Timrågatan 38

4 ROK 96 KVM

Se bilder Planritning

FENOMENALT FEMTIOTAL – LUGNT, VÄLPLANERAT OCH NATURNÄRA RADHUS

FOTO: BOUKARI STYLING: LINDHOLM TEXT: MURÉN

Välkommen till Vällingbyhöjden och detta mycket stilfulla 1950-talsradhus! Här bor du med gavelläge och omgiven av lummig grönska i ett mycket välplanerat hem med generösa, öppna sällskapsutrymmen och tre bra sovrum. Kök, badrum och ytskikt är nyligen renoverade, och genomgående har rummen väl utvalda kulörer och material som elegant håller ihop interiören stil- och färgmässigt. Detta är ett boende med påtaglig villakänsla i en kultur- och arkitekturhistoriskt intressant miljö. Området är mycket barnvänligt och utan genomfartstrafik. Man har naturen in på knuten och endast 800 meter till Vällingbys 1950-talscentrum. Här är det lätt att bo – det är trivsamt, genuint och praktiskt, med det vackra 1950-talsarvet högst närvarande.

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Radhus

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Timrågatan 38

OMRåDE

Vällingbyhöjden

VåNING

0 av 0

RUM

4 rum och kök

AREA

96 kvm, föreningens information

AVGIFT

3 309 kr/mån, inkl v/a, kabel-tv grundutbud, bredband, fiber, parkeringsplats

ANDEL I FöRENING

2,05 %

ANDEL AV åRSAVGIFTEN

2,05 %

LäGENHETSNUMMER

T38

PANTSATT

Ja

Byggnad

BYGGNADSTYP

Radhus 1-plan

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

BYGGNADSåR

1954

Allmänt om fastigheten

UPPVäRMNING

20 773 kr/år

FöRSäKRING

1 440 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

22 213 kr/år

DRIFT RäKNAT På

5 personer

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Har det någonsin byggts bättre hus än på 1950-talet? Hantverk och material var fortfarande på topp och dessutom var bostäderna mycket välplanerade med en avvägd blandning mellan privat och offentligt, något som är mycket tydligt i detta fina radhus i Vällingbyhöjden. Detta hem passar lika bra för småbarnsfamiljen som söker en trygg och lugn uppväxtmiljö för barnen som för den/de som söker ett smidigt boende i ett plan utan trappor. Planlösningen är genomgående med originalfönster i två väderstreck och originalgolv i större delen av huset. Fönstren renoverades 2018 och då försågs de innersta rutorna med energiglas, samtidigt byttes entrédörr och utvändiga träpaneler slipades och målades om. Framför entrén finns en stenlagd uteplats omgiven av rabatter och gräsmattor. En stor björk hälsar välkommen på vägen in. Bostaden disponerar mycket bra förvaringsutrymmen, ett vindsutrymme om 10–20 kvm, ett källarförråd om cirka 5 kvm och ett redskapsförråd utomhus om cirka 6–7 kvm som finns i anslutning till husets kortsida. En garageplats per hushåll finns tillgänglig för en extra månadskostnad och föreningen har gratis privat parkering i direkt anslutning till bostaden.

Kök och matplats

Köket är placerat med fönster mot radhusets framsida. Det renoverades 2017 och öppnades då upp mot matplatsen intill. Interiören är byggd i U-form har ljusgrå släta fronter och knoppar och handtag från Byggfabriken i kombination med bänkskivor med virrvarrmönster. Kyl, frys och diskmaskin är integrerade i skåpinredningen och till övrig maskinell utrustning hör spis (Smeg), fläkt och mikrovågsugn. Matplatsen finns i direkt anslutning till köket, i den främre delen av vardagsrummet, även här finns fönster mot framsida och uteplats.

Vardagsrum

Vardagsrummet är hjärtat i detta hem. Placerat mitt i bostaden är det ett nav och en samlingspunkt. Stort, ljust och inbjudande, med gott om plats för familjeliv och umgänge. Rummet har stora, lågt sittande fönsterpartier i två väderstreck med utsikt mot växtlighet och ett skogsområde. Mot baksidan finns dörr ut till en trappa som leder ut till gräsmatta och naturen på husets baksida.

Sovrum

Bostaden har tre sovrum, vart och ett är placerat med hörnläge. Alla rum är rymliga och lättmöblerade, har plats för flera sängar och ytterligare möblering. Det rum som idag används som föräldrasovrum har ljust rosa väggar med tapeten Poème d’amour, design Stig Lindberg. I anslutning till detta rum finns en rymlig klädkammare. De två andra sovrummen är idag två barnrum, båda med ljust blågrå målade väggar. I det ena finns en inbyggd bokhylla och i det andra en garderobsvägg i original.

