FOTO: JOHANSSON STYLING: LINDHOLM TEXT: LUNDGREN
Ljus, luft och grönska var ledord för 1930-talets arkitektur, och det är denna fina tvåa på våning tre av tre i ett funkishus på en av Hammarbyhöjdens högsta punkter ett bra exempel på. Ljuset strömmar in genom stora originalfönster och ute på den södervända balkongen njuter man av solen större delen av dagen och kvällen. Den milsvida utsikten över både bebyggelse och natur är hänförande. Kvadratmetrarna är väl fördelade och planlösningen passar bra för såväl en singel som ett par. Skicket är gott och i köket, som renoverades för cirka fyra år sedan, samsas ny inredning med charmiga originalskåp på ett tilltalande sätt. Fiskbensmönstrad originalparkett löper tröskelfritt mellan hallen, vardagsrummet och sovrummet. Läget är perfekt och här erbjuds ett lugnt och avskilt boende med omedelbar närhet till parken Nytorps gärde. Det är även nära till Hammarbybacken och Nackareservatet med natur, badsjöar och elljusspår. Med cykel eller tunnelbana, endast en tre minuters promenad från lägenheten, tar man sig snabbt in till Söder.
BOSTADSTYP
Lägenhet
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Lidköpingsvägen 53
OMRåDE
Hammarbyhöjden
VåNING
3 av 3
RUM
2 rum och kök varav 1 sovrum
AREA
36 kvm, förvaltarens information, 1 rok enligt lägenhetsregistret.
AVGIFT
3 595 kr/mån, inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas.
ANDEL I FöRENING
0,78753 %
ANDEL AV åRSAVGIFTEN
0,96894 %
LäGENHETSNUMMER
231002005-0072
BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING
147 852 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av insats, vilket enligt stadgarna används för beräkning av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
FöRRåD
Lägenheten disponerar över ett källarförråd enligt säljarens uppgift.
PANTSATT
Ja
EL
7 000 kr/år
FöRSäKRING
1 800 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
8 800 kr/år
DRIFT RäKNAT På
2 personer
Allmänt:
Bostadsrättsföreningen Professorns hus uppfördes vid början av 1940-talet i funkisstil. Tidens stadsplaner gick under epitetet hus i park och husen omgärdas av rogivande grönska. Den med gröna fingrar är varmt välkommen att gå med i föreningens trädgårdsgrupp som tar väl hand om den fina utemiljön. Utanför lägenheten finns en mysig gård med buskar, blomrabatter och bord och stolar för fika eller härliga grillkvällar. Förutom härliga gårdar har föreningen även snickerirum, tre tvättstugor med fräscha maskiner och en samlingslokal som kan bokas för övernattning när man får långväga besök. Det är en proffsigt skött förening med en bra och lyhörd styrelse som man alltid kan vända sig till om man har någon fråga. Trevlig stämning råder grannar emellan och det brukar vara god uppslutning på de gemensamma städdagarna.
Vardagsrum
Stora originalfönster i söder fyller lägenhetens vardagsrum med ljus och skapar, tillsammans med takhöjden, en luftig atmosfär. Ute på balkongen med söderläge kan du njuta av solen största delen av dagen. Balkongen är privat och insynsskyddad i och med att den ligger högst upp i huset och på gaveln. Vardagsrummet är ett lika lättmöblerat som trivsamt rum med plats för både matgrupp, soffa, tv-bänk och bokhylla. Golvet är belagt med fiskbensparkett och väggarna målade i en behaglig ljusgrå kulör.
Sovrum
Sovrummet inreds idag med en 160 cm-säng och här sover man gott om natten. Bra förvaringsmöjligheter erbjuds i form av ett väggfast Elfa-system som även tar till vara takhöjden ovanför ingången från vardagsrummet. Golvet är belagt med fiskbensparkett och väggarna målade i en rogivande gråbeige nyans.
