Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Skånegatan 55
Dorph & Höög 1904
Södermalm - Sofo
LJUVLIGA LJUSA JUGEND -TREA MED KAKELUGN I SOFO
TEX: KAX FOTO: SPINNELL STYLING: RYDMAN/LINDHOLM

År 1904 stod detta stolta jugendhus klart, uppfört efter ritningar från arkitektfirman Dorph & Höög, som gav en stor del av innerstaden dess karaktär under början av 1900-talet. Lägenheten ligger bekvämt på Skånegatan mitt emellan Nytorget och Götgatan - här bor du med Söders populära restaurang- och butiksstråk för dina fötter och all tänkbar service i kvarteren. Varma sommardagar tar du den korta promenaden till gröna och sköna Vitabergsparken för välbehövlig svalka. Det är ljuset, rymden, planlösningen och de fina detaljerna som gör detta till ett ljuvligt hem. Notera bland annat socklar, lister, fönster, spanjoletter, speglade dörrar, stuckatur, trägolv och kakelugn - allt i original. Detta hem har en privat del med två fina sovrum och en social del med kök och vardagsrum i fil. Dessutom bor du här med fönster i tre väderstreck. Närmaste tunnelbana hittar du vid Medborgarplatsen, men du kan också ta en kort promenad till Slussen eller Skanstull.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Katarina Ljung
VD / Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
Dorph & Höög 1904
Våning:
1 av 5
Rum:
3 rum och kök
Area:
78 m²
Avgift:
4 382 kr Inkl Värme, VA, samt kabel-TV
Pris:
7 300 000 kr Utgångspris

Huset och föreningen

År 1904 stod detta stolta jugendhus klart. Det uppfördes av byggherre J. P. Påhlsson och för ritningarna stod arkitektfirman Dorph & Höög, som gav en stor del av innerstaden dess karaktär under början av 1900-talet. Dorph & Höög har också ritat det eleganta Butterickshuset på Drottninggatan 57, som har stora burspråk av glas. Även Sankt Erikspalatset är uppfört efter deras penna. "Bonden Större 30" stoltserar med en typisk jugendfasad och en butiksvåning klädd i släthuggen sandsten. Portalen kröns av ett spröjsat fönster och omges av sirlig dekor i putsen. Fönstren i huset har småspröjsad överdel, vilket ger ett charmigt intryck. Huset har genomgått löpande renoveringar under åren och i slutet av 1990-talet tillkom nya, moderna kök och badrum. Föreningen i huset har en stark finansiell situation, bland annat tack vare att råvindarna sålts och förädlats till bostäder. Här finns en trevlig innergård med utemöbler. Gården rustades upp 2016, och fick då planteringar och blomster. Nyrenoverad källare och tvättstuga samt förvaring för cyklar/barnvagnar.

Närområdet

Bättre än så här blir det inte på Söder. Lägenheten ligger bekvämt på Skånegatan mitt emellan Nytorget och Götgatan - här bor du med Söders populära restaurang- och butiksstråk direkt utanför porten. Missa inte ett besök hos mysiga fiket Älskade traditioner på Södermannagatan, som nyss fick en utmärkelse av White guide. Eller ett besök i någon av de härliga och färgstarka retrobutikerna Sivletto och Daisy Dapper. All tänkbar service hittar du bland annat runt Medborgarplatsen, Götgatan och Skanstull. Varma sommardagar bjuder gröna och sköna Vitabergsparken på välbehövlig svalka och här finns gott om gräsytor för både lek och picknick. Om sommaren spelar dessutom Parkteatern på den stora utomhusscenen i parken. Se också till att njuta av en promenad i en av Stockholms äldsta och numer k-märkta koloniträdgårdar från år 1906 - Barnängens koloniträdgårdsförening. Närmaste tunnelbana hittar du vid Medborgarplatsen, men du kan också ta en kort promenad till Slussen eller Skanstull. I närheten rullar även innerstadsbussar, bland annat buss 2, 3 och 4.

Allmänt

Det är ljuset, rymden, planlösningen och de fina detaljerna som gör detta till ett ljuvligt hem. Notera bland annat socklar, lister, fönster, spanjoletter, speglade dörrar, stuckatur, trägolv och kakelugn - allt i original. Även om du känner av tidens vingslag i detta hem så är både kök och badrum uppdaterade. Köket från år 2013 gör tiden för bygget rättvisa, rymmer massor och har gott om både förvaring och arbetsyta. Dessutom bor du här med fönster i tre väderstreck. Planlösningen ger en privat sovdel mot innergården och en härlig social del mot Skånegatan. Här är dock lugnt och tyst eftersom det inte är genomfartstrafik i kvarteret. Detta hem var tidigare två lägenheter. Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 8 kvm.

Kök

"Vi älskar köket", säger nuvarande ägare. Det renoverades 2013 då ett vitt kök med spegeldekorerade luckor från Marbodal sattes in. Beslagen går i vintagestil. Vitt liggande kakel i halvförband från Byggfabriken ger en klassisk atmosfär. Till detta bänktoppar i svart laminat, ett härligt rutigt retrogolv av linoleumplattor och på väggarna sitter den finstämda tapeten Falsterbo från Borås tapeter. Stor diskho, gott om arbets- och avställningsyta samt bra förvaring. Här finns en mysig frukostplats för familjen.

