Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Gröndalsvägen 50
Backström & Reinius1946/1953
Gröndal
UNIKT 50-TAL MED 28KVM SOLIG TERRASS
TEXT: OLDENBOURG FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD

Välkommen till 68 kvm arkitektonisk dröm i de K-märkta terrasshusen i Gröndal. Här kliver du in i en unik 50-talstvåa med lyxig planlösning och mängder av välbevarade originaldetaljer. Stor grönskande och solig terrass med plats för sommarens härligaste mingel löper längs hela bostaden och skapar ett privat hem utan insyn. Alla fönster vetter mot söder och denna makalösa terrass med utgång från både vardagsrum och sovrum. Samtliga ytskick är nymålade och bostadens många originaldetaljer, så som skåpinteriör, garderober och golv, har omsorgsfullt restaurerats. Stora luftiga rum med stilfulla färg- och materialval bjuder in till sann inredningsglädje.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Ansvarig mäklare
Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Byggnadsår:
Backström & Reinius1946/1953
Våning:
1 av 5
Rum:
2 rum och kök
Area:
68 m²
Avgift:
4 365 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband
Pris:
5 010 000 kr utgångspris

Arkitektur


Byggnaderna i kvarteret Galjonsbilden är verkligen milstolpar inom den svenska arkitekturen. Ritningarna är signerade sent 1940-tal och tidigt 1950-tal och visar tydligt hur arkitekturen utvecklats under den brytningstid som 1940-talet är. Nya idéer och ett mjukare formspråk slog igenom under 1940-talet och dominerar sedan arkitekturen en god bit in på 1950-talet. Spritputsade ytor och tegel, fönsterspröjsets renässans och en accent i form av ett högt hus är allt typiskt för tiden. Vad som däremot gör anläggningen unik är de originella terrasshusen med sina hängande trädgårdar och rödmålade betong i kombination med rött tegel. Fönstren i vardagsrummen är ovanligt höga och spröjsen originellt utformad som kors i de höga, smala bågarna. Sockeln i natursten är dessutom ovanligt vacker.

Närområdet


Gröndal är en levande stadsdel precis utanför tullarna. Här finns mataffärer, restauranger med uteservering, bibliotek, bageri, florist och mycket mer. Runt knuten når du härliga promenadstråk och en kort promenad bort finns badmöjligheter vid såväl Mälaren som Trekanten. Därtill har Gröndals Båtklubb en charmig båthamn och möjlighet till egen båtplats. Från klipporna vid de vackra stjärnhusen är utsikten slående och vackra sommarkvällar har du första parkett vid solnedgången. Önskar du en kopp kaffe och något gott till är det klassiska konditoriet Lundbergs, från 1946, ett bra val. Ta en promenad till Vinterviken. Endast fem minuter bort ligger detta natursköna område med promenad- och löparstråk i vacker natur. Här finns också ett mysigt trädgårdskafé att vila fötterna på. Kommunikationsmöjligheterna är utmärkta och förutom busshållplatser finns det hållplats för tvärbanan mot Liljeholmen/Sickla och Alvik/Solna. Vill du istället gå till Liljeholmen längs Trekanten tar det 10 minuter. För den som reser mycket finns perfekt förbindelse till både Bromma flygplats, via buss från Gröndal, och Arlanda via flygbuss från Liljeholmen.

Hall


Välkommen in i denna 50-talspärla. Här kliver du in i en ljus, avlång hall med gott om utrymme för avhängning direkt innanför dörren i den lilla farstun. Här sitter en vacker designtapet i klara färger och på golvet har man tagit fram det vackra originalgolvet i Kolmårdsmarmor. I den övriga hallen ligger en svart gummimatta som skapar en riktigt snygg kontrast till de vita, nymålade väggarna. Denna rymliga och mycket praktiska hall är indelad i tre delar; farstu, en längre del som gränsar till vardagsrum och kök och en mindre del som leder till badrummet och sovrummet. Här finns gott om förvaring i tre platsbyggda, nymålade originalgarderober med överskåp. Två av dessa utnyttjas som städskåp samt skåp med hyllor och en platsbyggd tvättförvaring och en tredje som garderob. I den längre delen av hallen finns gott om utrymme att möblera med ytterligare garderober eller annan trevlig möbel.