Kök
Tack vare fönster i både öster och mot sovrummet i söder badar köket i ljus. Det är ett synnerligen välplanerat kök med bra arbetsytor samt infälld spishäll och diskho. Partiet ovanför bänkarna är klätt med vitt kakel i halvförband. Det finns även gott om förvaring och de moderna skåpen har ljusa gråblå luckor och lådor. Den charmiga originalinredningen – serveringsskåp och skafferi – är vitmålad med arbetsbänk i mörkt trä. Ugnen och fläkten är i svart/rostfri design medan diskmaskinen och kylen/frysen är integrerade. Alla vitvaror sattes in i samband med helrenoveringen av köket 2020. Väggarna är målade i en fin blågrön kulör och ett brädgolv i massiv furu lades in 2022.
Badrum
Lägenhetens badrum inrymmer duschhörna, toalett, handfat, spegelskåp, öppet väggskåp, tvättmaskin och en väggfast torkställning som går att fälla in. Toaletten sattes in 2022. Väggarna är helkaklade i vitt och golvet belagt med ljusblå klinker. Dagsljuset letar sig in genom ett stort vädringsfönster i öster.
Hall
Hallen är välkomnande och till höger om ytterdörren finns en avhängningshörna med hatthylla, skoställ, sittyta och en garderob som platsbyggdes 2022. Till vänster erbjuds ytterligare förvaringsmöjligheter i form av ett bevarat originalskåp. Väggarna är vitmålade, och liksom i vardagsrummet och sovrummet är golvet belagt med fiskbensparkett.
ARKITEKT: Ture Holmqvist, 1942
Bostadsrättsföreningen Professorn består av sju trevåningshus som uppfördes under 1940-talets början. Byggherre var Riksbyggen som grundades av byggfacken inom LO för att sätta fart på bostadsbyggandet i landet. Ritningarna är signerade Ture Holmqvist, en av Riksbyggens egna arkitekter. Det är klassiska smalhus i funkisstil som ligger fint inpassade i den kuperade terrängen. Tidens stadsplaner gick under epitetet ”hus i park” och mellan husen finns grönskande gårdar. Fasaderna är slätputsade i olika kulörer, och fönster, portar med mera är i original från byggnadsåren. Hela kvarteret är gulklassat av Stadsmuseet vilket innebär att det anses ha ett kulturhistoriskt värde och en positiv betydelse för stadsbilden.
Riksbyggen Brf Professorn
Antal lägenheter och lokaler
Bostadsrättsföreningen Professorn består av 7 byggnader med 84 stycken lägenheter upplåtna med bostadsrätt samt 7 garage. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening och består av fastigheterna Professorn 5 -11 med adresserna Lidköpingsvägen 37-59 och Skarabacken 47-49.
Huset ritades 1942 av arkitekten Ture Holmqvist. Föreningen bildades 1942 och denna förening är Riksbyggens näst äldsta bostadsrättsförening!
Ekonomi
Föreningen har god ekonomi och har haft det i många år. Föreningens totala bostadsyta är om 4053kvm, vilket ger en belåning på om ca 4338kr per kvm boyta. Föreningen har enl årsredovisningen 2022 en kassa/ bank om ca 2,9mkr samt avsätter pengar varje år till underhållsfond som 2022 låg på över 7mkr.
Föreningen höjde avgifterna 2023-02-01 med 12% och har i nuläget inga beslutade höjningar. De brukar höja med ca 2% per år och så kan det även ser ut framöver (avstämt 2024-04-02).
Mark
Fastigheterna är upplåtna med tomträtt som löper till år 2032.
Förvaltare
Förvaltningen sker av Riksbyggen.
Urval renoveringar
Takrenovering, 1986. El- och rörstambyte, 1993. Nya balkonger, 1994. Fjärrvärmeinstallation, 2006. Byte av värmeväxlare, 2009. Ny övernattningslägenhet, 2011. Tilläggsisolering samt fasad- och balkong renovering, 2011. Nya portar och kodlås, 2013/14. Fiberinstallation, 2017. Stamspolning, 2018. Byte av horisontella stammar, 2019. Nya tvättstugor, 2019.