Vardagsrum

Rymd och ljus från två generösa korsfönster med spröjsade överdelar är det första som möter dig i detta rum. Djupa fönsternischer med spegeldekor, originalspanjolett, höga golvsocklar, takrosett och vackra furutiljor bidrar med charm och karaktär från tiden för bygget. Lägg också märke till de fina elementskydden. Till detta ljusa väggar i äggvitt. Här ryms med lätthet soffgrupp, matsalsbord och förvaringsmöbler, som sideboard och bokhyllor.

Sovrum 1

Vilsamt och ljuvt sovrum i ljusa toner. På väggarna en äggvit kulör och på golvet ligger laminat med mönster av vitt trä. I ena hörnet står en vacker vit och elegant dekorerad kakelugn. Här är lugnt och tyst. Det generösa tvåluftsfönstret vetter mot innergården. Fönsternisch med spegeldekor och spanjolett i original. Rummet är stort och rymligt med plats för en stor dubbelsäng och flera garderober. Dessutom finns här en inbyggd klädkammare som täcker de flesta förvaringsbehov. Fina socklar och gedigna snickerier från tiden för bygget ger rummet extra karaktär.

Sovrum 2

Detta rara rum används idag som barnrum men kan likaväl fungera som gästrum eller hemmakontor. Ljusa väggar i äggvitt och till detta gedigna furutiljor. Fönstret, som har två lufter och originalspanjolett, har en alldeles underbar djup nisch där det går att sitta och kika ut.

Badrum

Helkaklat och fräscht badrum med klassiskt vitt 15x15-kakel och en dekorrand i ljusblått. Till detta ljusblå klinker på golvet. Ljuvligt och kurvigt badkar med tassar i rostfritt. Fint spegelskåp med bra förvaring. Dessutom handdukstork och tvättmaskin (Ariston - Hotpoint).

Hall

Varm och generös hall med plats för allt från avhängning till barnvagn och pulka. Rulla in via källaringången och ta hissen ända upp, perfekt när barnet sover. Här finns bra plats för kapphylla och skoställ och för den som önskar finns även plats för garderober. Idag är hallen möblerad med byrå och sittplats. På väggarna den vackra tapeten Amalfi från Sandbergs och på golvet ljust kliniker.

Brf Farmaren

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Bonden Större 30. Fastigheten består av 20 lägenheter, alla är upplåtna med bostadsrätt och 2 är lokaler. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1904 av arkitekt Dorph och Höög.

År föreningen övertog fastigheter

Brf Farmaren övertog fastigheten 2004. Föreningen är äkta.

Mark

Eftersom föreningen hyr marken betalas en tomträttsavgäld om ca 160.000 kr/år. Nuvarande avtal löper till och med 2026.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Agenta Förvaltning AB.

Renovering

1999 - Stambyte avseende VA kök och badrum samt nya el-stigare, hela fastigheten renoverades. 2012 - Fönster målades, undercentral till fjärrvärme byttes. 2015 - Värmen injusterades samt samtliga termostater och stamventiler byttes 2016 - Renovering av källarförråd 2016 - Ny maskinpark i tvättstuga 2016 - Nytt tak på gathus

Kommande renoveringar

Föreningen har upprättat en underhållsplan som sträcker sig till år 2028 och som i dagsläget inte inbegriper några större åtgärder baserat på fastighetens skick. Föreningen undersöker för närvarande möjligheten att demontera en tidigare skorsten från gården som idag inte är i bruk. Styrelsen har nyligen tagit in offerter för byggande av balkonger och intresseanmälan är i skrivande stund utskickad till medlemmarna i föreningen för att därefter, beroende på intresse, gå vidare i processen och låta en extra stämma rösta igenom eventuell byggnation av balkonger.

Ekonomi

De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2015 till 8 milj kr, vilket ger cirka 5878 kr/kvm boyta. Dock har föreningen under 2016 omvandlat råvinden i gathuset till två bostadsrätter med total yta på 135m2. Detta har inneburit att förening kunnat amortera av lån och har i dagsläget 3 milj kr i lån, d.v.s 2005kr/m2. De nya lägenheterna kommer också innebära en ökning av föreningens avgiftsintäker motsvarande ca 80 000 kr/år from 2017. Från lokalerna får föreningen en intäkt om ca 150.000 kr.

Avgifter

Föreningen har inte beslutat om någon avgiftshöjning. Avgiften idag ligger på 691 kr/kvm.

Förråd

Källarförråd om cirka 8 kvm.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har även en innergård med sittmöbler sommartid. I huset finns även tvättstuga, cykelförvaring och förrådsutrymmen.

Bredband och tv

Ansluten till kabelnät och bredband. Leverantör: Com Hem.

Juridisk person

Juridiska personer accepteras inte.

Kontroll

Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här