Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Malmgårdsvägen 12
1932 Hagstrand, Karth & Stackell
Södermalm
VÄLPLANERAD TVÅA MED SÖDERMALMS BÄSTA LÄGE?
TEXT: ÖRVELL FOTO: SPINNELL

Fast pris! Först till kvarn. Upptäck denna charmiga 30-tals tvåa som med enkla medel kan byggas om till en välfungerande trea. Läget är lugnt och idylliskt och bostaden har fantastisk utsikt över ståtliga Sofia kyrka, grönskande Vitabergsparken och de pittoreska husen vid Malmgården med anor från 1600-talet. Lägenheten har genomgående vackra och välbevarade ytskikt och den generösa takhöjden ger ett öppet och luftigt intryck. Den välkomnande hallen tar dig direkt in till vardagsrummet som är lägenhetens hjärta, ett rum att umgås och trivas i och som både är lättmöblerat och badar i ljus tack vare de stora fönsterpartierna. Specialbyggda hyllor, charmigt marockanskt kökskakel och vackra tapeter höjer den ombonade känslan ytterligare några nivåer. Här bor du i en utmärkt lägenhet, ett stenkast från folkmyllret i SoFo med sina trendiga butiker, attraktiva caféer och ett restaurangutbud som serverar mat från världens alla hörn. För att se alla bilder, tryck på valfri bild nedan.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
1932 Hagstrand, Karth & Stackell
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
42 m²
Avgift:
2 596 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
4 000 000 kr Fast pris

Huset och föreningen

Huset uppfördes 1932 av Max Gumpel och J A Edlund efter ritningar av Hagstrand, Karth & Stackell. Byggherre var byggnadsföreningen Jakten upa. Huset är ett fint exempel på tidig funktionalism med sin strama fasad och 2- och 3-luftsfönster. Det finns fortfarande något klassicistiskt över den enkla fasaden, även om den till stora delar är utpräglat "funkis". Fönstren saknar spröjs, förutom dörrarna ut till vädringsbalkongerna och sitter i liv med fasaden som är slätputsad i ljusgult. Bottenvåningen har istället en grov, grå puts. Den glasade porten har en lätt profilerad omfattning. Föreningen har en mycket trevlig innergård som renoverades så sent som 2014. Här finner vi gräsmatta med grusade gångar, fina planteringar, sittgrupper och grill.

Närområdet

Under senare år har kvarteren söder om Folkungagatan, SoFo, blivit allt populärare. Omvandlingen började så smått redan 1990 när Hannas Krog slog upp portarna på Skånegatan och blev ett vattenhål för stans popelit. Idag samsas mode, design, inredning, kuriosa, vintage, antikviteter med mera i kvarteren. Flera nya och spännande modemärken har egna butiker i området. Vi finner även en uppsjö av restauranger, barer, caféer och gallerier. Stämningen är tillbakalutad men samtidigt medveten, och under de varmare månaderna är Nytorget en given mötesplats för såväl stora som små. Närservicen är god och i området finns det förutom Hemköp, Coop och Ica även konditorier samt flera ekologiska mat- och speceributiker. Alldeles runt hörnet ligger kulturreservatet Vita bergen, som med sina små böljande gångvägar och natursköna omgivningar är en av Stockholms populäraste parker. Kommunikationerna är goda. T-banestationen Skanstull når du med bara några minuters promenad och runt knuten finns en rad busslinjer. Sommartid går även färjetrafik från Hammarby sjöstad via Barnängsbryggan till bland annat Djurgården och Nybrokajen.

Hall

Välkomnande hall med goda avhängningsmöjligheter i form av en hatthylla i original och en snygg trähylla på väggen. Här finns gott om plats för önskad möblering och hallen kan fungera både som arbetsrum och matrum. Notera de vackra golven i fiskbensparkett och den tjusiga medaljongtapeten som ramar in rummet och ger det extra mycket karaktär.

Kök

Vitt och fräscht kök med mycket förvaring i form av charmiga hyllor ovanför arbetsbänk och diskho. Vitt kakel på väggarna och ovanför den vita bänkskivan sitter marockanskt kakel i en smakfull beige ton. Det finns två väggfasta skåp varav ett är städskåp. Kyl och frys från Electrolux.

Vardagsrum

Ljust rymligt vardagsrum med gott om möbleringsmöjligheter. Väggarna är målade i en fräsch vit nyans vilket ger rummet ytterligare rymd och det stora fönsterpartiet vetter mot lummiga Vitabergsparken. Här finns även en stor inbyggd garderob.

Badrum

Prydligt badrum med vitt kakel på väggarna och ljusgrått klinkergolv. Stort badkar att krypa ner i under lata lördagseftermiddagar. Badrummet innehar även handdukstork.

Sovrum

Rofyllt sovrum med stort fönsterparti som släpper in mycket ljus. Väggarna i ljust lila förlänger den ljuva känslan av sommar. Inbyggd garderob med vackra originaldetaljer som sväljer det mesta i klädväg.

BRF Vitklippan i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Vitbetan 30, med 28 lägenheter (alla utom en upplåtna med bostadsrätt) samt en lokal som hyrs ut som arkiv/förråd. Byggnaden ritades av arkitekterna Hagstrand Karth & Stackell och uppfördes 1932.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 2001.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Föreningens ekonomiska och administrativa förvaltning sköts av MBF.

Renovering

2016 Byte av entréport. 2015 Montering av extra isolerrutor i samtliga fönster samt byte av tätningslister, målning av yttertaket, renovering och relining av avloppsstammar i fastighetens bottenplatta, spolning av fastighets avloppsstammar. 2014 Upprustning av innergården. 2012 Spolning av stammar i kök och badrum. 2009 Renovering av tvättstugan. 2008 Installation av säkerhetsdörrar och renovering av trapphuset. 2003 Rörstambyte vatten, renovering av badrum samt avloppstammar kök + bad. 2002 Fasadrenovering, dragning av nya elstammar, ny huvudcentral, tre-fasel, nya elstigare. För mer information angående gjorda renoveringar, se föreningens hemsida www.vitklippan.se

Kommande renoveringar

En 10-årig underhållsplan är upprättad för föreningens fastighet och kommer löpande att uppdateras och hållas aktuell.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på cirka 3,8 Mkr, vilket ger cirka 3 401 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad i förhållande till snittet för området som ligger på cirka 6 000 kr per kvm boyta. Avgift/kvm 738 kr. Det finns inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.

Trappstädning

Trappstädningen sköts av städföretag så det är inget de boende själva behöver ombesörja.

Städdagar

Föreningen brukar ha en höst- och en vårstädning med container.

Tvättstuga

Tvättstugan är belägen i källarplanet och är utrustad med två tvättmaskiner, två torktumlare, en mangel och ett torkskåp.

Gemensamma utrymmen

Innergården är upprustad 2014 med nygrusade ytor, stenläggningar, rabatter samt gräsmatta. I anslutning till tvättstugan finns ett separat utrymme för cyklar. Föreningen har inga garage- eller p-platser. Till lägenheten hör ett vindsförråd på ca 4 kvm.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen är ansluten till Comhem sedan 2003, installation av fibernod skedde 2012.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-05-17. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här