Historiska Hem | Vi förmedlar hem med en historia
Katarina Bangata 52
DORPH & HÖÖG 1905
Södermalm - Nytorget
VÄLPLANERAD MINITVÅA MED BALKONG I SYDVÄST
TEXT: NILSSON/BERGSTRÖM FOTO: BOUKARI

Högt upp i ett vackert sekelskifteshus finner vi denna synnerligen välplanerade minitvåa med ovanligt generös takhöjd, stort ljusinsläpp och solig balkong. Ett mycket rofyllt boende erbjuds, och balkongen och fönstren vetter mot en fin innergård. Därtill är läget lugnt och avskilt samtidigt som man har Nytorgets restauranger och pubar alldeles runt hörnet. Det är även nära till Vitabergsparkens grönska. Föreningen är stor och har mycket goda lokalintäkter, vilket borgar för stabilitet under överskådlig tid.

För att se fler fotografier, klicka på valfritt foto och följ bildspelet.

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Lantto
Reg. fastighetsmäklare

BOSTADSFAKTA

Bostadstyp:
Bostadsrätt
arkitekt:
DORPH & HÖÖG 1905
Våning:
4 av 5, hiss finns
Rum:
2 rum
Area:
47.5 m²
Avgift:
2 309 kr inkl värme, VA
Pris:
4 225 000 kr utgångspris

Kvarteret och föreningen:

Kvarteret Lien stod klart 1905. Det ritades av Dorph och Höög, en välkänd duo som bland annat har Butterickshuset och S:t Erikspalatset på sin verklista. Bostäderna värmdes upp med kakelugnar och i köken stod järnspisar. Hyresgästerna lär ha haft tillgång till egen torrklosett och slapp således kalla och dragiga avträden på gården. Kvarterets bebyggelse är i jugendstil med inslag av nationalromantik. Husen vilar på en granitsockel, och fasaden är spritputsad i två nyanser. På innergården finns en nybyggd uteplats med utrymme för 20 gäster, och här kan man bjuda på härliga grillkvällar under sommarmånaderna. Föreningen har möbler och grill för gemensamt bruk. Hissen går hela vägen ned till källaren som inrymmer cykelrum, barnvagnsrum och tvättstugor där det inte brukar vara svårt att hitta en ledig tid.

Närområdet

Läget är perfekt, och här erbjuds ett ovanligt lugnt boende samtidigt som det alldeles i närheten myllrar av kaféer, intima restauranger och spännande småbutiker. Under sensommaren och hösten kan man inhandla lokala råvaror på Bondens egen Marknad endast ett stenkast bort. Följer man den grönskande allén som drar fram utanför huset är man snart framme vid Vita Bergens rekreationsområde.

Vardagsrum och kök

Vardagsrummet och köket är i enhet i en öppen och luftig planlösning som bjuder in till umgänge. Takhöjden är verkligen något extra och bidrar till känslan av rymd. Det finns gott om plats för både soffgrupp och matsalsbord, och under sommarhalvåret utgör balkongen en underbar förlängning. Ljuset strömmar in genom fönstren, och balkongens sydvästläge erbjuder många härliga soltimmar. Det framtagna brädgolvet är vitlaserat och väggarna målade i vitt. Den rundade väggen vid ingången från hallen ger vardagsrummet karaktär. Profilerade golvlister och taklister i sekelskiftesstil. I köket, som renoverades 2012, är det rejält tilltaget med såväl bänkyta som förvaring och den generösa takhöjden tas till vara fullt ut genom dubbla rader överskåp. Skåpen har vita släta luckor, och bänkskivorna är i mörkbetsat trä med infälld spishäll och diskho. Ugnen och fläkten är i rostfri design.

Sovrum

Sovrummet har plats för en dubbelsäng, och här sover man gott om natten. Golvet är belagt med parkett och väggarna målade i vitt med en ljus silvermönstrad tapet som fond.

Badrum

Ett rymligt badrum med badkar, tvättkommod, väggskåp, handdukstork och WC. Golvet är belagt med våtrumsmatta och väggarna klädda med vitt kakel samt målade i vitt.