Sovrum


I det här sovrummet är det alltid helg. Här ligger du gärna kvar lite längre. Med utgång till den makalösa terassen, i söderläge, öppnar du balkongdörren och släpper in frisk morgonluft och fågelkvitter tillsammans med en kopp kaffe. Här sover du och vistas helt ostört och utan insyn - med utsikt mot bostadens privata lilla oas. Här har man inte snålat med ytan utan skapat ett rum som fungerar som mer än bara en sovplats. Förutom en dubbelsäng och sängbord så bjuder sovrummet in till stora inredningsmöjligheter. Här erbjuds du en stor yta att skapa ditt absoluta drömsovrum på. Ett litet skrivbord och några vackra sittmöbler? Vad drömmer du om? Tänk inte ens på klädförvaringen, den får du gott och väl plats med i fyra nymålade, platsbyggda garderober, med överskåp, från byggåret. Vita väggar, målade 2016, går snyggt ihop med ett mörkt laminatgolv. Sovrummet har också en ingång till köket, som skiljs åt av en dörr med speglar. Perfekt när det där morgonkaffet ska bryggas.

Badrum


Intill sovrummet, med ingång från hallen, ligger det fräscha och ljusa badrummet. Helkaklade vita väggar matchas snyggt med en ljus, rektangulär klinker. Här finns dusch och tvättmaskin. Till bostaden hör också en torktumlare som enkelt kan installeras. Ovanför handfatet sitter en spegel och förvaring finns i ett svart badrumsskåp. Tack vare de diskreta färg- och materialvalen är det här är ett badrum med stora möjligheter att forma utifrån din smak och stil. Perfekt för den inredningsintresserad med en enkel och stilren bas.

Kök


Att kliva in i det här välbevarade köket är en fröjd för ögat - och för hjärtat. Här har man tagit väl hand om originalköket och omsorgsfullt restaurerat och målat interiören för att behålla denna lilla kulturhistoria vid liv. Alla material som tillkommit har noga valts ut för att behålla 50-talets charm. Bland annat har ett svart, vitt marmoleumgolv lagts in och ett vitt, diskret kakel får pryda väggarna i arbetsdelen. Skåpinteriören har nyligen målats och bänkskivan i originalutförande har renoverats. De snedställda skåpen med skjutdörrar, mycket tidstypiska, kompletteras med överskåp upp till taket. Dessa tillsammans med övriga skåp och flertalet kökslådor skapar rikligt med förvaring till det här fantastiska köket. Här finns flera bra arbets- och avlastningsytor och en liten, glädjande detalj är den platsbyggda kryddhyllan med glasskeppor. Vit kyl, frys, spis och diskmaskin smälter snyggt in i den övriga inredningen och en diskbänk i rostfritt stål skapar en snygg kontrast till det vita. En matplats för ca fyra personer är perfekt placerad vid det stora fönsterparet. En liten nisch med fönsterbräda i Kolmårdsmarmor skapar djup till fönstret som vetter mot den grönskande terassen.

Vardagsrum


Varmt välkommen in i bostadens själ och hjärta. Ett burspråk med fyra korspostfönster och ett stort tvåluftsfönster, som löper upp till taket, ramar in en makalös matplats och skänker mängder med naturligt ljus till rummet. Med terassen, med all sin grönska, direkt utanför är det svårt att förstå att du befinner dig i en lägenhet och inte i ett radhus med privat trädgård. Intill burspråket finns, via en en balkongdörr med fönster samt ett vädringsfönster ovanför, en utgång till terassen.
Alla väggar målades vita i år och originalparketten i ek slipades och lackades 2015. Samma år renoverades och målades fönstren och samtidigt sattes energi- och bullerglas in. Med ingång till både köket och ut på terassen är det här den ultimata bostaden för dig som älskar att omge dig av dina nära och kära. Här finns plats för alla! Alla årstider.

