Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Svartensgatan 5b
J. A. Westerberg 1880
SÖDERMALM - MOSEBACKE
EN 1800-TALSDRÖM PÅ MOSEBACKE
TEXT: OLDENBURG FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD

Vacker trea anno 1880, med kakelugn och många bevarade originaldetaljer mitt i historiska kvarter på Mosebacke. En tidstypisk innergård med plats för både lek och umgänge. Det här en bostad som tack vare den nuvarande ägarens omsorg fått en modern touch utan att den gamla 1800-tals charmen kommit till skada. Med ett gott öga för materialval av hög standard och bostadens originaldetaljer har man renoverat köket till en ren inredningsdröm. I alla rum hittar du mer eller mindre spår av 1800-talet.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Björn Schumacher
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
J. A. Westerberg 1880
Våning:
1 av 4
Rum:
3 rum och kök
Area:
78 m²
Avgift:
3 911 kr Inkl VA
Pris:
6 500 000 kr utgångspris

Föreningen och huset


Finns de något mer underbart än en gammal genuin innergård på söder? På den här tidstypiska gården har man dessutom spelat in filmer som bland annat Anderssonskans Kalle. Här finns rum för både lek och sällskapsytor med bland annat bord och stolar.
Fastigheten FISKAREN STÖRRE 20 byggdes 1880. Målarmästaren C A Sundberg och K Högqvist uppförde gathuset, det högra gårdshuset och uthuset i mitten. Gathuset ritades av Johan August Westerberg.

Föreningens tvättstuga har nya tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp och i dagsläget finns en samlingslokal som planeras att säljas inom kort för att minska föreningens lånebild. Övriga gemensamma utrymmen är cykelrum, styrelselokal där man också förvarar utemöbler, grovsopor samt vanligt soprum med separat insamling för tidningar och elsopor. Till bostaden hör ett källarförråd om ca 7 kvm.
I föreningen finns idag en hyresrätt. Det har också bildats en "balkonggrupp" som planerar för att bygga balkonger eller altan/gårdsdörrar för lägenheterna längst ner.

Vardagsrum


Välkommen in i det rymliga vardagsrummet. Två höga fönsterpar, från byggåret 1880 med vacker nisch med speglar, vetter mot den soliga gatan och ger därför rummet rikligt med naturligt ljus.
2006 installerades en tidsenlig, och fungerande, kakelugn i original från tidsepoken på den plats där det tidigare stått en kakelugn men som dessvärre togs bort under stora renoveringar av fastighetens bostäder under 70-talet. För att bostaden skulle få tillbaka en del av sin ursprungliga charm valde man att anlita M&M Kakelugnsmakarna för att installera denna vackra kakelugn i vitt porslin. Och tack vare att den inte är en nyproduktion finns det ingenting som avslöjar att den inte stått där från början. Vardagsrummet är det rum som avslöjar bostadens höga ålder mest. Förutom fönsternischerna ligger ett vackert golv av trätiljor. Detta golv löper genom större delen av bostaden och alla golv slipades 2011. I vardagsrummet är golvet grundoljat och såpat. En relativt enkel men helt fantastisk stuckatur sträcker sig från övre delen av väggen upp i taket, där sitter också en takrosett i originalutförande. Eftersom man valt att måla väggarna i färgen Tofu, en variant av Stockholmsvit, och snickerierna inklusive taket i vitt så skapar det här en kontrast som inte bara framhäver de vackra detaljerna utan även påvisar takhöjden om ca 3,2 m (takhöjden varierar i bostaden och uppnår i vissa rum 3,6 m). I det här ljuvliga vardagsrummet är det inte svårt att föreställa sig många mysiga timmar tillsammans med vännerna och familjen.

