Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Bollhusgränd 3 B
Uppförd 1635
Gamla Stan
TVÅA MED ENORMA FÖNSTER OCH 3,35METER TILL TAK
TEXT: OLDENBOURG FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Unik chans att skapa ditt drömboende i en magisk tvåa i historiska kvarter. I en vacker barockfastighet, från 1635, med 3,35 m i takhöjd och stora fönster med djupa nischer finns en vacker bostad med spännande historia. De stora, höga fönstren vetter mot två väderstreck och skapar en bostad som fullkomligen badar i ljus. Med sina makalösa fönster, upp till tak, sitt generösa ljusinsläpp och sin rundgående planlösning ger den här unika bostaden en känsla av att vara större än sina 54 kvm. En kakelugn i originalutförande värmer kalla kvällar och skenet från de gamla gatlyktorna i gränden skapar hög mysfaktor. Här bor du centralt med minimal insyn i en tyst och lugn fastighet. Varmt välkommen till denna lilla drömbostad.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Bollhusgränd 3 B
Område:
Gamla Stan
arkitekt:
Uppförd 1635
Våning:
1 av 3
Rum:
2 rum och kök
Area:
54 m²
Avgift:
2 217 kr inkl VA

Närområdet

Huset har ett av de bästa lägen man kan tänka sig i Gamla Stan, och utanför porten myllrar det av kaféer, kvarterskrogar, restauranger och butiker. Runt hörnet ligger den fina parken Bollhustäppan, och det är även nära till Slottsbacken och Stortorget.

Föreningen

Den gamla tomten Pegasus 5 hamnade i riksrådet Per Banérs ägo och 1635 började han bygga sitt hem som hade sin huvudentré åt Bollhusgränd. Den pampiga porten 3 A skvallrar fortfarande därom. I fastigheten finns en tvättstuga i port 3A och cykelförråd i anslutning till Österlånggatan 6-8. Till bostaden hör ett källarförråd, i port 3 C och två våningar ned, om ca 3 m2. Det finns också ett mindre förråd i lägenheten, ovanför badrummet. Öppnas genom taklucka med stege i hallen, ca 5-6 m2.

Vardagsrum

Vardagsrummet vetter mot den lugna gården. Om kvällarna skapar en härlig brasa, i den vackra och dekorativa kakelugnen, ett varmt och inbjudande sällskapsrum. Dagtid, skänker två höga fönsterpar, med spröjs, djupa nischer och vackra fönsterlås, mängder av naturligt ljus till rummet. Här finns plats för såväl matplats som soffhörna. Rummets generösa takhöjd om 3,35 m och det fina golvet, av breda furubrädor, vittnar om en lång och spännande historia. Rummet är målat i en ljus kulör och alla snickerier, så som dörr- och golvlister samt fönster- och dörrnischer, är målade i ljusgrått. En klassisk och stilren dekorlist löper en bit upp på väggen och skapar ytterligare en fin detalj till det här magiska rummet.

Sovrum

Varmt välkommen in i det ljuvliga sovrummet. Två fönsterpar, med djup nisch och vackra detaljer så som klassiska fönsterlås i droppform och spröjs, löper ändå upp till taket. Med en takhöjd om 3,35 m blir det mycket fönster, och mycket ljus. Gott om förvaring finns i fem garderober med överskåp och möjlighet finns att bygga ännu mer förvaring uppåt. Rummet rymmer också dubbelsäng, sängbord, sittmöbel och bokhylla. På golvet ligger en ekparkett. Här hittar du återigen dekorlisten på väggen, men också upp mot taket där den snyggt markerar den höga takhöjden. Här är väggarna målade i en varm, ljusgrå kulör - något som skapar en mycket snygg kontrast mot de vita snickerierna. Från sovrummet når du vardagsrummet men också köket via en dörr och en djup dörrnisch med speglar. Rummet vetter mot den mysiga och tysta gränden som andas Stockholms historia. In hit smyger sig om kvällarna ett härligt sken från de gamla gatlyktorna. Sov gott.

