BOSTADSTYP
Friliggande villa
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
ADRESS
Korpmossevägen 32
OMRåDE
Hökmossen
RUM
7 rum
AREA
121 kvm + 48 kvm biarea, faktisk uppmätn norm SS 21054:2020, 64+64 kvm enligt taxeringsinformation
PRIS
11 150 000 kr slutpris
TAXERINGSKOD
220, Småhusenhet, bebyggd
TAXERINGSVäRDE
7 107 000 KR - Småhusbyggnad 2 302 000 KR, Småhusmark 4 805 000 KR
SUMMA PANTBREV
7 645 000 KR
TOMTAREAL
505 kvm
TOMTTYP
Trädgårdstomt (friköpt)
VATTEN/AVLOPP
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp
PLANBESTäMMELSER
Tomtindelning (1939-02-11) Stadsplan (1938-10-14)
BYGGNADSTYP
1-plansvilla i vinkel med källare
UPPLåTELSEFORM
Friköpt
BYGGNADSåR
1939
UPPVäRMNING
Luft/vattenvärmepump, samt braskamin.
ENERGIDEKLARATION
Beställd
ENERGIKLASS
Ingen angiven
FASAD
Trä
STOMME
Trä
FöNSTER
2 och 3-glas fönster
BJäLKLAG
Trä
TAK
Tegel
GRUNDLäGGNING
Betongplatta
VENTILATIONSTYP
Självdrag
BREDBAND/TV
Fiber
FASTIGHETSBET
Telefonkabeln 7
UPPVäRMNING
56 000 kr/år
VA
5 700 kr/år
SOTNING
1 000 kr/år
FöRSäKRING
8 800 kr/år
FöRSäKRINGSBOLAG
Folksam
ÖVRIGT
7 200 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
78 700 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 KR
DRIFT RäKNAT På
5 personer
KOMMENTAR
Uppvärmning inkl även hushållsel.
Allmänt
”Sommarhuset man aldrig åker hem ifrån” beskriver nuvarande ägare sitt hus. En rolig och träffande jämförelse är också att det här känns som att befinna sig i ett villaområde i Tokyos utkanter, med flerbostadshus och tunnelbana runt omkring, där man sitter i sitt eget glashus och dricker en drink och tittar ut över trädgård och omgivningar. Nuvarande ägare är arkitekter och står bakom husets nuvarande utformning. Om- och tillbyggnad och renovering har genomförts i samarbete med hantverkare. Huset har mellan 2011 och 2024 fått en ny planlösning, en ny glastillbyggnad, nya fönster och dörrar, nytt tak, nytt kök, badrum och toalett, bytta stammar, ny el och ventilation, kamin, en renoverad friggebod, nytt staket, ny markbeläggning m m. Inspirationen till interiören är hämtad från restauranger och hotell runt om i världen. Planlösningen och antalet rum ger olika möjligheter till att samlas och umgås eller till att dra sig undan i en egen hörna. Många fönster och fönsterdörrar gör huset ljust på vintern medan det på sommaren känns som att bo i en trädkoja bland all omgivande grönska. Med dörrar ut från många rum är det också lätt att leva nära trädgården.
Kök:
Hela huset är byggt kring köket som med sina olika ytor bjuder in till umgänge och matlagning. Här är det gott om plats för allt som rör kokkonsten och man har flera ställen att hänga eller slå sig ner på. Kring köksön finns sittplatser och ytor där man smidigt kan duka upp såväl välkomstdrink till gäster som ett snabbt mellanmål till hungriga barn. Spisen (Smeg) är 90 cm bred och har två ugnar och spisfläkten är tystgående och högt placerad för att inte störa siktlinjerna. Vid diskhon sitter ett fönster där man kan ha uppsikt över lekplatsen och se gäster anlända på vägen från tunnelbanan. Köksskåpen med fronter i rostfritt kommer från Ikea. Köksön är vid bardelen klädd med en bänkskiva med Huntonitpanel i omålad MDF. Bänkarna är klädda med plattor av granitkeramik från Bricmate. En rymlig kyl/frys (Beko) har både ismaskin och en vinkyl. Det inbyggda skafferiet är inrett med hyllförvaring och rymmer såväl matvaror som köksattiraljer, och alltsammans är målat i en mörkgrön kulör. Intill köksön kan man placera köksbord och stolar. Kaminen, en grå Contura 896 Style med extra värmemagasin, är centralt placerad så de mysiga brasorna syns från hela rummet. Det enkelt att få igång en brasa, som snabbt ger värme som stannar länge.
Vardagsrum /TV-rum
Från matplatsen i köket öppnar skjutdörrar upp till ett vardagsrum/tv-rum/bibliotek. Längs en av väggarna finns platsbyggda skåp och hyllor, med plats för tv, och alltsammans är inmålat i samma varmgrå kulör som på väggarna.