Kök


Hjärtat och den självklara samlingspunkten hittar du i köket. Med plats för ett stort sällskap - upp till 15 personer - och smakfullt renoverat med lyxiga materialval blir det här ett riktigt drömkök. Två stora fönsterpar, i originalutförande, med vackra fönsternischer och med den soliga och lugna gatan utanför skänker köket mängder med naturligt ljus.
Köket renoverades 2011/2012 av fackman och interiör och material valdes noggrant ut för att passa bostadens äldre charm och höga standard. Köket har rikligt med förvaring i form av flera praktiska vägg- och golvskåp ur Electrolux Homes köksserie Sentens - Gård vit. Skåpluckorna med speglar bevarar den äldre känslan som präglar bostaden trots att kökets funktion är toppmodern. Tillsammans med bänkskivor i carreramarmor och en diskho i vitt porslin blir det här vackra köket något de flesta bara kan drömma om. Över diskhon sitter ett vitrinskåp och i ena änden av arbetsdelen finns en integrerad vinkyl. Tillsammans med det fina golvet av grundoljade och såpade trätiljor samt de fantastiska originalfönstren blir det här ett modernt kök med den äldre charmen varsamt bevarad. På väggarna runt arbetsytorna sitter ett kvadratiskt kakel, glansigt med struktur, av italiensk design och som framhäver det moderna ytterligare. Övriga väggar är målade i Tofu. Vitvarorna är av välkända märken som Electrolux, Husqvarna, och Franke.
Idag sitter ett extra tak i köket som täcker originaltaket i samma utförande som taket i vardagsrummet med stuckatur och takrosett. Eftersom taket är högt i dagsläget har nuvarande ägare valt att inte ta fram originaltaket, men det finns exempel i fastigheten där man gjort det med goda resultat. För den som alltså vill ta fram ännu mer av bostadens 1800-tals charm, finns möjlighet att göra det.
Oavsett om du planerar en stor middag för dina nära och kära eller bara vill avnjuta en härlig frukost med familjen, så kommer du göra det med stil i det här drömköket.

Sovrum 1


Det större sovrummet vetter mot den tysta innergården. Genom det stora originalfönstret, med nisch med speglar, strömmar ett behagligt ljus. Här sover du i lugn och ro i ett svalt rum. Färgen Äggskal som pryder väggarna ger rummet en varm och behaglig atmosfär som skapar lugn. På golvet ligger vackert grundoljade och såpade trätiljor. Rummet rymmer utan problem en dubbelsäng, sängbord och en större byrå, och har gott med förvaring i form av en garderobsvägg. Öppna fönstret och ta med morgonteet till sängen - och kanske en bra bok? Njut sen av doften av sommar från den lummiga innergården.

Sovrum 2


I det lilla sovrummet möts du av ljuset från ett stort fönsterpar med djup nisch. Rummet vetter mot den lugna och lummiga innergården och skapar ett ljust men svalt sovrum där du enkelt kommer till ro.
Den lite annorlunda färgen Ocra gör sig extra bra i det här rummet och skapar en fin kontrast till de vita snickerierna och övriga vita detaljer. Här får du plats med en säng mot det stora fönstret, vägghyllor och en garderob. På golvet ligger ett lackat trälamell med möjlighet att slipa. Rummet passar utmärks som barn- eller tonårsrum men kan lika väl utnyttjas som ett härligt hemmakontor tack vare det naturliga ljuset och det perfekta läget mot den tysta innergården.

Badrum


Badrummet må ha tio år på nacken men tack vare det smakfulla valet av material känns det lika aktuellt idag och passar utmärkt in med bostadens äldre charm. Väggarna är helkaklade med vita glansiga kakelplattor och runt badrummet löper en vacker bård i grått mönster. På golvet ligger en mörkgrå klinker med golvvärme. Den praktiska duschhörnan med glasdörrar är nyinstallerade under 2015. Över handfatet sitter en stor integrerad spegel. Badrummet har också en handdukstork.

