TEXT: HENRIK FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD
Här ges tillfället att bli den andra ägaren i ordningen av denna välbevarade tvåa från 1957! Även om 64 år har gått sedan uppförandet är mycket sig likt i denna stora och insynsskyddade tvåa på fjärde våningen. Det platsbyggda köket av hög virkeskvalitet glänser än i sin mörkgröna kulör och planlösningen som sådan är helt intakt med klädkammare, garderober och innerdörrar. Här erbjuds, förutom möjligheten att sätta sin egen prägel, en stor inglasad balkong i soligt sydvästläge samt fönster i två väderstreck i en lågt belånad förening. Läget på Filipstadsbacken bjuder på fyra minuters promenad till pendeln in mot stan, shopping och fina promenadstråk i ABC-staden Farsta.
BOSTADSTYP
Lägenhet
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Filipstadsbacken 22
OMRåDE
Larsboda
VåNING
4 av 7, hiss finns
RUM
2 rum och kök
AREA
58,5 kvm, förvaltarens information
AVGIFT
3 953 kr/mån, inkl. värme, vatten, kabel-tv & bredband
ANDEL I FöRENING
1,058 %
LäGENHETSNUMMER
151
EL
4 000 kr/år
FöRSäKRING
2 000 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
6 000 kr/år
DRIFT RäKNAT På
1 person
KOMMENTAR
Endast uppskattade driftskostnader, drift varierar beroende på levnadsvanor och avtal.
Allmänt
En mycket välbevarad tvåa med hall, klädkammare, kök med matplats, sovrum, vardagsrum med inglasad balkong samt badrum. Mängden originaldetaljer är mycket stor. Endast ett fåtal ytskiktsrenoveringar har gjorts genom åren. Till bostadsrätten hör ett vindsförråd samt ett källarförråd.
Vardagsrum
Lägenhetens vardagsrum är en lättmöblerad och ljus yta med gott om ljusinsläpp från balkongen i sydväst. Balkongen är inglasad vilket förlänger möjligheten att vistas på den under kyligare årstider. Läget är sydvästligt.
Kök
Originalköket bjuder på gott om förvaring i flertalet skåp, lådor och överskåp. Utfällbar skärbräda finns liksom städskåp och skafferi som kyls via en luftkanal till fasaden. Kryddhylla med plastskeppor samt en diskbänk av rostfritt stål. Äldre kyl och spis med ugn finns att tillgå. Vid fönstret möblerar man med fördel sin matplats, med vy ut över ett skogsparti.
Sovrum
Sovrummet kan nås från hallen och köket. Här vetter fönstret också ut över trädtopparna.
Badrum
Badrummet är av äldre standard med platsbyggt badkar, handfat och toalett. Klinkergolv och delvis kaklade väggar. Föreningen gjorde en relining av avloppsstammar 2018.
Hall
Hallen binder ihop hela planlösningen och bjuder på god förvaring i en klädkammare. Yta för avhängning finns och ytterdörren är en säkerhetsdörr insatt 2021.
ARKITEKT: Archibald Frid 1957
Fastigheten Björkö 3 uppfördes under 1956-57 som ett av flera lamellhus om sju våningar. Hjärnan bakom den friliggande byggnadslängan var den Stockholmsfödde arkitekten Archibald Frid. Efter studier vid Kungliga Tekniska högskolan och Konstakademin kom han att rita såväl storslagna funkisvåningar som ett 40-tal fastigheter i innerstaden, liksom en rad byggnader i Stockholms förorter. 1950-talets arkitektur grundar sig på den modernism som slog igenom med funkisen på 1930-talet och sedan har fortsatt att utvecklas. Stilen karaktäriseras bland annat av släta, putsade fasader och återfinns i Björkö 3, som vilar på en en grå, spritputsad sockel med en putsad fasad i beige ton ovanför, med gula burspråk. Vissa av garageportarna är indragna i fasadlivet och dessa portar är även i originalutförande. På senare tid har balkonger glasats in liksom flera byggnadsdetaljer bytts ut. Fönstren är dock bevarade och interiört finner vi lägenheter som bjuder på flertalet högkvalitativa originalinredningar från byggåret.
