FOTO: OZOLLAPA STYLING: YNGFALK TEXT: MURÉN
Det enda fristående huset på gatan i denna historiska förening. Här bor man med alla fördelar med villaliv, egen trädgård, välutrustat isolerat gästhus och bod. Fördelaktig boendeform där föreningen har ansvar för de stora såsom exteriör och i avgiften ingår värme och vatten vilket innebär att golvvärmen ingår i föreningsavgiften. Ordet idyll ligger nära till hands när man ska beskriva den mysiga lilla bruksgatan Grindstugatan i Gustavsberg. Här väntar ett charmigt rött trähus med snickarglädje och en lummig trädgård på nya ägare. Husets och områdets historia tar sin början runt år 1870 då man här uppförde personalbostäder för anställda vid porslinsfabriken. Drygt 150 år senare är miljön kulturmärkt och bostaden försedd med alla dagens bekvämligheter, plus lyxigare tillägg som bastu och växthus. Huset har en luftigt öppen planlösning där kök, matsal och vardagsrum är sammanhängande, vilket gör det till en ultimat plats för umgänge och middagar. Två sovrum ligger intill och en spiraltrappa leder upp till ett loft med plats för ytterligare sovrum, arbetsrum eller sällskapsytor. Huset har också två badrum, ett med badkar och ett med dusch, samt bastu och tvättstuga. Två hallar/entréer och dörr från köket till uteplats och trädgård gör det enkelt att öppna upp och leva nära grönskan och att duka och äta utomhus. Under andra tider på året blir vardagsrummets kakelugn med sprakande brasor en samlingspunkt. Ute på gården finns flera äppelträd, bärbuskar och gräsytor med gott om plats för lek. Gäster kan bo över i trädgårdens inredda friggebod. Boendet ger känslan av att bo i en egen villa, men i kombination med brf-trygghet och föreningens ansvar för husets exteriör och underhåll. Fjärrvärme är inkluderad i avgiften. Närheten till vattnet, skogen, trevliga restauranger, caféer, mataffärer, gym, badhus, skridskobana och kommunikationer både förgyller och förenklar vardagen. Välkommen!
BOSTADSTYP
Friliggande villa
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Grindstugatan 5A
OMRåDE
Gustavsberg
RUM
5 rum
AREA
108 kvm + 40 kvm biarea, förvaltarens information
AVGIFT
6 692 kr/mån, inkl värme v/a, bredband och bilplatser
ANDEL I FöRENING
7,39568 %
ANDEL AV åRSAVGIFTEN
7,39568 %
LäGENHETSNUMMER
451-1105 & 451-1106
BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING
143 525 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2023.
FöRRåD
Isolerad förrådsbyggnad om 15 kvm på tomten samt 2 stycken förråd om 6 kvm styck i den gemensamma förrådsbyggnaden.
PANTSATT
Ja
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
BYGGNADSåR
1871
ENERGIDEKLARATION
Ej utförd
ENERGIKLASS
Ingen angiven
ÖVRIGA BYGGNADER
Isolerad förrådsbyggnad om 15 kvm på tomten samt 2 stycken förråd om 6 kvm styck i den gemensamma förrådsbyggnaden.
EL
9 080 kr/år
FöRSäKRING
3 800 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
12 880 kr/år
DRIFT RäKNAT På
3 personer
KOMMENTAR
I el kostnaden ingår uppvärmning av bastun.
Allmänt
Detta är det enda huset på gatan som är fristående och har en helt egen trädgård. Alla övriga hus är uppdelade i två lägenheter, men här har två lägenheter slagits samman till ett eget hus. Här bor man alltså med egen trädgård som också är av dubbel storlek. Vid sammanslagningen renoverades hela insidan och väggar, tak och golv tilläggsisolerades, vilket gör detta hus extra varmt under vintern. Alla rum på bottenvåningen har vattenburen golvvärme, som ger hela huset en jämn temperatur. I rummen nere ligger högkvalitativa trägolv i ljus ek från Tarkett. Utöver själva husets goda förvaringsutrymmen disponerar man även ett isolerat förråd/snickarverkstad om cirka 15 kvm och ett ouppvärmt förråd om cirka 9 kvm.
