Staffan Stallares väg 7

6 ROK 146 + 58 KVM 11 200 000 KR

Se bilder Planritning

KÄRLEKSFULLT RENOVERAD TJUGOTALSVILLA MED UNDERBAR TRÄDGÅRD

TEXT: LUNDGREN FOTO: JAHNSON

I idylliska Liseberg finner vi denna ljusa och fantastiska tjugotalsvilla som verkligen förvaltats väl genom decennierna. Skicket är väldigt gott, och under de senaste åren har omfattande renoveringar genomförts med varsam hand och mycket kärlek. De många bevarade originaldetaljerna har restaurerats och kompletterats med återbruk från samtida bostäder och nya material som handtillverkats i tidsenlig stil. Samtidigt har man skapat ett modernt hem med bekvämligheter och en planlösning som uppfyller dagens familjers behov. På entrévåningen förenas vardagsrummet, matsalen, köket och hallen i en rundgående planlösning som låter dagsljuset flöda medan övervåningen är ett mer privat plan med tre bra sovrum och ett smakfullt renoverat badrum. I anslutning till det största sovrummet finns en glasveranda som kan användas som hemmakontor och en rymlig walk-in-closet med fönster som även kan göras om till barnkammare. Källaren består av flera förråd, en verkstad och en komplett utrustad tvättstuga med badkar. Det är väl tilltaget med sällskapsyta såväl inne som ute, och från matsalen leder pardörrar ut till en voluminös men ändå inte överdimensionerad terrass med sol hela dagen och kvällen. I trädgården – ett eget välskött paradis med lummig grönska, äppelträd, plommonträd, bärbuskar, rosor, jasmin och en ljuvligt doftande syrenhäck som enligt grannarna är områdets finaste – finns en friggebod, en lekstuga och ett specialanpassat växthus på murad grund med golv i tegel från tre olika gamla rivningshus. En underbar plats som är särskilt mysig på höstkvällarna med en brasa sprakande i kaminen. I kvarteret råder lugnet, och stämningen grannar emellan är familjär. Inte minst tack vare den årliga kräftskivan som brukar vara väldigt uppskattad. Barnen kan känna sig trygga och springa fritt på de nästintill bilfria gatorna, och på en av dem är det alltid på våren ritat med kritor. Basketkorgar står framme, och titt som tätt spelas det landhockey. Läget är perfekt för familjen som vill njuta lugnet i staden, och på promenad- och cykelavstånd har man Solbergaskogen, Älvsjöskogen, Långsjöns badplats och Örby Slottspark. Det är även nära till Älvsjö station med snabba tågförbindelser och Älvsjö centrum med restauranger, matbutiker och bibliotek. Den hurtige cyklar in till Söder på cirka en kvart.

Markus Elias

Delägare & Reg. Fastighetsmäklare

070-8818546

markus@historiskahem.se

BOSTADEN ÄR SÅLD FÖR 11 200 000 kr

Fakta

BOSTADSTYP

Friliggande villa

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

ADRESS

Staffan Stallares väg 7

OMRåDE

Älvsjö - Liseberg

RUM

6 rum

AREA

146 kvm + 58 kvm biarea, enligt uppmätning, 123+48 kvm enligt taxeringsinformation

PRIS

11 200 000 kr slutpris

TAXERINGSKOD

220, Småhusenhet, bebyggd

TAXERINGSVäRDE

7 307 000 KR - Småhusbyggnad 2 912 000 KR, Småhusmark 4 395 000 KR

SUMMA PANTBREV

5 740 000 KR

TOMTAREAL

796 kvm

TOMTTYP

Trädgårdstomt (friköpt)

VATTEN/AVLOPP

Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp

PLANBESTäMMELSER

Stadsplan (1922-09-14) Tomtindelning (1921-12-31)

RäTTIGHETER

Avtalsservitut Villa Last: Avtalsservitut Villa, 0180-86/73.2

Byggnad

BYGGNADSTYP

2-plansvilla med källare

UPPLåTELSEFORM

Friköpt

BYGGNADSåR

1922

UPPVäRMNING

Bergvärme

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2020-03-11

ENERGIKLASS

C

ENERGIFöRBRUKNING

54 kWh/kvm per år

FASAD

Puts

STOMME

Trä

FöNSTER

3-glas

BJäLKLAG

Trä

TAK

Betongpannor

GRUNDLäGGNING

Betongplatta

VENTILATIONSTYP

Självdrag

FASTIGHETSBET

Julskinkan 3

Driftskostnader

UPPVäRMNING

10 000 kr/år

EL

9 000 kr/år

VA

3 000 kr/år

RENHåLLNING

1 800 kr/år

SOTNING

500 kr/år

FöRSäKRING

5 300 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

29 600 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR

DRIFT RäKNAT På

4 personer

Dokument & Media

Länkar

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Huset har verkligen varit älskat i generationer, och nuvarande ägare köpte det av familjen som lät bygga det 1922. Det är ett gediget byggt och välförvaltat hus som genomgått flera större renoveringar under de senaste åren (se komplett lista nedan). Allt är noga genomtänkt och moderna materialval harmonierar med tidstypiska detaljer såsom lister, spegeldörrar, parkett och brädgolv på ett fint sätt. Väggarna är målade med härliga färger, de flesta tagna från Farrow & Ball. Avvikande kulörer lyfter fram de vackra snickerierna. Invändigt är skicket det allra bästa så det är bara att flytta in.