Kommande renoveringar
Under 2024 ska endast löpande underhåll utföras och pengar till det finns i kassan. Närmsta åren planerar de renovera fönstren, men tidsplan och exakt utförande är inte beslutat ännu. Avstämt 2024-04-02.
Andrahandsuthyrning
Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen. Se föreningens stadgar.
Försäkring
Fastigheten är fullvärdes försäkrad hos Folksam. Hemförsäkring med bostadsrättstillägg bekostas individuellt av bostadsrättsinnehavaren.
Städdagar:
Föreningen har två städdagar per år där medlemmarna deltar och där det bjuds på lunch och fika. Dessa dagar brukar vanligtvis vara i april och november.
Tvättstuga
Det finns tre tvättstugor i föreningen. Den större tvättstugan är belägen på Lidköpingsvägen 39. Tvättstugorna på nr 39 är utrustade med 3 tvättmaskiner, 1 grovtvättmaskin, centrifug, 2 torkskåp och en torktumlare. Det finns även ett separat torkrum. I tvättstugan på Lidköpingsvägen 59 finns två tvättmaskiner, en torktumlare, två torkskåp och en varmmangel. Där finns också en tvättpelare med tvättmaskin och tumlare som inte behöver bokas.
Gemensamma utrymmen
Föreningen har gemensamma gårdar mellan byggnaderna. Det finns cykelförvaring i källaren i samtliga hus. Föreningen har även extra förråd till uthyrning. Det finns två stationer för hushållssopor samt ett återvinningsrum på Lidköpingsvägen 41. På Lidköpingsvägen 45 finns en hobby/snickerilokal med enklare verktyg samt verktyg och inventarier att låna ut. Det finns tre tvättstugor i föreningen, den närmsta är belägen i grannhuset. Det finns ett övernattningsrum i huset med två bäddsoffor, pentry och toalett. Priset för lokalen är 200 kr/dygn eller 120 kr/kväll.
Parkering
Föreningen har 7 garageplatser, samtliga uthyrda och det är kö till platserna. Kostnad för parkering är 803-943 kr/månad. Gatuparkering gäller annars längst gatorna, så kallad "Boendeparkering". Avgiftsbelagt enligt stadens tariff. För folkbokförd i stadsdelen kan tillstånd för boendeparkering ansökas hos Stockholms stad.
Vad ingår i månadsavgiften, Bredband och Kabel-TV
Värme, V/A samt kabel-tv bas ingår i avgiften. Fiber och ComHem finns indraget i huset så medlemmar kan teckna och själv bekosta valfritt abonnemang.
Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter
Överlåtelseavgift 2,5% av gällande prisbasbelopp, debiteras av säljaren. Pantsättningsavgift 1% av prisbasbeloppet.
Juridisk person/Delat ägande
Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns med lägsta ägarandel om 10%.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens kontaktperson 2024-04-02, föreningens hemsida, stadgar samt senast tillgängliga årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. www.brfprofessorn.se.
Hammarbyhöjden bebyggdes ut under 1930- och 1940-talen, och fick på grund av husens ljusa färgsättning smeknamnet ”Den vita staden”. Här erbjuds ett lugnt och avskilt boende, och ett stenkast från lägenheten ligger Nytorps gärde som är en härlig park med utomhusbassäng. Det är även nära till Hammarbybacken och Nackareservatet med natur, badsjöar och finfina elljusspår. Stadsdelen har ett trevligt centrum med bland annat mataffär, fik och tunnelbanestation, och på kort promenadavstånd finns Gamla Enskede med mysiga restauranger, kaféer och charmiga småbutiker. Med cykel eller tunnelbana tar man sig snabbt in till Söder.