligt upp till 1.000 Mbit

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här