TEXT: LUNDGREN STYLING: LIND FOTO: BORGELIN
Välkommen till John Ericssonsgatan 6 och detta stycke kulturhistoria. På våning 1 i Sven Markelius funkismästerverk från 1935 finner vi denna lika mysiga som kvadratsmarta tvåa med många charmiga originaldetaljer. Inte minst mathissen som levererar rykande varm mat från restaurangen på husets gatuplan. Dagsljuset letar in genom stora originalfönster och takhöjden, som är generösare än dagens standard, ger en känsla av rymd. Planlösningen bjuder in till umgänge och i vardagsrummet finns det utrymme för både soffa och matgrupp. Därtill passar lägenheten bra för såväl en singel som ett par, och sovrummet har plats för en dubbelsäng. I den intilliggande inre hallen erbjuds förvaringsmöjligheter utöver det vanliga i form av flera inbyggda originalgarderober. Läget är perfekt och samtidigt som lugnet råder i kvarteret finns flera av Kungsholmens sjudande kafé-, bar- och restaurangstråk på kort gångavstånd. Runt hörnet har man Norr Mälarstrand med vacker strandpromenad längs med Riddarfjärdens glittrande vatten, och det är även nära till gröna lungor såsom Polishusparken, Kronobergsparken och Rålambshovsparken.
BOSTADSTYP
Lägenhet
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
John Ericssonsgatan 6
OMRåDE
Kungsholmen
VåNING
1 av 6, hiss finns
RUM
2 rum
AREA
45 kvm, förvaltarens information
AVGIFT
3 121 kr/mån, inkl. värme, vatten och bredband
ANDEL I FöRENING
2,19 %
LäGENHETSNUMMER
311-1005
BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING
35 460 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
FöRRåD
2st källarförråd
PANTSATT
Nej
EL
1 500 kr/år
FöRSäKRING
2 000 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
3 500 kr/år
DRIFT RäKNAT På
1 person
Allmänt
Att få rykande varm bistromat levererad direkt till köket via en mathiss – vilken fantastisk lyx. Ja nog har det sina fördelar att bo i Sven Markelius berömda kollektivhus från 1935. Lägenheten andas verkligen 1930-tal och de bevarade originaldetaljerna – fönster, spegeldörrar, köksskåp, garderober med mera – ger en charmig inramning. Det råder trevlig stämning grannar emellan, och det är en stabil bostadsrättsförening som tar väl hand om sin byggnadsminnesförklarade fastighet. Huset har hiss och källaren inrymmer en gemensam tvättstuga. Det finns även cykelrum och cykelparkering utomhus. Ett mycket trivsamt boende erbjuds och kvarterets innergård är en parkliknande oas med bänkar, gräsytor och prydnadsträd som blommar vackert på våren.
Vardagsrum
Stora fönster i nordväst fyller vardagsrummet med ljus och skapar, tillsammans med takhöjden, en luftig atmosfär. Rummet är lättmöblerat och det finns plats för både matgrupp, soffa och läsfåtölj. Liksom i övriga lägenheten är väggarna målade i xxx och golvet belagt med ekparkett.
Sovrum
Det ljusa sovrummet har plats för en dubbelsäng, och tack vare lägenhetens lugna läge sover man gott om natten. I den intilliggande inre hallen erbjuds ypperliga förvaringsmöjligheter för kläder, sänglinne med mera i form av fyra inbyggda originalgarderober med överskåp.
Kök
I det lilla köket har originalinredningen från 1935 bevarats i stort sett intakt. Det är ett klassiskt funkiskök med snedställda överskåp och en lucka till husets mathiss som levererar mat från den franska bistron på husets gatuplan. Skåpen är vitmålade och partiet ovanför arbetsbänkarna i ek klätt med vitt kakel.
Badrum
Lägenhetens badrum inrymmer duschhörna, handdukstork, handfat och toalett. Väggarna är helkaklade i ljusblått och golvet belagt med ljusgrå klinker.
Hall
Lägenhetens tvådelade hall öppnar sig mot vardagsrummet, och härifrån når man även köket, sovrummet och badrummet. Det är en välkomnande entré med möjlighet till jackavhängning direkt innanför ytterdörren.
ARKITEKT: Sven Markelius 1934
Sven Markelius kollektivhus på John Ericssonsgatan 6, även kallat Markeliushuset utnämndes 1995 till Sveriges vackraste 1930-talsbyggnad. Med en för sin tid innovativ idé om att både män och kvinnor skulle kunna arbeta på heltid, har fastigheten uppmärksammats internationellt i både böcker och tidskrifter för sina sociala, kulturhistoriska och arkitektoniska kvaliteter som avlastade den husmoderliga rollen. Mat hämtades till exempel från husets restaurang, smutstvätten sköttes lokalt via inkast i trapphuset och all barnpassning skedde i huset. Något som många år senare lever vidare i bistro och bageri Petite France, liksom föräldraföreningen Sebran. I husets välbevarade entré återfinns två orkesterstolar i original designade av husets arkitekt, Sven Markelius. Trapphuset renoverades varsamt för ett antal år sedan utifrån Stadsarkivets originalritningar och bilder. Något som BRF Fågelbärsträdet erhållit utmärkelser för.