Terrassen


När kvällarna börjar bli ljumma flyttar du och dina vänner snabbt ut på den stora terassen i söderläge. Här finns en loungedel med två platsbyggda soffor, gott om mingelyta, plats för grill och ett stort matbord för ca tio personer. Här umgås ni privat tack vare grönskande växter och buskar som skymmer insynen mot gatan. En liten oas som förlänger bostaden med 28 kvm glädje.

Förråd/verkstad


Till bostaden hör ett stort förråd om hela 6 kvm. Detta är beläget i direkt anslutning till bostaden, på samma våningsplan. Eftersom det också hör till ett vindsförråd till bostaden kan det stora förrådet med fördel utnyttjas som annat än förvaringsplats - vad sägs om en mysig, liten fixarverkstad för någon med flinka fingrar?

Brf Galjonsbilden 22/32

Antal lägenheter och lokaler


Föreningen äger två fastigheter. Den ena fastigheten har beteckningen Galjonsbilden 22 och består av flera byggnader. Den andra fastigheten har beteckningen Galjonsbilden 32 och består av en byggnad. Den totala byggnadsytan uppgår till 9 444 kvm, varav 7 316 kvm utgör lägenhetsyta och 2 128 kvm lokalyta. Av dessa lägenheter är 102 upplåtna med bostadsrätt och 2 med hyresrätt. Föreningen har 8 uthyrda lokaler.

År föreningen övertog fastigheten


Föreningen förvärvade fastigheten 2005.

Tomträtt


Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare


Den ekonomiska förvaltningen sköts av Deloitte AB och fastighetsskötseln sköts av Driftia AB.

Renovering


2015 Renovering och ommålning av fönster (Gröndalsvägen 50-56 och Sjöbjörnsvägen 1). 2010 Fastighetsboxar. 2010 Renovering av entréportar (Gröndalsvägen 48-56). 2009-10 Stambyte. 2010 Byte av elstammar. 2009 Nytt Fiber-Lan i alla byggnader. 2008-09 Ny maskinutrustning i tvättstuga. 2007 Nytt låssystem för hela föreningen. Se mer information om utförda renoveringar i årsredovisningen.

Kommande renoveringar


Föreningen upprättade 2008 en underhållsplan som sträcker sig 10 år framåt i tiden och uppdateras fortlöpande. Till det planerade underhållet samlas medel via årlig avsättning till föreningens yttre fond.

Ekonomi


De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 35,9 Mkr, vilket ger cirka 5 025 kr per kvm boyta. Avgift/kvm ca 726 kr. Månadsavgiften höjdes senast 2015 med 2%.

Andrahandsuthyrning


Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring


Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade hos Brandkontoret.

Trappstädning


Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar


Föreningen har en trädgårdsgrupp som planerar och handlägger den yttre miljön. Under vår och höst anordnas gemensamma arbetsdagar som även är ett bra tillfälle att lära känna varandra samt styrelsen.

Tvättstuga


Tvättstugan är belägen på Sjöbjörnsvägen 1 och är utrustad med 6 tvättmaskiner, två torkskåp, tre torktumlare samt ett torkrum.

Gemensamma utrymmen


Mellan husen finns föreningens gård och på taket finns en gemensam takterrass med utsikt. Det finns källarförråd, cykelförråd, barnvagnsförråd, återvinningsrum, styrelserum och tvättstuga. Till fastigheterna hör 36 parkeringsplatser och två garage. Föreningen hyr endast ut parkeringar till de boende. I dagsläget är det kö till parkeringsplatserna.

Bredband och Kabel-TV:


Kabel-TV via Comhem (obligatoriskt tillägg på månadsavgiften med 140 kr/mån) och anslutning till fibernät genom Bredbandsbolaget (obligatoriskt tillägg på månadsavgiften med 124 kr/mån).

Juridisk person:


Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Byggnad

Byggnadsår
Backström & Reinius1946/1953