BRF Björkö 3 (702001-3962)
Antal lägenheter och lokaler
Brf Björkö 3 (org. nr 702001-3962) innehar fastigheten Björkö 3 med ett bostadshus i Farsta i Stockholms kommun. Föreningens byggnad stod färdig 1957. Föreningen består av 84 st bostadsrätter samt 6 st lokaler som hyrs ut. Fjärrvärme. Självdragsventilation. Föreningen är äkta.
År föreningen övertog fastigheten
Föreningen bildades 1957 i samband med att hela fastigheten bebyggdes.
Mark
Föreningen innehar marken med tomträtt. Omförhandling 2027.
Förvaltare
Ekonomisk och administrativ förvaltning via AB Rådstornet. Teknisk förvaltning via Aphos Förvaltning AB.
Renoveringar
I urval. 2020, hissrenovering, bredbandsuppgradering. 2019, renovering av tvättstuga. 2018, målat garageportar, renovering (infodring) av avloppstammar. 2017, renovering av avloppsstammar i bottenplan, renovering av fönster i garagehuset. 2015, målning garagetak, ny trapphusventilation, OVK. 2014, dagvattenrör har renoverats/infodrats. 2013, fönsterbyte lokalhuset. 2011, målning av entréer. 2007, byte undercentral. 2005, hushållssophämtning flyttas till gården från trapphus, byte takbeklädnad port 20-26. 2001, ombyggnad hissar. 1994, fasader och balkonger.
Kommande renoveringar
Inga uppgifter om större projekt. Föreningen gör en avsättning till framtida underhåll, i närtid beräknas underhåll täckas av likvida medel.
Ekonomi
Föreningens lån (2020) uppgår till cirka 9,7 mkr vilket ger en skuldkvot på ca 1,900 kr/kvm boyta. Årliga intäkter uppgår till drygt 5 mkr, varav nästan en miljon kr kommer från lokaler och p-platser. Föreningen gör ett plusresultat likviditetsmässigt, även efter avskrivningar som egentligen inte påverkar betalningsförmågan.
Avgifter
Inga uppgifter om planer på avgiftsändringar.
Andrahandsuthyrning
Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.
Försäkring
Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Trygg Hansa.
Tvättstuga
Föreningen har två tvättstugor att tillgå varav en finns en trappa upp i port 22 samt en i port 24.
Gemensamma utrymmen
Till de gemensamma utrymmena hör tvättstugor, mangelrum, gemensamt källarutrymme för cyklar/barnvagnar samt en föreningslokal som kan hyras till fest eller övernattning.
Parkering
Föreningen har både garage- och parkeringsplatser. 28 st garageplatser finns varav 10 st upplåts med bostadsrätt och 18 st kan hyras (800 kr/mån). Kösystem tillämpas. Annars fri datumparkering längs med gatan. Fri 7-dygnsparkering finns också.
Bredband och TV
Fiberbredband och kabel-tv via Telia (ingår i avgiften).
Kontroll
Ovanstående grundas på insamling av information från föreningens dokument i september 2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
Det var under 1950-talets slut som Farsta tog form som en parallell förort till Vällingby i Västerort. Filipstadsbacken, eller Trollberget som det tidigare kallats av invånarna i Södertörns villastad, har gröna friluftsområden och de badvänliga sjöarna Magelungen och Drevviken på gångavstånd såväl som ett av söderorts största centrum, pendeltåg och tunnelbana minuter bort. Pendeltåget tar dig smidigt till Stockholm Södra på 12 minuter och vidare in till city. Ett lugnt och lummigt bostadsområde med flera restauranger och caféer i närområdet.