Alströmergatan 32B

2 ROK 49 KVM

Se bilder Planritning

SNYGGT, NYRENOVERAT OCH VÄLPLANERAT PÅ TREDJE VÅNINGEN I FÄRJAN

TEXT: MURÉN FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL

När kvarteret Färjan stod nytt i för 90 år sedan var det Skandinaviens största bostadshus. Idag är det ett kulturhistoriskt bemärkt kvarter med bostäder samlade kring en enastående pampig innergård. Denna lägenhet på tredje våningen totalrenoverades hösten 2016 med helt ny planlösning framtagen av inredningsarkitekt. Bostaden är uppdelad i en social del och en mer privat del och alltsammans med design och hög kvalité i fokus. Efter hallen ligger kök och vardagsrum, och därefter följer sovrum med stor klädkammare och tvättstuga. Lägenheten har dessutom stora och fina originalfönsterpartier, ljusa trägolv och stilrena ytskikt. En stor tillgång till detta boende är Brf Färjans fantastiska parkliknande innergård där du kan njuta utomhusliv, grilla och duka upp till middag vid någon av alla gårdens sittgrupper.

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Lägenhet

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Alströmergatan 32B

OMRåDE

Kungsholmen

VåNING

3 av 4

RUM

2 rum och kök

AREA

49 kvm, föreningens information

AVGIFT

2 222 kr/mån, ink, värme, vatten, Kabel-TV

LäGENHETSNUMMER

99-4023-1-95-7

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Smart planlösning med helrenoverade ytor, nytt kök, nytt badrum och tvättstuga – här är det bara att flytta in. Golven är slipade och vitbetsade i hela lägenheten. All el är infasad i väggarna med nya eluttag och dimmers i alla rum. Förutom bra förvaringsutrymmen i bostaden hör också ett rymligt vindsförråd om cirka 10 kvm till lägenheten.

Kök

Köket blir lätt en samlingspunkt i och med den centrala och sociala placeringen. Köksinredningen är byggd i vinkel och har fronter från Picky Living i gråbetsad mdf, bänkskivor av carraramarmor och helkaklade väggar i vitt 15x15-kakel i halvförband och med antracitgrå fog. Den maskinella utrustningen utgörs av en svart fristående kyl och frys från Smeg, en svart italiensk gasspis, fläktkåpa från Smeg och integrerad diskmaskin. I anslutning till köket finns också ett skafferi som rymmer både matvaror och köksartiklar.

Vardagsrum

Vardagsrummet nås via en generös öppning från köket. Det är ett rymligt rum med gott om plats både för matbord och för soffgrupp. I en nisch vid matplatsen finns en platsbyggd bänk. Rummet har ett fint fönsterparti med ett treluftsfönster och ett mindre fönster med en luft.

Sovrum

Lägenhetens sovrum ligger med ett lugnt läge i bostadens inre del. Här finns plats både för dubbelsäng och annan möblering. Väggarna är målade i en grå kulör. Ett stort fyrluftsfönster ger karaktär och fint ljusinsläpp. En snygg skjutdörr avgränsar sovrummet från intilliggande inre hall.

Walk-in closet

Intill sovrummet finns ett rum som används som en walk-in closet, med lös inredning. Det är ett rymligt rum med gott om plats för förvaring, som även kan fungera som till exempel arbetsrum eller en liten barnkammare. Väggarna är målade i grått.

Tvättstuga

Innanför klädkammaren ligger lägenhetens egna tvättstuga med tvättmaskin och förvaring i ett väggmonterat Elfasystem. Väggarna är kaklade med vitt 15x15-kakel i rak sättning med vit fog, och carreramarmor ligger på golvet.

Badrum

Badrummet har väggar klädda med vitt klassiskt 15x15-kakel satt i förband med vit fog och på golvet ligger carreramarmor, också med vit fog. Rummet har en tak- och handdusch, vägghängd wc, handfat med kommod och handdukstork. Värmeslingor finns i golvet, men är för närvarande ur funktion.

Hall

Innanför ytterdörren finns en rymlig nisch med platsbyggd hatthylla för avhängning av ytterkläder.

Arkitektur

ARKITEKT: SVEN WALLANDER 1929

Kvarteret Färjan är ett av HSB:s första bostadskomplex i funktionalistisk tid. De första ritningarna är signerade 1928 och redan 1929–1930 stod komplexet klart. Arkitekt var Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Byggnaden upptar hela kvarteret och består egentligen av två fastigheter, Färjan 10 och Färjan 11, som ritats samman i ett storgårdskvarter. När det var nytt var det Skandinaviens största bostadshus. Huset har oregelbunden form och följer den äldre stadsplanen för området. Fasaderna är på våningsplanen och gatufasaden slätputsade i vitt och mot gården i rött. I bottenvåningen mot Alströmergatan och Svarvargatan finns olika butikslokaler, bland annat närbutiken Benneboden som drivits av samma ägare sedan 1980-talet. Huset är blåklassat i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen för byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde. Karin Boye bodde i Färjan under åren kring 1930 och hennes debutroman Astarte skrevs här. I Brf Färjan finns 487 lägenheter, samtliga bostadsrätter, och 42 lokaler. För de boende finns flera tillgångar, som sju tvättstugor med 19 maskiner (aldrig svårt att få tid), två övernattningslägenheter, föreningslokal, snickeri/verkstad och olika förråd. Byggnaden omringar en fantastisk parkliknande innergård som är en riktig oas. Mitt på gården finns en vacker fontän omgiven av grönska med träd, blomsterplanteringar och gräsytor. Dessutom bärbuskar, rabarber och äppelträd som boende fritt kan gå ut och plocka av. Flera sittgrupper, murade stora grillar, sandlåda och en vacker pergola finns också.

