Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Tomtebogatan 44, 5 tr
DORPH & HÖÖG 1906
Vasastan - Birkastan
ELEGANT TREA FRÅN 1906 - SMAKFULLT HELRENOVERAD
FOTO: SPINELL STYLING: KASSTRUP MÖLLER

I Birkastan, nära Karlbergs slotts grönområden och granne med Rörstrandsgatan, hittar du denna vackra fastighet, byggd 1906 efter ritningar från arkitektfirma Dorph & Höög, som gav en stor del av Vasastan dess karaktär under början av 1900-talet. Kvaliteten på denna helrenoverade, exklusiva och väldisponerade trea med tre meter i takhöjd är helt enkelt prima. Här är allt genomfört med mycket varsam hand och stil - notera till exempel stuckaturen i vardagsrummet som gjutits av och sedan reparerats, spegeldekoren på originaldörrarna och i fönsternischerna samt skräddarsydda elementskydd och platsbyggda bokhyllor vid fönstren. Lägg till detta ett vackert ljusinsläpp från söder med sol dagen lång, burspråk i vardagsrummet, badrum i marmor och ett ovanligt vackert och stilfullt kök. Till huset hör även gästlägenhet, bastu och en trevlig uteplats. Här bor du högst upp i huset i ett fantastiskt hem fullt av tidstypisk charm och modern elegans. För fler bilder, klicka på valfri bild och följ bildspelet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
DORPH & HÖÖG 1906
Våning:
5 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
64 m²
Avgift:
3 137 kr Inkl Värme, VA, kabel-TV och bredband 100 mbit
Pris:
6 350 000 kr utgångspris

Huset och föreningen


Bostadsföreningen Kadetten 22 grundades 1920 och omfattar 19 lägenheter och två lokaler. Fastigheten är idag friköpt och byggdes 1906 efter ritningar från arkitektfirma Dorph & Höög, som gav en stor del av Vasastan dess karaktär under början av 1900-talet. Deras stil gick under beteckningen "Birkastilen", döpt efter Birkastan. Dorph & Höög har också ritat det eleganta Butterickshuset på Drottninggatan 57, som har stora burspråk av glas. Även Sankt Erikspalatset, med det ståtliga tornet vid Sankt Eriksbrons sydvästra fäste, är uppfört efter deras ritningar. Föreningen har en trevlig innergård med planteringar, trädäck och grill. Vidare bjuder huset på en övernattningslägenhet som medlemmarna kan hyra för 100 kr/natt, här finns också bastu. Andra gemensamma utrymmen är barnvagns- och cykelförråd i samband med entrén samt välutrustad tvättstuga på bottenplan. Det här är en gammal, stabil förening med god ekonomi och inga planerade avgiftshöjningar. Huset är dessutom i fint skick och de större renoveringarna är redan utförda.

Närområdet


Tomtebogatan är en lugn och trevlig gata i Birkastan, som är en del av Vasastan, belägen bara ett par steg från Rörstrandsgatans härliga folkliv med många restauranger och butiker - i somras förvandlades dessutom Rörstrandsgatan till en gågata med uteserveringar och vi hoppas på att detta blir en tradition. Här bor du också nära härliga och vackra Karlbergs slott med dess grönområden, som bland annat bjuder på promenad- och motionsspår samt tennisbana. En kort promenad bort ligger också gröna Vasaparken med fina bollplaner, skridskois, lekpark och gott om picknickplatser - och inte minst Sven-Harrys konstmuseum. Bättre kommunikationer än från detta område går dessutom knappt att finna - här har du nära till tunnelbanans gröna linje, pendeltåg, bland annat busslinje 3 och 4 samt flygbussar. I kvarteren finns all service du behöver och önskar du mer shopping ligger Odenplan och Fridhemsplan inom bekvämt räckhåll. Missa heller inte ett besök i den fina eko-butiken Cajsa Warg på Sankt Eriksplan.

Allmänt


Det här är ett mycket elegant och charmigt hem, totalrenoverat till toppklass under 2016 och med bästa läge högst upp i huset på våning 5. Här bjuds du på tre meter i takhöjd, gediget renoverade originaldetaljer, till exempel stuckaturer, originaldörrar och fönsternischer med spegeldekor. Dessutom takrosetter samt skräddarsydda elementskydd och platsbyggda bokhyllor vid fönstren, som förstärker det här hemmets högklassiga intryck. Genom hela lägenheten löper ett vackert vitlutat och vitoljat trägolv i furu som bidrar med en genuin och ombonad känsla och stämmer helt i stil med övrig färgsättning som går i sobert grått och vitt. Det stilrena köket är i nyskick och har carreramarmor upp till tak vid spisen och även som stänkskydd. Badrummet är också en riktig dröm i klassisk carreramarmor med designbadkar, både tak- och handdusch samt golvvärme. Bästa söderläge ger dig sol hela dagen och kvällen - och fint ljus genom vardagsrummets fantastiska burspråk. Ett hem att vara stolt över och längta till!

Kök


Köket har en central och social plats i lägenheten och är placerat i en egen avdelning i anslutning till vardagsrummet. Det håller högsta klass när det gäller stil och design - stänkskydd av carreramarmor liksom spisväggen som är klädd upp till tak, bänktopp i marmor, släta grå luckor och rostfri utrustning; induktionshäll från Electrolux från år 2016 samt Tapwell-blandare. Inbyggda skåp upp till tak ger maximal förvaring En sober grå fondvägg matchar det vitlutade och vitoljade golvet perfekt och de tre vita ljusgloberna i äldre stil ger mycket bra arbetsljus.

