FOTOGRAFI: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXTER: HENRIK & GUSTAV
Det är vårt stora nöje att välkomna er till denna vackra och välbevarade villa från 1912 i Enskededalen. Huset urskiljer sig som ett av de äldre i stadsdelen och bär på många attribut från den nationalromantiska arkitekturens tidsperiod. Alltmedan boarean uppgår till 140 kvadratmeter är den totala golvytan hela 244 kvadratmeter fördelat på två våningsplan samt källare och råvind. Entréplanet inrymmer vardagsrum med öppen spis, matsal och kök samt wc, hall och arbetsrum. En trappa upp finns badrum och tre sovrum samt en stor och liten balkong. I källaren finns ett allrum, tvättstuga med dusch, wc, förråd, verkstad samt ett före detta garage. Husets originalitet är hög med bevarade fönster, planlösningen i stort, golv, snickerier, innerdörrar och platsbyggd förvaring. Trädgården är en fröjd som löper runt huset med äppel- och körsbärsträd, blomstrande växtlighet och ett fint utekök. Värmesystemet betjänas av en bergvärmepump. Här längs med G:a Tyresövägen bor du nära utbudet i Sandsborg med en bra närservice och tunnelbana. Inom räckhåll finns skolor och förskolor, parker, naturreservat och till och med ett världsarv. Välkommen att bli nästa ägare av denna eleganta villaskönhet ritad av arkitekt Gustaf Larsson!
BOSTADSTYP
Friliggande villa
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Gamla Tyresövägen 311
OMRåDE
Kärringstan
RUM
7 rum
AREA
140 kvm + 85 kvm biarea, mätbevis 2025, (129 + 70 kvm enl. Lantmäteriet)
PRIS
14 500 000 kr (kr/bud)
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
9 149 000 KR - Småhusbyggnad 3 749 000 KR, Småhusmark 5 400 000 KR
SUMMA PANTBREV
3 830 000 KR
TOMTAREAL
658 kvm
VATTEN/AVLOPP
Kommunalt V/A
PLANBESTäMMELSER
Tomtindelning (1927-10-19) Stadsplan (1925-06-12)
BYGGNADSTYP
1½-planshus med källare
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1912
UPPVäRMNING
Bergvärme, kamin
ENERGIDEKLARATION
Utförd 2025-02-12
ENERGIKLASS
E
ENERGIFöRBRUKNING
74 kWh/kvm per år
FASAD
Träpanel
STOMME
Trä och betong
FöNSTER
2-glasfönster
TAK
Betong- & tegelpannor
GRUNDLäGGNING
Källare
VENTILATIONSTYP
Självdrag
BREDBAND/TV
Fiber är indraget (Bahnhof 1000/1000).
FASTIGHETSBET
Logen 32
EL
37 892 kr/år
VA
5 557 kr/år
RENHåLLNING
3 158 kr/år
SOTNING
750 kr/år
FöRSäKRING
7 330 kr/år
ÖVRIGT
800 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
55 487 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR
DRIFT RäKNAT På
4 personer
KOMMENTAR
I posten el inkl. uppvärmning och laddning av hybridbil. Elpriset är baserat på ett genomsnittligt totalpris om 2 kr/kWh, säljaren har angett en förbrukning under 2024 om 18 946 kWh. Posten övrigt avser gasol till gasspis.
Allmänt
Husets planlösning präglas av en riklig takhöjd och gott om ljusinsläpp. Det är ett bevarat plankgolv i hela husets ursprungliga del. Väggarna går i ljust målade toner, här och var sitter vackra mönstertapeter och träpaneler.
Hall & wc
Entrén är från husets kortsida och här är en rymlig hall belägen med gott om fönsterpartier. Gott om ytor finns för avhängning jämte platsbyggd förvaring. Här finns också en wc på ursprunglig plats med pärlspont och mönstertapet samt svartvitt klinkergolv.
Vardagsrum & matsal
Ett vackert burspråk med fyra fönster samt en fin eldstad ger vardagsrummet sin ljusa och ombonade karaktär. Notera inte minst de vackra konsolerna som uppbär fönsterbrädorna. Innertak av vitmålad råspont i original. En bred öppning binder ihop rummet med matsalen.
Kök
Husets kök präglas av en klassisk stil med speglade lådfronter och väggskåp vars luckor har krysspröjsat glas övertill. Den maskinella utrustningen består av kyl och frys, gasspis med elugn, diskmaskin och inkaklad köksfläkt med förvaring runtom. Pärlspont och kakel pryder väggarna och invid den lilla matplatsen finns ett vackert köksskåp från byggåret som anpassats till en sittbänk. Stort och fint fönsterparti!
Arbetsrum
En inbyggd veranda har disponerats som ett trivsamt arbetsrum med utsikt över trädgården och dubbeldörrar som leder ut till altanen. Här har trägolvet skickligt målats rutigt vilket ackompanjerar en rödvit mönstertapet mycket väl.
