Ludgovägen 6

5 ROK 103 + 65 KVM 7 000 000 KR

Se bilder Planritning

LJUS 1920-TALSVILLA MED HÄRLIG SÄLLSKAPSYTA, SOLIG ALTAN OCH TREVLIGT LÄGE I IDYLLISKA ÖRBY

FOTOGRAFI: BOUKARI SCENOGRAFI: COPPARSTAD TEXTER: LUNDGREN & BERGSTRÖM

I denna fina villa samsas moderna bekvämligheter med 1920-talscharm. Känslan av hemtrevnad är påtaglig, och det knarrar mysigt när man går över de bevarade originalparketterna. Det är väl tilltaget med sällskapsyta, och på entrévåningen binder tidsenliga pardörrar samman matsalen och det välplanerade köket. Köket har gott om svängrum för hemmakockarna, och i matsalen kan man samla släkt och vänner för trevliga middagar och kalas. Här finns även en bokhyllevägg att fylla med böcker, växter och annat fint. Tack vare den öppna planlösningen med fönster i tre olika väderstreck badar matsalen och vardagsrummet i ljus, och när kvällsmörkret väl lagt sig är det underbart att elda i den öppna spisen som ståtar i ett av hörnen. Trädgården är en lummig och insynsskyddad oas, och runt halva huset har man byggt en altan där man kan följa solen från morgon till kväll. Läget är perfekt, och här erbjuds ett lugnt, avskilt och inte minst barnvänligt boende med Älvsjöbadet, Älvsjöskogens natur och Långsjöns trevliga badplats på bekvämt cykelavstånd. Närmsta förskola och grundskola ligger bara ett par hundra meter bort, och i området finns även flera lekplatser. Innerstaden är heller inte längre bort än en 20 minuters cykeltur, varmt välkomna till Ludgovägen 6!

Visningar

27

Apr 2025

SöNDAG

KL 12:30-14:00

Välkommen på visning i 90 min! Boka er gärna via vår webbplats.

Boka visning
28

Apr 2025

MåNDAG

KL 17:30-18:15

Varmt välkomna på omvisning!

Boka visning

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Ludgovägen 6

OMRåDE

Örby

RUM

5 rum varav 3 - 4 sovrum

AREA

103 kvm + 65 kvm biarea, taxeringsinformation

PRIS

7 000 000 kr (utropspris)

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

6 662 000 KR - Småhusbyggnad 2 280 000 KR, Småhusmark 4 382 000 KR

SUMMA PANTBREV

2 504 500 KR

TOMTAREAL

916 kvm

VATTEN/AVLOPP

Kommunalt V/A (ledningen går via flerbostadshuset, vattenmätaren sitter i den fastighetens källare).

PLANBESTäMMELSER

Stadsplan (1957-11-22)

Byggnad

BYGGNADSTYP

1½-plansvilla med källare

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1925

UPPVäRMNING

Luft/vattenvärmepump (vattenburet system), eldstad

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2025-04-02

ENERGIKLASS

D

FASAD

Träpanel

STOMME

Trä

FöNSTER

2-glas

TAK

Tegelpannor

GRUNDLäGGNING

Källare

BREDBAND/TV

Fiber är installerat

FASTIGHETSBET

Kullagret 8

Driftskostnader

EL

27 918 kr/år

VA

7 754 kr/år

RENHåLLNING

2 889 kr/år

SOTNING

1 400 kr/år

FöRSäKRING

10 000 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

49 961 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR

DRIFT RäKNAT På

2 personer

KOMMENTAR

Under 2024 anger ägaren en elförbrukning om 12 290 kWh.

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Huset har en bra funktionsuppdelning med entrévåningen som sällskapsplan och övervåningen som ett mer privat plan med tre väldimensionerade sovrum och ett helkaklat badrum. I anslutning till den övre hallen finns en rymlig balkong med kvällssol. Källarvåningen består av tvättstuga, bastu med dusch, matkällare, förråd, verkstad och ett rum som passar perfekt som hobbyrum. Skicket är gott, och huset har renoverats löpande med varsam hand genom åren. För bara några år sedan målades fasaden i en kulör som påminner om den färg huset torde ha haft när det byggdes 1925. I samband med detta lät man även tillverka ett nytt balkongräcke. Det fullt fungerande luft/vatten-systemet, som häromåret uppdaterades med en ny motor i utomhusdelen, ger relativt låga kostnader för uppvärmning. Eftersom halva taket, vilket byttes 1993, vetter mot söder är det fullt möjligt att sätta upp solpaneler och på så sätt spara ytterligare på driftskostnaderna.