”Orangeriet”
Det tillbyggda glasrummet är ett fantastiskt matrum och umgängesrum året om, till fest och till vardags. Här möter man våren extra tidigt, sitter med fullt uppskjutna glas under ljusa, ljumma sommarkvällar och myser med en brasa under hösten när regnet slår mot rutorna. I jultid glittrar julgran och ljus i mörkret medan bordet fylls av mat och gäster, och att sitta i rummet under vintern när solen skiner är ren ljusterapi. Rummet omges av tre-lagers isolerglas och har inomhusklimat och -temperatur. Golvet är belagt med grå cementplattor med golvvärme under.
Sovrum/arbetsrum, övervåning
Det övre planet huserar också ett mindre rum som kan nyttjas som sovrum/gästrum/arbetsrum. När huset stod nytt var köket placerat i detta rum.
Sovrum x 4, nedervåning
Fyra rymliga sovrum ligger på nedervåningen. Två av dem har dörr ut till gården. Två har trägolv behandlade med svart hårdvaxolja och två har en antracitgrå ullmatta från Kasthall på golvet.
Hall:
Platsbyggda och rymliga förvaringsmöbler förvarar familjens ytterkläder och skor i den vinkelformade hallen. På golvet i hallen och på hela den övre planet, ligger ett grått målat originalbrädgolv.
Toalett, övervåning
Toaletten ligger i anslutning till hallen och är inredd med en vägghängd wc, handfat med kommod, halvkaklade väggar i vitt med övre vägg målad i varmgrått samt ett svart- och vitmönstrat Marrakech-klinkergolv.
Badrum, nedervåning
Badrummet är inrett med badkar plus separat takdusch, vägghängd wc, kommod med dubbla handfat, spegel med inbyggd belysning och en vattenburen handduksvärmare. Väggarna är helkaklade med vitt klassiskt 15x15-kakel satt i halvförband och på golvet ligger svart granitkeramik från Bricmate, med vattenburen golvvärme.
Tvättstuga:
I tvättstugan på nedervåningen finns tvättmaskin och torktumlare, vask, skåp och arbetsbänk samt ett golv av svart granitkeramik från Bricmate.
Övriga utrymmen
På nedervåningen finns också en inredd matkällare/vinkällare, en walk-in closet och en hall/passage med förvaring. Huset har också en vind, som är tilläggsisolerad med träull.
Trädgård:
I den 505 kvm stora trädgården finns tre gamla äppelträd, vinbär, fläder, smultron, hallon och en påbörjad köksträdgård. I söderläge är det utrymme till att ha ett växthus och möjlighet till en stor köksträdgård/odling för den intresserade. På tomten finns även trädäck, en friggebod och plats att parkera bil. Tomten är friköpt.
Renoveringar i urval
2011: toalett ovanvåning, nya element, golvvärme i källaren, nya vatten. och avloppsstammar, ny el
2012: ny ventilation och tilluft
2014: tilläggsisolering vind
2016: ombyggnad fd garage till sovrum
2020: renovering tv-rum, bibliotek, entré, arbetsrum
2022: Tillbyggnad glasrum, renovering friggebod
2023: Stenläggning framsida, nytt cykelförråd och soputrymme
ARKITEKT: 1939
Västberga var en av de större gårdarna i södra Stockholm och hade vidsträckta ägor som idag ingår i flera olika stadsdelar. Långt tillbaka i tiden var Västberga en by med tre gårdar som på 1600-talet förvandlades till en större gård, ett säteri, det vill säga en gård med en praktfull sätesbyggnad. Ett säteri åtnjöt sätesfrihet, vilket innebar att gårdens ägare slapp betala skatt. Flera gårdar i området hörde till Västberga och var underställda dem. Bland dem märks Hökmossen, Vretensborg, Årstaberg och Nyboda.
Västberga gård och dess ägor ägdes av släkten Sparre fram till 1916 då den såldes till Fastighets AB Västberga. 1935 köpte Stockholms stad Västberga och började genast att planera för hur marken skulle utnyttjas. Hökmossens gård, norr om Södertäljevägen var en av de första delarna av Västberga gård som staden planerade. 1938 stod ett förslag till stadsplan klart som innebar flerfamiljshus och småstugor Många av flerfamiljshusen uppfördes av AB Stockholmshem som så kallade barnrikehus. Andra byggdes av privata byggherrar.
Småstugorna var avsedda för familjer som inte hade de ekonomiska möjligheterna att köpa eller bygga ett eget hem. Konceptet fungerade som så att staden upplät mark med tomträtt och tillhandahöll byggmaterial och arbetsledning under förutsättning att huset byggdes av de blivande egnahemsägarna själva. Arbetsinsatsen värderades till 10% och det motsvarade kontantinsatsen som man vanligtvis fick betala kontant. Resterande 90 % fick egnahemsägarna låna på fördelaktiga villkor. Att bygga sitt eget hus är inte så lätt och därför såg staden till att familjerna fick hjälp av kunniga instruktörer från fastighetskontoret. El och VVS lämnades för säkerhets skull bort till yrkesmän.
