Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Sigurd Rings Gata 12
Arkitekt Nils Lindberg 1948
Aspudden
MAKALÖS UTSIKT - PETER DAHLS ATALJEVÅNING
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Unik ateljévåning med fyra meters takhöjd och milsvidd utsikt mot Vinterviken, Gröndal, Stora Essingen, Bromma och andra delar av staden genom ett fem meter brett fönsterparti med fransk balkong. Denna lägenhet var under flera decennier ateljé åt en av Sveriges största nu levande konstnärer, Peter Dahl. Idag är den en fantastisk bostad med ett sextio kvadratmeter stort och inspirerande studiorum där kök och vardagsrum ligger i öppen planlösning med två mysiga sovrum vid sidan om. Än idag sitter kreativiteten i väggarna i denna bostad och de vyer som spelas upp utanför de stora fönstren är konstverk som ständigt förändras och som är svåra att se sig mätt på. Utsikten på bilderna har höstens vackra färger, nu är du välkommen att komma och beskåda vårens och försommarens nyanser från ateljén på Sigurd Rings gata.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare
Mäklare
Adam Smith
Fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Arkitekt Nils Lindberg 1948
Våning:
4 av 4
Rum:
3 rum och kök
Area:
68 m² + 41 m² biarea
Avgift:
4 520 kr inkl värme, vatten samt kabel-tv
Pris:
6 175 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen


Huset i fastigheten Ankungen 1 ritades av arkitekt Nils Lindberg på HSB:s arkitektkontor och stod klar 1950, en tid då folkhemsbyggandet blomstrade. Det är en fyravåningsbyggnad med fasad av rött tegel och högkvalitativa snickerier, med ett läge fint inpassad i den omgivande terrängen. Föreningen Brf Vinteraspen har gemensamma utomhusytor med gräsmatta, planteringar, träd och buskar som angränsar till Vintervikens skog. Invändigt finns ett gästrum att hyra, välutrustad tvättstuga och cykel- och barnvagnsrum. Föreningen har även 11 parkeringsplatser i anslutning till fastigheten.

Närområdet


Aspudden är en trivsam och mysig småstadsmiljö där innerstadsliknande kvartersbebyggelse i mestadels jugendstil blandas med mer friliggande senare bebyggelse. En stor tillgång är närheten till Vinterviken med dess koloniträdgårdar, trädgårdscafé, restaurang, promenadvägar och Mälarens vågor. Här bor du även precis vid populära Aspuddsparken med sin 4H-verksamhet, Aspuddens idrottsplats och Aspuddens skola.

Allmänt


Ett hem unikt i sitt slag där de höga ateljéfönstren varje dag ger dig nya skådespel. Lägg till två stora takfönster och karaktären är total. Golvytan är på över sextio kvadratmeter, men här tänker du mer i volym. Det stora rummet är en stor social yta med kök och vardagsrum i öppen planlösning och därtill finns två mysiga sovrum. I lägenheten märks många fina detaljer som bevarats sedan byggåret, innerdörrar av gabon med handtag av bakelit, vägg- och takfönster, takarmaturer, djupa fönsterbrädor med dubbla radiatorer och det mörka linoleumgolvet som ligger på golvet i den stora ateljén. De senare tillägg som gjorts i bostaden är gjorda med stor omsorg och känsla och harmonierar synnerligen fint med den ursprungliga arkitekturen.

Ateljé - kök och vardagsrum


Köket är en stilren skapelse byggt i vinkel med vita släta dörrar, bänkskivor av svartbetsad akacia och diskbänk i rostfritt. Som stänkskydd sitter skivor av galvaniserat stål. Köksinredningen följer fint den stegrande takhöjden. Maskinparken består av kyl och frys side by side med ismaskin, diskmaskin, spishäll, ugn, kolfilterfläkt och mikrovågsugn. Avloppsrören i köket byttes 2015 och de flesta vitvaror byttes 2014-2016. Både förvaringsutrymmen och arbetsytor är väl tilltagna. Matplatsen placeras med fördel under det stora takfönstret. Här är det lätt att tänka sig många och långa middagar under natthimlen och det finns gott om plats för stora sällskap. Vardagsrummet ger plats för en stor soffgrupp med bästa utkiksläge över panoramat utanför de tio fönsterrutorna och de dubbla helglasade balkongdörrarna. I rummet finns även tilltagna ytor för förvaringsmöbler, bokhyllor, skrivbord och andra möbler.