Vardagsrum och matsal

Vardagsrummet och matsalen förenas som nämnts i en öppen planlösning med härligt ljusinsläpp från fönster i tre väderstreck. I vardagsrummet, med härlig mysfaktor i form av en eldningsbar öppen spis, finns det gott om plats för en soffgrupp och i matsalen kan man duka upp till middagar med många gäster. Den härliga bokhylleväggen sväljer även den mest bokintresserade familjens hemmabibliotek. Väggarna är ljusmålad och golvet belagt med fiskbensparkett.

Kök

Från matsalen leder glasinfattade pardörrar in till köket, som även nås direkt från hallen. Köket, med härligt ljusinsläpp från fönster i två väderstreck, är mycket välplanerat och det finns gott om både arbetsyta och förvaring. Skåpen är vita och svarta, och bänkskivorna tillverkade i massivt trä. Partierna ovanför bänkarna och den infällda induktionshällen är klädda med vitt kakel. Ugnen, fläkten och kylen/frysen är i rostfri design medan diskmaskinen är integrerad i inredningen. Väggarna, bröstpanelen och kökets rustika brädgolv är ljusmålade.

Gästtoalett

I anslutning till hallen finns en gästtoalett med handfat och toalett. Väggar är målade i grått och golvet belagt med plastmatta.

Hall

I den ljusa och välkomnande hallen finns det gott om plats för jackavhängning, skoställ, sittbänk och byrå. Entrén är målad i en rosa kulör medan den inre delen är målad i en grågrön kulör. Golvet är belagt med fiskbensparkett.

Övre hall

En fin trätrappa med bevarad ledstång leder upp till en möblerbar övre hall. Här finns utgången till husets rymliga balkong med härlig kvällssol. Golvet är belagt med fiskbensparkett och väggarna målade i grågrönt.

Sovrum I

Övervåningen disponeras med tre väldimensionerade sovrum. Det största rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng och det finns även plats för förvaringsmöblemang. Golvet är belagt med fiskbensparkett och en av väggarna pryds av en smakfull fondtapet. I övrigt är rummet ljusmålat.

Sovrum II och III

De mindre sovrummen passar perfekt som barnrum, gästrum och hemmakontor. Rummen är ljusmålade och golven belagda med slipbar kvalitetsparkett från Kährs.

Badrum

På övervåningen finns även ett badrum med duschhörna, toalett, handfat, spegelskåp, inbyggda hyllor och ingång från två håll. Väggarna är klädda med vitt kakel och golvet belagt med grå klinker.

Källare

Källarvåningen består av tvättstuga, bastu med dusch, matkällare, verkstad, ett rum som passar perfekt som hobbyrum, gäst- eller tonårsrum, och ett förråd som även fungerar som groventré. Den helkaklade tvättstugan är utrustad med både tvättmaskin, torktumlare och vask.

Trädgård

Trädgården är en lummig och insynsskyddad oas med plommon-, körsbärs- och bigarråträd som ger gott om frukt till saft och sylt. En härlig plats för avkoppling och lek med barnen. Här råder verkligen lugnet, och i stället för störande biltrafik är det kvittret från koltrastar, björktrastar, snöskator och skogsduvor man hör. På resterna av en gammal ek i ett av trädgårdens hörn sitter ibland en hackspett och hamrar. Runt halva huset har man byggt en altan, och på den stora delen i väster finns det plats för att ha trevliga middagar och kalas i kvällssolen. Den lite mindre delen i öster bjuder in till långa frukostar i morgonsolen. På den grusade delen av tomten finns det plats för att parkera bilar och cyklar, och gatstenar ger en snygg kant mot gräset. Gräsklippare, krattor, spadar och andra trädgårdsredskap förvaras i en bod med nyrenoverat tak.

