TEXT:ERIKSSON BILD OZOLLAPA STYLING:VANKEPPEL
Det är inte varje dag man finner en så fint planerad tvåa med kök där känslan präglas av välbevarade originaldetaljer såsom spegeldörrar, trägolv och en fungerande kakelugn. När man sedan får tillfälle till en rofylld stund på lägenhetens balkong känns det nästan overkligt att vår Södermalmsoas ligger mitt i staden Stockholm. Att hemmet är omsorgsfullt renoverat med klassisk, stilren finish gör inte saken sämre. Det är svårt att finna ett mer fulländad tvåa. Varmt välkommen!
BOSTADSTYP
Andel i bostadsförening
UPPLåTELSEFORM
Andel i bostadsförening
ADRESS
Heleneborgsgatan 7A
OMRåDE
Södermalm - Högalid
VåNING
2 av 5, hiss finns
RUM
2 rum
AREA
58 kvm, enligt uppmätning
AVGIFT
2 709 kr/mån, inkl värme, vatten och bredband
ANDEL I FöRENING
1,99 %
LäGENHETSNUMMER
10
PANTSATT
Ja
EL
2 558 kr/år
FöRSäKRING
2 095 kr/år
ÖVRIGT
2 248 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
6 901 kr/år
DRIFT RäKNAT På
2 personer
KOMMENTAR
Övrigt avser gas
Vardagsrum
Spatiöst vardagsrum som gjort för vänner och umgänge en ljum sommarkväll. Här får vi plats med både en soffa med soffbord, matplats för flera och övrigt möblemang. Dessutom går det alldeles utmärkt att utnyttja rummets höjd med vägghängda hyllor. Vardagsrummets golv har fiskbensparkett och hemmets utsökta kakelugn finns här. Eldstaden är utförd i vitmönstrat porslin med både krona, fris och mittelband. Fönster med djup nisch. Väggar målade i bruten vit och fondväggen i beige nyans. Vardagsrummet har en garderob. Säljaren använder eldstaden i dagligt bruk. (Ska provtryckas enligt föreningen var 4de år. Protrycktes senast 2009).
Balkong
Från vardagsrummet når man den rymliga balkongen. Golv med trätrall och god plats för balkongmöbel och otaliga krukor att fylla med sina favoritbär och grönväxter. Balkongen vetter mot en grönskande gård, utsikten är fridfull och insynen liten. Sommartid blir den här balkongen ett självklart extra rum för lägenheten.
Kök
Vem önskar sig inte ett ljust och harmoniskt kök med vitaliserade trägolv, plats för matbord och ett dubbelfönster att fylla med spirande skott? Väggarna är vita och köksinredningen likaså med släta luckor och bänkskivor i trä. Det finns inbyggd kyl och frys samt gasspis med ugn och fläkt. Inredningen har gott om förvaring och arbetsytor och man har även möjlighet att addera extra löst förvaringsmöblemang till det rymliga köket. En charmig detalj är ett mindre fönster med djup nisch som är placerat i det öppna skafferiet. Skafferiet har även stängd praktisk förvaring ovanför. Det finns även tvättmaskin i köket.
Hall
Vilken härlig hall! Tidsandan från byggåret infinner sig omedelbart när man stiger innanför dörren. De tidstypiska spegeldörrarna och trägolven finns här och bonus till de generösa avhängningsytorna är förstås möjligheten att skapa en arbetshörna i vår hall. Hallens tak har spottar och för extra ljusinsläpp finns en överfönster med sex fönsterglas mot köket.
Sovrum
Det är inte svårt att varva ner i den här bostadens sovrum. Här finns gott om plats för en bred dubbelsäng och rummet präglas av alla de fina detaljer man kan önska i en sekelskiftesbostad. Trägolven är välbevarade, den djupa fönsternischen finns här, liksom de fina vita spegeldörrarna. Sovrummet har gott om plats för garderober där klädförvaring har sin naturliga plats.
Badrum
Helkaklat badrum med golvvärme i ljusa färger med dusch, handfat med underhålla, spegel och wc. Golvet är klätt med mosaik klinker liksom en vägg och övriga väggar täcks av kvadratiskt vitt kakel.
Övrigt
Lägenheten är 54kvm enligt föreningen.
ARKITEKT: SAM KJELLBERG 1917
Sam Kjellberg var arkitekt för vårt hus Muttern 7 på Heleneborgsgatan 7. Byggnadstiden var 1913–1917. Byggandet sammanföll olyckligt med krigsutbrottet 1914, vilket enligt obekräftade uppgifter påverkade ekonomin och utförandet vad gäller till exempel materialval och fasaddekor, som blev enklare än planerat. Sam Kjellberg föddes 1863 och dog 1939. Hans verksamhet som arkitekt sträcker sig från 1885 till 1930. Kjellbergs praktik var ganska omfattande. I inventeringsarbetet Malmarna anges ett åttiotal arbeten i Stockholm, vilket renderar honom platsen som en av tidens mest produktiva arkitekter.