Sovrum ett


Sovrum ett ligger bakom fina dubbla glasade gabondörrar. Här sover du gott under det sluttande taket. I rummet ryms både dubbelsäng och förvaringsmöbler. Väggarna är av vitmålad puts och på golvet ligger en heltäckande matta av beige ull.

Sovrum två


Hemmets andra sovrum ligger också under snedtak och används idag som barnrum. Här somnar du under stjärnorna, då rummet har ett takfönster ovanför sängplatsen. Bevarade delar av murverket ger rummet ytterligare karaktär. Även dessa väggar är putsade och vita och på golvet ligger ett mörkt trälaminat.

Badrum


Badrummet helrenoverades 2015 och har väggar kaklade med klassiskt 15x15-kakel satta i förband. På golvet ligger ljusgul klinker. Duschen är byggd i en nisch som har imponerande takhöjd. Volymskapare är också den stora runda spegeln som sitter ovanför tvättstället. Här finns en kombinerad tvättmaskin och torktumlare och även en rymlig handdukstork.

Hall


Hallen har vita väggar som är delvis kaklade och på golvet ligger gul klinker. För ytterkläder och skor finns klassiska Nostalgihyllor. Lägenheten har säkerhetsdörr.

Förråd


Lägenheten har ett förråd inne i lägenheten, beläget i kattvinden bakom en liten fin gabondörr.

Brf Vinteraspen

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Ankungen 1. Föreningens två byggnader ritades 1948 av Nils Lindberg. Föreningen omfattar 35 lägenheter, 32 upplåtna med bostadsrätt samt tre med hyresrätt, en lokal samt 11 parkeringsplatser (hyresrätt).

År föreningen övertog fastigheterna


Föreningen förvärvade fastigheten år 2001.

Tomträtt


Fastigheten är upplåten med tomträtt, detta avtal löper vidare till och med oktober 2026.

Förvaltare


Ekonomisk förvaltning via Riksbyggen. Teknisk förvaltning via Driftia.

Renovering


VA-stammarna och EL-stigar byttes år 2000 då även badrummen renoverades. Föreningens tvättstuga är ny från 2002. Föreningen genomförde en tak och fasadrenovering under 2007. Fönsterrenovering genomfördes 2011/2012.

Kommande renoveringar


Föreningen planerar att dränera fastigheterna, som det ser ut nu kommer sparade medel räcker till detta.

Ekonomi


Belåningen ligger på 5 657 kr per kvm och år. Snittet för Hägersten är runt 6 000 kr per kvm och år. Man har 3 hyresrätter kvar vilka utgör ett stort dolt kapital som realiseras den dagen de boende flyttar från hyresrätterna. Inga planerade förändringar är planerade. Ett större lån läggs om under 2017 och detta betyder med stor sannolikhet lägre räntekostnader.

Andrahandsuthyrning


Föreningens policy för andrahandsuthyrning är att den ska godkännas av styrelsen.

Tvättstuga


Gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, två torktumlare samt torkskåp och mangel.

Försäkring


Fullvärdesförsäkring finns via Stockholms stads Brandförsäkringskontor.

Trappstädning


Städning av trapphus sköts av extern aktör och således ingenting de boende behöver sköta.

Gemensamma utrymmen


I föreningen finns ett övernattningsrum till en kostnad om 100 kr/natt. Cykelrum finns i källaren på Sigurd rings gata 10 och 12. Barnvagnsrum finns i källaren på Sigurd rings gata 10 men även på nr 12.

Bredband och Kabel-TV


Man har fiber genom IP-only (man betalar endast för den leverantör man själv väljer). För kabel-TV finns ComHem.

Juridisk person och delat ägande


Föreningen kan bevilja juridisk person medlemskap.

Kontroll


Uppgifterna är kontrollerade med föreningens kontaktperson 2017-05-17. Uppgifter som är av särskild vikt bör kontrolleras med styrelsen.

Byggnad

Byggnadsår
Arkitekt Nils Lindberg 1948

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18, lördag 11-16. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här