Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bondegatan 16B
DORPH & HÖÖG 1905
Södermalm - Sofo
SAGOLIK SEKELSKIFTESTVÅA MED BALKONG MITT I SOFO
TEXT: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: KASTRUP MÖLLER

I ett vackert sekelskifteshus från 1906 finns denna fina Sofo-lägenhet, varsamt renoverad och inredd med stil och charm. Fastigheten uppfördes som ett gathus kompletterat med gårdshus efter ritningar av arkitektduon Dorph och Höög. Här i Sofo, med Södermalms kanske bästa och bekvämaste läge, bor du bra på alla sätt. Du har stans trevligaste restaurang- och butiksstråk samt Nytorget bara ett par steg från porten. Medborgarplatsens och Götgatans service och folkmyller ligger på kort promenadavstånd och under varma dagar svalkar du dig i sköna och gröna Vitabergsparken. Kommunikationerna är också mycket bra i dessa kvarter - du bor nära både tunnelbana och innerstadsbussar som tar dig vart du än önskar. Detta hem bjuder bland annat på ett ljuvligt totalrenoverat kök, furutiljor, höga golvsocklar samt stora luftiga och vackra fönster med djupa fönsternischer. Lägg till detta ett stilrent badrum och en rymlig och charmig hall. Från köket leder en härlig dubbeldörr ut till balkongen med plats för kafébord och två stolar. Detta hem är en sann saga med trivsel och atmosfär! För fler bilder, tryck på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
Grundare & Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bondegatan 16B, 1 tr
Område:
Södermalm - Sofo
arkitekt:
DORPH & HÖÖG 1905
Våning:
1 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
58 m²
Avgift:
2 063 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Allmänt om fastigheten

El:
2 052 kr/år
Försäkring:
2 887 kr/år
Total driftskostnad:
4 939 kr/år
Beräknat antal pers:
3

Huset och föreningen

Denna vackra fastighet från förra sekelskiftet uppfördes 1906 efter ritningar av den framgångsrika arkitektduon Dorph och Höög. År 1908 hade duon signerat ritningarna till hela 55 av 187 inlämnade bygglovshandlingar i Stockholm. Två av deras mer kända verk är Butterickshuset på Drottninggatan och S:t Erikspalatset på Kungsholmen. Fastigheten på Bondegatan 16 är löpande uppdaterad för att möta nya tiders behov av bekvämlighet. I slutet av 1920-talet fick huset centralvärme och WC. Under 1960-talet var det dags för ombyggnad i syfte att skapa plats för nya hygienutrymmen. Vinden inreddes och fönstren byttes ut under 1990-talet. 2011 var det dags för balkonger mot gården. Den här trygga föreningen erbjuder vid sidan av bra avgifter även innergård med gemensam grill, cykelparkering, cykelförråd, barnvagnsförråd samt tvättstuga med all maskinell utrustning du behöver. I källaren finns även pentry och toalett. Här bor du bra med goda grannar i huset.

Närområdet

Bättre och centralare än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger lugnt och tyst på enkelriktade Bondegatan mitt i Sofo - här bor du med Nytorget runt hörnet och populära restaurang- och butiksstråk för dina fötter. Missa inte ett besök hos mysiga fiket Älskade traditioner på Södermannagatan, som nyss fick en utmärkelse av White guide. Eller ett besök i någon av de härliga och färgstarka retrobutikerna Sivletto och Daisy Dapper. Utöver allt detta finns Medborgarplatsens och Götgatans service, folkmyller och storstadspuls bara några steg bort. Varma sommardagar bjuder gröna och sköna Vitabergsparken på välbehövlig svalka och här finns gott om gräsytor för både lek och picknick. Se också till att njuta av en promenad i en av Stockholms äldsta och numer k-märkta koloniträdgårdar från år 1906 - Barnängens koloniträdgårdsförening. Bättre kommunikationer än i dessa kvarter är dessutom svårt att finna. Närmaste tunnelbana hittar du vid Medborgarplatsen och du har även mycket nära till innerstadsbussar.

Allmänt

I detta hem vill du hänga både under vardag och fest! Här bjuds på ett ljuvligt och stiligt totalrenoverat kök med bänktoppar och stänkskydd i carreramarmor från 2014. Från köket leder en generös dubbeldörr ut till balkongen, som har plats för kafébord och två stolar samt blomster. Furutiljor, höga golvsocklar, snickeridetaljer samt stora luftiga och vackra fönster med djupa fönsternischer är originaldetaljer som alla bidrar med atmosfär och hemtrevnad. Andra fina originaldetaljer är gnistskydden i sten som finns bevarade i vardagsrum, sovrum och kök. Vidare finns här gott om förvaring tack vare en inbyggd walk-in-closet i hallen och en hel förvaringsvägg bestående av garderober och byråer i sovrummet. Dessutom charmiga inbyggda bokhyllor både i hall och vardagsrum. Lägg till detta ett stilrent badrum med vackert blåvitt marockanskt kliniker på golvet samt en rymlig och charmig hall med rutmålat plankgolv. Detta hem är en sann sekelskiftessaga full av trivsel och karaktär!