Architecture
Architecture

Förening

Brf Färjan i Stockholm

Antal lägenheter och lokaler

Föreningen Brf Färjan äger fastigheten Färjan 10 på Alströmergatan 32 samt Dykaren 29 och Färjan 11. Föreningen består av 490 lägenheter med bostadsrätt och 31 kommersiella lokaler med hyresrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades 1929 av arkitekten Sven Wallander. Föreningen bildades 1930 och då förvärvade föreningen fastigheten.

Mark

Föreningen äger sin egen mark.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB. Den tekniska förvaltningen och fastighetsskötseln sköts av Spetsudden AB.

Renoveringar i urval

1973 Köksstammar, el-stigar, 1993 badrumsstammar, 1994 fasadrenovering mot gatan, 1995 renovering av tvättstuga, 2007 takrenovering, 2009 renovering mot innergården, 2010 element/värme, 2011 byte av blandare i badrum, 2012 fönsterrenovering, 2013 OVK målning av samtliga trapphus, 2014/15 byte av undercetral, 2016 vindsbyggnation till lägenheter, 2019 OVK, radonmätning, energideklaration, hissarna i G och I (i) renoverades, lägenheter byggda på vinden i Dykaren 29, projektet färdigt och lägenheterna är sålda, målat om taken insida kvarteret Färjan, 2020 tvättstugan målas om. Elmätare. Soprumsdörr hushålsssopor. Tagläsarsystemet/porttelefonin sensommar. Ny flaggstång 2021

Renovering av balkonger inkl. plattor och räcken, 2021-22

Renovering av hushållsavfallsrum och Miljörum 2023

Stamspolning köksstammar Färjan och Dykaren 2023

Garantiåtgärder avseende takmålning utförda 2023

Ommålning av fönster 2023-24.OVK 2023

Byte av bredbandsinfrastruktur 2023

Installation infrastruktur för elbilsladdning 2023

Kommande renoveringar

Påbörjad relining av köksstammar 2024

Ekonomi

Föreningen har god ekonomi. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 67,7 mkr och total bostadsyta är 18 108 kvm vilket ger cirka 3600 kr/kvm/boyta vilket är långt under snittet.

Föreningen beslutade under hösten 2018 att amortera 12 mkr av föreningens lån vilket påverkar räntekostnaderna kommande år och ger dem mer utrymme kassaflödesmässigt.

Avgifter: Inga planerade avgiftshöjningar i dagsläget. Pant- och överlåtelse-avgift baseras på prisbasbeloppet som 2024 är 57 300 kr

Pantavgiften är 1,5 % och överlåtelseavgiften 3,5%

Överlåtelseavgift 2024 är 2006:- ( betalas av säljaren)

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.

Minsta ägarandel

Man måste äga minst 10% för att få bo i lägenheten.

Trappstädning

Föreningen har anlitat städfirma för städning av trapphus och tvättstuga så det är inget de boende själva behöver sköta.

Städdagar:

Föreningen har inga gemensamma städdagar.

Tvättstuga:

Tvättstugan finns vid Svarvargatan 4, mitt emot föreningslokalen. Tvättstugan består av 19 maskiner varav fem ej är bokningsbara. Tvättstugan består av 7 olika rum.

Gemensamma utrymmen

Föreningens medlemmar disponerar ett hobbyrum, återvinningsrum på nedre gården, en föreningslokal som rymmer 30 personer. Föreningen har även 2 övernattningslägenheter i uppgång O (läs mer på föreningens hemsida). Föreningen disponerar även den fina stora innergården med sittgrupper, grillplats, fontän samt härliga gräsytor. Mellan ingång C och D finns ett cykelförråd med barnvagnsparkering.

Parkering

Det finns 17 garageplatser på Alströmergatan 51 och 14 stycken garageboxar på Svarvargatan 6-8 . Det är kö till platserna och föreningen vet i dagsläget inte hur lång den är. De olika platserna har olika köer.

Uppvärmning

Fastigheten är uppvärmd via fjärrvärme.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp (ca. 1 100 kr) debiteras av säljaren. Pantsättningsavgift motsvarande 1% av gällande prisbasbelopp (ca. 450 kr) läggs på den boendes avi nästkommande kvartal.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Bredband: Bredband och TV från Telenor. Bredbandet är fiber 1000/1000 mbit och det är ett basutbud av TV-kanaler.

Övrigt: Alla stora ombyggnationer måste godkännas av föreningen. Se föreningens hemsida för mer information om ombyggnationer. Om bostadsrättshavaren önskar att bygga om till den alternativa planlösningen måste detta ges tillstånd av styrelsen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, stadgar och den senaste årsredovisningen. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Besök gärna föreningens hemsida www.hsb.se/stockholm/brf/farjan/

Område

På Alströmergatan bor du i ett lugnt och trivsamt område utan särskilt mycket trafik. I de närmaste kvarteren finns många pärlor, som glasstillverkaren Fryst, bageriet och caféet Le Petit Boudins och den trevliga butikskombinationen Vintagefabriken och Swedish Nature Collaborations. Här har du nära till både vatten och grönområden vid till exempel Karlbergssjön och Karlbergs slott. På samma nära avstånd når man stadspulsen vid Fridhemsplan och Västermalmsgallerian med många mataffärer, större butikskedjor, restauranger och caféer. Dessutom tunnelbana och många busslinjer. Att promenera eller springa runt Kungsholmens alla fina strandvägar är alltid lika trevligt, och du går också snabbt över Sankt Eriksbron till Vasastan.