Tomtbergavägen 24

150 + 13 KVM

Se bilder

FUNKISPÄRLA MED SOLIG TRÄDGÅRD, ELDSTÄDER & LJUS FRÅN ALLA VÄDERSTRECK I MYSIGT VILLAOMRÅDE

Välkommen till en funkisvilla där ljuset bor. Huset är byggt i två plan och placerat på en uppvuxen trädgårdstomt - ett grönt smycke som ramar in hela boendet med sin blomstrande prakt, doftande syrener, dignande fruktträd och slingrande grusgångar. Här bor du med solen som sällskap från tidig morgon till sen kväll, och i takt med att ljuset flyttar sig över dygnet byter du bara plats. På morgonen väntar terrassen inbäddad i grönska, och på kvällen samlas man på den rymliga balkongen med utsikt över villakvarteren västerut. Interiört präglas hemmet av en varm och varsamt bevarad karaktär, där originaldetaljerna får breda ut sig och renoveringarna gjorts med fingertoppskänsla. På övervåningen är känslan stillsamt storslagen, med takhöjden, ljuset från fyra väderstreck och de öppna sällskapsytorna skapas en rymd som är svår att lämna. Under vintern samlas man runt någon av de två fungerande eldstäderna, och under sommaren står dörrarna öppna ut mot trädgården. Här bor du i ett levande villakvarter, ett sådant där barn cyklar mellan kompisar och grannar hälsar på varandra över häckarna. Kommunikationerna är goda med bussar och pendeltåg, och i närheten finns skolor, förskolor, fin natur och badställen.

Visningar

Kontakta mäklaren för mer information om visningar.

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Tomtbergavägen 24

OMRåDE

Stuvsta

AREA

150 kvm + 13 kvm biarea, enligt uppmätning

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

4 911 000 KR - Småhusbyggnad 1 919 000 KR, Småhusmark 2 992 000 KR

SUMMA PANTBREV

2 800 000 KR

TOMTAREAL

1 039 kvm

VATTEN/AVLOPP

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

PLANBESTäMMELSER

Stadsplan (1944-12-22)

Byggnad

BYGGNADSTYP

2-plans villa med källare i soutterrräng

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1944

UPPVäRMNING

Bergvärme & luft-luft värmepump

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2025-03-21

ENERGIKLASS

C

ENERGIFöRBRUKNING

46 kWh/kvm per år

FASAD

Tegel

STOMME

Trä

FöNSTER

Isolerglas, 2-glas kopplade

TAK

Betongpannor

GRUNDLäGGNING

Betongplatta

VENTILATIONSTYP

Självdrag

FASTIGHETSBET

Muraren 9

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Det finns ett särskilt lugn i det här huset. Ett sådant som får axlar att sjunka och tiden att mjukna. Kanske är det ljuset, som flödar in från fyra håll i den öppna övervåningen och får rummen att kännas nästan högtidliga. Eller så är det trädgården. Skyddad och lummig, med syrénberså, äppelträd, rosor, smultron och vinbär. Här går man barfota i daggvått gräs, slår sig ner med kaffekoppen i morgonsolen och plockar några smultron till frukostskålen på vägen in.

Övre plan

Från terrassen i anslutning till matrummet kliver man in på det övre planet, men den vanliga entrén sker via det nedre planet där det också finns plats för avhängning och förvaring. Huset har gott om ytor för både sällskap och vila, men det är något särskilt med ljuset på det övre planet som gör att man gärna dröjer sig kvar där, så vi börjar rundturen just där.

Kök

Köket går i gröna toner med måttbeställda luckor från Decoform monterade på stommar från Ikea. Bänkskivan är rejäl och i granit, diskbänken kommer från Franke. Här finns gott om arbetsyta och förvaring för porslin och köksgeråd. Köket är fullt utrustat med kyl/frys (Bosch, 2005), induktionshäll (Siemens, 2019), ugn (Husqvarna, 2022), fläkt (Franke, 2022), diskmaskin (Siemens, 2022) och mikrovågsugn (Siemens, 2005). Ett rymligt matbord får plats, och härifrån når du också den stora balkongen, där man gärna avnjuter middagar i kvällssolen.

