Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Lundagatan 36F
SVEN WALLANDER 1930
Södermalm - Hornstull
YTEFFEKTIV MINIETTA I OMTYCKTA BRF MARMORN
TEXT: OLDENBURG STYLING: COPPARSTAD FOTO: SPINNELL

På en av Södermalms mest attraktiva adresser ligger en perfekt planerad minietta i ett typiskt funkishus. Den lilla kokvrån har nyligen renoverats och andas härliga sydliga influenser och romantik. Ett vackert originalgolv i trä har nyligen tagits fram och renoverats. Förälskar du dig lätt i vackra detaljer? Här hittar du dem i alla rum. Vackra spegeldörrar och snickerier, blandare i klassisk stil, marockanskt kakel och luftintag i mässing är bara några av dem. Varmt välkommen in i denna ljusa och härliga bostad.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

KOMMANDE VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
SVEN WALLANDER 1930
Våning:
4 av 4, hiss finns
Rum:
1 rum och kök
Area:
22 m²
Avgift:
1 266 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
2 910 000 kr utgångspris

Föreningen

Föreningen är mycket stor och rutinerad. Två egenskaper som skapar trygghet för medlemmarna. Dessutom är den en av Stockholms äldsta. På varje våningsplan finns en gemensam vädringsbalkong i anslutning till trapphuset. Och det är fritt fram för medlemmarna att utnyttja balkongerna. För varma kvällar finns grillmöjligheter på de blomstrande innergårdarna med sittmöbler. I föreningen finns också fyra gästlägenheter, hobby/snickarrum, musikförening och musikrum. Medlemmarna disponerar gemensamt åtta tvättstugor varav två av dessa är spontantvättstugor. På gården finns grovsovrum och sopsorteringsrum. Till bostaden hör ett källarförråd om ca 4 kvm.

Området

Lundagatan och Skinnarviksberget är en riktig oas i centrala Stockholm. Här är det nära till naturen och härliga promenadstråk längs Söder Mälarstrand, Tanto, Långholmen och Reimersholme - och samtidigt nära pulsen i Hornstull och på Mariatorget. Adressen är en av Södermalms mest attraktiva, och det kanske inte är så konstigt med tanke på dess avskildhet och magnifika utsikt över Riddarfjärden och centrala Stockholm. Ta vägen hem från Zinkensdamm upp mot Yttersta Tvärgränd och genom Skinnarviksparken och förbi malmgårdarna på Skinnarviksgränd. Du når husets baksida och härifrån glimtar du Riddarfjärden.

Hall

En ljus, vitmålad hall, med vackra snickerier, binder ihop bostaden. Här möts du av ljuset från vardagsrummets stora fönster i söderläge. Avhängning och förvaring finns i form av krokar och ett integrerat originalskåp, med vred och speglar, ovanför dörröppningen till vardagsrummet. Här ligger det fina vitlaserade trägolvet som löper genom hela bostaden.

Kök/Kokvrå

En bedårande kokvrå, direkt intill hallen, drar kvickt uppmärksamheten till sig. Spännande materialval och en lugn färgskala definierar det här köket som totalrenoverades 2014. Här kombineras influenser från sydligare breddgrader med klassiska svenska former. Ett marockanskt kakel, från The Souk Machine, i ljus blågrön pastell pryder väggen ovanför den stora porslinshon med en svart blandare. En vit, vaxoljad bänkskiva i trä skapar bra yta för matlagning och matchas fint med det vitlaserade trägolvet från byggåret. Romantiska och lantliga handtag sitter på den vita skåpinteriören och ovanför diskhon sitter en platsbyggd hylla för ditt vackraste porslin. På en del av väggen har man tagit fram teglet vilket ger en härlig känsla av Sydeuropa. På väggen sitter ett spegelskåp i typisk funkisstil. Övriga väggar är målade i vitt. Mycket passande till den övriga interiören har köket en vacker gräddfärgad varmluftsugn, kombinerad med micro, från SMEG. Ovanför en integrerad spishäll med två plattor. Strax utanför köket står ett kylskåp, med frysfack, från SMEG:s 50-talsserie. Köket har öppning mot hall och vardagsrum och får på så vis rikligt med naturligt ljus från bostadens stora fönster. I originalköket användes gas. Här finns, för den som föredrar gas till matlagningen, möjlighet att leda fram det till köket igen.

