Sjöbjörnsvägen 66A

3 ROK 70 KVM

Se bilder Planritning

TREA MED SOLIG BALKONG, UTSIKT ÖVER MÄLAREN OCH EGEN BRYGGA UTANFÖR PORTEN

STYLING: RYDMAN TEXT: BECK REMNES

Här väntar ett underbart boende med högt i tak och en praktisk planlösning. Tre luftiga rum och kök med en egen balkong som vetter ut mot höga skyar, Mälarens vatten och Lilla Essingen på andra sidan. Lägenheten har ett västerläge näst högst upp i huset där solen når över hustaket och genererar ett rikligt ljusinsläpp. Om morgnarna ligger vattnet spegelblankt, en rofylld stämning sprider sig medan dagen sakta startar. Här är det mysigt att dricka första koppen kaffe, och lika vackert är det att se båtarna glida förbi när man sitter på balkongen och tar ett glas i kvällssolen.

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Lägenhet

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Sjöbjörnsvägen 66A

OMRåDE

Gröndal

VåNING

5 av 6, hiss finns

RUM

3 rum

AREA

70 kvm, förvaltarens information, enligt förvaltarens info 2rok.

AVGIFT

4 750 kr/mån, inkl. V/A, kabel - TV & balkongavgift.

ANDEL I FöRENING

0,7634 %

LäGENHETSNUMMER

00506

PANTSATT

Ja

Driftskostnader

EL

4 100 kr/år

FöRSäKRING

4 900 kr/år

ÖVRIGT

900 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

9 900 kr/år

DRIFT RäKNAT På

2 personer

KOMMENTAR

Övrig kostnad avser bredband.

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt:

Föreningen Brf Sjöfortet bildades 1998 och består av 109 bostadsrätter med mäktigt läge på klipporna av Gröndals norra utpost. Föreningen har en innergård utöver det vanliga med mycket grönska, fontän och sandlåda för barn. På första parkett mot vattnet finns ett lusthus med oslagbar utsikt och grillplatser att nyttja. Dessutom egen bad- och båtbrygga. I huset finns gym och bastu med relaxavdelning och en gästlägenhet som går att hyra till långväga gäster. Förutom det fantastiska läget och alla tillgångar är det en mycket trevlig förening som varje år har en månad avgiftsfri. Bostaden har i sin tur en mycket praktisk rumsfördelning som tillvaratar lägenhetens alla kvadratmeter och ger en flexibilitet eftersom den passar flera målgrupper. Vardagsrum, hall och kök ingår i den öppna planlösningen och har därför en enhetlig färg (stockholmsvit) som binder samman tillsammans med ett ljust parkettgolv. År 2019 fick badrummet ny interiör och köket renoverades i sin tur år 2020/2021. Även byte av fönster skedde år 2021. Takhöjden uppgår till hela 2,7 meter och möjliggör än mer förvaring på höjden om man skulle vilja. Utöver detta disponeras ett förråd om 4 kvm på samma våningsplan. Det finns även 34 parkeringsplatser samt 39 garage platser till förfogande för boende, tillgängliga mot en avgift om 416 kr/månaden via ett kösystem.

Hall:

Hallen är ljus och rymlig. En ljusgrå, tålig matta har här placerats ovanpå ett klinkergolv med installerad golvvärme. Här finns plats för hyllplan, krokar, byrå och skoskåp. Innanför hallen öppnar lägenheten upp mot det stora vardagsrummet och det härliga ljuset från takhöga fönster.

Kök:

Rektangulära, vita kakelplattor satta i halvförband ramar in köket där bänkskivor i laminat med marmormönster sträcker sig i vinkel. Köket är funktionellt, fullutrustat med rejäla arbetsytor, parkettgolv i bok och vita, lackerade skåpsluckor i samma träslag. Framför fönstret väntar en rymlig matplats där upp till 8-10 personer enkelt kan rymmas vid bordet.

Vardagsrum:

Parkettgolvet leder vidare in i vardagsrummet, som även nås via hallen. Vitmålade väggar kontrasterar fint mot en svart fondvägg och går väl ihop med golvet som slipades och lackades år 2021. Här finns det rum för en soffa, vardagsrumsbord och tv-bänk tillsammans med exempelvis en fåtölj. Ljuset är påtagligt där det lyser in från fönster som sträcker sig från golv till tak. Balkongdörren gör rummet större då den står öppen och binder samman ute och inne.