Farstu

Innanför husets ena ytterdörr välkomnas man av en härlig farstu som tack vare de många fönstren badar i ljus. Det är en trevlig plats i gränslandet mellan ute och inne som med fördel kan inredas med en läshörna, och som även passar perfekt för uppdrivning av pelargoner och andra växter under tidig vår. Väggarna är tapetserade med en ljus tapet från Farrow & Ball och golvet belagt med grå heltäckningsmatta.

Hall

I hallen finns en rymlig avhängningshörna med vackert snickrad hatthylla och charmig spontpanel. Utmärkta förvaringsmöjligheter erbjuds av två inbyggda originalgarderober och ytterligare en garderob i ett av hörnen. Golvet är belagt med ljus parkett och de släta väggarna målade i en blågrå kulör.

Gästtoalett

I anslutning till hallen finns en gästtoalett med handfat, hyllor och WC. Väggarna är bröstade med vitt kakel i halvförband och målade med lila naturfärg. Golvet är belagt med svart/vitrutig klinker.

Vardagsrum

Vardagsrummet är lättmöblerat, och det finns gott om plats för soffa, TV-bänk, bokhyllor och läsfåtölj. Rummets väggar är målade i ljusbeige och snickerierna i brunt. Golvet är belagt med ljus parkett i holländskt förband.

Matsal

Huset har som nämnts gott om sällskapsyta och i matsalen, med ingång från både vardagsrummet och köket, kan man duka upp till trevliga middagar med många gäster. Matsalen har ett generöst ljusinsläpp och pardörrar med handblåsta fönsterglas från Överjärva Byggnadsvård leder ut till husets soliga altan. Golvet är belagt med ljus parkett och väggarna målade i en roströd kulör.

Kök

Köket, som även nås direkt från hallen, är trivsamt och intill fönstret finns en inbjudande matplats för de lite mindre måltiderna. Det är väl tilltaget med både bänkyta och förvaring, och de vanliga köksskåpen från Epoq Kök kompletteras av ett skafferi som man kan gå in i. Skåpen har vita spegelluckor och lådor, och bänkskivorna är i ljus ek med infälld diskho. Partierna ovanför bänkarna och spisen är klädda med vitt kakel i halvförband. I år har köket uppdaterats med en ny kyl/frys från Gorenje och övriga vitvaror – spis, fläkt och diskmaskin sattes in i samband med helrenoveringen av köket 2019. Brädgolvet har nyligen tagits fram, slipats och vitbetsats, och väggarna är målade i en grågrön kulör från Jotun.

Köksentré

Innanför köket finns ytterligare en entré med plats för jackavhängning och skor. Här är väggarna och det framtagna brädgolvet målade med ljusa färger. En trappa som målats i en blågrå kulör leder upp till husets övervåning.

Sovrum I

Övervåningen disponeras med tre sovrum och ett badrum. Det största sovrummet rymmer lätt och ledigt en dubbelsäng, och förvaringsmöjligheter utöver det vanliga erbjuds i form av en inredd ”walk-in-closet” med fönster som även kan göras om till en barnkammare. Det framtagna brädgolvet är vitbetsat och väggarna målade i ljusbeige.

Glasveranda:

I anslutning till det stora sovrummet finns även en ljus och härlig glasveranda som idag används som hemmakontor. Rummets framtagna brädgolv är vitbetsat och väggarna målade i en dov solgul kulör.

Sovrum II

De två lite mindre sovrummen är perfekta barnrum. I det ena rummet finns en inbyggd säng och en klädkammare med gott om utrymme för både kläder och annat. Väggarna är målade i mintgrönt och snickerierna i rosa. Det framtagna brädgolvet är vitbetsat

Sovrum III

Det andra barnrummet är ett lika lättmöblerat som mysigt rum med gyllenbeige väggar. Även här är det framtagna brädgolvet vitbetsat.

