Måbärsstigen 64

6 ROK 121.5 + 25.5 KVM

Se bilder Planritning

GAVELRADHUS MED STOR TRÄDGÅRD, TVÅ UTEPLATSER, ELDSTAD OCH BASTU

FOTO: SPINNELL STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

Välkommen till ett gavelradhus med stor trädgård i de berömda Radiohusen som byggdes i slutet av 1950-talet. Då som nu flyttade man hit för den unika arkitekturen med påkostad interiör i naturnära omgivning. I detta radhus bor du med generösa sällskapsytor, fem möjliga sovrum, två badrum plus gästtoalett, bastu, tvättstuga, och stora källarutrymmen med bra förvaring, vinkällare, verkstad och kontor. Dessutom en öppen spis och utgång till två uteplatser och stor trädgård. Speciellt för husen är bland annat ett svagt lutande pulpettak med lanterninfönster över matsalen och halvplanslösningar med vackra trappor och en balustrad som knyter ihop huset. När husen på Måbärsstigen stod färdiga 1958 kom många anställda vid Sveriges Radio att flytta hit, och därmed kom området att kallas Radiohusen. Här njuter du lika mycket av trädgården och dess uteplatser, parken, grannarna och närheten till Mälaren och bad som mörka kvällar framför brasan och sena middagar med vänner i den fantastiska matsalen. Närheten till tunnelbanan gör pendling till city smidig och det finns även fina cykelbanor in till stan. Ytterligare ett stort plus är de många naturområden som finns i de närmaste omgivningarna.

BOSTADEN ÄR SÅLD

Fakta

BOSTADSTYP

Radhus

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

ADRESS

Måbärsstigen 64

OMRåDE

Hässelby Södra Villastad

RUM

6 rum och kök

AREA

121,5 kvm + 25,5 kvm biarea, boarea enl. föreningsregister., biarea enl. cirka-uppgift från säljare.

AVGIFT

5 080 kr/mån, inkl. värme, vatten, kabel-tv, internet

ANDEL I FöRENING

3,3121 %

ANDEL AV åRSAVGIFTEN

3,31 %

LäGENHETSNUMMER

26

PANTSATT

Ja

Byggnad

UPPLåTELSEFORM

Bostadsrätt

BYGGNADSåR

1957

ENERGIDEKLARATION

Utförd 2019-11-25

ENERGIKLASS

Ingen angiven

ENERGIFöRBRUKNING

128 kWh/kvm per år

Allmänt om fastigheten

EL

6 000 kr/år

FöRSäKRING

4 665 kr/år

TOTAL DRIFTSKOSTNAD

10 665 kr/år

DRIFT RäKNAT På

4 personer

KOMMENTAR

Drift varierar beroende på avtal och vanor.

Planskiss

Dokument & Media

Länkar

Bostadsbeskrivning

Allmänt

Bostaden har tre etage och du gör entré på mellanplanet. Här finns hall/kapprum, kök, matrum, ett sovrum, gästtoalett och skafferi. Det övre planet innefattar tre sovrum och ett stort badrum. På det nedre etaget finns vardagsrummet med eldstad och utgång till uteplats, ett allrum/sovrum, tvättstuga, bastu, duschrum/wc och rymliga källarutrymmen med bland annat verkstad, förråd och vinkällare. I huset finns knappt en enda rak vinkel, nästan alla rum har en lutning av taket som ger ett enastående ljusinsläpp i hela huset. Var man än står i huset syns himmel eller grönska med tallarnas toppar och andra träd och ljuset strömmar genom de stora fönstren. Huset bevarar bland annat innerdörrar med bakelithandtag, garderober med ticka-handtag och parkett- och terrazzogolv. Något som är speciellt är att det mesta av snickerierna är målade i originalfärg (dörrfoder, fönsterkarmar, garderober, dörrar och skåp i hallen). Färgen är ljust grågrön och är en fin detalj. Såväl planlösning som arkitektur njuter man av varje dag som boende.

Brf Surkullan är en aktiv och engagerad förening med fin gemenskap. Man anordnar olika aktiviteter under året som loppis, midsommarfirande, kräftskiva och jubileum. Här finns flera barnfamiljer med barn i alla åldrar, från nyfödda till tonåringar. I bostadsrättsföreningen finns utrustning för trädgårdsredskap, skottkärror, gräsklippare med mera som de boende kan låna. Här finns även ett gemensamt cykelförråd och ett förråd för husens originaldetaljer som bevarats från tidigare renoveringar. I föreningen finns också ett bokningsbart bastuspa och relaxavdelning med 1950-talskänsla. Garageplats i garageföreningen Fresia överlåtes tillsammans med bostaden. Nya garageportar är redan betalda av säljarna. Garageplats/medlemskap kostar f n 200 kr/månad. Då har du också fri tillgång till den gemensamma tvätthallen. Garageföreningen har även ett par platser utomhus som man kan ställa sig i kö för, men annars är gatuparkeringen avgiftsfri.