Sam Kjellberg var samtida med konstnärligt ledande arkitekter som Isak Gustaf Clason (1856–1930) och Ragnar Östberg (1866–1945), vilket dock inte verkar ha påverkat honom nämnvärt. Intressant är hans samarbete 1896 med arkitekten Victor Dorph (1862–1930). Dorph skulle sedan med andra kompanjoner bygga upp ”Nordens största arkitektkontor” med 238 utförda byggnader i Stockholm. Huvuddelen av Sam Kjellbergs produktion gäller framför allt bostadshus i innerstaden, där vårt hus utgör ett anspråkslöst exempel. Mer påkostade exempel kan man hitta vid Birger Jarlsgatan i till exempel kvarteret Landbyska verket 2 och 3 nära Stureplan och fem fina hus på Östermalm och i Vasastan i samarbete med Victor Dorph.
En specialitet som ger Sam Kjellberg en spännande profil som arkitekt är hans popularitet som restaurangarkitekt, bland annat anlitad av SARA-bolaget. Bland hans arbeten inom det området finns än idag uppskattade folkliga restaurangmiljöer som Kvarnen, Pelikanen, Norra Brunn, Damberg med flera. Han har också på 1910-talet gjort den ombyggnad av restaurang Prinsen, som präglar stället än idag. Fenixpalatset (1910–1912) på Adolf Fredriks Kyrkogata med samlingslokaler och restauranger är ett verk av Sam Kjellberg i samarbete med Hjalmar Westerlund. Under 1920-talet var Fenixpalatset skådeplatsen för Ernst Rolfs revyer och sedermera ett av Pingströrelsens och Citykyrkans fästen. (Sammanställt av Bo Edblad, arkitekt och tidigare medlem i bostadsföreningen.)
Bostadsföreningen 7 Muttern u.p.a.
Bostadsförening
Bf 7 Muttern u.p.a. är en bostadsförening som bildades 1913. Den har som ändamål att förvalta fastighetens tomt nr 7 i kvarteret Muttern med adress Heleneborgsgatan 7, och där bereda bostäder åt sina medlemmar. I föreningen finns 44 lägenheter och två lokaler fördelade på ett gathus, med två uppgångar, och ett gårdshus.
Föreningen övertog fastigheten
År 1913.
Mark
Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.
Förvaltare
Den ekonomiska förvaltningen sköts av bostadsföreningen. Fastighetsskötare är Björn Johansson som ser över huset en gång i veckan.
Parkering
Boendeparkering på gatan.
Renovering
2020 Renovering av fuktskadad lägenhet gårdshuset. 2013 takrenovering gathus, 2010 fönsterrenovering, 2010 renovering av tvättstuga, 2004 takrenovering gårdshus, 1998 stammar, 1990-92 fasadrenovering, 1970 elstigar.
Kommande renoveringar
Inga renoveringar planeras. Möjligen insidan av hisskorgarna som är ganska risiga.
Ekonomi
Föreningens ekonomi är god och den totala skulden uppgår till ca 12.9Mkr. Föreningens skuld per kvm uppgår till ca 4,8Tkr enligt årsredovisningen för 2021.
Avgifter
Överlåtelseavgift: 2,5 % av prisbasbelopp faktureras säljaren eller köparen. Pansättningsavgift: 1 % av prisbasbelopp faktureras pantsättaren per pantsättning.
Inga kommande höjningar på månadsavgiften.
Förråd
Lägenheten disponerar ett vindsförråd och ett källarförråd.
Gemensamma utrymmen
Tvättstuga med 3 tvättmaskiner, 2 torktumlare, torkskåp och kallmangel. Bastu med dusch, barnvagnsrum i entrén, plats för cyklar på gården. Fin gård med grill och bärbuskar. Föreningen har även ett eget sorteringsrum för återvinning och det finns möjlighet att kompostera matavfall.
Bredband och tv
Föreningen erbjuder kabel-tv och bredband via Tele2, vilket ingår i avgiften.
Föreningens hemsida
https://bf7muttern.bostadsratterna.se/
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och föreningens årsredovisning från 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras direkt med föreningen.
Heleneborgsgatan är en fridfull och lugn gata med många stilfulla byggnader och familjära kvartersrestauranger och småföretag. Här har du det bästa av två världar - du bor nära både det urbana Hornstull och granne med lantliknande miljöer som granngården Kristinehovs Malmgård som är en lite dold pärla med välbevarade 1700-talsmiljöer och fin trädgård. Kvarteren ger dig även flera gröna lungor, som Högalidsparken, Skinnarviksberget och Långholmen, och trevliga promenadstråk längs med vattnet. Vid Hornstull skruvas pulsen upp och du har massor av butiker, serviceinrättningar, restauranger, caféer och kommunikationer med tunnelbana och buss. Buss 66 som går mellan Sofia och Reimersholme har hållplats precis utanför huset. Gatan har annars sparsamt med biltrafik och det brukar vara lätt att hitta parkeringsplats.