Renoveringar

1993, tak. 2003, nya golv i två av sovrummen. 2004, renovering wc entréplan, dränering med platonmatta. 2005, markarbeten, grusläggning. 2006, bygge av altan, nytt värmesystem CTC Eco el och Eco Air. 2007, renovering av badrum. 2009, ombyggnation/renovering tvättstuga. 2010, ombyggnation garage. 2011, ombyggnation/renovering kök. 2020, nyinsatta gamla fönster och nytt tak på boden, installation fiber. 2021, renovering balkongräcke och ommålning av hus. 2023, ny diskmaskin. 2024, kompressorbyte värmepump, ny tvättmaskin. 2025, delvis elrenovering, putsning av husgrund, nytt grus.

Arkitektur

ARKITEKT: Uppfört 1926

Kullagret 8

Örby slott, som gett nuvarande stadsdel dess namn, uppfördes på 1670-talet av Henrik Falkenberg och kom med tiden att byta ägare ett flertal gånger. 1897 såldes hela egendomen till två fastighetsmäklare, J E Lignell och P F Dalheimer, som började stycka av tomter. Redan 1906 delade de två ägarna egendomen i två delar och Lignell sålde sin del till bolaget Örby Villastad och Dalheimers del köptes året därpå av Herman Asch och Olof Aschberg som bildade bolaget Örby Förstad. Redan 1898 såldes den första tomten till en maskinist vid namn Carl Anton Sporring som lät uppföra villan Carlsro. Den finns tyvärr inte kvar idag, men däremot har ett antal villor från 1900-talets första år bevarats åt eftervärlden.

Byggnadsverksamheten var livlig i Örby och redan 1911 bodde ungefär 2800 invånare i området. De som flyttade till Örby var framförallt arbetare och lägre tjänstemän och förvånansvärt många byggde sina hus själva. Det var inga stora villor, utan merparten av dem var 2-3 rum och kök. Förutom dessa hus uppfördes en del större flerfamiljsvillor som innehöll mindre lägenheter som kunde hyras ut. Tomterna var väl tilltagna och regelverket ytterst generöst.

De sanitära förhållandena i Örby var länge under all kritik. Varken vatten eller avlopp fanns på plats och det var villaägarna att ordna detta själva. Även vägnätet var till en början undermåligt och någon elektricitet fanns inte att tillgå, så för att få till stånd någon form av gatubelysning gick fastighetsägarna samman och satte upp 42 stycken fotogendrivna luxlampor. Först i början av 1940-talet fanns vatten och avlopp och ett ordentligt vägnät som ordnats på kommunal väg.

Byggnaden och dess disposition

Den villa som nu är till salu uppfördes 1926. De ursprungliga ritningarna till byggnaden är signerade september 1925 och visar en villa i två våningar med kök och två rum på entréplan och ytterligare två rum en trappa upp. Av någon anledning valde byggherren att göra vissa ändringar och inreda en mindre bostad om 1 rum och kök på övervåningen. Orsaken var antagligen möjligheten att kunna hyra ut lägenheten och på så sätt underlätta finansieringen av nybygget. Bostaden en trappa upp fick egen ingång via en dörr på ena gaveln som ledde till övervåning respektive källare.

Villan värmdes ursprungligen upp av kakelugnar och i köken fanns vedspisar. Köksinredningen utgjordes förutom av skafferi, vedlår och sannolikt ytterligare förvaringsskåp samt öppna hyllor på väggen. I källaren fanns en tvättstuga med vedeldad bykgryta samt utrymmen för ved och matförvaring. Något egentligt badrum fanns inte, däremot var det inte ovanligt att sätta in ett badkar i tvättstuga som kunde användas för bad och sköljning av tvätt.

1946 gjordes en modernisering av fastigheten som då förvandlades till enfamiljshus med kök och två rum på bottenvåningen samt två sovrum en trappa upp. Av allt att döma inreddes också ett duschrum på övervåningen. En öppen spis murades upp i vardagsrummet och ett mycket tjusigt räcke gjorde trappan mellan våningsplanen up-to-date.

Arkitektur

Under 1920-talet dominerade den arkitekturstil som brukar kallas 1920-talsklassicism eller nordisk klassicism som växte fram under 1910-talet. Den gustavianska arkitekturen och den svenska empirestilen tjänade som inspiration, liksom den internationella nyklassicismen. Fasaderna var antingen putsade eller klädda med locklistpanel. Spröjsade fönster och en måttlig dos snickarglädje i form av klassicistiska detaljer som lisener eller oxögon fullbordade elegansen.

