Riksrådsvägen 123

5 ROK 114 + 12 KVM

Se bilder Planritning

RADHUS PÅ RIKSRÅDSVÄGEN MED LUMMIG GÅRD I SÖDERLÄGE

FOTO: SPINELL STYLING: RYDMAN TEXT: MURÉN

Välkommen till ett av de fantastiska radhusen på kulturminnesmärkta Riksrådsvägen, nämligen nummer 123. Här bor du i en pärla från mitten av 1950-talet, med stora sällskapsytor på nedre planet, inkluderat ett nyrenoverat kök och ett stort vardagsrum med öppen spis, tre sovrum på de övre planen, badrum, gäst-wc, en mycket praktisk tvättstuga och bra förvaringsutrymmen. Dessutom har huset en härlig trädgård som vetter mot söder, med uteplatser, vindruvor, hallon och andra bärbuskar, perenner och odlingsmöjligheter. Boendet som skulle underlätta livet för dåtidens barnfamiljer gör det än idag, och detta hem har dessutom uppdaterats med all den moderna komfort som nu önskas. Här förförs man också av originaldetaljer som fina fönsterpartier, tegelväggar och takvinklar. Andra detaljer och funktioner har tillkommit med en tydlig tanke bakom. Förutom att vara en arkitektonisk skatt är detta område en dröm att bo i för barnfamiljen, med fin gemenskap, stora grönområden, många lekplatser och Nackareservatet just runt knuten.

Fakta

BOSTADSTYP

Radhus

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Riksrådsvägen 123

OMRåDE

Bagarmossen

RUM

5 rum och kök

AREA

114 kvm + 12 kvm biarea, förvaltarens information

AVGIFT

6 309 kr/mån, inkl; värme, v/a, bredband och grundutbud för kabel-tv

ANDEL I FöRENING

0,9214 %

ANDEL AV åRSAVGIFTEN

0,91295 %

LäGENHETSNUMMER

00123

PANTSATT

Ja

Byggnad

BYGGNADSTYP

Radhus 2-plan

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

BYGGNADSåR

1954

UPPVäRMNING

Fjärrvärme

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2015-04-20

ENERGIKLASS

F

Allmänt om fastigheten

EL

12 311 kr/år

FöRSäKRING

6 943 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

19 254 kr/år

DRIFT RäKNAT På

4 personer

KOMMENTAR

Kostnaden för el innefattar även abonnemang för elnät

Planskiss

Dokument & Media

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Hustyperna i området benämns med olika bokstäver och denna bostad är av hustyp B. På entréplan finns kök, matrum, vardagsrum med öppen spis, tvättstuga och wc. De övre planen har tre sovrum, ett badrum samt klädkammare och förråd. Det övre planet är något förskjutet, med ett sovrum och badrummet en halvetage ner. Hustyp B förekommer i två versioner som är spegelvända. Radhusen var tämligen dyrbara att uppföra och fick en utrustning av lite högre klass. Samtliga hus försågs med öppen spis och uteplats. Den svängda trappan med vilplan och ett elegant svävande första steg, den stora öppna spisen, takvinklarna och kontakten mellan inomhus- och utomhusmiljö är exempel på genomtänkt ursprungsarkitektur som är lika fantastisk idag. Under senare år, 2015, har detta radhus fått alla innertak och väggar målade eller tapetserade, och samma år renoverades också badrummet. 2018 renoverades kök, hall och gästtoalett.

På Riksrådsvägen bor du barn- och familjevänligt, allt omsorgsfullt uttänkt från första början, med planlösningar med uppsikt mot gårdarna. Här rör sig barnen fritt mellan husen, lekplatserna och grönområdena. De gemensamma markerna har flera olika lekytor, med bland annat sandlådor, klätterställningar och gungor tillverkade av brandslangar. Under 2020 rustades ytorna upp med nya "lekstugor" ritade av designern Shane Schneck; ett observatorium, en kiosk och en stuga. I Brf Riksrådsvägen finns en fin gemenskap, ett stort engagemang och enormt hjälpsamma grannar som genom en mailing-lista snabbt agerar hjälpande hand i vardagen. Det ordnas olika aktiviteter som höstfest och julgransplundring med fackeltåg. Föreningen har byggt om bostadsområdets gamla mjölkbutik till en gemensamhetslokal som de boende kan hyra. Den bokas flitigt till bland annat yoga, middagar och barnkalas, och används också som umgängesyta för de lite äldre barnen som kommer och nyttjar pingisbordet. Här har det även ställts böcker till ett bibliotek där det är fritt att hämta den läsning som önskas.

