FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD
Ett hem med själ och anor, nära havet och naturen, och samtidigt med ett smidigt och snabbt pendlingsavstånd till staden – välkommen till Gustavsberg och detta mysiga boende på idylliska Grindstugatan. Den kulturmärkta bostaden, uppförd 1872, tar emot med charm och atmosfär, där det är lätt att trivas och alltid mysigt att vara hemma. Här är högt i tak och planlösningen bjuder på spännande rumssamband som kan disponeras på olika sätt. Kök, matplats och vardagsrum ligger intill varandra, vilket ger rymliga sällskapsytor. Här finns även en fungerande kamin och gott om kvarvarande originaldetaljer. På övervåningen finns idag ett sovrum med möjlighet att dela av till ytterligare rum och goda förvaringsmöjligheter. Rymligt badrum med badkar och golvvärme på entreplan. Området, som är klassat som en kulturmiljö av riksintresse, är fantastiskt med närhet till bad, svampskogar och vackra promenader längs med den glittrande farstaviken eller det kulturmiljöklassade närområdet. Huset är omgivet av den lummiga och mysiga trädgården som på sommaren är en härlig plats för odling, lek och utomhusmiddagar. Området med sina röda trähus är som en bullerbyidyll, lugnt, tryggt och barnvänligt. Brf Grindstugatan 1 består av 11 bostadshus och 22 lägenheter i en kulturmärkt fastighet. Föreningen är välskött, har god ekonomi, boende i olika åldrar och en fin och hjälpsam stämning. Utöver årsmöte hålls gemensamma städdagar vår och höst som avslutas med bjudpizza. Föreningen har en tomt där t ex kräftskiva brukar anordnas för medlemmarna.
BOSTADSTYP
Parhus
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Grindstugatan 10A
OMRåDE
Gustavsberg
RUM
3 rum och kök
AREA
67 kvm + 24 kvm biarea, faktisk uppmätn norm SS 21054:2020
AVGIFT
3 488 kr/mån, inkl värme v/a, bredband och bilplats. Obligatorisk tillägg för bredband om 264 kr per månad
ANDEL I FöRENING
3,69784 %
ANDEL AV åRSAVGIFTEN
3,69784 %
LäGENHETSNUMMER
451-1124
BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING
71 762 kr, beräknad på uppgifter ur årsredovisning 2023.
FöRRåD
Isolerad förrådsbyggnad om 15 kvm på tomten samt ett förråd om 6 kvm i den gemensamma förrådsbyggnaden.
PANTSATT
Ja
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
BYGGNADSåR
1871
ÖVRIGA BYGGNADER
Isolerad förrådsbyggnad om 15 kvm på tomten samt ett förråd om 6 kvm i den gemensamma förrådsbyggnaden.
EL
9 000 kr/år
FöRSäKRING
4 200 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
13 200 kr/år
DRIFT RäKNAT På
2 personer
Hall
Entré görs in i en stor och rymlig hall med bra förvaringsmöjligheter i garderober. Direkt innanför ytterdörren får man en fin siktlinje rakt in mot köket och mot det luftiga vardagsrummet, ett välkomnande som känns härligt var gång man kommer in.
Kök
Köket och dess placering i hemmet bjuder in till samling och gemenskap. Köksskåpen, som har ljusa luckor, ger gott om utrymme för porslin och andra ting. Därtill har man en komplett maskinpark med spishäll, ugn, integrerad diskmaskin, kyl och frys. Från köksfönstret njuter man av utsikten över trädgården. Här finns även en jordkällare.
Matplats / Sovrum
Intill köket ligger den rymliga matplatsen. Här får man plats med stort matbord samt ytterligare möblemang. Detta rum kan även lätt göras om till sovrum.
Vardagsrum
Matplatsen leder vidare till vardagsrummet, som är ett mysigt och luftigt hörnrum med stora fönster. Här står också hemmets fina kamin och sprider både värme och mys med sina brasor.
Sovrum
På övervåningen ligger hemmets master bedroom. Det är ett stort rum, med väggar i en ljus, mjuk kulör. Det finns inbyggda garderober som ger mycket förvaring, takfönster för extra ljusinsläpp och fantastik utsikt över takåsarna.
Här kan man även ha en till sovplats, kontor eller liknande.
Badrum
Husets badrum har wc, badkar, handdukstork, tvättmaskin och handfat med kommod. Helkalkat, golvvärme och vackert fönster.
Trädgården
Att komma hem efter jobbet och mötas av kvällssolen på uppfarten tröttnar man aldrig på. Inte heller de blommande syrenerna och doftschersminen som ger väldoft under vår och den prunkande rosen Ghislaine de Féligonde som blommar större delen av sommaren. Här växer även fläder till flädersaften, väldoftande lavendel och på hösten bjuder vildvinet på färg och lummighet. Vid ingången har man planterat höstrudbeckia och fler rosor, samt en kryddrabatt med salvia. Stora odlingsmöjligheter i pallkragar m.m. En solig bänk nära rosorna är en favoritplats att njuta på.