Brf Fågelbärsträdet
Antal lägenheter och lokaler
Föreningen bildades 1935, samma år som fastigheten bebyggdes. Föreningen hade ursprungligen 57 separata lägenheter. Genom att styrelsen sedan länge medvetet medverkat för att slå samman intilliggande smålägenheter finns det 46 separata lägenheter (år 2018). Lägenheternas yta varierar mellan 18 och 85 kvm. Bostadsytan är 1 995 kvm. Till detta skall läggas allmänna utrymmen i entré, trapphall och källare. Föreningen hyr ut två lokaler i bottenvåningen, ett daghem om 129 kvm och en restaurang om 286 kvm (bottenvåning och källare) samt uteservering 80 kvm.
Byggnadsminnesförklaring
Huset byggnadsminnesförklarades 1992. I avtalet med Länsstyrelsen anges uttryckligen: ”Byggnaden skall underhållas så att en inte förfaller. Vård- och underhållsarbeten skall utföras på ett sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar”. Detta innebär ett varaktigt åtagande från föreningen som innebär avsevärt högre kostnader för projektering, byggnadsarbeten och besiktningar jämfört med bostadshus som ej är byggnadsminnesförklarade. Byggnadsminnesförklaringen hindrar inte bostadsrättshavaren till invändiga renoveringar.
Mark
Föreningen äger marken.
Förvaltning
Den ekonomiska förvaltningen sköts av ViRedo AB.
Garage och parkering
Boendeparkering på gatorna, taxa 3. Ansökan görs hos Stockholms stad.
Urval av renoveringar
Renovering av personhissens styrsystem och linor 2023
Bättringsmålning av snickerier kring fönster och balkongdörrar samt balkongräcken, 2021
Energideklaration, 2018.
Stamrensing och relining av avloppsrör i källaren, 2017.
Renovering av plattsättningen utanför entrén, 2017.
Restaurering av hela trapphallen, 2016.
Installation av optisk fiber i alla lägenheter, 2016.
Huset genomgick en omfattande restaurering 1990/91, se närmare beskrivning på föreningens hemsida under menylänken "Ombyggnad". I årsredovisningen finns en omfattande sammanställning av fastighetens skick.
Kommande renoveringar
Underhållsplan på lång sikt finns att läsa mer om i årsredovisningen.
Ekonomi
Föreningen har under 2019 amorterat totalt 1 132 600 kr och har under 2020, 2021 och 2022 också amorterat ca 1 mkr per år. De långfristiga skulderna uppgår till ca 1,65 mkr (2022-12-31), enligt årsredovisningen 2022. Nyckeltalen lån per kvm boyta är endast ca 830 kr samt årsavgift per kvm boyta 850 kr. En väldigt välskött och ekonomiskt stark förening.
Avgiftshöjningar
Inga planerade avgiftshöjningar.
Gemensamma utrymmen
Gemensam tvättstuga finns i källaren med två tvättmaskiner, en torktumlare, en kallmangel och ett stort torkrum. Cykelparkering finns intill daghemmets entré och i cykelrummet i källaren.
Bredband och tv
Kabel-tv och bredband ingår i avgift.
Andrahandsuthyrning
Får ske efter styrelsens tillåtande.
Delat ägande
Minsta ägarandel 50%.
Ägande
Juridiska personer accepteras inte. Föreningen tar ut en överlåtelseavgift av köparen om 2,5 % av ett basbelopp, ca 1433 kr samt vid pantsättning tar föreningen ut en avgift om 1 % av ett basbelopp, ca 575 kr.
Hemsida
För mer info besök gärna föreningens hemsida; www.markeliushuset.se
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
Det byggdes åtskilligt under 1930-talets början i kvarteren kring Norr Mälarstrand, som också kom att bli Kungsholmens nya paradgata. Idag är det ett eftertraktat bostadsområde i vattnets omedelbara närhet, med välbesökta promenadstråk, krogliv och grönska utanför porten. Här njuter du med fördel din nybakade frukostfralla på hantverksbageriet Petite France, eller botaniserar bland potentiella stamhak som Mäster Anders, Trattorian, Orangeriet och Mälarpaviljongen, med solig servering på pontonen sommartid. Rålambshovsparken och Smedsuddsbadet bjuder på både parkliv, bad och ett och annat kubb-parti. En promenad i motsatt riktning tar dig till Stadshuset, T- Centralen och city på dryga kvarten. Det attraktiva läget intill Kungsholmstorg bjuder även på goda kommunikationer. Här finns både innerstadsbussar och tunnelbanans blå linje vid Rådhuset, som tar dig till citykärnan på bara fem minuter. Nära är det förstås också till Fridhemsplan, med ett omfattande utbud av butiker och shopping i Västermalmsgallerian, liksom fler kommunikationsmedel.