Badrum

Ett badrum med taklanternin är inte vilket badrum som helst! Här kan du ta ett bad och koppla av under vackert ljusinsläpp. Badrummet renoverades under 2017. Väggarna är kaklade med vitt rektangulärt kakel i kombination med ljusgrönt målade väggpartier. På golvet ligger ljus hexagonformad klinker med golvvärme. Badkaret är inkaklat och har tak- och handdusch. Därtill finns ett stort handfat, vägghängd wc, handdukstork, badrumsskåp, takspotlights, tvättmaskin och torktumlare.

Hall

Du gör entré i en ljus liten hall med plats för hatthylla, krokar och förvaring. Intill ytterdörren släpper ett rektangulärt fönster in dagsljus och en öppning med marmorhylla in mot matplats och kök ger ytterligare ljus och luftighet, och är en fin detalj i detta 1950-talshem.

Arkitektur

ARKITEKT: Curman & Gunnertz 1954

Husen på Timrågatan 6–80 uppfördes under åren 1954–1957 och ritades av Jöran Curman (1907–1972) och Nils Gunnertz (1913–1963). Dessa två samarbetade under namnet Curman & Gunnertz och ritade bland annat också Strandliden i Hässelby och det svenska generalkonsulatet i Mariehamn. För gestaltningen av området på Timrågatan anlitades dessutom landskapsarkitekt Walter Bauer. Radhusen uppfördes framför allt som enplanshus. Några suterränghus fanns från början och efter en påbyggnad i slutet av 1960-talet, under arkitekt Åke Kratz, fick några av husen två våningar. Fasaderna är i huvudsak utförda i gult tegel, men de hus som byggts på har en gatufasad som är klädd med brun träpanel. Radhusen är byggda i en U-form runt en större kupera yta med berghällar, tallar och annan växtlighet. Brf Lagerbiträdet består av 37 bostadsrättsradhus med motsvarande antal garage. Föreningen tar ett stort helhetsansvar för både bostäderna och miljön i närområdet. Man har gemensamma städdagar och höstfest/kräftskiva.

Architecture

Förening

Brf Lagerbiträdet

Föreningen

Brf Lagerbiträdet (org. nr 702001-2600) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Lagerbiträdet 4 och Månglaren 2 år 1954. Föreningen består 37 radhus belägna på Timrågatan 4-54 samt 58-80, samt 37 parkeringsplatser. Marken innehas med tomträtt.

Ekonomi

Lånen för föreningens fastighet ligger på 2 975 kr per kvm boarea (enligt årsredovisningen för 2019). Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av Emvix.

Bredband och kabel-tv:

Föreningen har avtal med Ownit för fiber, kabel-tv och bredband (ingår i månadsavgiften).

Förråd

Huset disponerar ett eget rymligt vindsförråd.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 1 190 kr av köparen.

Gemensamma utrymmen:

Tvättstuga med torkrum, samt spolgarage. Varmgarage à 460-900 kr/mån f.n. kö.

Renoveringar, i urval

2018 fönster, samtliga ytterdörrar utbytta, renovering av träpaneler, 1980-talet takrenovering.

Planerade renoveringar

Ventilationsprojekt är planerat, och är f.n. under upphandling.

Städning och städdagar

Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen i maj 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Område

Vällingbyhöjden är ett sammanhållet och välbehållet villa- och radhusområde från 1950-talet. Sven Markelius, som vid denna tid var stadsplanedirektör i Stockholm, tog tillsammans med Göran Sidenbladh fram stadsplanerna för Vällingby som skulle bli en ny typ av stadsdel, en så kallad ABC-stad, vilket stod för arbetsplatser, bostäder och centrum. När Vällingby stod färdigt fick det stor uppmärksamhet med besökare från hela världen som kom för att studera den nya moderna stadsdelen. Vid Vällingbyhöjden byggdes ett antal villor men framför allt radhus i kuperad miljö, nära naturen och vidsträckta ängar. På Timrågatan bor man i anslutning till en allmänning och skogsområde. Här finns fina motionsstråk, utegym, fotbollplaner, tennisbana och möjligheter för både längd- och pulkaåkning vintertid. Till den närliggande Nälstaskolan finns cykelbanor i enighet med ABC-stadens idéer om att man inte skulle behöva korsa bilvägar på sin väg till skolan. Till Vällingby centrum och tunnelbanan är det knappt tio minuters promenad och därifrån tar färden 20 minuter till Fridhemsplan och 30 till T-centralen.