FOTO: BOUKARI STYLING: KRAFVE TEXT: MURÉN
Välkommen till Sankt Paulsgatan 36, och denna vackra våning på en adress förknippad med Stockholms kakelugnshistoria. Under ett par decennier kring det förra sekelskiftet tillverkades kakelugnar i kvarteret och just denna våning är kakelugnsfabrikens disponent B H Lundgrens tidigare bostad. Här finns också en vacker kakelugn från hans fabrik, plus ytterligare en eldstad i form av en öppen spis. Våningen karaktäriseras av generösa rum i fil, fint ljusinsläpp genom höga och pampiga fönster och en takhöjd runt 3,15 meter. Stuckatur, takrosetter, fotpaneler, pardörrar, fiskbensparkett och brädgolv är återkommande detaljer i rummen. En lång hall välkomnar in och leder vidare till alla rum i de två omgivande rumsfilerna. I den yttre rumsfilen ligger tre rum/salar med sammanlagt sex korspostfönster, och i den inre filen mot gården finns kök, badrum, wc och två sovrum. Rumsfördelningen är flexibel mellan antalet sällskapsrum och sovrum, vilket ger möjlighet för en familj att växa och bo länge, och kunna skifta mellan rummen. Den som flyttar hit kommer också till en familjär, välskött och nästintill skuldfri bostadsrättsförening och får bästa utgångsläge till de mysiga kvarteren runt Mariatorget och Swedenborgsgatan.
BOSTADSTYP
Lägenhet
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Sankt Paulsgatan 36, 2,5 tr
OMRåDE
Södermalm - Mariatorget
VåNING
2.5 av 4, hiss finns
RUM
5 rum och kök
AREA
176 kvm, föreningens information
AVGIFT
7 740 kr/mån, inkl. värme och vatten (obligatoriska tillägg, bredband 279 kr/mån och balkongfond 56 kr/mån)
ANDEL I FöRENING
14,57 %
LäGENHETSNUMMER
22
BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING
99 528 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2024
FöRRåD
Källarförråd på ca 15 kvm
PANTSATT
Ja
EL
5 961 kr/år
FöRSäKRING
2 112 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
8 073 kr/år
DRIFT RäKNAT På
2 personer
KOMMENTAR
Driftskostnader varierar självfallet pga avtal och levnadssätt.
Allmänt
Originaldetaljer från 1880-talet möter årsringar från 1900- och 2000-talen i denna klassiska våning. Idag finns all modern komfort på plats i detta hem som helrenoverades 2015. Atmosfären är ljus och luftig och låter ljuset flöda fritt. De generösa sällskapsytorna ger plats för både avkoppling och stort umgänge. Från fönstren mot gatan ses bland annat Maria gamla skola och den Reenstiernska palatset medan rummen i gårdsfilen har utsikt mot föreningens och kvarterets innergård. Lägenheten har många olika förvaringsutrymmen och disponerar dessutom ett stort förråd i husets källarplan. Brf Hagen 15 är en liten och charmig bostadsrättsförening om 11 lägenheter där gemenskapen står i centrum, stämningen är varm, grannar känner varandra och hjälps åt att skapa en trivsam miljö. Den gemensamma gården är på gång att renoveras, vilket beräknas klart till sommaren. På plan 4 i huset finns en övernattningslägenhet med en stor terrass, bastu, relaxrum samt tvättstuga.
Hall
Hallen är ett centralt och långt nav genom bostaden. Innanför ytterdörren finns en rymlig klädkammare där man smidigt hänger undan ytterkläder, och hallen har i övrigt gott om plats för hallmöbler, speglar etc. På golvet ligger sedan 2015 ett fint mönstrat klinkergolv.
Kök
Köket ligger som första rum till vänster om entrén. Här har man ett trivsamt och inbjudande rum med plats för köksbord invid fönstret. Köket är inrett med vita skåp från Ballingslöv och vitvaror från Siemens - induktionshäll, ugn, mikro, diskmaskin, kyl och frys. Väggarna är helkaklade med vitt kakel och golvet bär samma mönster som i hallen.
Vardagsrum 1
Hemmets största rum bjuder på mycket volym, tre fönster i fil och en öppen spis. Ett fantastiskt sällskapsrum där det är lätt att tänka sig ett rejält långbord för middagar och umgänge med nära och kära medan en brasa sprakar i den öppna spisen.