Brf Grindstugatan 1 består av 11 bostadshus och 22 lägenheter i en kulturmärkt fastighet. Föreningen är välskött, har god ekonomi, boende i olika åldrar och en fin och hjälpsam stämningen. Utöver årsmöte hålls gemensamma städdagar vår och höst som avslutas med bjudpizza. Föreningen har en tomt där t ex kräftskiva brukar anordnas för medlemmarna.
Hall x 2
Första intrycket när man stiger in innanför ytterdörren är att huset är så öppet, ljust och rymligt. Det finns två hallar och entréer, en på varje gavel. Bägge har klinkergolv och bra förvaringsutrymmen. Den på A-sidan är större och nyttjas i dagsläget som huvudingång.
Kök:
Köket är ett rymligt parallellkök, klassiskt inrett med vita skåp med profilerade luckor och lådfronter, vitrinskåp och ljusa ekbänkskivor. Maskinpark med spishäll, fläkt, inbyggnadsugn, mikro, diskmaskin och fullstor kyl och frys. Planlösningen är öppen mot vardagsrum och matplats och pardörrar leder direkt till altanen och trädgården. Genom dem kan man tassa ut barfota i trädgården om sommarmorgnarna och enkelt och smidigt duka upp på altanen när man vill äta ute.
Vardagsrum
Vardagsrummet är ett stort och härligt sällskapsrum med en öppen planlösning, fint ljusinsläpp från fyra stora fönster i fil och en dramatisk takhöjd som mäter 4,8 meter upp till nock. Bjälklaget är öppet och en spiraltrappa leder till loftet. Rummet rymmer stort matbord, arbetsbord, soffgrupp och tv. Dessutom, som lök på laxen, står kakelugnen här redo att vara din vän genom höstrusk och vintermörker.
Sovrum 1
Två sovrum ligger intill varandra på entréplanet med fönster mot trädgården. Det större av dem rymmer dubbelsäng med sängbord och har en stor garderob med spegelskjutdörrar längs en av väggarna. Övriga väggar är målade i en behaglig ljus grågrön nyans.
Sovrum 2:
Sovrummet intill har väggar målade i en grårosa nyans. Här har man exempelvis ett bra barnrum med gott om plats för sömn, lek och förvaring.
Loft
En charmig spiraltrappa i gjutjärn leder upp till ett stort loft med öppen planlösning, som kan nyttjas efter behov. Den som har större barn kan ge dem en egen våning med sovrum i varsin ände, innanför de avskiljande murstockarna, och gemensamt häng i mitten. Mittendelen kan till exempel också fungera som arbetsrum där skrivbord kan placeras under takfönstrens fina ljusinsläpp.
Badrum x 2
Huset har två badrum som bägge är kaklade och ljusa. Det ena badrummet är ett stort rum med dusch, wc, handfat med kommod och ett högskåp. Ett stort fönster vetter mot trädgården. I rummet finns också en bastu. Det andra badrummet har badkar, wc, handfat och ett litet fönster.
Tvättstuga
I tvättstugan finns tvättmaskin och torktumlare från Miele, en vask med över- och underskåp för linne/handdukar och plats till att hänga kläder på galgar. Rummet har klinker på golvet och dagsljusinsläpp från ett södervänt fönster.
Trädgård
Huset omges av en lummig trädgård med fem äppelträd, björnbär, krusbär, rabarber m m. Perenner som pioner, rosor, prästkragar och jättevallmo blommar i rabatterna. Största delen av gården består av en plan gräsmatta med flaggstång och utrymme för bollspel och lek. En ekbacke sluttar mot tomtens innersta del. Här finns en grillplats där man kan fånga den sista kvällssolen, med utsikt mot kyrktornet. I sluttningen står också en isolerad och inredd friggebod om 15 kvm, som exempelvis kan användas som gäststuga. Staket och frodiga häckar omger tomten och skyddar mot insyn. På baksidan av huset finns en trädäckad terrass som även innefattar ett 16 kvm stort växthus. På bägge sidor om huset finns grusade parkeringar med plats för upp till fem bilar. Vinterförvaring av båt är också möjlig.