Hall

Till huset görs entré i en rymlig hall, med gott om plats för kläder och skor, med en hatthylla med både krokar och klädstång, samt ytterligare kroklist för barnens kläder. Det finns även plats för flera skoställ och sittbänk/förvaring. I den angränsande tvättstugan har man dessutom ytterligare plats för ytterkläder. Fina klinkerplattor, ”Stone”, i design av Claesson Koivisto Rune ligger på golvet, som har golvvärme, och väggarna är målade i en lugn och ljus gråblå kulör. Ett glasparti intill ytterdörren släpper in fint ljus.

Kök

Köket är ett klassiskt parallellkök med skåp och arbetsbänkar i två motstående rader. Vid renovering valdes ett kök som passar i husets 1950-talsursprung, men som är moderniserat gällande arbetshöjd och maskinell utrustning. Fronterna kommer från Järfällakök och är lackade i en grå kulör, S2005-B50G och matchas med virrvarr-mönstrade bänkskivor och vitt väggkakel. Köket har dubbla och integrerade kylskåp och frysar, integrerad diskmaskin, induktionshäll och två ugnar i bekväm arbetshöjd, varav den ena är en kombinerad ugn och mikro. I köket finns också en tidstypisk redahylla, samt gott om plats i skafferiskåp. I den ursprungliga planlösningen fanns en skjutdörr in till köket, den är sparad hos föreningen om ny ägare vill sätta tillbaka den.

Matrum/bibliotek/arbetsrum

Intill kökets matlagningsdel ligger ett öppet rum med plats både för stort matbord och annat möblemang. Nuvarande ägare nyttjar rummet som bibliotek och hemmakontor. I originalplanlösningen fanns väggar emellan och rummet kallades dagrum. Idag har man ett genomgående rum med fint ljusinsläpp från två håll, med stort fönster och dörr till uteplatsen i söder.

Vardagsrum

Vardagsrummet är husets ljusaste rum med sin södervända fönstervägg och altandörr som får solstrålarna att flöda in. Fönsterpartiet suddar ut gränserna mellan ute och inne med en nisch med högre takhöjd och väggar av tegel. Att takhöjden ligger på nästan tre meter invid fönstret skapar en effektfull rymd. Rummet ger gott om plats för trevligt umgänge och mysiga stunder framför den vackra öppna spisen.

Sovrum

Sovrummen är tre till antalet och ligger på övervåningens båda halvplan. De två största rummen ligger intill varandra med fönster mot gården. Det rum som idag är föräldrasovrum är ett rum med randiga tapeter i beige och ljusblått och sovrummet intill har ljusblå målade väggar. Detta rum har också dörr till en stor klädkammare. Det tredje sovrummet har fönster mot framsidan av huset och en söt bladmönstrad tapet i blått.

Klädkammare/arbetsrum/förvaring

På det övre planet finns också mycket bra förvaringsutrymmen. Det finns en rymlig klädkammare/walk-in closet och ett ännu lite större inre rum. Bra extraytor till valfritt ändamål!

Tvättstuga

Husets tvättstuga ligger intill hallen. Här finns tvättmaskin, torktumlare, torkskåp, arbetsbänk och gott om förvaringsplats. På golvet, som har golvvärme, ligger tegelfärgad klinker.

Badrum och gästtoalett

I badrummet på övervåningen finns badkar, dusch (med såväl takdusch som duschslang), dubbla handfat med kommod, ett stort spegelskåp, handdukstork samt wc. Därtill väggkakel och golvklinker i grått, golvvärme, spotlights i tak samt fönster. I anslutning till entréhallen finns en toalett med wc och handfat, vita kaklade väggar och fönster. Golvvärme finns i både badrummet och gästtoaletten.

