Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Verkstadsgatan 9
1929 Anton Wallby
Södermalm - Hornstull
SOCIAL TREA MED BALKONG MOT SÖDER OCH TVÅ BADRUM
TEXT: BERGSTRÖM FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

En stor 1920-talstrea med högt i tak och härligt ljusinsläpp från höga fönsterpartier i djupa nischer. Den södervända balkongen badar i sol, och trädtopparna skyddar mot insyn. Träden som växer utanför lägenheten är vackra, och det är trevligt att följa deras skiftningar med årstiderna. Från vardagsrummet har man överblick över Verkstadsgatans liv och rörelse utan att man själv blir sedd. Det är väl tilltaget med sällskapsyta, och vardagsrummet är i enhet med köket i en öppen planlösning med gott om plats för soffgrupp och matsalsbord. Därtill har lägenheten två fullstora sovrum och badrum. 1920-talscharmen finns kvar och det spröjsade fönstren, med synliga spanjoletter, är liksom spegeldörrarna och stavparketten, som återfinns i alla rum, i original från när huset byggdes. Perfekt läge i trendiga Hornstull med omedelbar närhet till vatten, grönområden, kaféer, restauranger, biograf, butiker med mera.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
1929 Anton Wallby
Våning:
2 av 5, hiss finns
Rum:
3,5 rum och kök
Area:
94.7 m²
Avgift:
4 874 kr Inkl. värme och VA. Obl tillägg bredband 124 kr/mån samt kabel-TV 79 kr/mån.
Pris:
8 400 000 kr utgångspris

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
4821 kr/år
El
1751 kr/år
Försäkring
3070 kr/år
Beräknat antal pers
4

Huset och föreningen

Ångpannan 16 uppfördes mellan 1929 och 1930 i tjugotalsklassicistisk stil enligt ritningar av arkitekt Anton Wallby. Huset har ljusputsad fasad, höga spröjsade fönster, bottenvåning med bandrustik och indragen så kallad kungsvåning. Ett mycket trivsamt boende erbjuds, och på husets baksida finns en trädgård med trädgårdsmöbler, grill och gungställning, och här växer bland annat träd, rabarber, vinbär, rosor och andra blommor. Föreningen har även föreningsrum, barnvagnsrum, cykelförråd och tvättstuga. Huset ligger på en enkelriktad gata med återvändsgränd, så det är väldigt lite trafik. Gatan kallas ibland för "Lilla Paris", och de många träden och uteserveringarna ger en härlig känsla. I husets gatuplan finns ett konditori där man kan köpa nygräddat bröd och hembakat fika. Här serveras även hemlagad lunch. Konditoriet är ett familjeföretag och något av ett stammishak för många i Hornstull. Granne med konditoriet ligger ett minilivs, och det är bara att kila ner dit när kaffet och mjölken tagit slut.

Närområdet

På senare år har Hornstull utvecklats till en trendig stadsdel med härlig puls. Fler och fler restauranger, barer och butiker öppnar längs med Årstaviken och kring det nybyggda köpcentrumet. Läget är perfekt, och söder om bebyggelsen breder Tantolunden ut sig med natur, parklek, badplats och pittoreska koloniområden. Parklek hittar man även i Högalidsparken som är belägen på det berg som omger den vackra Högalidskyrkan. I närheten finns också Reimersholmes mysiga promenadstråk och Långholmens bad och stora rekreationsområde.

Vardagsrum

Vardagsrummet och köket är i enhet i en öppen, luftig och social planlösning. Det finns gott om plats för soffgrupp och matsalsbord, och köksön bjuder in till kompishäng. Väggarna är målade i Stockholmsvitt och golvet belagt med stavparkett i oljad ek. I anslutning till rummet finns en klädkammare som erbjuder utmärkta förvaringsmöjligheter från golv till tak.

Kök

I köket är det väl tilltaget med både bänkyta och förvaring, och den öppna planlösningen gör det lätt att kombinera matlagning med umgänge. Skåpen har vita släta luckor och partiet ovanför arbetsbänken är klätt med vit glasmosaik. Bänkskivorna är i matt granit med infälld diskho och induktionshäll. Diskhon har en avfallskvarn som minskar mängden hushållssopor, vilket är lika miljövänligt som det är praktiskt. Kvarnen slukar det mesta, och det går att få bort matrester som luktar illa från soporna. Den kombinerade ugnen/micron är i rostfri design medan diskmaskinen och kylen/frysen är integrerade i skåpinteriören. Alla vitvaror är av märket Siemens och sattes in i samband med renoveringen 2006.