Hall


När du kliver in i bostaden från trapphuset möts du av en välkomnande hall med ljusa färger och gott om förvaring. Direkt till vänster finner du en rymlig klädkammare bakom en vacker vit massiv trädörr med speglar. Bostadens dörrar är nya men alla har valts med kvalitet som utgångspunkt och alla är av massivt trä. I den här bostaden har inget lämnats åt slumpen. På golvet ligger mattlackade trätiljor och längs väggen löper en vägghylla med krokar som skapar rikligt med avhängningsmöjligheter. Väggarna är målade i en ljusgrå färg som framhäver de vita snickerierna. Hallen löper genom bostaden och härifrån når du alla rum.

Brf Fiskaren 20

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger fastigheten Fiskaren Större 20. Byggnadens totalyta är 1 435 kvm, varav 1 185 kvm utgör lägenhetsyta och 106 kvm (+67 kvm för föreningens användning) utgör lokalyta. Föreningen består av 19 lägenheter upplåtna med bostadsrätt och en lägenhet med hyresrätt. Huset ritades av arkitekt J. A. Westerberg och uppfördes 1882.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 1983.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


SBC sköter den ekonomiska förvaltningen och Fojo Fastighetsförvaltning AB sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering


2015 Genomgång av stammar samt fuktmätning. Nya maskiner i tvättstugan samt service och renovering av hiss. 2014 Högtrycksspolning av stammar. 2014 Återställning av fuktskada, sanering av hussvamp. 2013 Fasadrenovering. 2002 Målning av tak, fönster och dörrar på gården. 1978 Stambyte. Se årsredovisningen för mer information.

Kommande renoveringar


Föreningen följer en underhållsplan som sträcker sig mellan åren 2009 och 2029, medel reserveras årligen till det planerade underhållet. Under 2016 planeras fortsatt återuppbyggnad efter fuktskadan i gårdshus (se vidare under ekonomi nedan). Fönstermålning planeras även att göras under året och under 2017 planeras en renovering av gården.

Ekonomi


Föreningen har tidigare haft otur med vattenläckor i gårdshus. Föreningen har i dagsläget besiktigat alla bostäder och åtgärdat de fuktskador huset haft under senaste året. I årsredovisningen står det mer detaljerat om processen som nu är i process och följer budget. Inga lån planeras tas upp. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 10,6 Mkr, vilket ger cirka 10 731 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 1 093 kr. Enligt styrelsens beslut höjs årsavgifterna 2016-10-01 med 2,9-5%.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Föreningen tar ut en avgift för detta och har rätt att neka om omständigheterna inte är acceptabla.

Försäkring


Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos If.

Trappstädning


Föreningens medlemmar tar hand om huset tillsammans och delas upp i olika arbetsgrupper.

Städdagar


Föreningen har två gårdsstädningar per år, en på våren och en på hösten.

Tvättstuga


Tvättstuga finns i källaren över gård. Här finns två tvättmaskiner, torktumlare och mangel. Tvättstugans maskinpark har helt bytts ut under detta och föregående år.

Gemensamma utrymmen


Föreningen har en härlig innergård som medlemmarna tar hand om tillsammans. Det finns fruktträd och flera sittgrupper samt en hörna för barnen med sandlåda och barnbord. Det finns även möjligheter att grilla. Det finns ett grovsoprum, ett cykelrum, ett styrelserum och en gemensamhetslokal. Till lägenheten hör ett förråd på ca 7 kvm.

Bredband och Kabel-TV:


Grundutbud för kabel-TV från Comhem som ett obligatoriskt tillägg på avgiften med 136 kr/mån. Medlemmen själv står för kostnaden av bredband (går att få via föreningens kabelTV-leverantör, Comhem, alternativt ADSL via Telia).

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll


Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-06-30. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
J. A. Westerberg 1880
Energideklaration
Utförd 2011-11-16
Energiklass
None
Energiförbrukning
126 kWh/år

Allmänt om fastigheten

Driftskostnad
13900 kr/år
  Uppvärmning
12000 kr/år
  Sotning
400 kr/år
  Försäkring
1500 kr/år
  Beräknat antal pers
2
  Kommentar
Personer i hushåll: 2 vuxna, 1 barn El: 12 000 Sotning: 400 Uppvärmning: 12 000