Vardagsrum

Vardagsrummet är öppet och välkomnande, med plats för både soffgrupp och ett större matbord. En del av väggen mot inre hallen har tagits ner, vilket skapar en luftigare känsla och öppnar upp mot den öppna spisen, ett stämningsfullt inslag som värmer under vinterhalvåret. Väggarna är målade i en dämpad grön nyans som fångar ljuset vackert, och på golvet ligger det bevarade originalgolvet. Även härifrån nås balkongen.

Matsal/sovrum

Intill vardagsrummet finns ett rum som idag används som matsal och förlängning av vardagsrummet, men som med lätthet kan användas som sovrum. Väggarna är målade, originalgolvet ligger kvar och genom stora glasdörrar når man terrassen som är helt insynsskyddad från grannarna.

Sovrum 1

Det ena av husets sovrum ligger på det övre planet, med målade väggar och originalgolv. Här finns en generös walk-in-closet som rymmer mycket förvaring. Rummet har dessutom direktutgång till terrassen och uppgång till vinden via taklucka.

Gästtoalett

På det övre planet finns en gästtoalett som renoverades 2005. Rymlig i storlek med målade väggar, en fondvägg med Josef Frank-tapet och trägolv, samma som återkommer på hela våningsplanet. Förvaringen är generös med köksskåpsstommar från Ikea och handfat ovanpå. Här finns även gott om plats för att användas som skötbord vid behov.

Nedre plan

Hall:

I hallen silas solljuset in genom blyinfattade fönster och skapar solkatter över golvet i portugisisk kalksten, Azul. Ett vackert och tåligt golv med värmeslingor. Här finns en inbyggd hatthylla i original samt plats för både garderober och kompletterande förvaring.

Vardagsrum

Mitt i våningsplanet finns en öppen spis – precis som på ovanvåningen – som öppnar upp mot ett sällskapsrum med målade väggar i en dämpad ton och ekparkett på golvet. Ett perfekt rum för tonåringarna att umgås i med sina kompisar.

2-3 sovrum

Det nedre planet rymmer i dagsläget två sovrum, båda med målade väggar och ekparkett. Det ena rummet har tidigare varit uppdelat i två, och för den som önskar ytterligare ett sovrum är det enkelt att sätta upp en vägg igen.

Badrum

Badrummet är rymligt och helkaklat, med grårutigt klinkergolv och vita väggar. Här finns både duschhörna och badkar, wc, handfat och en tvättdel med tvättmaskin och torktumlare. Renoverat 2005 av fackmän.

Trädgård

När familjen köpte huset mitt i vintern hade de ingen aning om vad som dolde sig under snötäcket. Men så kom våren – och trädgården vaknade till liv med en blomstrande prakt som överträffade allt de hade kunnat föreställa sig. Att röra sig genom trädgården är som att bläddra i ett album över årstidernas växlingar – här blommar det i skiftande färger, här dignar vinrankor och bärbuskar, och här doftar det rosor, syrén och nyklippt gräs. En dag spelas krocket på gräsmattan, en annan dag vilar man i hängmattan med solen i ansiktet. Och alltid finns det en plats att slå sig ner – i sol eller skugga – beroende på humör, tid på dagen och årstid.

För att ni inte ska vara lika ovetande som nuvarande ägare var första vintern kommer här en fullständig trädgårdsförteckning.

Renoveringar i urval

Fönsterrenovering (2023 och 2007)

Luftvärmepump Sverigepumpen Super 25 Blue Fin (2019)

Ny dörr mot baksidan (2014)

Nya balkonger och ombyggnad av fd. garage till sovrum (2014)

Förråd i trädgården – Trähuset Skagenstugan (2010)

Lekstuga (2009)

Ny ytterdörr och groventrédörr (2005)

Stambyte samt nytt elskåp (2005)

Bergvärmepump IVT Greenline C5 110 meter (2001)

Ny el (1996).