Vardagsrum


Ett så vackert rum! De sobra grå väggarna återkommer även här, liksom det vackra vitlutade och vitoljade furugolvet, som i sin tur bidrar med ombonad värme och hemkänsla. Rummet är varsamt renoverat under 2016, bland annat stuckaturen som gjutits av och reparerats. Här hittar du också dubbla takrosetter som bidrar med karaktär. Dubbeldörrar med spegeldekor leder in i det mindre sovrummet, som även tack vare detta stora dörrparti kan användas som en del av vardagsrummet, kanske ditt nya bibliotek? Vardagsrummet bjuder också på platsbyggda djupa fönsterbänkar, elementskydd och låga eleganta bokhyllor. Köket ligger i anslutning till vardagsrummet, vilket ger en trevlig och social planlösning.

Sovrum 1


Ett härligt och rymligt rum, som är helrenoverat under 2016. Ett generöst fönster med hela 170 cm bredd ger ett fint ljusinsläpp. Här hittar du dubbla takrosetter och platsbyggda djupa fönsterbänkar, elementskydd och låga bokhyllor. Mycket bra förvaring tack vare den snygga, praktiska och platsbyggda garderobsväggen med grå dörrar och ett inre om fyra meter bred Elfainredning ända upp till tak. Sobert grått på väggarna och vitlutat furugolv bidrar till den sköna atmosfären i detta rum. Gott om plats för dubbelsäng, läshörna och ytterligare förvaringsmöbel.

Sovrum 2


Detta rum är utmärkt som barnrum, gästrum, arbetsrum eller bibliotek. Det är placerat i fil med vardagsrummet och den karaktärsfulla dubbeldörren däremellan har vacker spegeldekor. Med öppen dubbeldörr kan detta rum även interagera med och bli en del av vardagsrummet. Dessutom bjuder rummet på en charmig takrosett och platsbyggda djupa fönsterbänkar, elementskydd och bokhyllor. Ljust gammelrosa väggar och vitlaserat furugolv bidrar till ett både hemtrevligt och sobert intryck.

Badrum


Generöst badrum med två vackra väggar i carreramarmor, liksom golvet i samma material, och till detta två sobert grå väggar. Här finns allt du kan önska dig - tvättmaskin och torktumlare från Cylinda från år 2016, golvvärme, designbadkar, kombinerad tak- och handdusch från Gustavsberg samt duschvägg i glas som går att fälla in. Bra förvaring i två spegelskåp samt även på marmorbänken om 130 cm bredd, som sitter över tvättmaskin och torktumlare. Dessutom ett elegant vägghängt handfat med avrinning i krom och en originaldörr med spegeldekor. Ett förstklassigt drömbadrum!

Hall


Välkomnande och rymlig hall som vänligt leder vidare till lägenhetens övriga rum. Gott om plats för förvaring med platsbyggd hatt- och kapphylla samt en inbyggd garderob från tiden för bygget, som dessutom har en charmig originaldörr med spegeldekor. Här finns även en vacker takrosett och en stor väggmonterad spegel. Sobert grå väggar och vackert golv - delvis matt marmor som skoavställningsyta och i övrigt vitlutat furugolv.

Bf Kadetten nr 22 upa

Antal lägenheter och lokaler


Bostadsföreningen äger fastigheten Kadetten 22. Fastigheten består av 19 lägenheter, alla är upplåtna med andelsrätt, och 2 är lokaler. Föreningen är en äkta bostadsförening. Huset ritades 1904 av arkitekt Dorph och Höög.

År föreningen övertog fastigheter


Föreningen registrerades 1920 då man också förvärvade fastigheten. Föreningen är äkta.

Mark


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Hefab Redovisning AB.

Renovering


Fastigheten totalrenoverades 1984-85 och följande åtgärder har genomförts2017:Nya tvättmaskiner och torktumlare
2016: Nytt golv, målning ö-natttningslokal
2010, 2013: byte av radiatortermostater
2011: renovering av fönster (åt söder)
2009: installation av fjärrvärme; ny fjärrvärmeanläggning
2008: renovering av balkonger
2008: spolning av stammar

2009: Energideklaration


1984: nya vatten- och avloppsstammar i kök och badrum

Kommande renoveringar


Föreningen har inte beslutat att utföra någon större reparation eller ombyggnad av fastigheten, men renovering av entrégolv har diskuterats.

Ekonomi


De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 1,8 milj kr, vilket ger cirka ? kr/kvm boyta.

Avgifter


Föreningen har inte beslutat om någon avgiftshöjning.

Förråd


Till lägenheten hör ett stort vindsförråd om ca 6 kvm. Samt ett källarförråd om cirka 1,5 kvm.

Gemensamma utrymmen


I föreningens fastighet finns allt från en trevlig övernattningslägenhet till bastu, gemensam uteplats med sittmöbler. Dessutom finns cykelförråd, tvättstuga, vindsförråd, och barnvagnsförråd.

Bredband och tv


Ansluten till kabelnät samt bredband med 100 Mbit. Leverantör: Bredbandsbolaget.

Juridisk person


Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll


Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
DORPH & HÖÖG 1906
Energideklaration
Utförd 2009-01-22
Energiförbrukning
148 kWh/år