Uteplats och trädgård

På södersidan övergår bostaden successivt i en uteplats, och den ordnade trädgården är i sin tur en arkitektonisk länk mellan bostaden och den fria naturen. Tanken med utemiljön på Riksrådsvägen är att varje hushåll har sin egen lilla täppa, men att täppan flytande går över i en stor allmänning som tillhör alla boende. Trädgårdarna skapades så uteplatserna är skilda åt tack vare förskjutningar, spegelvändningar och inramningar så att trädgårdens ytor blir avskilda från grannarnas. Uteplatsens utformning tar upp vardagsrummets gällande material och formspråk, eller vice versa, med tegelväggar och stora glaspartier. På uteplatsen finns ett trädäck med plats för utemöbler och grill. Utanför uteplatsen tar trädgården vid, med lättskötta rabatter med bland annat rosenbuskar, kaprifol, pioner, nejlikor och stora blåklockor. Dessutom hallonbuskar, vinbärsbuskar, björnbär, vindruvor, äppelträd och odlingslåda med plats att sätta egna grönsaker, kryddor eller andra växter. Vid entrén på framsidan finns ett cykelställ med plats för hela familjens cyklar, samt en rabatt med bland annat syren, rhododendron, rosor och löjtnadshjärta.

Arkitektur

ARKITEKT: Léonie & Charles-Edouard Geisendorf 1954

Radhuslägenheterna på Riksrådsvägen, 114 till antalet, uppfördes under åren 1954–1956 och ritades av makarna Charles Edouard och Léonie Geisendorf. Husen tillkom efter att Statens nämnd för byggnadsforskning hade beställt en utredning med uppgift att presentera nya byggnadslösningar för barnfamiljer där småhusets marknära boende kombinerades med flerfamiljshusets ekonomi. Bostäderna var från början hyresrätter men är sedan 2000 omvandlade till bostadsrätter. Marken husen byggdes på bestod till stora delar av berg och makarna Geisendorf studerade terrängen noga och anpassade husen efter marken och inte tvärtom. Husen stegades ut på plats och stora sprängningsarbeten undveks av hänsyn till terräng, vegetation och ekonomi. Området består av tre olika hustyper som varierats efter markens förutsättningar. Utomhusmiljöerna ritades av landskapsarkitekt Nils Orénto och även de är av olika karaktär och funktion. Det är fint att se hur väl husen anpassats till naturen och hur byggnader och natur harmonierar med varandra och hur välavstämt fasaderna visar prov på 1950-talets fasadmaterial. Samspelet och utblickarna mellan hus, trädgård och utemiljö är en del av kulturvärdet. Hela området är blåklassat i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen för byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde.

Architecture

Förening

Brf Riksrådsvägen

Föreningen

Brf Riksrådsvägen (org. nr 716421-9896) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Riksfiskalen 11, Stadsfiskalen 10, Adelsmannen 21, Myntmästaren 13, samt Ämbetsmannen 17 år 2000. Föreningen består av 115 småhus. 112 st av dessa är upplåtna med bostadsrätt och 3 st är upplåtna med hyresrätt. Därutöver finns 2 gemensamhetslokaler. Bostäderna värms upp via Fjärrvärme. Fastigheterna är upplåtna med tomträtt, nuvarande avtal gäller till år 2038.

Ekonomi

Föreningens skulder uppgår till ca 35 mkr. Detta motsvarar ca 2 680 kr i lån per kvm boarea. Avgiften höjdes i januari 2024 med 4% för att hantera stigande räntor och kommande renoveringar (tak). Föreningen planerar även att höja avgiften med 4-5% kommande år (allt beror dock på omvärlden och ränteläget samt de upphandlingar som görs för underhållet.) Avgiften betalas månadsvis i förskott.

Förvaltning

Den ekonomiska och tekniska förvaltningen sköts av SBC.