Vardagsrum och sovrum

Ett stort rum som rymmer såväl en dubbelsäng, liten matplats, klädskåp och sittmöbel. Ett synnerligen vackert trägolv från byggåret har vitlaserats och skapar både ljus och värme till rummet. Ett stort fönster, med tre lufter - ett stort och två mindre på vardera sida - ger rummet rikligt med ljus. En fönsternisch med snidade lister och djup fönsterbräda i trä ramar in fönstret och utsikten, bland annat mot Högalidskyrkan. Under fönstret sitter, i originalutförande, ett vackert luftintag i mässing. Med fönstrets perfekta läge mot söder, berikas rummet med sol hela dagen.

Badrum

Ett ljust, fräscht badrum - med plats för badkar, toalett och tvättställ såväl som handdukstork, vägghyllor och ett spegelskåp - finns bakom en vacker originaldörr med speglar och nås från hallen. Vita kaklade väggar går snyggt ihop med en praktisk våtrumsmatta i ljusblått. Fina detaljer sätter sig på minnet. Här i form av en vacker blandare till tvättstället i äldre, romantisk stil. Med dessa ljusa och stilfulla färg- och materialval skapar du lätt ett litet perfekt badrum för dig.

HSB:s Brf Marmorn i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheterna Marmorn 1, 2, 4, 5, 6 och 7. Föreningen upplåter 539 lägenheter med bostadsrätt samt 22 lokaler, 35 parkeringsplatser och 12 mc-platser med hyresrätt. Husen ritades av arkitekt Sven Wallander och uppfördes med start 1930 och några år framåt.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen förvärvade fastigheten 1930-39 i samband med att husen byggdes.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den tekniska förvaltningen sköts av Fastighetsskötsel AB och den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB.

Renovering

2016 Renovering av fasaden och målning av tak på Lundagatan 38 2015 Renovering av mur/sockel ut mot Lundagatan, ombyggnad av tvättstuga Lundagatan 38B. 2014 Renovering av fönster Lundagatan 36. 2012 Fasadrenovering Lundagatan 40. 2009-2011 Fönsterrenovering Lundagatan 40-42. 2009 Bergvärmeinstallation (komplement till fjärrvärme). 2009 Bredband fiberkabel. 2005-2008 Renovering av fönster Lundagatan 36, 42, 44. 1998-1999 Renovering av hissar. 1996 Renovering av balkonger och fasad. 1991-1993 Renovering och stambyte av badrum samt stambyte av el. Stambyte av kök skedde 1972-75, 1982 och 1993.

Kommande renoveringar

Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2003 och som uppdaterats 2008 och 2013. Ett projekt pågår för en revidering/uppdatering av en mer detaljerad plan. Planerade och pågående större renoveringar är förbättringsarbete med belysning av gårdarna, renovering av trapphusens portar, hissar och byte av VVS-ventiler/stamventiler samt värmepumpar. Se årsredovisningen för mer information.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastigheter ger cirka 1 832 kr per kvm boyta, en mycket låg belåningsgrad. Avgift/kvm ca 605 kr. Enligt fastslagen budget 2016/17 finns det inga planerade avgiftsförändringar.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning beviljas för maximalt ett år i taget, se årsredovisningen för mer information om tillstånd.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade genom Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har en heltidsanställd lokalvårdare så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Föreningen har inga gemensamma städdagar men det finns en trädgårdsgrupp för den som är intresserad.

Tvättstuga

Föreningen har 8 tvättstugor varav två är spontantvättstugor.

Gemensamma utrymmen

De blomstrande innergårdarna är möblerade med utemöbler och grillar. Föreningen har fyra övernattningslägenheter, två musikrum, ett hobbyrum, tre cykelrum samt ett styrelserum. Till parkeringsplatserna är nuvarande kötid ca 10 år. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 4 kvm.

Bredband och Kabel-TV:

Bredband (LAN) har installerats i nästan alla lägenheter. Varje medlem tecknar själv abonnemang hos Ownit. Kabel-TV som levereras från Comhem ingår i avgiften.

Juridisk person och delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Minsta tillåtna ägarandel är 10%.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2017-02-24. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök vår butik

Välkommen till vår butik! Här finner du utvalda designklassiker, unika inredningsdetaljer och nya produkter i små upplagor. Öppet torsdag-fredag 12-18. Södermannagatan 35.

Läs mer om butiken här