Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Förrådsgatan 4
ELIS T PÅLSKOG 1937-38
Gamla Råsunda / Solna
FINFUNKIS - TREA MED UTSIKT, BALKONG OCH NYTT KÖK
TEXT: KAX FOTO: SPINELL STYLING: MAINSTREET

En fin funkistrea kan nu bli din. I småstadshärliga Råsunda möts du av blandad bebyggelse från 1910-1950-talet, som både ger fin stadskaraktär och samtidigt bjuder på lugn och ro. Just detta hus, som stod klart 1938, är ett fint exempel på 1930-talets funktionalism och uppfördes efter ritningar av byggnadsingenjör Elis T Pålskog. Här bor du nära natur och promenadstråk - varma sommardagar svalkar du dig i grönskan runt Råstajön och i kvarteret har du tillgång till flera mindre parker. Kommunikationerna är mycket bra och du tar dig till City på dryga kvarten. Detta hem är renoverat och moderniserat med stilkänsla och varsam hand. Det första som slår dig är ljuset. Här bor du med vidsträckt utsikt från både fönster och balkong över innergård, takåsar, lugn gata, gamla Råsundastadion och Huvudsta. Dessutom helt nytt kök i sobert grått med mässingsdetaljer från 2014 och under hösten 2016 slipades alla golv. Lägg också märke till de fina funkisdetaljerna, som tvåluftsfönster, spanjoletter, vädringsdon, element och fönsterbänkar i marmor. Tryck på valfri bild för att starta bildspel och se ännu flera bilder.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Förrådsgatan 4
Område:
Gamla Råsunda / Solna
arkitekt:
ELIS T PÅLSKOG 1937-38
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
3 rum och kök
Area:
68 m²
Avgift:
3 959 kr inkl värme, VA

Allmänt om fastigheten

El:
3 069 kr/år
Försäkring:
2 760 kr/år
Övrigt:
2 376 kr/år
Total driftskostnad:
8 205 kr/år
Beräknat antal pers:
3
Kommentar:
Övrigt = Gas

Huset och föreningen

Detta funkishus stod klart 1938 och uppfördes efter ritningar av byggnadsingenjör Elis T Pålskog. Han föddes 1908 och anställdes under 1930-talet av Råsundabolaget, där han ritade ett flertal flerfamiljshus och villor i Solna. 1930 var ett viktigt år inom arkitekturen tack vare Stockholmsutställningen, som gav funktionalismen dess stora genombrott i Sverige. Detta hus är ett fint exempel på den tidens arkitektur - och dessutom välbevarat - med slätputsad fasad, burspråk, balkonger med smidesräcken samt en stram och elegant portal i marmor som omfamnar porten. Materialen i dessa lägenheter var dessutom de allra bästa från tiden med snickerier i massivt trä och fönsterbänkar i marmor. Idag huserar BRF Förrådsgatan 4 här, som består av 26 lägenheter och en lokal som hyrs ut. Här bor du lugnt och tyst i en stabil förening med bra sammanhållning. Gården mot framsidan rustades upp år 2016 och denna sköts av föreningens medlemmar. Innergården är grön och härlig med utemöbler och grill samt liten lekplats med sandlåda, gungor och rutschkana. I källaren finns en bra tvättstuga med två maskiner, torktumlare och torkskåp, där det är lätt att få tid. Här finns även cykelförråd.

Närområdet

Råsunda är verkligen en levande och härlig del av Solna. Här möts du av blandad bebyggelse från 1910-1950-talet, som ger en fin stadskaraktär och samtidigt bjuder på lugn och ro. Här bor du nära natur och promenadstråk - varma sommardagar svalkar du dig i grönskan runt Råstajön och i kvarteret har du flera mindre parker, som Solparken och Slottsparken. Kommunikationerna är mycket bra och du tar dig till City på dryga kvarten. Närmaste t-bana är Näckrosen och en promenad bort ligger även Solna station. Dessutom gångavstånd till all tänkbar service och shopping du behöver i Solna centrum och Sundbyberg. Dina nya kvarter är fulla av restauranger och små butiker att upptäcka. Missa till exempel inte ett besök hos härliga restaurang Regissörsvillan i gamla filmstaden.

Allmänt

Denna funkistrea är renoverad och moderniserad med stilkänsla och varsam hand. Det första som slår dig är ljuset. Här bor du med vidsträckt utsikt över innergård, takåsar, lugn gata, gamla Råsundastadion och Huvudsta. Detta hem fick ett helt nytt kök i sobert grått med mässingsdetaljer under 2014 samt slipade golv hösten 2016. I samband med att köket byttes ut byggdes en vägg som gav ytterligare ett sovrum, som idag används som barnrum. I vardagsrum, inre hall och hall ligger fiskbensparkett från tiden för bygget. Övriga rum bjuder på vackra furutiljor. Balkongen vetter mot öster och innergården samt rymmer kaféset och blomster. Lägg också märke till de fina funkisdetaljerna, som tvåluftsfönster, spanjoletter, vädringsdon, element och fönsterbänkar i marmor. En annan härlig detalj är det fina fönstret mellan kök och barnrum från Överjärva byggnadsvård. Dessutom bra förvaring tack vare flera genomtänkta, arkitektritade och platsbyggda lösningar. Till lägenheten hör även ett källarförråd om cirka 3 kvm.