Badrum

Badrummet, totalrenoverat 2020, inrymmer duschhörna, tvättkommod, handdukstork och toalett. Duschhörnan är utrustad med både takdusch och handmunstycke. Väggarna är klädda med vitt kakel i halvförband och målade i en fin rosa kulör. Golvet är belagt med grå oktagonformad klinker med golvvärme. Ett spröjsat lunettfönster i en vackert välvd takkupa släpper in dagsljus och frisk luft.

Källare

Källaren består av tvättstuga, verkstad, flera förråd och en hall med husets bergvärmepanna och varmvattenberedare. Tvättstugan är utrustad med både tvättmaskin, torktumlare och torkskåp, och här finns även ett badkar.

Trädgård

Husets trädgård är fantastisk, och det doftar ljuvligt från syrenhäcken som enligt grannarna är områdets finaste. Här växer även flera olika sorters äppelträd, ett plommonträd, härliga bärbuskar, rosor, tjuja och jasmin. Den voluminösa terrassen är som ett extra vardagsrum under sommarhalvåret och det specialanpassade växthuset, med härlig mysfaktor i form av en braskamin, förlänger säsongen. I ett av trädgårdens hörn finns en stensatt uteplats. Gräsmattan bjuder in till spel och lek med barnen, eller en spontan picknick när andan faller på.

Renoveringar i urval

1985-90 Byte till treglasfönster

2009 Bergvärme

2010 Grundmuren tjärströks

2013 (sydläge 2024)

2015 förbättring målning av takkupor

Radonmätning årsmedelvärde 60 BQ

2019 Kök

2020 Badrum övre plan, slipa och behandla golv entréplan, renovering av ytskikt på entré - och övre plan

2021 Renovering av trapp inomhus, ändrad planlösning övre plan

2022 Bygge av altan, bygge av växthus, målning av friggebod, ny altandörr monteras (bygglov finns)

2024 Lekstuga, ommålning av vardagsrum, sovrum övre plan, platsbyggd säng i barnrum,

2025 Kök renoveras med nya bänkskivor, framtagning av plankgolv, slipning och behandling, ny kyl/frys, diskho, målning av väggar. Renovering av fönster i söderläge samt renovering av puts på grundmur.

Arkitektur

Julskinkan 3

Liseberg i södra Stockholm är kommunens minsta stadsdel och dessutom en av de nyare då den bildades först 1932. Innan dess hörde marken till Västberga gård som var en av de största gårdarna i dessa trakter. Under 1700-talet ägdes Västberga av familjen Wrede och därefter följde ägare som Cederhielm och Sparre.

I början av 1900-talet styckades de första tomterna av från gården och 1916 såldes hela egendomen till Fastighets AB Västberga. Bolaget började sälja tomter i större antal, både för bostads- och industriändamål. 1921 kom en ny stadsplan för området och dessutom uppfördes några hyreshus. 1935 såldes kvarvarande mark till Stockholms stad.

Även om det byggdes en hel del i Liseberg redan på 1920-talet, är många hus i området från följande decennier vilket skapar en tilltalande blandning. Under 1950-talet uppfördes dessutom en stor anläggning för Blomsterfondens räkning bestående av 5 punkthus. I början av 1960-talet tillkom ett radhusområde i kvarteren Julkortet och Anneboda signerade Höjer och Ljungqvist.

Byggnaden och dess disposition

Ritningarna till denna villa på Staffan Stallares väg är signerade arkitekt Olle Holmberg. Holmberg föddes 1885 och fick sin utbildning i Stuttgart och Danzig. Efter att ha arbetat hos arkitekt- och byggnadsfirman Karl Kübler i Göppingen-Stuttgart, flyttade Holmberg till Sverige och arbetade under åren 1911–1914 för arkitekter som Ivar Tengbom, Isak Gustaf Clason och Carl Bergsten. 1914 anställdes han vid Stockholms stads stadsplanekontor och 1929 avancerade han till byråarkitekt.

Ritningarna, som är från 1921, visar ett tvåfamiljshus med en bostad om 2 rum och kök på entréplan och en lägenhet om 1 rum och kök en trappa upp. I källaren fanns vedkällare och matkällare för de två hushållen samt en gemensam tvättstuga. Huvudentrén låg på gaveln. På baksidan fanns ytterligare en entré som tjänade som köksentré till bostaden på nedre botten samt ingång till lägenheten en trappa upp. Att bygga hus och inreda två bostäder som i detta hus, var ett vanligt sätt att finansiera villabygget i början av 1900-talet.

Bostadsrummen värmdes av kakelugnar och fönstren var troligtvis utförda med enkla bågar samt innanfönster. Köken inreddes med vedspis, skafferi och förvaringsskåp samt ett bänkskåp med utslagsho och rinnande kallt vatten. I anslutning till tamburerna fanns ett WC. Ville man ta sig ett bad, fick man göra det i tvättstugan.