Hall

I den trevliga hallen finns god plats för avhängning direkt till vänster om entrén. Här ifrån når du badrum, kök och vardagsrum. Väggarna är målade i vitt och tillsammans med det vackra marmorgolvet blir hallen ljus. Härifrån når du också, via en taklucka och stege, ett litet förrådsutrymme beläget ovanför badrummet. Förrådet är ca 5-6 kvm och har en takhöjd om ca 1,10 m.

Kök

Två fönsterpar löper ändå upp till taket och gör det här köket till något utöver det vanliga. Den magnifika takhöjden skapar förvaringsmöjligheter som de flesta bara kan drömma om i en tvåa. En härlig matplats bredvid ett av fönsterparen, med djup nisch och spröjs, bjuder in till många härliga frukostar medan det andra fönsterparet ger härligt ljusinsläpp till kökets arbetsdel. Vita väggar, skåpluckorna från Vedum i ljust träslag och ljusa laminatbänkskivor matchas med ett svart mosaikkakel. På golvet ligger en blå plastmatta. Trots att köket har några år bakom sig, så byggdes det med hållbara material av hög kvalitet. Tack vare det fungerar köket utan anmärkning också idag. För dig som redan har en bild av hur ditt drömkök ska se ut finns här ett unikt tillfälle att få infria drömmen utifrån helt makalösa förutsättningar tack vare takhöjden om 3,30 m och de underbara fönstren.

Badrum

Ett fräscht och ljust badrum rymmer såväl stor duschdel som tvättstapel. Helt ny torktumlare och tvättmaskin från Bosch installerades i juni 2016. Helkaklade, vita väggar matchas till en ljus och praktisk våtrumsmatta. Förvaringsmöjligheter finns i ett spegelskåp ovanför tvättstället och i ett vitrinskåp. Tack vare de ljusa och diskreta material- och färgvalen kan du enkelt inreda med dina favoritdetaljer utan att behöva ta hänsyn till tidigare inredningsval.

Brf Pegasus 10

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen äger fastigheten Pegasus 10, bestående av 25 lägenheter och lokaler, varav 22 upplåts med bostadsrätt samt tre st som hyrs ut som lokaler. Den totala lägenhetsytan är 1900 kvm enligt den ekonomiska planen. Fastigheten uppfördes ursprungligen 1635 och den senaste större ombyggnaden gjordes 1982-83.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten 1992.

Tomträtt

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Byggkvalité Konsult AB.

Renovering

2013 Renovering av trapphus (Österlånggatan 6-8/Bollhusgränd 3A) samt utvändig fönsterrenovering av 3 st lägenheter. 2012 Utvändig fönsterrenovering av vindsvåningar. 2010- Fuktsanering av grunder och fasader. 2007-08 Renovering av trapphus Bollhusgränd 3B och 3C. 2005 Nytt plåttak och fasadrenovering. 1999 Tätningsarbeten av gången till gården. 1983 Rör- och elstambyte i samband med den totala ombyggnaden av huset.

Kommande renoveringar

I höst ska fjärrvärmevatten installeras.

Ekonomi

De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 3,62 Mkr, vilket ger cirka 1 905 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 420 kr. Avgiften höjdes med 5% 2014. Det finns inga planerade ändringar av avgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen (uthyrning av typen Airbnb tillåts ej).

Försäkring

Fastigheten är allframtidsförsäkrad hos Brandkontoret kompletterad med fullvärdesförsäkring hos Brandkontoret.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar

Städdag en gång per år i oktober, som avslutas med varm korv och drycker.

Tvättstuga

Det finns en tvättstuga i trapp 3 A.

Gemensamma utrymmen

Det finns ett cykelförråd i anslutning till Österlånggatan 6-8. Till lägenheten hör ett källarförråd på ca 3 kvm (i trapphuset 3 C två våningar ned) samt ett mindre förråd i lägenheten ovanför badrummet (öppnas genom taklucka med stege i hallen, ca 5-6 kvm men ca 1 m takhöjd).

Bredband och Kabel-TV:

Inget gemensamt avtal i dagsläget men det diskuteras om att eventuellt ordna det.

Juridisk person:

Juridisk person godkänns ej för bostäder i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2016-06-28. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här