Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Borgargatan 6
Mauritz Pousette - 1924
Södermalm - Högalid
STOR OCH MYSIG 1920-TALSTVÅA MED BALKONG
TEXT: MURÉN FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM SAMARBETE: DESIGNTORGET

Hur trevlig kan egentligen en lägenhet vara? Om det fanns ett mätinstrument och du tog med det till denna tjugotalstvåa vid Hornstull skulle apparaturen slå i taket. Här sitter trivseln i väggarna och allt är så genuint och mysigt som det kan bli. Kök, vardagsrum och sovrum är tre rymliga och charmiga rum som ligger i fil med fönster mot en klassisk innergård, väggarna är tjocka och fönsternischerna djupa och sittvänliga. På golven ligger mjuka oljade trätiljor som det är en fröjd att gå barfota på. Bevarade detaljer som serveringsskåp, hatthyllor, spegeldörrar, listverk, stuckaturer och takrosetter smyckar skönheten ytterligare. På lugna Borgargatan är det lätt att glömma bort att du befinner dig mitt i Hornstull. Invid denna trivsamma innergård råder lugnet och det är tyst och stilla.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp:
Bostadsrätt
Adress:
Borgargatan 6
Område:
Södermalm - Högalid
arkitekt:
Mauritz Pousette - 1924
Våning:
2 av 6, hiss finns
Rum:
2 rum och kök
Area:
57 m²
Avgift:
3 168 kr inkl värme, VA, kabel-TV och Bredband

Allmänt

En mycket charmfull och trivsam lägenhet med stora rum som passar lika bra till en som till flera. Stora spröjsade originalfönster och balkongpardörrar vetter mot lugn innergård. Djupa fönsternischer och solig balkong ger mycket plats för växter och odling. Kök och vardagsrum är härliga sociala ytor som samspelar fint och längst in i bostaden ligger ett lugnt sovrum. I alla rum ligger bevarade mjuka trätiljor. Bra förvaring i bevarade klädkammare. Ett källarförråd om 2-3 kvm hör också till lägenheten.

Kök

Köket är ett parallellkök som delvis öppnats upp mot det intilliggande rummet. Här finns en luftig runtgående planlösning. Köksinteriören har vita fronter och bänkskivan är av massivt trä med diskho i rostfritt. Köket är utrustat med gasspis, mikrovågsugn, diskmaskin, kyl och frys. På motsatt sida finns ett bevarat serveringsskåp med fin förvaring från golv till tak. När du bryggt ditt morgonkaffe tar du det med dig upp i fönstersmygen där söderatmosfären känns parisisk med den intilliggande varmgula gårdsflygeln och utsikten in mot gården.

Vardagsrum

Vardagsrummet ligger centralt i lägenheten och är ett generöst och inbjudande rum. Här finns plats för både matbord och soffa och till exempel förvaringsmöbler. I rummet finns även bra förvaringsutrymme i en stor klädkammare. En vägg i rummet är tapetserad med Josef Frank-mönstret Paradiset med svart bakgrund. På de i övrigt vita väggarna finns mellan köksfönstret och rumsfönstret även en mycket fin väggmålning föreställande vackra husfasader och träd.

Sovrum

Sovrummet ligger lugnt beläget längst in i bostaden. Detta är ett lyxigt stort rum med gott om plats för dubbelsäng och annat möblemang. Här finns även en rymlig klädkammare, och ingång till badrummet. Glasade pardörrar leder från sovrummet till lägenhetens balkong. Balkongen vetter mot väster och har plats för både utemöbler och odlingar med utsikt över den fina innergården och intilliggande stilfulla grannhus.

Badrum och wc

Badrummet ligger längst in i lägenheten. Här är väggarna kaklade med vitt lite vågigt kakel och på golvet ligger skiffergrå klinker med golvvärme. Här finns handfat med kommod och en integrerad spegel, dusch, handukstork och tvättmaskin. Wc når du från hallen. Här är väggarna kaklade med vitt liggande metrokakel och på golvet ligger marockanskt hexagonformat keramiskt kakel i grönt och vitt. Här finns toalett och handfat.

Hall

Innanför dörren omger två originalhatthyllor ingången till köket. Hallen är ett generöst rum med yta att utnyttja till möblering. Här finns även plats för ytterligare garderober, eller byrå, eller utnyttja ytan för till exempel en arbetsplats.

Huset

Huset på tomten Bulten 14 stod färdigt hösten 1925. Det ritades av Mauritz Pousette som även ritade grannhuset på Borgargatan 4. Bulten 14 är ett bostadshus i sex våningar med en liten gårdsflygel. Fasaden är putsad i en gul nyans förutom husets nedre del som är putsad i grått. Här löper rundbågiga lätt indragna partier i arkad mot gatan. Huset har ursprungliga klassicistiska spröjsade fönster- Även entrén är ursprunglig och i trä och glas, omslingrad av en blomstergirlang och husnumret i puts. I Brf Bulten 14 finns 29 bostadsrätter och man har fyra kommersiella lokaler. Här finns en trevlig gemensam innergård med utemöbler och grill, trädäck, fina stenläggningar samt cykelställ under tak. Föreningen är liten och välskött med god stämning.

Brf Bulten 14

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Bulten 14 innehar fastigheten med samma namn. Huset uppfördes i mitten på 1920- talet. Idag upplåts 29 lägenheter (1 665 kvm) med bostadsrätt och till detta har man fyra kommersiella lokaler samt ett garage med plats för 8 bilar (totalt 535 kvm för garage och lokaler).

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 2003.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Rådrum AB och den tekniska förvaltningen har skötts av FFS.

Renoveringar

1996 byttes stammar i kök medan badrumsstammarna byttes 2006. Normalt håller stammar mellan 50-60 år. 2006 renoverades fasaden mot gård men även fönster utvändigt. 2008 Byttes elstigarna och 2011 byggdes garaget om och även innergården. 2014 renoverades trapphuset.

Kommande renoveringar:

Inga stora underhåll planerade som påverkar avgiften.

Ekonomi

Föreningens lån per kvm är cirka 6 000 kr per kvm, vilket är precis den genomsnittliga föreningen på Södermalm och inom tullarna

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, eller med ett godkännande från Hyresnämnden.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga som är utrustad med två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en mangel.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en Gemensam gård med uteplats och stort cykelställ under tak.

Parkering

Eget garage med plats för 8 platser.

Bredband och TV

Som boende i huset har man tillgång till bredbandsnät (fiber med hög prestanda) till förmånligt pris.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och infodokument. Denna fakta intygades som uppdaterad av en styrelsemedlem 2018-05-15. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Missa inte vår sköna film om området runt Högalid.

Borgargatan är en liten, endast 210 meter lång gata som ligger lugnt belägen mellan Långholmsgatan och Högalidsparken. Gatan namngavs 1911 efter ett namnförslag som gick ut på att även borgareståndet skulle få en gata i staden. Du bor här mitt i Hornstullspulsen men på lugna gatan. Här är ytterst lite trafik, endast ett fåtal bostadshus och stora gröna Högalidsparken ligger mittemot. Runt hörnet ligger Hornstulls torg med butiker, restauranger, kommunikationer och service. Du behöver inte promenera långt för att komma till vatten, Långholmen, Reimersholme och Tantolundens strandparti ligger med samma räckvidd.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - VÅREN 2019

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här