Övre hall & balkong
Huset har en otroligt vacker trappa med ett litet valv mellan trappa och hall. Här finns åtkomst till en stor balkong som vetter mot baksidan. Den övre hallen binder ihop samtliga sovrum och badrum liksom vindstrappan.
Sovrum I, II, III
På övervåningen finns tre sovrum varav ett betjänas av en liten balkong vänd mot sydväst samt fönsterpartier i två väderstreck och en klädkammare. Det sovrum som vetter mot öster har tre inbyggda garderober varav två på varsin sida om alkoven. Ett mindre sovrum finns också med platsbyggd säng med förvaring.
Badrum
År 2007 renoverades badrummet, med schackrutigt klinkergolv och vitkaklade väggar. Här finns både badkar och dusch liksom toalett och handfat med kommod.
Råvind
Tack vare den tidstypiskt ordentliga taklutningen så betjänas huset av en rymlig råvind med bra ståhöjd, idealt för förvaring och kanske förädling till ett isolerat rum.
Källare
Ett praktiskt allrum finns i källaren, som ett extra vardagsrum! Den öppna spisen är säkert från sextiotalet men har inte använts. Här finns också en wc. I tvättstugan finns förutom tvättmaskin, torktumlare och skåpsförvaring även en dusch och handdukstork. I verkstaden står bergvärmeanläggningen liksom arbetsbänk med förvaring. Ett gammalt garage finns med ordentliga förvaringsutrymmen. Både allrummet och angränsande wc och förråd därvid betjänas av vattenburen golvvärme.
Trädgård
Huset har en väldigt trevlig och plan trädgårdstomt med en mångfald av växtlighet. I den här trädgården finner du röda och gula äpplen, likaså körsbärs- och persikoträd. Bärbuskar huserar i trädgården såsom björnbär och nypon. Gott om blomstrande ting såsom rosor, lavendel, vita och lila syrener, japansk lönn och daglilja. Uppfarten inrymmer flera bilar och på baksidan står ett trädgårdsförråd där du även finner ett utekök med kolgrill och framdraget kallvatten. Här finns även en uteplats av kalksten där kvällssolen kikar fram. Cykelskjul finns liksom en nedsänkt studsmatta.
Underhåll i urval
2024, altan. 2023, utekök, förrådsbod. 2022, stensatt uteplats och byte av garageport. 2020, byte av fasad och tak entré. 2017, elementrör byttes i källaren och på entréplan, wc i källaren liksom ytskikt och verkstad. 2014, utgrävning, isolering och gjutning av platta med golvvärme i källaren. 2012, installation av insats till eldstad, tätning skorsten, ny ytterdörr. 2011, stenlagd uppfart. 2010, fönsterrenovering. 2009, utbyggnad riven och återuppbyggd. 2008, ny tvättstuga. 2007, badrum och gäst-wc liksom kök och bergvärme samt VA-stammar, el.
ARKITEKT: Gustaf Larsson 1912
1909 började Gamla Enskede att bebyggas. Området kom att bli den första av Stockholms stads trädgårdsstäder och fick snart många efterföljare. 1926 fastställdes stadsplanen för den del av Enskededalen som i folkmun kallas Kärringstan. Namnet kommer av det faktum att gatorna i området namngetts efter kända kvinnor och kvarteren efter kvinnodominerade yrken som hembiträde, kallskänka och baderska. Enligt stadsplanen skulle husen uppföras i trä med inredd vind om så önskades. Villornas fasader skulle behandlas på ett arkitektoniskt tillfredsställande sätt. En annan detalj var att husen placerades relativt nära gatan, med långsidan vänd mot den. Detta är typiskt för Enskededalen. Även om stadsplanen för området är från 1926, så uppfördes en del hus redan på 1910-talet. Det gäller främst tomterna vid Gamla Tyresövägen. Ett av husen från denna tid är Logen 32 som nu är till salu.
Byggnaden och dess disposition
Det var snickare P. E. Engström som köpte tomten Logen 32 och i augusti 1912 fick han byggnadslov för att uppföra en villa i en våning med inredd vindsvåning. Engström bodde då på Margaretavägen 120 och bör ha varit väl bekant med området. Huruvida han själv bosatte sig i huset eller sålde det när det var färdigt, är inte känt. Tyvärr är inte ritningarna till detta hus signerade, men de överensstämmer med typhus XI i Gamla Enskede som ritades av Gustaf Larsson. Eftersom grannhusen i kvarteret Logen 32 också är ritade av Gustaf Larsson, är det rimligt att anta att han även ligger bakom detta hus. Gustaf Larsson var i grunden byggnadsingenjör och kom efter avslutad utbildning att anställas av Per Olof Hallman. Under en kort tid var han SKB:s förste VD och ritade även deras första hus i kvarteret Motorn. Larsson har ritat en hel del åt SKB, bland annat i Blecktornsområdet, men också det originella nödbostadshuset i kvarteret Bergsryggen i Ulvsunda som är uppfört som ett landshövdingehus med bottenvåning i sten och övriga två våningsplan i trä. Ett par villor i Enskede ingår också i Larssons produktion. Logen 32 är en mycket fin villa som enligt de ursprungliga ritningarna disponerades med två rum och kök samt tambur med wc på nedre plan. En trappa upp fanns två rymliga rum samt badrum. Villans huvudingång var verandan på gaveln, men det fanns också en köksingång på baksidan där det idag finns en inglasad veranda. I källaren fanns plats för matvaror, ved och en tvättstuga med vedeldad bykgryta. Bostadsrummen värmdes av kakelugnar och i hallen fanns en liten kamin. I köket fanns vedspis, diskbänk med utslagsho och rinnande kallt vatten samt en mängd skåp. Skafferiet var rymligt och placerades i hörnet. Idag är huset moderniserat, men den ursprungliga planlösningen har bevarats, precis som en stor del av den ursprungliga inredningen.
