FOTO: OZOLLAPA STYLING: VAN KEPPEL TEXT: ENGSTRÖM
Se hit du som vill uppleva stadspuls från ovan! På våning sex av sju i detta klassiska hus från 1939, granne med Centralbadet, har du spännande utsikt med dramatik under takåsarna. Se årstiderna förändras i trädgården nedanför, upplev fåglarna på himlen och stadens liv långt där nedanför. Kanske skymtar en eller annan granne på avstånd i fasaden mitt över, men detta välplanerade funkisboende om 32 kvadrat är i övrigt helt insynsskyddat. Stilla liv på sjätte våningen alltså, men samtidigt mitt i stan. Ta trapporna till morgonsimningen, njut av frukost på kungsbalkongen och starta dagen ovanför folkmyllret i city nedanför. Till detta funkishus hör också en storslagen takterrass i västerläge med strålande vy över Stockholm.
BOSTADSTYP
Bostadsrätt
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Holländargatan 9A
OMRåDE
City / Norrmalm
VåNING
6 av 7, hiss finns
RUM
1 rum
AREA
32 kvm, förvaltarens information
AVGIFT
1 795 kr/mån, inklusive vatten, värme och bredband.
ANDEL I FöRENING
1,37 %
LäGENHETSNUMMER
310
PANTSATT
Nej
Hall
Denna funkispärla från 1939 är med sina 32 kvadratmeter mycket välplanerad och bjuder därför redan i entrén på god överblick över det stora allrum som främst utgör lägenheten. Direkt i klivet in skymtar de karaktäristiska takåsarna utanför, samtidigt som hallen har hatthylla och plats för avhängning. Hallen är målad i brutet vitt.
Vardagsrum
Vardagsrummet är ett riktigt allrum, här ryms både säng och matplats. Ett matbord eller skrivbord platsar speciellt väl framför de stora fönstren som är en av denna lägenhets guldkorn. Vardagsrummets väggar är målade i samma brutna vita nyans som resten av boendet, och golvet har en välbevarad fiskbensparkett. Det generösa fönstret är placerat i en djup nisch men får också sällskap av ytterligare ett fönster från balkongdörren. Originaldetaljer som Kolmårdsmarmor i fönsterbrädet och det varsamt renoverade träet på balkongdörren är vackra element som adderar i stil och känsla i denna lägenhet.
Kungsbalkongen som löper längs med hela lägenheten ger ett extra rum många månader om året - vilken lyx att inta frukost, lunch och middag här dagligen! Genom dess storlek rymmer balkongen möjlighet till flera funktioner, här är det möjligt att spendera mycket ledig tid. Njut av utsikten över takåsarna, ana fasaderna mitt emot eller titta ner över den prunkande trädgården. Det glasade räcket ger också större upplevelse till utsikten.
Kök
Köket i detta boende kanske kan beskrivas som en klassisk funkisdröm. För se hur välbevarat det är med köksluckor i en riktigt vacker turkos nyans, både över- och underskåp samt skafferi, som dessutom ger gott om förvaringsmöjligheter. Lådornas beslag och skåpens snabelbeslag hör ju också tiden till, här som riktigt fina detaljer förstås. Det snedställda skåpet ovanför den rostfria diskbänken har ovanliga skjutdörrar i frostat glas som extra värdefull detalj. Även glasskeppan under är välbehållen i detta kök. Väggarna är vita och bänkskivan är också den målad i vitt. Golvet har en grön plastmatta. Köket har gasspis och här finns också ett retrodoftande kylskåp. Köket är ljust och öppet tack vare det stora fönstret i en vacker nisch, också här med exceptionell utsikt och kontakt med balkongen utanför.
Badrum
Lägenhetens badrum är ljust och välhållet, här finns WC, dusch med glasvägg samt handfat med underskåp, samt ett badrumsskåp för förvaring. Väggarna har rektangulärt liggande kakel i vitt, och på golvet ligger fyrkantigt klinker i grått. Här finns både golvvärme och handdukstork. I hallen som förbinder köket och badrummet finns också två garderober för förvaring.
ARKITEKT: EDVARD BERNHARDS 1939
Denna vackra funkisbyggnad, Islandet 19, mitt i centrala Stockholm stod klar år 1939. Den uppfördes efter ritningar av arkitekt Edvard Bernhards på uppdrag av byggmästare Thure Karlsson. Bernhard fick bland annat flera prestigeuppdrag för Kreuger under sin tid, till exempel en vacker fastighet på Villagatan 13 och Banque de Suède i Paris. Dessutom ritade han Åhlénshuset vid Skanstull. Islandet 19 ligger i centrala kvarter vägg i vägg med Centralbadet och den legendariska parken, som figurerade i den klassiska Trenterboken; Tragiskt telegram. Fastigheten är något ovanlig för tiden, då den byggdes med butiker och kontor på de nedersta våningsplanen, samt med terrasser. Fasaden består av beige puts med burspråk, balkongerna har fronter i glas. Entrén är indragen från gatan och porten är den ursprungliga, i trä och glas. Trapphuset är elegant i marmor.