Arkitektur

ARKITEKT: 1944

Muraren 9

Fullersta gård i Huddinge var på 1600-talet säteri och en stor egendom med vidsträckta marker. I mitten av 1800-talet förvärvades egendomen av Pehr Pettersson som lätt omdana den gamla 1600-talsbyggnaden helt. Pettersson, eller patron Pehr som han ofta kallades, hade landets största jordbruk med hela 300 kor. Under Fullersta låg torpet Snättringe och hit flyttade posten Johan Fredrik Gleisman på 1820-talet. Han lät uppföra ytterligare ett torp som så småningom fick namnet Matineholm. Byggnaden är idag mest känd för att det var här som August Strindberg tillbringade sin sista sommar.

Snättringe friköptes 1873 och egendomen var då om strax under 50 hektar. Huvudbyggnaden uppfördes då och ligger kvar än idag på Snäckvägen 9. I början av 1900-talet var efterfrågan på egnahemstomter stor och då bildades Snättringe Tomt AB som styckade av 142 tomter som bjöds ut till försäljning. Inledningsvis gick det emellertid trögt att sälja tomterna. Kommunikationerna var inte de bästa och marken stod dessutom under vatten vissa tider på året. 1928 bildades Snättringe municipalsamhälle som numera är en del av Huddinge kommun. Med tiden kom tomterna i Snättringe att bli mycket attraktiva och allt annat än svårsålda.

Byggnaden och dess disposition

1943 ansökte Isak Hagman om att få uppföra en provisorisk sommarstuga om 1 rum och kök samt materialbod på denna tomt. Året därpå var det dags för en ny ansökan om denna gång gällde det den villabyggnad som nu är till salu. Vid den här tiden pågick fortfarande andra världskriget och många byggnadsmaterial var ransonerade vilket gjorde det lite knepigare att bygga.

Ursprungligen disponerades bottenvåningen med en rymlig hall med öppen spis, pannrum, tvättstuga, matkällare och garage. En trappa upp inreddes den egentliga bostadsdelen. Den bestod av hall med öppen spis som öppnade upp sig mot vardagsrummet. Intill låg kök med matrum, badrum samt två rymliga sovrum med stora garderober.

Köket var ett arbetskök och inreddes med diskbänk, spis och skafferi samt förvaringsskåp. Intill köket låg ett matrum som utan problem kunde rymma även lite större sällskap. Det rymliga vardagsrummet fick fönster i två väderstreck samt en längsgående balkong.

Sedan huset byggdes på 1940-talet har en del förändringar skett. Bland annat har väggen mellan kök och matrum tagits ned. Vardagsrummet har öppnats upp mot intilliggande sovrum vilket skapat ett stort vardagsrum. Det rum som på ritningarna benämns garage, är numera sovrum. Matkällaren har omdanats till ett generöst badrum och det forna badrummet en trappa upp är numera toalett. Balkongen på husets framsida har gjorts djupare och på baksidan finns idag en stor uteplats med trappa som leder ned till trädgården. Fasaden uppgraderades i slutet av 1960-talet och bekläddes med mexitegel.

Arkitektur

1940-talets arkitektur kan ses som en vidareutveckling av 1930-talets funktionalism. Funktionalismen, eller “funkisen” som den ofta kallas, slog igenom i början av 1930-talet, inte minst tack vare 1930 års Stockholmsutställning. Fönsterspröjs och snickarglädje blev över en natt passé. Istället blev fönsterytor och sparsamt dekorerade fasader högsta mode. Under 1940-talet förändrades arkitekturen något och i korthet kan man säga att den blev något mindre strikt och intresset för dekorativa detaljer återkom.