På husets baksida öppnar sig en oas, här finns kryddland med bland annat dragon, oregano och mynta, tillsammans med rosor och ett älskat persikoträd som ger riklig skörd på sommaren. Här finns också ett kvittenträd, klättrande kaprifol, klematis och humle. Runt om i trädgården blommar dagliljor, vallmo, ormöga, hortensia, pioner, buskpioner, flera sorters rosor och många andra vackra blommor. Längs med det faluröda staketet pryder en s.k. mormorsrabatt med pioner, prästkragar och riddarsporre. Trädgårdslandet inkluderar flertalet fleråriga växter som sparris, ängssyra och kål som ger stor skörd i maj–juni. Ett gammalt vackert blommande plommonträd, flera äppelträd, björnbär, hallon och smultron bjuder på söta frukter. Det är en blommande oas året runt.
I den nedre delen står en isolerad och inredd friggebod om 15 kvm, som exempelvis kan användas som gäststuga och hemmakontor. Värms upp med golvvärme.
ARKITEKT: 1871 Magnus Isaeus
Grindstugatan är Gustavsbergs äldsta bruksgata, anlagd 1870–75 och från början kallad Storgatan, men även i folkmun benämnd som Herrskapsgatan, då husen här byggdes för porslinsfabrikens förmän och yrkesskickliga anställda. Precis som i äldre brukssamhällen placerades husen i raka rader. Området ritades av Magnus Isaeus, som var en av tidens ledande arkitekter. Norstedtshuset och Sturebadet är några av hans andra verk i Stockholm. Frukt- och köksträdgårdar har omgett husen sedan begynnelsen. Till gatumiljön hör även en högväxt allé med flera trädarter, som lind, ek, bok, lönn, alm och ask.
Det var i mitten av 1600-talet som Gustav Gabriel Oxenstierna och hans driftiga hustru Maria Sofia De la Gardie, kallad Sveriges första kvinnliga storföretagare, anlade ett tegelbruk i anslutning till hemmet på Farsta gods vid Farstaviken. Maria Sofia döpte bruket till Gustavsberg efter sin man som avled i samma veva. På 1820-talet, när nya krafter tagit vid på platsen, vidgades verksamheten även till porslinstillverkning. Under 1900-talets första decennier moderniserades bruket. 1937 tog KF vid som ägare och utvidgade tillverkningen med Sanitetsporslinsfabriken, en badkarsfabrik, en utökad verksamhet med plastprodukter och en ny fabrik för hushållsporslin där bland annat storsäljarna Spisa Ribb, Terma och Berså tillverkades. Porslinet och keramiken gjorde Gustavsberg känt, men sanitetsporslinet stod för de stora inkomsterna. Än idag lever keramiken och den konstnärliga verksamheten kvar, om än i mindre storlek, och sanitetsporslinet tillverkas ännu på orten, men på annan plats.
Brf Grindstugatan 1
Antal lägenheter och lokaler
Föreningen äger fastigheterna Grindstugatan 1-11. Föreningen består av 22 lägenheter, varav samtliga är upplåtna med bostadsrätt. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening. Huset ritades av arkitekt Magnus Isaeus omkring 1870.
År föreningen övertog fastigheten
Föreningen bildades år 2006.
Mark
Eftersom föreningen äger sin egen mark påverkas man inte av eventuellt höjda tomträttsavgälder.
Förvaltare
Den ekonomiska förvaltningen sköts av Fastigiata AB.
Garage och parkering
Bilplats finns till samtliga hus. Grusad parkering med plats för flertalet bilar.
Renovering
Omfattande renoveringar av föreningens fastigheter har utförts sedan 2007. Bl.a. renovering av tak, ommålning av fasader, fönster totalrenoverade. Nytt värmesystem med separata värmeväxlare i samtliga hus. V/A stammarna bytt in till husen. Ny elinstallation.
Kommande renoveringar
Föreningen följer en underhållsplan. Det finns inga beslut om större renoveringar inom de kommande åren.
Ekonomi
De långfristiga skulderna uppgår enligt årsredovisningen 2022 till ca 2,6 milj kr, vilket ger cirka 1678 kr/kvm boyta.
Avgifter
Värme, V/A, bredband och bilplats.
Förråd
Isolerad förrådsbyggnad om 15 kvm på tomten samt ett förråd om 6 kvm i den gemensamma förrådsbyggnaden.
Bredband och tv
Levereras genom Telia.
Juridisk person
Juridiska personer accepteras inte.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, stadgar samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen. Under rådande omständigheter ser många föreningar över sina lån och kostnader just nu. Siffrorna du läser här är alltid uppdaterade med vår senaste information men kan komma att förändras under de närmsta åren. Du kan alltid resonera kring ekonomin med oss eller vända dig direkt till styrelsen i berörd förening för mer information.
Gustavsberg är centralort i Värmdö kommun med prägel av den skärgårdsmiljö den ligger i. Här bor du havsnära på smidigt pendelavstånd till centrala Stockholm. Från Grindstugatan är pendlingsläget ypperligt, med direktbussar till Slussen, en resa som tar 25 minuter. Till matbutik, gym, bad och annan service är det också nära. Hamnen är ett besöksmål året runt med båtliv i viken. Det gamla fabriksområdet har förvandlats till en livlig stadsdel med bostadshus, butiker, restauranger, caféer och kulturverksamhet. Hit är det alltid trevligt att ta en promenad. Det går en trevlig gångväg längs vattnet ut mot ångbåtsbryggan där man kan sitta och titta på solnedgången. Omgivningarna i kommunen bjuder på ett oändligt antal fritidsmöjligheter i vacker natur med havet och skärgården ständigt närvarande.