Hall

Innanför entrédörren möts besökaren genast av husets tidstypiska arkitektur. Här ligger, nu som då huset stod nytt, ett praktfullt golv av marmorterrazzo. Hallen är rymlig med gott om plats för skor och ytterkläder med originalhatthylla, skoskåp och rymliga platsbyggda garderober i original. Siktlinjen från hallen in i huset är imponerande. Ett vackert inramat sidoljus med rutmönster i glaset sitter i dörröppningen, och innanför ses husets trappor som leder till huset övriga plan.

Kök

Köket är ljust och öppet, med hörnläge och fönster i två riktningar. Här har man rymliga arbetsytor och bra förvaringsutrymmen med bland annat skafferi. Interiör med ljusa köksskåp, bänkskivor av ek, azurblått och ockrafärgat kakel, spishäll, ugn, fläkt, diskmaskin, kyl och frys. Planlösningen är öppen mot matplatsen och det finns en barbänk som är perfekt att duka upp en buffé på. Köksfönstret vetter mot husets framsida och norr. Här kan man följa ett av gårdens stora äppelträd genom säsongerna, från vårens blomning till höstens röda äpplen.

Matrum

Matrummet är hemmets hjärta, kopplar samman hela huset och är härligt socialt. Det har en slående takhöjd med cirka 3,90 meter upp till nock och ett stort ljusinsläpp från vanliga fönster, lanterninfönster och glasdörr ut till uteplatsen på gavelsidan. Övervåningens balustrad bidrar till ljus och luftighet och ger karaktär. Utsikten genom gavelfönstret präglas av långa siktlinjer genom prunkande trädgårdar och i bakgrunden syns skogen ner mot Mälaren.

Sovrum

Det övre planet innefattar tre sovrum som idag disponeras som föräldrasovrum, arbetsrum och barnrum. Föräldrasovrummet är det största av rummen och har gott om plats för dubbelsäng. Här finns också bra förvaring i en garderobsvägg med Elfasystem och draperiskena. Sovrum två och tre ligger därefter på rad. Här har man förslagsvis två bra barnrum. Samtliga dessa rum har vita väggar. Stora sovrummet har golv av päronträ och de mindre har ekparkett. Varje rum har varsitt stort fönster som ger fint ljusinsläpp och utsikt över trädgård och trätoppar i parken nedanför. Sovrum fyra ligger i anslutning till hallen och fungerar idag som gästrum. Här har gäster ett avskilt rum med access till gäst-wc. Rummet har en gulmönstrad 1950-talsinspirerad fondtapet, golv av päronträ, väggfasta hyllor och utsikt mot entréns rhododendron och parken framför huset.

Vardagsrum

Vardagsrummet hittas på det nedre planet. Det är ett luftigt rum där ytterväggen består av fönster till allra största del, vilket gör vardagsrummet härligt ljust och att man har trevlig utsikt mot grönskan på den egna tomten. Genom en glasad dörr kommer du direkt till uteplatsen och trädgården. Annars är eldstaden vardagsrummets samlingspunkt, att komma in efter en kylig dag och tända en brasa är alltid mysigt. Spisen är nyligen (2020) provtryckt.

Allrum

Vackra glasade pardörrar leder från vardagsrummet in till ett allrum som nuvarande ägare använder som tv-rum, vilket är en mycket smart fördelning då dörrarna skärmar av men ändå ger kontakt mellan rummen. För den som är i behov av ytterligare ett sovrum kan detta rum även fungera som ett sådant. I både allrum och vardagsrum ligger ekparkett i original.

Badrum

Detta radhus har ett stort badrum, ett duschrum och en gästtoalett. Det stora badrummet ligger intill det stora sovrummet på sovrumsplanet. Här kan man drömma sig bort med ett bad i ett stort nedsänkt badkar omgivet av ett fint turkost kakel som för tankarna till 1950-talet och med ett stort, öppningsbart takfönster ovanför. Den andra halvan av rummet har gräddvitt kakel och här finns även handfat och wc (nya 2018), en stor spegel och vägghyllor. På golvet ligger grå klinker med golvvärme.