Arkitektur
Under 1910-talet dominerades arkitekturen av de nationalromantiska strömningarna. Nationalromantiken kan till viss del ses som en försvenskad variant av jugendstilen, men den vittnar också om det stora intresset för äldre tiders arkitektur såsom Vasatidens borgar och allmogens byggnadsskick. Ornament och utsmyckningar fann ofta sin inspiration i äldre byggnadsdetaljer eller i naturen. Småspröjsade fönster är ett mycket säkert kännetecken för periodens hus. Logen 32 är ett mycket fint exempel på tidens arkitektur och dessutom ett hus med en välbevarad fasad. Byggnaden vilar på en förhållandevis hög, gråputsad grund. Därovan är fasaden klädd med liggande respektive stående fasspontpanel. Mot gatan finns ett burspråk med snedställda kortsidor som avslutas upptill av en delvis indragen balkong en trappa upp. På ena kortsidan finns en utbyggnad som utgör villans entré och mot baksidan en glasveranda med balkong ovanpå. Panelen är målad i en brunröd nyans med vita fönsterfoder och eleganta småspröjsade fönsterbågar som går i grågrönt. Taket är utformat som ett klassiskt sadeltak och är täckt av tvåkupigt tegel.
Kvalitéer
Det här är verkligen en fantastisk villa! Exteriören med sina vackra, spröjsade fönster, burspråk och balkonger ger en mycket god bild av 1910-talets byggande. Från den ljusa verandan, kommer besökaren in i en riktigt fin hall med hög panel på väggarna och ett oerhört vackert trapphus som leder upp till övre våningen. Ett genombrutet väggparti med kvadratiska pelare och med konsoler upptill, avskiljer trappan från hallen. Från hallen leder en stor öppning in till vardagsrummet som har ett trivsamt burspråk och en öppen spis som skulle kunna vara insatt på 1960-talet. Här och i de flesta andra rum, finns det gamla trägolvet bevarat. Det finns också gott om vackra snickerier såsom fyllningsdörrar i många olika varianter. I källaren finns en klassisk gillestuga som antagligen inreddes på 1950– eller 1960-talet. Den har öppen spis som bidrar till trivseln. Eftersom grunden är hög, är källarfönstren förhållandevis stora och släpper in mycket ljus. De är lika vackert spröjsade som övriga fönster.
Text av Gustav "Rävjägaren" Bergström
Huset har en väldigt trevlig och plan trädgårdstomt med en mångfald av växtlighet. I den här trädgården finner du röda och gula äpplen, likaså körsbärs- och persikoträd. Bärbuskar huserar i trädgården såsom björnbär och nypon. Gott om blomstrande ting såsom rosor, lavendel, vita och lila syrener, japansk lönn och daglilja. Uppfarten inrymmer flera bilar och på baksidan står ett trädgårdsförråd där du även finner ett utekök med kolgrill och framdraget kallvatten. Här finns även en uteplats av kalksten där kvällssolen kikar fram. Cykelskjul finns liksom en nedsänkt studsmatta.
Det informellt benämnda villaområdet Kärringstan i Enskededalen är en mycket trivsam trädgårdsstad med enhetlig och ursprunglig bebyggelse från främst 1920-talet. Att man har mindre än en kvarts cykeltur till Södermalms puls gör att man kan kalla sin boning för en stadsvilla. Här bor man med 600 meter till centrumutbudet i Sandsborg med mataffär, apotek, simhall och t-bana. I närområdet finns också flertalet uppskattade restauranger och caféer. Kärrtorps centrum ligger cirka en kilometer bort med mataffärer, café och delikatessbutik, restauranger och apotek. I närområdet finns flertalet skolor och förskolor medan utbudet av charmiga parker är stort. Vill du ha en ordentlig naturupplevelse är Nackareservatet inte mer än en dryg kilometer bort - en stor lyx för en friluftsmänniska. Ett besök till världsarvet Skogskyrkogården är också att rekommendera, med fridfulla vyer över landskapsarkitektur i toppklass. Det är mycket sannolikt att ni kommer trivas i detta uppskattade område, som har lite av varje att erbjuda. Välkomna till Kärringstan!