ARKITEKT: 1871 Magnus Isaeus
Grindstugatan är Gustavsbergs äldsta bruksgata, anlagd 1870–75 och från början kallad Storgatan, men även i folkmun benämnd som Herrskapsgatan, då husen här byggdes för porslinsfabrikens förmän och yrkesskickliga anställda. Precis som i äldre brukssamhällen placerades husen i raka rader. Området ritades av Magnus Isaeus, som var en av tidens ledande arkitekter. Norstedtshuset och Sturebadet är några av hans andra verk i Stockholm. Frukt- och köksträdgårdar har omgett husen sedan begynnelsen. Till gatumiljön hör även en högväxt allé med flera trädarter, som lind, ek, bok, lönn, alm och ask.
Det var i mitten av 1600-talet som Gustav Gabriel Oxenstierna och hans driftiga hustru Maria Sofia De la Gardie, kallad Sveriges första kvinnliga storföretagare, anlade ett tegelbruk i anslutning till hemmet på Farsta gods vid Farstaviken. Maria Sofia döpte bruket till Gustavsberg efter sin man som avled i samma veva. På 1820-talet, när nya krafter tagit vid på platsen, vidgades verksamheten även till porslinstillverkning. Under 1900-talets första decennier moderniserades bruket. 1937 tog KF vid som ägare och utvidgade tillverkningen med Sanitetsporslinsfabriken, en badkarsfabrik, en utökad verksamhet med plastprodukter och en ny fabrik för hushållsporslin där bland annat storsäljarna Spisa Ribb, Terma och Berså tillverkades. Porslinet och keramiken gjorde Gustavsberg känt, men sanitetsporslinet stod för de stora inkomsterna. Än idag lever keramiken och den konstnärliga verksamheten kvar, om än i mindre storlek, och sanitetsporslinet tillverkas ännu på orten, men på annan plats.
Brf Grindstugatan 1
Antal lägenheter och lokaler
Föreningen äger fastigheterna Grindstugatan 1-11. Föreningen består av 22 lägenheter, varav samtliga är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades av arkitekt Magnus Isaeus omkring 1870.
År föreningen övertog fastigheten
Föreningen bildades år 2006.
Mark
Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.
Förvaltare
Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastigiata AB.
Garage och parkering
Bilplats finns till samtliga hus. Grusad parkering med plats för flertalet bilar.
Renovering
Omfattande renoveringar av föreningens fastigheter har utförts sedan 2007. Bl.a. renovering av tak, ommålning av fasader, fönster totalrenoverade. Nytt värmesystem med separata värmeväxlare i samtliga hus. V/A stammarna bytt in till husen. Ny elinstallation.
Kommande renoveringar
Föreningen följer en underhållsplan. Det finns inga beslut om större renoveringar inom de kommande åren.
Ekonomi
De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2022 till ca 2,6 milj kr, vilket ger cirka 1678 kr/kvm boyta.
Avgifter
Värme, V/A, bredband och bilplats.
Förråd
Isolerad förrådsbyggnad om 15 kvm på tomten samt ett förråd om 6 kvm i den gemensamma förrådsbyggnaden.
Bredband och tv
Levereras genom Telia.
Juridisk person
Juridiska personer accepteras inte.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, stadgar samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.
Gustavsberg är centralort i Värmdö kommun med prägel av den skärgårdsmiljö den ligger i. Här bor du havsnära på smidigt pendelavstånd till centrala Stockholm. Från Grindstugatan är pendlingsläget ypperligt, med direktbussar till Slussen, en resa som tar 25 minuter. Till matbutik, gym, bad och annan service är det också nära. Hamnen är ett besöksmål året runt med båtliv i viken. Det gamla fabriksområdet har förvandlats till en livlig stadsdel med bostadshus, butiker, restauranger, caféer och kulturverksamhet. Hit är det alltid trevligt att ta en promenad. Det går en trevlig gångväg längs vattnet ut mot ångbåtsbryggan där man kan sitta och titta på solnedgången. Omgivningarna i kommunen bjuder på ett oändligt antal fritidsmöjligheter i vacker natur med havet och skärgården ständigt närvarande.