Bastu och duschrum

Badrum två finns i källarplanet och i anslutning till det finns en bastu. Här har man dusch, handfat och wc omgivet av ockrafärgat väggkakel och azurblått golvklinker. Detta badrum renoverades 2008.

Gästtoalett

Gästtoaletten ligger i anslutning till entrén. Här finns wc och handfat med vita väggar, ett litet fönster, kakel vid handfatet och stengolv.

Tvättstuga

Huset har en rymlig tvättstuga i källarplanet, med tvättmaskin, torktumlare, arbetsbänk, väggskåp, en väggmonterad torkställning och tvättho. Väggarna är vita med turkost kakel vid arbetsbänken och på golvet ligger grå klinker.

Övriga rum i källare

I källarplanet finns även kontor, verkstad, vinkällare och stora ytor för förvaring och hobbys. Här kan de egna intressena ta plats och få svängrum. Från verkstaden finns det också en dörr ut till trädgården på gaveln av huset. Källarytan nyttjas av bostadsrättsinnehavaren men föreningen behöver åtkomst till ventiler för värmesystem och vattenmätare en gång per år eller vid oväntade händelser. Den sammanhängande upphöjda källardelen med förråd, bastu, wc och dusch är att betrakta som ett disponerat externt källarförråd (ca 25,5 kvm) som ej räknas in i biarean för själva bostaden.

Trädgård

Trädgården har vuxit och frodats sedan 1950-talet. Här finns en stor variation av blommor, bärbuskar, fläderträd, hägg och fruktträd, bland annat ett enormt äppelträd utanför köket som ger kilovis med god frukt om hösten. Till gården hör också en slänt ner mot staketet som nu är naturtomt, med ek, björk, tall och körsbär och goda möjligheter till odling. Gården har två uteplatser, en i anslutning till vardagsrummet på baksidan och en på gaveln av huset, med dörr från köket. Baksidan vetter mot söder och har sol hela dagen medan gavelplatsen har västerläge och därmed sol till solnedgången. En perfekt plats för grillkvällar! På baksidan finns även ett nyligen upprättat och arkitektritat förråd där man bland annat kan vinterförvara växter. Förrådet är byggt med närmaste grannen så eventuella ändringar måste göras i samförstånd med dem. På framsidan av huset finns också en liten gårdsyta med bland annat en rhododendronbuske och en rabatt. I gårdens rabatter på framsida och baksida växer bland annat tulpaner, rosor, stjärnflocka, daggkåpa och höstanemoner. På tomten finns även magnolia, hägg, syren, kvitten, forsythia, m.m.

Arkitektur

ARKITEKT: Karlén & Stäck 1957

De s k Radiohusen ritades 1957 av arkitekterna Bertil Karlén och Josef Stäck. Det är ett radhusområde bestående av fem radhuslängor med totalt 32 bostäder. Husen stod klara 1958. Namnet Radiohusen kommer sig av att det till området flyttade många personer med anknytning till Sveriges Radio. Det var journalisten och tv-producenten Allan Schulman som var drivande kraft i den bostadsrättsförening med namnet Surkullan som bildats i området, och han kom att locka en mängd stora namn att flytta till radhusen. Här bodde till exempel Pekka och Bibi Langer, regissören Olle Hellbom och jazzmusikern Putte Wikman med fru skådespelerskan Catrin Westerlund. Förste ägare till nummer 64 var journalisterna Tore och Kerstin Hallén. Radiohusen hör till de mest intressanta radhusen från 1950-talet i Stockholm. Exteriört är husen putsade i ljusa nyanser och har entrédörrar i ek med sidoljus intill. Utemiljön ritades av trädgårdsarkitekt Erik Anjou. Han valde att spara de i området växande tallarna, med den estetiska tanken att de höga tallkronorna skulle kunna beskådas från husens lanterninfönster. Grundtanken om en parkmark i skogsmiljö är välbevarad, och på föreningens mark finns än idag en centralt placerad lekplats. Interiört varierar planlösningarna något mellan de olika längorna, men arkitekterna utgick från det gamla engelska mönstret med ett centralt rum dit alla dörrar leder – ett mat- och allrum som får sitt ljus från stora takfönster.

Architecture
Architecture

Förening

Brf Radiohusen

Antal lägenheter och lokaler

Brf Radiohusen äger och förvaltar fastigheten Fresia 5 med adress Måbärsstigen 14-76. Fastigheten består av 32 radhus med bostadsrätt. Bostadsytan är cirka 3 800 kvm. Föreningen är en s.k. äkta bostadsrättsförening.