Byggnaden och dess disposition
Telefonkabeln 7 uppfördes av revolversvarvare Carl Olov Karlsson med familj. Huset är en småstuga av typ VI vilket är en något rymligare variant av hustyp V som var snäppet vanligare. Just detta hus står i en sluttning vilket innebär att delar av källarvåningen ligger förhållandevis högt upp. På entréplan fanns år 1939 vardagsrum, två sovrum samt kök. I anslutning till hall och kapprum fanns ett wc samt en trappa ned till källarvåningen som rymde matkällare, pannrum och tvättstuga med möjlighet till bad.
Standarden var förhållandevis hög för sin tid, trots avsaknaden av konventionellt badrum. Köket hade en tidsenlig inredning med goda förvaringsmöjligheter, inte minst skafferi och städskrubb. Garderober och klädkammare fanns i anslutning till de två sovrummen.
Sedan huset stod klart har ett flertal ombyggnader gjorts. 1979 byggdes en större veranda på husets baksida och under den inreddes ett garage. Under åren 2011 till 2023 har nuvarande ägare moderniserat huset som idag är en betydligt rymligare bostad än 1939. Vardagsrummet har slagits samman med det ena sovrummet vilket resulterat i ett mycket rymligt kök. Det forna köket är numera ett arbetsrum. En trappa ned finns hela fyra sovrum samt stora utrymmen för bad och tvätt. Intill vardagsrummet finns ett stort orangeri. Den forna småstugan är idag en rymlig villa i två våningar.
Arkitektur
Under 1930-talet förändrades arkitekturen i grunden. 1920-talets klassicism ersattes av funktionalismen, en modernistisk rörelse som växte fram i Europa under 1920-talet. Funktionalismen, eller funkisen som vi ofta säger i Sverige, betonade det funktionella. Fasaderna skulle vara rena utan onödiga ornament. Istället blev byggnadsdetaljer som fönster, dörrar och balkonger en stor del av byggnadens arkitektoniska uttryck.
Telefonkabeln 7 är en klassisk småstuga i funkisstil som moderniserats och byggts ut. Mot gatan, den boulevardliknande Korpmossevägen, är dock mycket sig likt. Fasaden är en klassisk locklistpanel som målats vit. I husets mitt finns en vitmålad dörr och till den leder en trappa med svart smidesräcke. Fönstren är i huvudsak 1–2 lufter breda och även de vitmålade. Mot trädgårdssidan finns det stora orangeriet som är byggt i modern stil.
Kvalitéer
Husen i anslutning till Korpmossevägen uppfördes under åren 1939–1943 och har ett ypperligt läge i anslutning till Telefonplan och Hägerstensåsen. Idag har många hus byggts ut och är betydligt rymligare än de var när de stod klara. Telefonkabeln 7 är ett fint exempel på det. Idag rymmer den forma småstugan två hela våningsplan med ett inbjudande orangeri med utsikt mot den grönskande trädgården.
Interiört finns en hel del av de äldre detaljerna bevarade såsom trägolv, lister och spegeldörrar. I det stora köket finns dessutom en kamin som bidrar till trivseln och sprider värme vintertid. Även om planlösningen förändrats är också mycket sig likt och de nya rum som tillkommit i källaren gör detta till en mycket rymlig villa.
I den 505 kvm stora trädgården finns tre gamla äppelträd, vinbär, fläder, smultron, hallon och en påbörjad köksträdgård. I söderläge är det utrymme till att ha ett växthus och möjlighet till en stor köksträdgård/odling för den intresserade. På tomten finns även trädäck, en friggebod och plats att parkera bil. Tomten är friköpt.
Hökmossen är en lugn del av Hägersten, med mestadels villabebyggelse och mycket grönska, nära Telefonplan, tunnelbanan, Konstfack, Klättercenter, restaurang Landet, Söderbergs bageri och AB Café. På promenadavstånd finns det mesta till hands och det är enkelt att ta del av både Midsommarkransens och Aspuddens utbud, bada vid Örnsbergsklipporna och gå på bio på Tellus eller Aspen. Annat bra i området; förskolan Paletten vid Konstfack, Västbergaskolan, pulkabacken, generösa öppettider på matbutiker, gemenskapen, lugnet och närheten till allt. Tunnelbanan har fyra stopp till Hornstull och nio till T-centralen, bussar trafikerar området mot Älvsjö och Liljeholmen eller cykla och nå Hornstull på tio minuter.