Idag ägs huset av Brf Funkislandet, en förening som bildades 1999 och består av 39 lägenheter. Till huset hör en storslagen takterrass i väster med vid utsikt över Stockholms taknockar och skyline, gemensam för alla i huset att nyttja. Här finns också en grill och utemöbler. I huset finns även en tvättstuga och till lägenheten hör ett källarförråd på två kvadrat.
Brf Funkislandet
Antal lägenheter och lokaler
Föreningen äger fastigheten Islandet 19. Föreningen upplåter 39 lägenheter med bostadsrätt och 5 lokaler med hyresrätt. Husen ritades av arkitekt Edvard Bernhards och uppfördes 1939.
År föreningen övertog fastigheten:
Föreningen förvärvade fastigheten 2010-06-17.
Tomträtt:
Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.
Förvaltare
Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastum AB och den tekniska förvaltningen sköts av Bantorget Fastighets AB.
Utförda renoveringar i urval:
2019 - trapphus ommålat i ursprungsfärgen från 1939. Installation av torkskåp så nu finns torkskåp och torkrum. OVK och radonmätning genomförd. Entré har fått stengolv och stenväggar behandlade.
2018 - fönster utvändigt slipade och oljade. Energideklaration genomförd.
2017 - hissar renoverade.
2016 - renovering av ventilationsanläggning.
2015 - spolning av stammar.
2014 - installation av fjärrvärme, säkerhetsdörrar och renovering av takbeläggning.
2013 - nya elstammar/elledningar, stambyte kök och badrum och nya tät- och ytskikt i badrum.
2003 - renovering av balkonger, fasadbeläggning och fönster.
Kommande renoveringar:
Cykelrum, restaurering av trapphus och entréer, ventilation för ökad komfort och minskade kostnader och solceller för minskade energikostnader. Se årsredovisningen för bra beskrivning.
Ekonomi:
De långfrisiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 42 mkr. Föreningen har god ekonomi tack vare höga intäkter från lokalhyresgästerna samt låga räntekostnader. Föreningen har över 2 000 000 i egen kassa och därför god kassalikviditet. Föreningen har hög soliditet, dvs bra eget kapital i förhållande till den totala balansomslutningen.
Andrahandsuthyrning:
Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.
Försäkring:
Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Trygg Hansa.
Trappstädning:
Föreningen har anlitat städfirma för detta så det är inget de boende själva behöver sköta. Företaget som genomför trapphusstädningen erbjuder boende 10% rabatt för hemstädning.
Städdagar:
Föreningen har haft gemensam ordningsställande av takterrassen och har klätt granen gemensamt. Ingen gemensam städning behövs.
Tvättstuga:
Ligger i husets källare.
Gemensamma utrymmen:
Föreningen har en fantastisk gemensam takterass. Takterrassen är bokningsbar på antingen södra eller norra delen som har sol från morgon till kväll. Cykelförråd. Källsortering sker på entréplan i soprum. Grovsopor ställs i grovsoprum på källarplan vid hiss. Det finns dubbla vindsförråd på samma nivå som takterrassen som skulle kunna ändras till gemensamma utrymmen.
Avgifter:
I avgiften ingår värme, vatten och fiber 100/100 från Stockholms Stadsnät. Leverantör av internetförbindelse är Stockholms Stadsnät.
Överlåtelseavgift om 1183 kr betalas i enlighet med stadgarna. Pantsättningsavgift om 473 kr per pant.
Medlemskap:
Juridisk person godkänns ej i föreningen.
Kontroll:
Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2020-05-27. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
Även om adressen är central ligger detta boende på en lugn parallellgata till Drottninggatan och alltså vägg i vägg med Centralbadet. Den vackra innergården som hör till huset är sannerligen något att njuta av. Runt hörnet finns dock pulsen från city, här är det sannerligen nära till allt! Hötorget med all sorts service, kommunikation och den shopping som önskas. Här finns förstås också gott om restauranger och caféer, biografer, teatrar och unika butiker. En kort promenad bort har du Tegnérlunden med sval grönska under varma sommardagar. I närheten finns också gröna Humlegården och Stureplan med folkmyller, nöjen och shopping. Närhet till Odenplan och Stadsbiblioteket är också trevligt. Hötorgets t-banestation ligger i kvarteret och Centralen ligger en kort promenad bort. Dessutom hittar du flera innerstadsbussar i närheten.