År föreningen övertog fastigheterna

Föreningen registrerades 1955 i samband med att husen uppfördes.

Ekonomi

Ekonomin i föreningen är god. Belåningen ligger per bokslutet 2023 på cirka 7,4 mkr, vilket ger en skuldkvot per boarea om 1 939 kr/kvm. I avgiften ingår värme, vatten, kabel-tv, bredband, telefonabonnemang samt övriga gemensamma kostnader som t ex sophämtning, tidningsåtervinning, snöskottning, gräsklippning etc. Från 1 januari 2024 höjdes avgiften (10%) med anledning av ökade kostnader, det finns inga beslut om ändrade avgifter idag.

Mark

Tomträtt, bunden till och med 2028 med en årlig avgäld på ca 184 tkr.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av externt företag medan den tekniska förvaltningen sköts i egen regi.

Genomförda renoveringar

2023 installering av extrafilter i värmeväxlare samt rengöring, utförd radonmätning, 2022 rengöring / spolning av golvbrunn i tvättstuga, 2021 relining och renovering av stammar där man bytte alla synliga järnrör, medan en huvudavloppsstam i källargolven renoverades med en teknik så att den kan hålla i uppåt 50 år (relining, nylonfodring insida rör), garageportarna bytta, 2019 energideklaration utförd, 2015 renovering av fasadfönster med nya isolerglas, spaltventiler och ny aluminiumbeklädnad på söder- och östfasaderna, renoverade originalfönster på norr- och västfasaderna (originalkarmar och handtag är bevarade på fönstrens insidor), 2014 renovering av trappor, gruppavtal för internet tecknat hos Comhem till samtliga lägenheter, 2012 byte av radiatorventiler samt fjärrstyrda termostater, 2010 ny takpapp, infästning av nya takfönster samt installation av nya ventilationshuvar framför takfönstren, 2007 ny nedgrävd sopanläggning, spolning av dagvattenledning, 2006 relining av avloppsstammar, byte av takfönster, 2004 byte av all utrustning i undercentralen, 1986 installation av undertrycksventilation, 1980 ombyggnad, uppregling och tilläggsisolering av alla tak, utrensning av gammalt byggspill och inplastning av grunden under vardagsrumsgolvet, 1958 byggnadsår.

Kommande renoveringar

Under våren 2025 renoveras takstolar på sydsidan.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får ske med tillstånd från styrelsen.

Försäkring

Fastigheterna är fullvärdesförsäkrade i Länsförsäkringar.

Städdagar

Föreningen har en gemensam höst- och vårstädning under trevliga former.

Tvättstuga/bastu

Det finns en gemensam tvättstuga och bastu i föreningen. Mycket lätt att få tvättid, här finns bl.a. mattvätt.

Gemensamma utrymmen

Park (tillsammans med grannföreningen) med gungor, sandlåda, balansstubbar och utkiksberg med vy över Mälaren, bastu, cykelförråd, trädgårdsförråd med redskap och originaldelsförråd.

Parkering/garage

Föreningen Fresiagarage tillhandahåller garage- och parkeringsplatser till sina medlemmar. Medlemskap beviljas endast de som är medlemmar i BRF Radiohusen eller BRF Solbacken. Till radhuset ingår medlemskap i denna förening med en garageplats (350 kr/mån) inkl. tillgång till tvätthall.

Bredband och kabel-tv

Kabel-tv och bredband (100/10 Mbit/s) via Tele2 ingår i avgiften.

Juridisk person

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från insamling av officiella uppgifter från föreningens hemsida och kontakt med styrelsen i februari 2025 samt årsredovisning 2023. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

Område

Området präglas av både fin arkitektur, mycket grönska och närhet till naturområden. Speciellt är också bad- och båtlivet som finns mycket nära till hands. Här bor du på badrocksavstånd (ca 400 m) från Hässelby strandbad, men har även promenadavstånd till Maltesholmsbadet, Kaananbadet och Hässelby allmänna bad. På Kaananbadet finns mysiga Kaanans trädgårdscafé som har öppet alla årstider. Grimsta naturreservat, Görvälns naturreservat och friluftsområdet Lövsta – Kyrkhamn - Riddersvik är olika fina naturområden i närheten och det finns fyra båtklubbar inom 30 minuters promenad. Till tunnelbanan vid Hässelby Strand är det fem – sex minuters promenad, eller en hållplats med buss 119. Förskolan Måbär där många av områdets barn går ligger precis invid kullen.