Muraren 9 är en 1940-talsvilla uppförd i två våningar under ett klassiskt sadeltak. Gatufasaden är delvis indragen och i detta parti finns villans huvudentré. Ovanför den hittar vi en stor balkong med tidstypiskt utformat räcke i småsinuskorrugerad plåt. På husets baksida finns ytterligare en balkong som även den är av större format. Den är relativt nybyggd och är gjord i trä. Fönstren är i huvudsak tidstypiska 2-luftsfönster av varierande storlek och merparten är bevarade sedan byggnadsåret. Fasaden är sedan slutet av 1960-talet klädd med kalksandsten, populärt kallat mexitegel. Det är ett snyggt och hållbart material som inte kräver något större underhåll.

Kvalitéer

Villan på Tomtbergavägen omges av en lummig grönska och en helt fantastisk trädgård med rosor, syrener och fruktträd. Interiört möts besökaren av en tilltalande nedre hall, ett extra vardagsrum med tjusig öppen spis och vacker parkett. Här finns också ett fint blyinfattat fönster. Trappan upp till övervåningen är fantastisk! Den är utförd i svartmålat smide och visar tydligt 1940-talets förtjusning i dekorativa detaljer.

En trappa upp öppnar övre hallen upp mot ett rymligt vardagsrum. I öppningen mellan dessa rum tronar ytterligare en elegant öppen spis. På golvet framför eldstäderna ligger vacker sten. Merparten av det gamla trägolvet finns bevarat, precis som dörrar och lister från byggnadsåret.

Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström.

Architecture
Architecture

TRÄDGÅRD

För att ni inte ska vara lika ovetande som nuvarande ägare var första vintern kommer här en fullständig trädgårdsförteckning. Först kommer: Vintergäck, Vitsippor, Blåsippor, Scilla av olika slag, Krokus, Snödroppar, Narcisser, Tazetter. När det börjar grönska så tar dessa över: Revsuga, Gullviva, Förgätmigej, Tovsippa, Pärlhyacint, Kungsängsliljor. Framåt juni: Prästkragar, Blåklockor, Aklejor, och då har även rabatterna fått bra fart med tex Salvia, Oregano, Anemoner, Allium, Lavendel, Purpurklätt, jätteverbena, Alunrot, Nepeta, Anisisop, Stäppsalvia, Strandveronika/kransveronika, Perovskia, Backnejlika, Nävor flera olika sorter, Backtimjan. Det finns även: Krolliljor, Vintergröna Flera olika funkia och höstaster. Jag har några olika klematis (som klättrar upp på balkongen samt i spaljén). Ätbara saker (utöver örterna): Vindruvor, Smultron, Röda vinbär, Svarta vinbär, Hallon, Björnbär (på tillväxt), Päron, 5-6 olika äppelsorter: sävstaholm, transparent blanche, Åkerö, Cox pomona, James greive, Plommon (gömmer sig i prakthäggmispeln): Viktoria, Rabarber, Jordgubbar. Övriga buskar och träd: Rosor (två olika), Falskt gullregn, Syren vita och någon lila: berså, häck, buskage samt solitär, Rosenhagtorn, Avenbokshäck, Tall, Doftschersmin, Rosenspirea, Prakthäggmispelhäck. Grannen har brudspireahäck som fint hänger över staketet.

Område

Här bor man i ett av de där villakvarteren som verkligen har allt. Lummiga gator där barnen cyklar mellan husen, god stämning grannar emellan och ett skönt lugn som ramar in vardagen. Samtidigt är läget så pass lättillgängligt att det går snabbt att ta sig både till Huddinge centrum, Flemingsberg och Kungens kurva – och pendeltåget ligger bara en kort promenad bort. Runt knuten finns förskolor, en jättefin skola på samma gata och mängder av aktiviteter för både små och stora. Lekplatser, sportfält, gym, simhall och elljusspår. Och så naturen, förstås. Den där sortens natur som gömmer sig lite, men som man snart lär känna som sin egen: skogsstigar, badsjöar, små gläntor och berg att klättra på. Gömmarens naturreservat ligger nära, liksom Långsjön som bjuder på både skridskoisar och fikastopp. Och det bästa av allt: när du väl flyttat hit vill du förmodligen inte flytta igen. Grattis i förskott.