Sedan huset uppförts i början av 1920-talet har en del förändringar skett. Den utbyggnad som finns på ena gaveln var tidigare bara en våning hög och avslutades upptill av en balkong. Den har byggts in och isolerats. Villan disponeras sedan länge som enfamiljshus och köket en våning upp har tagits bort. Det stora rummet, en trappa upp, har delats i två vilket resulterat i två bra sovrum. Numera finns ett badrum på övervåningen och i källaren en tvättstuga med möjligheter till bad.

Arkitektur

Under 1920-talet dominerade den arkitekturstil som brukar kallas 1920-talsklassicism eller nordisk klassicism. Den växte fram under 1910-talet och har bland annat den gustavianska arkitekturen och den svenska empirestilen som förebild. Fasaderna var vid denna tid ofta putsade eller klädda med locklistpanel. Spröjsade fönster och en måttlig dekor med klassicistiska detaljer som lisener och oxögon var vanligt föfrekommande.

Villan på Staffan Stallares väg är ett fint exempel på 1920-talets arkitektur. Byggnaden vilar på en gråputsad sockel och därovan är fasaden spritputsad i en ockragul nyans. På ena gaveln finns en utbyggnad, en glasveranda, med husets huvudentré. Ytterdörren är i teak och har en rombformad glasskiva. Den är antagligen från 1950-talet och riktigt fin. Fastighetens fönster är spröjsade och har två eller tre glas i varje båge vilket var det vanliga under 1920-talet. På ena gaveln finns en spröjsad pardörr som leder ut till en altan. På baksidan finns den forma köksentrén samt en vitmålad dörr som leder ned till källaren. Till köksentrén och huvudentrén leder trappor med dekorativa smidesräcken. Även de skulle kunna vara från 1950-talet. Taket är brutet och täckt av tegel. Takkupan mot gatan har ett vanligt spröjsat fönster, mot gården sitter däremot ett snyggt lunettfönster!

Kvalitéer

Det anlades många trädgårdsstäder i anslutning till Stockholms innerstad i början av 1900-talet. Liseberg i södra Stockholm är något nyare än klassikern Gamla Enskede, men har samma kvalitéer. Här finns många vackra hus och en lummig grönska som är typisk för tidens ideal. Den villa som nu är till salu, har en ståtlig och vacker fasad med många fina detaljer, såsom spröjsade fönster, takkupor och en härlig glasveranda på ena gaveln.

Interiört råder det ingen brist på attribut från 1920-talet. Här finns vackra spegeldörrar, trägolv, foder och lister. De fönster som vetter mot glasverandan bevarar fortfarande ursprungliga bågar och glas. I köket finns ett stort skafferi och nyare snickerier som anpassats efter husets byggår. Även trappan upp till övervåningen är i original och bidrar till det fina intryck som detta hus ger.

Architecture
Architecture

TRÄDGRÅD

Husets trädgård är fantastisk, och det doftar ljuvligt från syrenhäcken som enligt grannarna är områdets finaste. Här växer även flera olika sorters äppelträd, ett plommonträd, härliga bärbuskar, rosor, tjuja och jasmin. Den voluminösa terrassen är som ett extra vardagsrum under sommarhalvåret och det specialanpassade växthuset, med härlig mysfaktor i form av en braskamin, förlänger säsongen. I ett av trädgårdens hörn finns en stensatt uteplats. Gräsmattan bjuder in till spel och lek med barnen, eller en spontan picknick när andan faller på.

Område

Liseberg i Älvsjö har fått sitt namn efter ett av de torp som hörde till Västberga gård. Ägaren av gården lät vid förra sekelskiftet stycka av tomter för husbyggande. Marken köptes 1917 av Fastighets AB som med tiden bebyggde tomterna med först och främst villor. Än idag är det idylliska villakvarter som behållit sin äldre charm genom årtiondena, och här erbjuds ett lugnt, avskilt och inte minst barnvänligt boende. Ljudkulissen med fågelkvitter, vindens susande i träden, lekande barn och Brännkyrka kyrkas klämtande klockor är fantastiskt gemytlig. Området har flera lekplatser, välskötta konstgräsplaner, en välsorterad närbutik med generösa öppettider och ett levande Folkets hus med aktiviteter, bar och biosalong. I närheten finns bra förskolor och grundskolor, och bara några hundra meter från huset ligger Lisebergs vårdcentral och BVC. På promenad- och cykelavstånd har man Solbergaskogen, Älvsjöskogen, Långsjöns badplats och Örby slottspark med stor plaskdamm. Dessutom är det nära till Älvsjö station och Älvsjö centrum med restauranger, bibliotek och matbutiker. Kommunikationerna är utmärkta och från busshållplatsen vid vårdcentralen tar man sig in till knutpunkten Liljeholmen på cirka 13 minuter.