TEXT:ERIKSSON STYLING:COPPARSTAD FOTO:SPINELL
Med ett idylliskt läge i Gamla Råsunda och naturen runt husknuten finner vi ett fullbordat familjehem om fem rum och kök. Våningen har tidigare varit ett tryckeri och är belägen i ett hus anno 1946. De 157 kvadratmetrarna inrymmer tre sovrum, vardagsrum, kök samt ett matrum med utgång till altan med trädäck. Smakar morgonkaffet någonsin så gott som ute i trädgården omgiven av daggvått gräs, terrakottakrukor fyllda till brädden med blomster och spirande rabatter? Runt trädgården löper ett Bullerby-staket. Det är lätt förälska sig i en plats som denna.
BOSTADSTYP
Bostadsrätt
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Ekstigen 12B
OMRåDE
Solna - Gamla Råsunda
VåNING
0 av 3. Hemmet är belägen på nedre botten.
RUM
5 rum
AREA
157 kvm
AVGIFT
7 596 kr/mån, inkl parkering, värme, vatten, kabel-TV, bredband, IP-telefoni.
ANDEL I FöRENING
18 %
LäGENHETSNUMMER
1001
PANTSATT
Ja
EL
12 000 kr/år
FöRSäKRING
5 498 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
17 498 kr/år
DRIFT RäKNAT På
4 personer
Vardagsrum
Ett vardagsrum med mycket harmoni i väggarna. Golvet täcks av fin ekparkett och här finns plats för en ordentlig soffgrupp men även arbetshörna med skrivbord såväl som läshörna där man med fördel placerar en bekväm fåtölj att sjunka ner i. Det är den perfekta platsen att förkovra sig i litteratur, kanske väljer man någon av områdets författare, både Inger Alfvén och Claes Fellbom har sina rötter i Solna.
Matrum/Bibliotek
Ett matrum där ljuset fullkomligt flödar tack vare generösa fönsterpartier i två väderstreck samt utgång till hemmets guldkant; altanen med plats för utemöbler, grill och en samling krukor att fylla med tomatplantor, färska kryddor och färgglada blommor.
Matrummet kombineras gärna som bibliotek där man kan låta bokhyllor uppta en helvägg. Man når rummet via ståtliga dubbeldörrar; ett trähantverk i vitt med infällda glasrutor. Vårt matrum inrymmer med lätthet bord för 10-12 personer och golven är i furu.
Kök
Hemmet har ett ordentligt platsbyggd kök (2006) i solid furu. Bänkskivorna är i ek, golvet i furu och kaklet vitt över arbetsytorna. Köket är utrustat med diskmaskin, spishäll, kyl, frys, varmluftsugn, micro, fläkt och spottar i taket. Vitvaror från Siemens. Kökets fönster vetter mot trädgården och här har man full koll på lekande barn medan man förbereder middagen. Det rymliga köket har plats för matbord för flera.
Sovrum 1
Rum med egen ingång, flera fönster och generösa ytor att fylla med dubbelsäng, garderober och mindre möblemang. Perfekt för tonåringen eller när mormor är på besök. Ekparkettgolv.
Sovrum 2
Bra sovrum med plats för säng, skrivbord samt förvaring. Furugolv och fönster. Vackra dubbeldörrar i trä med glasfönster.
Sovrum 3
Bra sovrum med plats för säng, skrivbord samt förvaring. Furugolv och fönster.
Hobbyrum
Verkstadsrummet, en riktigt ”snickerboa” där den händige kan tillbringa lediga stunder. Utrymmet kan givetvis även nyttjas som förråd.
Större badrum
Ett helkaklat badrum från Gimlä Bygg med mycket space! Väggar i vitt kakel med medelhavsblå bord och golv i aprikos klinker. Givetvis finns här ett badkar i porslin med fötter, handfat med kommod, spegelskåp, wc och handdukstork.