Kök

Välkommen till ett stiligt och härligt kvalitetskök från 2014. Bänktoppar och stänkskydd i ljuvlig carreramarmor utgör tillsammans med beslagen i mässing sinnebilden av nutida elegans, perfekt matchad med lägenhetens sekelskiftescharm. På väggarna sitter klassiskt vitt kakel (15x15) i halvförband med mörk fog, vilket ger ett distinkt och stilrent intryck. I övrigt vitmålade väggar. Till detta vitmålade furutiljor, som bidrar med vintagekaraktär. Här finns även plats för matplats för tre personer. Maskinvarorna kommer från Gorenje, förutom diskmaskinen som kommer från IKEA/Electrolux - allt från år 2014. Här finns även en kombinerad tvättmaskin/torktumlare från Electrolux och år 2014. Från köket leder dessutom en dubbeldörr ut till en bra balkong med det charmigaste räcke du någonsin sett. Balkongen rymmer kafébord med två stolar och blomster. Det här är ett kök som du verkligen vill hänga i!

Vardagsrum

Detta rum har ett ljuvligt ljusinsläpp från de två vackra höga fönstren med djupa fönsternischer och fönsterbänkar av trä med fina snickeridetaljer. Här finns gott om plats för både soffgrupp och matbord samt för dina böcker i den fina inbyggda bokhyllan. Höga golvsocklar bidrar med hemtrevlig charm och minner också om tider som flytt. Och det vackra såpskurade plankgolvet i original ger en varm och ombonad känsla. Detta kompletteras av svala gråmålade väggar och vita snickerier.

Sovrum

Efter långa dagar på jobbet är det här ett behagligt rum att vila i. Svala gråmålade väggar, vita snickerier och till detta genuina såpskurade furutiljor, som bidrar med en ombonad känsla. Detta rymliga rum bjuder dessutom på en hel vägg förvaring i form av garderober och byråer med vackra spegeldörrar/-lådor, som matchar lägenhetens övriga sekelskifteskaraktär. Här finns även plats för liten arbetshörna, sängbord och till exempel en liten byrå. Dessutom ett ljuvligt ljus från det vackra fönstret med djup fönsternisch.

Badrum

Stilrent och perfekt planerat badrum med dusch! Det vackra blåvita golvet i marockansk klinker kom på plats 2016, liksom den nya toalettstolen. Till detta matchar klassiskt vitt kakel (15x15) med betonggrå fog - enkelt och stilrent. Vit kommod i modern design bidrar med bra förvaring liksom de tre fina vita hyllplanen i trä. Tvättmaskin finns i köket.

Hall

Rymlig och härlig hall som hälsar dig varmt välkommen hem! Furutiljorna är målade i ett rutmönster som går i milt grått och vitt, vilket bidrar med hemtrevlig retrocharm. Till detta vita väggar och snickerier. Här finns dessutom gott om plats för förvaring tack vare en walk-in-closet. För jackor och skor finns även fina vita snickerier - genuin hatthylla med krokar och stång samt skohylla med två hyllor. Över dörren till badrummet hittar du en bra inbyggd bokhylla - en trevlig detalj som bidrar med karaktär. Här finns dessutom plats för byrå, sideboard eller kanske en stol. Från hallen når du resten av lägenhetens ytor.

Brf Bonden Större 31

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bonden Större 31. Föreningen upplåter 37 lägenheter med bostadsrätt samt två lokaler med hyresrätt. Huset ritades av arkitekterna Dorph & Höög och uppfördes 1905-06.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1985.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Både den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Nytorget Fastigheter AB.

Renovering

2015 Installation av ny styrenhet för fastighetens värmesystem.

Kommande renoveringar

Stammarna behöver bytas.

Ekonomi

Föreningen har inga långfristiga skulder. Avgift/kvm ca 414 kr.

Avgift

Föreningen är idag helt skuldfri och planerar att inom en snar framtid byta fastighetens stammar. Inför detta kan föreningen behöva reglera avgifterna med ca 500 kr/månaden inkl värme, va, tv samt bredband.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen, i fall som avses i paragraf 30, andra stycket i bostadsrättslagen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år.

Tvättstuga

Ligger i källare mellan A-B tvättstuga består av 2 st TM Wascator WH-364 och 1 st TT Wascator TT4190 samt 1 st TS(torkskåp) maskinpark från ca 2010.

Gemensamma utrymmen

Föreningens innergård är möblerad med två sittplatser och rymmer också en gemensam grill och cykelparkering. Det finns ett barnvagnsförråd i A-porten och ett i B-porten. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 4-6 kvm.

Bredband och Kabel-TV:

Bredband genom Ownit och kabel-TV genom Comhem.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens förvaltare 2016-11-09. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här