Vardagsrum 2
Mittenrummet av de tre i fil används idag som ett tv-/musikrum. Det har två fönster i bredd samt en vacker och enligt uppgift unik eldningsbar kakelugn från Lundgrens kakelfabrik.
Arbetsrum/sovrum
Det tredje och innersta rummet i ytterfilen är ett rum som idag nyttjas som arbetsrum. Mellan hallen och rummet finns två inbyggda garderober.
Sovrum/balkong
Det innersta rummet i den inre rumsfilen är idag hemmets huvudsakliga sovrum. Här finns förvaring i inbyggda garderober samt glasade pardörrar ut till lägenhetens balkong, med lugnt läge in mot gården.
Sovrum/dressingroom
Mittenrummet i den inre rumsfilen används idag som ett rymligt dressingroom, men konverteras enkelt om till ett sovrum för den som så önskar. I passagen in till detta rum finns ett serveringsskåp.
Badrum, gästtoalett och tvättmaskin/torktumlare
I badrummet finns badkar, wc, handfat med kommod, spegelskåp, högskåp och handduksvärmare. På golvet ligger svart- och vitrutig klinker med golvvärme, väggarna är kaklade med vitt kakel och det finns ett fönster som ger dagsljusinsläpp. En kaklad gästtoalett med wc och handfat ligger i anslutning till badrummet. För tvättmaskin och torktumlare har ett f d förråd inretts som ett separat litet tvättstugerum.
Säljarnas favoriter
Morgonpromenad runt den södra malmen, 10 vackra kilometer
FECA - familjeägd italiensk restaurang med bästa maten, runt hörnet
Barrels på Bysistorget - bästa burgarna i stan
Kvällsdopp i Tanto
Solnedgång på Skinnarviksberget
B H Lundgrens kakelfabrik
På 1860-talet grundade Bror Hjalmar Lundgren en kakelfabrik i Stockholm. 1865 gick han samman med Larsson Kakelfabrik och B H Lundgrens & Co Kakelfabrik etablerades. 1892 gick firman i konkurs, men övertogs sedan av sonen Per Hjalmar Lundgren under namnet P H Lundgren & Co. Fabriken låg i hörnet Krukmakargatan/Torkel Knutssonsgatan, som då hette Stora Skinnarviksgatan. 1901 hade fabriken runt 80 anställda. 1906 förstördes fabriken av en brand, men återuppbyggdes. P H Lundgren avled 1907 men fabriken drevs vidare av anställda till 1913 då den lades ned. Utöver kakelugnar tillverkades också prydnadsföremål, urnor, blomkrukor m m.
ARKITEKT: WILHELM SJÖBORG 1880-1881
Huset på Sankt Paulsgatan 36, Hagen 15, uppfördes under åren 1880–1881 på uppdrag av B H Lundgren som drev Lundgrens Kakelfabrik på andra sidan av kvarteret, i korsningen av Krukmakargatan/Torkel Knutssonsgatan. Lundgrens tillverkade praktfulla kakelugnar och enligt uppgift nådde man försäljningslokalen via porten på Sankt Paulsgatan 36. Huruvida den låg i husets bottenvåning eller i fabriksbyggnaden är inte känt. Samtidigt som Hagen 15 byggdes också grannhuset på S:t Paulsgatan 34 och byggnaderna fick en samkomponerad fasad. Grannhuset revs dock runt 1960 och ersattes av ett nybygge. Arkitekt för dem båda var Wilhelm “Willy” Sjöborg. Hagen 15 är ett 1880-talshus vars fasad på 1920-talet anpassats efter de arkitekturideal som då var rådande. Bottenvåningen bevarar dock sin ursprungliga grå putsrustik och ovan den är fasaden putsad i en brunbeige nyans och pryds av några pilastrar samt ett profilerat listverk under takfoten. Siffran 36 i guldfärg visar vägen i portens överljus.