Hall

I hallen erbjuds utmärkta förvarings- och avhängningsmöjligheter i form av klädkammare och tre höga garderober. Väggarna är vitmålade och golvet belagt med svart klinker.

Brf Lien 5

Antalet lägenheter och lokaler

Föreningen äger hela kvarteret Lien. Totalt antal lägenheter 109 st. 106 lägenheter med bostadsrätt, 3 hyresrätter (182 kvm) samt 11 lokaler med hyresrätt (1008) kvm. Fastigheten ritades 1904 av de välkända arkitekterna Dorph & Höög. Byggherre och byggmästare var A. G. Thörner.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen tog över fastigheten 1999.

Mark

Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Fastighetsägarna Service Stockholm sköter den ekonomiska förvaltningen. Stadens förvaltning sköter den tekniska förvaltningen.

Renovering

1971 - 1974 Stambyte samt byte av elstigare (3-fas finns) troligtvis reoverades fönstren. 1990 Fasadrenovering. 2003/2004 Taket renoverades. 2005-06 Målades trapphusen. 2009-10 Tvättstugorna renoverades och fick nya maskiner. 2016 målning av fönster. 2017 Relining av köks stammarna samt renovering av värmesystem, samtliga radiatorer har fått nya ventiler och reglage. För mer information se årsredovisningen.

Kommande renoveringar

Inom ett par år kommer en OVK att utföras i övrigt inga stora renoveringar planerade. Om ca 5-7 år planeras avloppsrelining.

Ekonomi

Föreningen är äkta och mycket välskött, inte minst tack vare de stora intäkter som genereras från lokalerna där det bedrivs olika verksamheter. Här sitter bl. a. reklambyråer, mäklarkontor och en inredningsbutik. Belåningen ligger runt 4 817 kr per kvm (medan snittet i området är cirka 6 000 kr per kvm) enligt 2016 års årsredovisning. Föreningens 3 hyresrätter utgör en stor, dold tillgång. Den dagen hyresgästerna flyttar kommer dessa säljas på marknaden och ge föreningen stora intäkter. Oktober 2017 höjdes månadsavgifterna med 3 %. Inga fler avgiftshöjningar har diskuterats.

Andrahandsuthyrning

Uthyrning förutsätter godkännande av styrelsen i varje enskilt fall. En skriftlig ansökan ska inges till styrelsen i god tid före eventuell uthyrning. Andrahandsuthyrning till juridisk person accepteras ej.

Försäkring

Fastigheten är försäkrad hos Länsförsäkringar. Ansvarsförsäkring ingår för styrelsen.

Trappstädning

Trappstädning köps in via föreningen, så det är inget de boende behöver utföra själva.

Städdagar

Föreningen anordnar två gemensamma städdagar per år. Under dessa tillfällen anordnas en avslutande grillning under avslappnande förhållanden.

Tvättstuga

I föreningen finns tre tvättstugor. Samtliga är renoverade 2009-2010 och fick då också nya maskiner.

Gemensamma utrymmen

På innergården finns sommartid utomhusmöbler och grill. Här kan man också placera sina cyklar. Barnvagnar placeras i lägenheterna alternativt i barnvagnsrum i källaren.

Bredband och Kabel-TV

Föreningen har avtal med Comhem och TeliaSonera (fiber) som båda erbjuder heltäckande TV- och bredbandslösningar. Varje lägenhetsinnehavare tecknar själv abonnemang för de tjänster man vill ha.

Elavtal

Föreningen har ett gemensamt elavtal. På detta vis slipper man den fasta nätavgiften och betalar enbart för den elen man använder. Varje lägenhet debiteras i efterskott för faktisk förbrukning.

Delat ägande:

Styrelsen vill att de som äger bostaden också skall bo där.

Överlåtelse och Pantsättningsavgift

Överlåtelseavgift betalas av köparen (2,5% av prisbasbelopp) Pantsättningsavgift betalas av pansättaren (1% av prisbasbelopp)

Juridisk person

Juridisk person beviljas ej medlemskap i föreningen.

BYGGNADSVÅRDSDAGEN - HÖSTEN 2018

Historiska Hem är mycket stolta att presentera en av årets största händelser för dig som älskar gamla hus och hem.

Läs mer om dagen här