Badrum
Hemmets andra badrum har dusch och tvättmaskin. Vitkaklade väggar och golv med mörk klinker. Handdukstork.
Inre hall
Stor inre hall med platsbyggda garderober, dubbeldörrar och furugolv.
Hall
Den omedelbara hallen har klinkergolv och en städskrubb med elcentral i anslutning.
ARKITEKT: 1946 PÅLSKOG
Byggnadsingenjör Elis T Pålskog stod för ritningarna av detta hus. Han föddes 1908 och anställdes under 1930-talet av Råsundabolaget, där han ritade ett flertal flerfamiljshus och villor i Solna. 1930- och 1940-talshusen utgör en stilmässig brytpunkt i arkitekturhistorien. Från att under 1920-talet ofta ha byggts i en klassicistisk stildräkt, övergick den arkitektoniska formen till att bli mera avskalad, befriad från föregående tiders utsmyckningsdetaljer. Denna nya stil, som till stor del fick sin genomslagskraft i och med Stockholmsutställningen 1930, kom att gå under benämningen funktionalism. Solna blev stad 1943 och de gamla municipalsamhällena skulle få ett stadsmässigt innehåll. Framtidstron var stark och många byggnader uppfördes. Bra byggmaterial och skickliga hantverkare fanns att tillgå och husens tekniska kvalitet blev därför oftast hög. Många klassicistiskt skolade arkitekter hade svårigheter med att underordna sig det nya formspråket. Därför såg man under 1930- och 1940-talens byggnadsepok många exempel på olika blandstilar med kvardröjande klassicistiska drag i en i övrigt funktionalistisk arkitektur. Många av den nya tidens arkitekter var däremot, mer eller mindre konsekvent, uttalat funktionalistiska i sin behandling av byggnadsvolymerna som uppfördes. Detta är en av anledningarna till att de arkitektoniska resultaten kunde bli så pass olika under denna byggnadsepok. År 1945 visades utställningen "Bo bättre" i Göteborg. Denna gav en möjlighet att presentera den nya bostadspolitiken och de studier som gjorts för att skapa bekvämare och bättre utnyttjade bostäder. Även det som skulle komplettera bostaden på ett bekvämt avstånd, som butiker, tvättstugor, lekskolor, lekplatser, lokaler för slöjd, studiecirklar, bastu m m, uppmärksammades. Bebyggelsen under efterkrigstiden blev både en vidareutveckling av och en reaktion mot 1930-talets funktionalism. Vidareutvecklingen gällde särskilt den inre planeringen av bostäderna, där man byggde på och förbättrade de funktionsstudier som det arbetats med från 1920-talet. Reaktionen riktade sig mot den renlärigamodernismen med dess geometriska formspråk och kyligt intellektuella hållning. Man reagerade mot vad som ansågs vara enformighet och fantasilöshet, och ansåg att de estetiska kvaliteterna skulle vinna på större variation. Den frihet som modernismen erövrat skulle utnyttjas, men de arkitektoniska uttrycken borde breddas medpersonliga bidrag. Den radikala funkisstilen kom därigenom att utvecklas till 1940-talets mjukare svenska stil.
Gamla Råsunda, ett av Stockholms charmigaste områden, en småstad i storstaden, med anor av ett äldre elegantare Stockholm. Stråket med vacker stenläggning och fontän av Milles, Solparken med rhododendron, högresta lärkträd och små bäckar, omgivningar med både stiliga stenfasader och påkostade patriciervillor. Ihop med anrika Filmstaden där svensk filmindustri föddes utgör de en fin tidskapsel. Solna kommun består dessutom till en tredjedel av ytan av parkområden och flera av dem finns nära vårt hem på Ekstigen. Slottsparken, Solparken och Maria Wines park är några av grönområdena. Området bjuder även på många trevliga promenad- och motionsstråk, till exempel runt Råstasjön. Promenera kan du även göra till Mall of Scandinavia, Friends arena och Solna centrum.