Det här är en klassisk 1920-talsvilla som uppdaterats i samband med ombyggnaden på 1940-talet. Fasaden är klädd med klassisk locklistpanel som är målad i en ljusgrå nyans. Taket är utformat som ett klassiskt sadeltak som är förhållandevis brant. Högt upp på gavlarna finns en vitmålad romb som dekoration. Lite längre ned, där taket tar slut, hittar vi ett smärre listverk som markerar hörnen. På husets entrésida finns en glasveranda med balkong ovanpå. På verandans kortsida hittar vi också husets entré som utgörs av en enkeldörr med glasparti upptill.

Kvalitéer

Villan på Ludgovägen i Örby ligger väl skyddad från omgivande gator eftersom tomten finns i kvarterets mitt. Den har en sober fasad med många fina detaljer, inte minst vackra fönster och en sparsamt applicerad snickarglädje. Det är dock dess interiörer som gör detta till ett riktigt fint hus.

Entrén är förlagd till den ljusa glasverandan som leder in till den egentliga hallen. Här finns en mycket vacker trappa som går mellan de två våningsplanen. Den har ett ovanligt och påkostat räcke i metall som är typiskt för 1940-talets vurm för dekorativa utsmyckningar. I det intilliggande vardagsrummet finns en vacker öppen spis som även den torde vara från 1940-talets ombyggnad. Parkett finns i båda rummen på bottenvåningen och i det stora sovrummet en trappa upp. Mellan kök och matsal finns glasade pardörrar som sprider ett vackert ljus mellan rummen.

De interiöra snickerierna är från byggnadsåret och ombyggnaden som gjordes två decennier senare. Här finns således spegeldörrar från 1920-talet som samsas med släta dörrar och strama 1940-talsprofiler. De smälter samman och bildar en mycket tilltalande enhet!

Text av Gustav "Rävjägarn" Bergström

Architecture
Architecture

TRÄDGÅRD

Trädgården är en lummig och insynsskyddad oas med plommon-, körsbärs- och bigarråträd som ger gott om frukt till saft och sylt. En härlig plats för avkoppling och lek med barnen. Här råder verkligen lugnet, och i stället för störande biltrafik är det kvittret från koltrastar, björktrastar, snöskator och skogsduvor man hör. På resterna av en gammal ek i ett av trädgårdens hörn sitter ibland en hackspett och hamrar. Runt halva huset har man byggt en altan, och på den stora delen i väster finns det plats för att ha trevliga middagar och kalas i kvällssolen. Den lite mindre delen i öster bjuder in till långa frukostar i morgonsolen. På den grusade delen av tomten finns det plats för att parkera bilar och cyklar, och gatstenar ger en snygg kant mot gräset. Gräsklippare, krattor, spadar och andra trädgårdsredskap förvaras i en bod med nyrenoverat tak.

Område

Örby är en idyllisk stadsdel som domineras av gamla vackra villor med lummiga trädgårdar. Läget är perfekt för den som söker lugnet i staden, och på bekvämt cykelavstånd har man Årstafältet, Långsjön med badplats, Älvsjöskogen med vacker natur och Älvsjöbadet med omgivande öppna ängar för härliga dagar i solen. Ett barnvänligt boende erbjuds, och närmsta förskola och skola ligger bara ett par hundra meter från huset. Vid skolan finns en konstgräsplan där Örby IS har fotbollsträningar för barnen, och på vintern spolas skridskois. Kommunikationerna är utmärkta, och från busshållplatsen alldeles runt hörnet tar man sig smidigt både till pendeltågsstationen i Älvsjö och tunnelbanestationerna i Bandhagen och Svedmyra. Till Örby centrum, med en välsorterad mataffär och snart flera butiker och restauranger, går man på ett par minuter. Lite längre bort ligger en pizzeria, den lokala puben Örby Bar & Kök och en verkstad där man kan lämna in bilen för service. Det är även nära till nya Älvsjöstaden med ett större utbud av mataffärer och restauranger, och stans kanske bästa pizzor kan man njuta av på Bara Vedugnspizza vid Örby Slottsväg bara en fem minuters promenad från huset.