Balkongen

Balkongen på ca 4,5 kvm är ett inbjudande uterum med trätrall och gott om plats för stolar och bord. Västerläge med utsikt över såväl innergård som Mälaren. Här ges eftermiddagssol samt kvällssol under sommarhalvåret, en ypperlig plats att odla både jordgubbar och smultron att plocka och njuta av på sommaren.

Sovrum 1:

I sovrummet är väggarna målade med en varm beige färg och på golvet ligger parketten i bok. Ett mysigt, ombonat rum med plats för dubbelsäng och garderober. En elegant glasdörr ger ljusinsläpp men ändå möjlighet till avskildhet.

Sovrum 2:

I bostadens andra sovrum är en vägg målad i en ljust grå kulör och övriga är vitmålade vilket ger en vilsam bas att nyttja efter behag. Idag används detta som barnrum med leksaker, våningssäng och förvaring men går likväl att använda som gästrum eller kontor med skrivbord och bokhyllor. Ett stort rum med ett fint ljusinsläpp.

Badrum:

Badrummet är kaklat med ljusblå kakelplattor och ljusa klinkers med installerad golvvärme. Här finns även en installerad handdukstork och förvaring i form av en kommod med skåp och hyllplan, badrumsskåp med spegel samt ett högskåp. Ett generöst badrum med rymlig dusch och WC. Tvättmaskinen och torktumlaren är praktiskt inrymda i ett eget hörn så att de inte stjäl onödig golvyta, inhandlade 2020/2021.

Arkitektur

ARKITEKT: Gustaf Mattsson 1946

ARKITEKT: GUSTAF MATTSSON 1946

Bommen 7 på Sjöbjörnsvägen ritades av arkitekt Gustaf Mattsson och uppfördes 1946–1947. Fastigheten var från början en industribyggnad och användes för detta ändamål fram till slutet av 1990-talet då huset byggdes om till bostäder. Byggnaden är nu som då klädd i tegel. Här verkade en mängd olika företag med teknisk inriktning och det fanns bland annat en stor mekanisk verkstad och andra verkstadslokaler, ritrum, fotolaboratorium, elektrodverkstad, glasblåseri, färglabb med mera. Dessutom försäljningslokaler, arkiv, kontor, matsalar och en stor terrass med utsikt över vattnet plus en påkostad lägenhet ritad av Backström & Reinius.

Architecture

Förening

Brf Sjöfortet

Antal lägenheter och lokaler

Den äkta bostadsrättsföreningen Sjöfortet i Gröndal (org. nr 769602-8922) innehar fastigheten Bommen 7. Huset uppfördes 1946 som industribyggnad, men 1998 förvandlades ytorna till 109 st bostadsrättslägenheter. Huset värms upp med bergvärme och fjärrvärme.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen förvärvade fastigheten år 1998.

Mark

Föreningen äger marken och påverkas således ej av eventuellt höjda tomträttsavgälder.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av Nabo AB och den tekniska förvaltningen har skötts av Driftia AB.

Urval tidigare renoveringar

1998-Generellt så är avloppsstammar, el m.m. från ombyggnadsåret.

2003- Renovering av gården, justering av värmesystem.

2004- Fönstermålning.

2005- Slipning av trappor, fönstermålning.

2006- Fönstermålning.

2007- Fönstermålning, markarbeten.

2008- Hantering av vattenskada, installation av bredband, målning av korridorer. Renovering av grillpaviljongen.

2009- DUC i undercentralen, målning av tak, ommålning och omläggning av golv i port D. Hantering av fuktskador, energideklaration.

2010- Nytt takparti port B, rustning av tvättstugan, ommålning och omläggning av golv i port A.

2011- Nytt takparti i port A.

2012- Hantering av vattenskada.

2014- Bergvärme, plantering av ny gräsmatta på innergården.

2015- Nya postboxar, spolning av stammar, hantering av vattenskada på innergården. OVK genomförd, köksfläkten är kopplad till ventilationen. Fläkten får bytas om funktionaliteten kan säkras och en godkänd OVK genomförs.

2017- Ommålning av taket, målning av vissa fönster och fastighetsdetaljer.

2019- Upprättande av en ny energideklaration.

2020- Radonmätning, stamspolning, takbyte gårdshuset.

2021- Fönsterbyte

Urval kommande renoveringar:

Stambyte gårdshuset, byte av låssystem.