Kök

Nyrenoverat och ombyggt kök från år 2014 utfört i allra bästa stil. Sobert grå luckor bildar en vacker bas och till detta vit hexagonmosaik som stänkskydd och vit bänktopp i kompaktlaminat. Mässingsdetaljer ger köket en exklusiv och modern karaktär - blandare från Tapwell samt beslag till lådor och underskåp från Byggfabriken. Till detta vita väggar och vackra furutiljor som lutats och vitoljats. Samtliga vitvaror är från år 2014, till exempel kyl/frys från Samsung, inbyggnadsugn från Electrolux gashäll från Smeg och diskmaskin från Bosch. Dessutom underlimmad diskho från Strand. Lägg också märke till de fina öppna hyllorna från Hem och det vackra fönstret mot det lilla sovrummet som ger ett fint sekundärljus. Fönstret kommer från Överjärva byggnadsvård. Dessutom mycket gott om förvaring.

Vardagsrum

I det rymliga och lättmöblerade vardagsrummet möts du av ett vackert ljus. Ljuset plockas upp fint av de vita väggarna målade i Alcro Designers Kashmir (2015) och matchas perfekt av den nyslipade och oljade fiskbensparketten (2016). Rummet ligger i direkt anslutning till en inre hall, vilket gör rummet extra rymligt, och här finns gott om plats för soffgrupp, matsalsmöblemang och förvaringsmöbler. Det generösa fönsterpartiet har spanjoletter i original och består av ett tvåluftsfönster och en glasad balkongdörr. Balkongen vetter mot den lugna och fina innergården och bjuder på utsikt över takåsarna. Här ryms två sittplatser och blomster.

Sovrum 1

Sobert grå väggar målade i Alcro Silverpil bidrar till en vilsam karaktär i detta rymliga sovrum, som vetter mot en lugn gata. Till detta matchar lutade och vitoljade furutiljor, som ger en ombonad och hemtrevlig känsla. Stort tvåluftsfönster med spanjolett i sann funkisanda och detsamma gäller fönsterbänken i marmor samt vädringsdonet. Här ryms med lätthet en stor dubbelsäng, sängbord och förvaringsmöbler. Dessutom mycket bra förvaring i den arkitektritade och platsbyggda garderoben samt i de två inbyggda garderoberna i passagen vid badrummet.

Sovrum 2

Detta rara lilla rum används idag som barnrum och var tidigare en del av köket. Väggar målade i Alcros Fossil ger ett lugnt och behagligt intryck. Till detta lutade och vitoljade furutiljor. Vackert fönster med två lufter som vetter mot den lugna innergården. Fönsterbänk av marmor från tiden för bygget. Fint fönster mot kök från Överjärva byggnadsvård. Detta rum kan också bli ett fint arbetsrum.

Badrum

Helkaklat badrum i klassiskt vitt 15x15-kakel med en sober grå dekorrand. Till detta blå kliniker på golvet. Badrummet renoverades i samband med stambyte i slutet av 1990-talet och uppdaterades under år 2016-2017, då byttes duschväggar, dusch och badrumsskåp. Dessutom fick taket fick en ny omgång färg. Bra förvaring i väggskåp med spegel i klassisk funkismodell samt vitt högskåp. Här finns också en praktisk handdukstork.

Inre hall

Den inre hallen ligger i direkt anslutning till vardagsrummet och bidrar där med extra rymd och djup. Här finns en hel vägg för dina böcker i form av en vit, arkitektritad och platsbyggd bokhylla. Samma lugna färgsättning som i vardagsrummet, både på vägg och golv.

Hall

Här finns bra plats för avhängning tack vare den fina hatthyllan i funkisstil med matchande skohylla. Dessutom extra bra förvaring i de två inbyggda garderoberna i passagen mot köket. Samma behagliga färgsättning på vägg och golv som i vardagsrum och inre hall.

Brf Förrådsgatan 4

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten oxen 2 i Solna kommun. Föreningen upplåter 23 lägenheter med bostadsrätt och 3 lägenheter samt 1 lokal med hyresrätt. Huset uppfördes under åren 1937-38 på uppdrag av Fastighetsföreningen Oxeln nr 2 efter ritningar av Elis T Pålskog.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte och den tekniska förvaltningen sköts av Drifta AB.

Renovering

1992 Balkongrenovering, 1996-1997 Stambyte, 2000 Fasadrenovering, 2013 Renovering av fasad mot innergården, 2014 Elsanering, 2014 Utbyte fjärrvärmeanläggning, 2014 Renovering av tak och hiss i samband med byggnation av vindsvåning, 2014 Belysning i entré, trapphus och källare, 2016 Upprustning av tomt på framsidan.

Kommande renoveringar

Föreningen håller på och tar in offerter för att snart kunna sätta igång arbetet med byte av elstigare och renovering av tvättstuga. När nya elstigare är på plats kommer trapphuset målas om. Dessutom jobbar föreningen för att installera en gemensam sopstation med grannfastigheterna, när detta sker är dock inte bestämt. Till allt detta finns medel i kassan.

Ekonomi

Föreningen är en äkta förening. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 13,2 Mkr, vilket ger cirka 12tkr per kvm boyta. Avgift/kvm är ca 756 kr. Föreningen har inga planerade avgiftsförändringar, en diskussion kring att inkludera bredband i avgiften den dagen det installeras finns.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholm Stads Brandförsäkringskontor.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Gemensamma utrymmen

Det finns cykelförvaring i källaren och en tvättstuga som snart kommer att renoveras. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Bredband och Kabel-TV

Bredband och kabel-TV finns från ComHem. Långtgående planer finns på att dra in fiber i fastigheten.

Juridisk person

Juridisk person godkänns inte i föreningen.

Kontroll

Ovanstående uppgifter grundas på information från föreningens kontaktperson. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här