Sovrum I

Lägenheten disponeras med två rymliga och lättmöblerade sovrum. Det ena sovrummet har utgång till lägenhetens balkong, vars söderläge erbjuder många härliga soltimmar. Balkongen saknar insyn eftersom det är långt till nästa hus som dessutom är en skola. Rummets väggar är målade i Stockholmsvitt och golvet belagt med stavparkett i oljad ek.

Sovrum II

I det andra sovrummet erbjuds förvaringsmöjligheter utöver det vanliga i form av en inbyggd garderob och en stor klädkammare med heltäckningsmatta. Klädkammaren, som har eget fönster, kan med fördel inredas som ett arbetsrum och det finns möjlighet att ta fram brädgolvet om så skulle önskas. Sovrummets väggar är målade i Stockholsmvitt och golvet belagt med stavparkett i oljad ek.

Badrum I

Lägenheten har två badrum, varav det ena inrymmer badkar, handfat, handdusktork och WC. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med ljusgrå klinker.

Badrum II

Det andra badrummet har duschhörna, handfat, väggskåp, handdukstork och WC. Tvättmaskinen är av märket LG och installerades 2009. Även här är väggarna helkaklade i vitt och golvet belagt med ljusgrå klinker.

Hall

I den vinklade hallen finns det hängare och skoskåp. Väggarna är klädda med tapeten Kokeshi från svenska Bantie och en gummimatta skyddar mot skornas smuts och väta. Under mattan är det oljad stavparkett i ek.

Brf Ångpannan 16

BRF ÅNGPANNAN 16

Antalet lägenheter och lokaler

Bostadsrättsföreningen Ångpannan 16 ligger på Södermalm i hjärtat av Hornstull. Föreningen består av 23 lägenheter, 1 hyresrättslägenhet och 3 lokaler (kontor, kafé/bageri och butik). Huset byggdes 1929.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1999.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

ISS sköter den ekonomiska förvaltningen. Fastighetsägarna sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering

1977 gjordes ens större renovering av fastigheten där många mindre lägenheter slogs ihop till större. Då gjordes även stambyte och renovering av el. Fasad renoverades 2001. Hiss byttes 2005. 2007 Ny tvättstuga (tvättstugan flyttades från vind till bottenvåning). 2008 Renovering av tak (ny plåt och förbättringar). 2008 Renovering och målning av fönster. 2011 Renovering av vindsförråd. 2014 Trapphusrenovering.

Kommande renoveringar

Inget planerat. Stammar spolas kontinuerligt ca vart 5:e år och det finns i dagsläget ingen plan på att byta dem. Det har förts diskussioner om att plattsätta förgården (framför huset) men inget bestämt.

Ekonomi

Välskött. Bra ekonomi. Inga planerade avgiftshöjningar. (Hög likviditet och det har diskuterats på årsmöte att amortera på lån och ev. sänka avgift)

Andrahandsuthyrning

Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen i varje enskilt fall

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Trygg-Hansa. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år. Under dessa tillfällen anordnas en avslutande grillning under avslappnande förhållanden.

Tvättstuga

I föreningen finns en tvättstuga. Här finns två tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel samt ett torkskåp. Tvättstugan renoverades 2007.

Gemensamma utrymmen

På bakgården finns en trädgård där det sommartid finns utomhusmöbler och grill. Trädgården sköts gemensamt av en "trädgårdsgrupp". Barnvagnsförråd. Cykelförråd.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Bredbandsbolaget. Fiber 100/100 ingår i avgiften. Kabel-TV med baspaket ingår in avgiften. Det är framöver planerat att kabel-tv abonnemang ska tecknas separat av varje lägenhetsinnehavare vilket kommer att innebära en lägre avgift (troligtvis under 2017 måste kollas med styrelse).

Juridisk person

Juridisk person accepteras ej som delägare.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här