Ekonomi

Föreningens skulder till kreditinstitut uppgår till cirka 76 mkr enligt årsredovisningen 2023. Skuldkvoten per kvadratmeter bostadsrättsyta uppgår till cirka 7 475 kr.

Avgifter

Avgifterna har varit oförändrade i 8 år och det finns inga planer på att höja avgifterna.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, eller med ett godkännande från Hyresnämnden.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Stockholm Stads Brandförsäkringskontor.

Städning och städdagar

Trappstädning och städning av gemensamma utrymmen sker av en anlitad firma. Utemiljön sköts delvis av medlemmarna tillsammans. Gemensamma städdagar förekommer två gånger per år, kan man inte delta så får man istället bidra med cirka 100 kr.

Tvättstuga

Föreningen har en tvättstuga som renoverades 2010, den är belägen i uppgång B. I tvättstugan finns fem tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp samt en varmmangel. Det finns även en ej bokningsbar tvättstuga för spontantvätt.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en föreningslokal med plats för ca 60 sittande, övernattningsmöjligheter finns (300 kr/tillfälle). Det finns även ett motionsrum och bastu och på föreningens mark finns en grillpaviljong och badbrygga. Föreningen har cykel- och barnvagnsförråd samt soprum och återvinningsrum.

Parkering/båtplats

Egen båtbrygga med bom (ca 2900 kr/år), 12 st platser där kö tillämpas.

Bojplatser 12 st (ca 1600 kr/år). Ingen kö till dessa idag.

Garage med 39 platser (ca 830kr/mån och 2 års kö).

Parkering med 34 st uteplatser (ca 420 kr/mån och 2,5 års kö).

MC-platser 6 st (ca 230 kr/mån).

Kajak & takboxplatser (ca 500 kr/år).

Lediga garageplatser finns dock i grannföreningen Mälarklippan, där man kan hyra

garageplats via Stockholm parkering.

Gällande bilparkering, sett över en längre period är snittiden i köerna cirka 30 mån för en uteplats och 24 mån för en garageplats.

Bredband och TV

Föreningen har en kollektiv gruppanslutning genom Ownit (100/100 Mb/s), obligatorisk bredbandsavgift om 75 kr/månad som debiteras via avgiftsavierna. Abonnemang beställs individuellt för möjlighet till Digital-TV via bredband. Kabel-tv levereras av Com Hem, grundutbudet ingår i avgiften.

Gemensamt elavtal

Föreningen har ett gemensamt elavtal, vilket innebär att föreningen köper grön el för hela föreningens förbrukning. I varje lägenhet sitter en elmätare som rapporterar vad varje lägenhet förbrukar till en central enhet, och detta underlag tillsammans med en uträkning av vad varje lägenhets del av den gemensamma förbrukningen är ligger till grund för den kvartalsvisa eldebitering som kommer på avgiftsavierna från den ekonomiska förvaltaren. Detta innebär att man, som nyinflyttad medlem, tillsammans med den förre ägaren, behöver komma överens om hur detta skall regleras, när man flyttar ut och in.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och info dokument. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Läs mer på www.sjofortet.se

Område

Kvarteret kring Sjöbjörnsvägen bjuder på klippor, vågskvalp, punschverandor, funkisarkitektur, småstadskänsla och storstadsvyer. Gröndal är en levande stadsdel precis utanför tullarna. Här finns mataffärer, restauranger, bibliotek och bageri så som det klassiska konditoriet Lundbergs som funnits sedan 1946. Omkring finns vackra promenadstråk och badmöjligheter vid både Mälaren och Trekanten. Gröndals Båtklubb är en charmig båthamn med möjlighet till egen båtplats. Från klipporna är utsikten slående och varma sommarkvällar har du första parkett vid solnedgången. I området finns många trevliga promenadvägar som till exempel tar dig till Vinterviken med trädgårdscafé och restaurang, eller till Färgfabrikens konsthall med restaurang. Här finns utmärkta kommunikationer med både busshållplats och hållplats för tvärbana mot Liljeholmen/Sickla och Alvik/Solna. Du når även Liljeholmen centrum och tunnelbana på 10 minuters promenad. För de som reser mycket finns smidiga förbindelser till både Bromma flygplats via buss från Gröndal och till Arlanda via flygbuss från Liljeholmen. Hornstull nås på en kvarts promenad och ännu snabbare med cykel.