Försäkring:

Föreningen är fullvärdesförsäkrad hos Trygg-Hansa. I försäkringen ingår bostadsrättstillägg för medlemmar samt ansvarsförsäkring för styrelsen.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Tele2 för bredband (100/10 Mbit/s) och tv, ingår i avgiften.

Juridisk person och delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift om 2,5% av prisbasbeloppet av köparen. Detta motsvarar 1 433 kr. Föreningen tar även ut en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet, motsvarande 573 kr.

Gemensamma utrymmen

Det finns två föreningslokaler, tre stora lekplatser, cykelparkering och miljöstation för sopor. Två gånger per år hyr föreningen en stor container för att underlätta för de boende att rensa och storstäda.

Förråd

Varje radhus disponerar ett förråd.

Parkering

Föreningen hyr ut 77 st parkeringsplatser i området för 400 kr/ månad efter internt kösystem, 34 av dessa är med laddstolpe och kostar 600 kr/mån (+förbrukning). Alternativt gäller boendeparkering.

Renoveringar, i urval

2023-2024 stambyte, 2023 byte av fjärrvärmecentral, 2022 installerades laddstolpar till 34 av föreningens 77 parkeringsplatser, sotning av samtliga öppna spisar, 2019 fortlöpande asfaltsomläggning i området, fortlöpande nyläggning av tak samt reparationer, 2018 nyplantering av träd och underhåll, fönsterrenoveringar, fasadreparation steg 2, 2016 stamspolning, samtliga avlopp utspolade till tomtgräns, fasadreparation steg 2 med reparation av spritputs, omfogning av tegelgavlar, reparation av stödmurar, 2014 byte av skyltfönster i Butiken till isolerglas, renovering av trappa avseende passage upp från miljöstuga, 2014-2015 hängrännor och stuprör, reparationer och byten, 2013 fasadreparation steg 1 med ny puts baksida två hus, 2012 sotning av kökskanal /IM-kanal i samtliga hus, sanering av PCB-fogar avseende fönsterfogar i vardagsrum i 65 hus, 2011-2014 portrenovering genomfört i de flesta huslängor, 2011 injustering av värmesystemet med ventilbyten, 2010 takreparationer steg 3 med undersökning länga, vidareutveckling av åtgärdsmetod och byte av tre tak, 2007-2009 takreparationer steg 2 med mätning, håltag, analys och byte av två tak, förrådsombyggnad för att ge alla boende förråd med liknande storlek, 2006-2007 elstambyte av stigarledningar och elstammar, 2004-2007 takreparationer steg 1 med pilotprojekt och byte av två tak, 2001 pågående fönsterrenoveringar genomförs fortlöpande.

Planerade renoveringar

2025 fortsatt renovering av tak / omläggning av tätskikt, en länga i taget. Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2012.

Utemiljödagar

Två gånger per år arrangeras utemiljödagar då medlemmarna vårdar gemensamma områden.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument (https://riksradsvagen.se/) i september 2024. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Område

Skogen intill Riksrådsvägen sträcker sig hela vägen till Nackareservatet, så här kan du ta på skidorna direkt utanför huset och skida hela vägen till bastun i Hellasgården vintertid, eller promenera eller jogga genom skogen alla andra årstider. Dessutom kan du bada i Söderbysjön eller Källtorpssjön, paddla kajak, plocka svamp eller spela golf på Björkhagens golfklubb. Precis bakom husen i skogen finns en stor grillplats som gör det enkelt att göra vardagen till ett äventyr och äta lunch eller mellis utomhus. Området är mycket barnvänligt med många gröna ytor, lekplatser och fotbollsplaner i närheten. I anslutning till Riksrådsvägen ligger den stora och populära lekplatsen Skölden, med bland annat klätterställningar, sandlådor, rutschkanor, plommonträd, basketkorg och gungor av olika slag. I lekparken finns en grillplats där grannar träffas, grillar och umgås. Intill lekplatsen finns också en fotbollsplan som används flitigt, och som om vintrarna spolas för skridskoåkning.