Fönstren är rödbrunmålade och insatta på 1920–1930-talen och mycket fina. 1924 fick huset centralvärme och wc och dessutom byggdes de stora femrummarna om (som denna lägenhet) och fick badrum som placerades mellan de två gårdsrummen. Brf Hagen 15 är en vänlig, familjär nästintill skuldfri förening med dolda tillgångar. Här finns elva främst större lägenheter. På vindsvåningen kan de boende njuta av en takterrass i söderläge och bastu.
Brf Hagen 15
Antal lägenheter
Brf Hagen 15 är s.k. äkta bostadsrättsförening som äger marken där deras hus står och består av 11 lägenheter med bostadsrätt.
År föreningen övertog fastigheten
Föreningen registrerades 1985 och övertog fastigheten 1987.
Förvaltare
Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts internt. Föreningen är medlem i Fastighetsägarna.
Försäkring
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad, inklusive ansvarsförsäkring för styrelsen, hos Brandkontoret.
Renoveringar
1997 stambyte. 2001 elstambyte och takrenovering. 2002 renovering trapphus. 2004 installation nya tvättmaskiner. 2005 radonmätning med resultat under gällande gränsvärden, målning av fönster mot gatan, installation av elvarmvattenberedare, installation av ny brännare i oljepannan. 2007 renovering stuprör. 2009 spolning köksstam. 2010 balkongbyggnation. 2012 spolning köksstammar, ny panel på terrassväggar, nya brevinkast. 2014 installation fjärrvärme, installation bredband via fiber, målning av fönster mot gatan. 2015 målning av portal mot gatan, installation av elektrisk dörrstängare, installation rörelsevakt. 2019 renovering av delar av tak. 2021 ny tvättmaskin och torktumlare, nya möbler föreningslokal, hissrenovering, installation av led-belysning källare. 2022 ovk, målning tak, åtgärder och besiktning takterrass. 2023 spolning stammar, installation av reglering rumsvärme, nya möbler till altanen.
Kommande renoveringar
Gården kommer att ses över och renoveras (troligen i augusti i år). I framtiden kommer fönstren mot gatan att renoveras (främst ommålning).
Ekonomi
De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2024 till ca 1,5 mkr, vilket ger en belåningsgrad på ca 1 247 kr/kvm bostadsrättsyta. En mycket låg belåning där en välskött Södermalmsförening normalt ligger på ca 6 000 kr/kvm bostadsrättsyta. Föreningen har gått med positivt resultat i flera år (plus 83 tkr 2024 och plus 92 tkr 2023) och har inga beslutade avgiftsförändringar (en sänkning har diskuterats). Avgiften har för övrigt varit i stort sett oförändrad sedan 2007 samtidigt som skuldsättningen gått ner med ca 40 %.
Fiberuppkoppling och kabel-tv
Kabel-tv via Tele2. Fiberuppkoppling via Stockholms stadsnät, obligatorisk avgift om 279 kr/mån.
Gemensamma utrymmen
Föreningen har tvättstuga, gemensamhetslokal högst upp i huset med takterrass och bastu, snickarbod i källaren och cykelbod på gården. Diskussion om att omvandla gemensamma utrymmen samt takterrass högst upp i huset till en lägenhet har pågått ett tag men inga beslut är tagna.
Juridisk person
Juridisk person accepteras inte som medlem i föreningen.
Städdag
Föreningen håller normalt två städdagar årligen.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson den 18 mars 2025 samt årsredovisning 2024. Uppgifter som är av speciell vikt för en spekulant bör kontrolleras med föreningens styrelse.
Området kring Mariatorget och Swedenborgsgatan har den perfekta blandningen av stadspuls och småstadskänsla, där lummiga parker möter ett brett utbud av caféer, restauranger, barer och butiker, med allt från klassiska ställen till nya och trendiga. Flera bra matbutiker finns inom gångavstånd, exempelvis Ica Aptiten. I närområdet hittar man också flera kulturella institutioner, som Folkoperan, Rival, Bio Rio och Hornsgatans gallerier. Förutom Mariatorget är det t ex bara en kort promenad till grönskan i Tantolunden och till Monteliusvägen med sin fantastiska utsikt. Såklart har man också mycket bra kommunikationer - T-bana Mariatorget ligger runt hörnet i kvarteret dessutom har man pendeltåg vid Södra Station, flera olika busslinjer och nära till Slussen. Inom stan går det dock lika lätt och smidigt att förflytta sig till fots eller på cykel.