TEXT: MURÉN FOTO: BORGELIN STYLING: LINGSELL
Denna lägenhet ligger mitt i Gamla Enskedes mysiga villakvarter i ett hus från 1910 som från början var en kyrka. Rummen är en del av den före detta kyrkolokalen, som dock byggdes om till bostäder redan 1938. Här bor du med ett ljust och luftigt hörnläge med gamla brädgolv och vackra fönster som har utsikt mot de omkringliggande villorna och grönskan. Lägenheten är mycket välplanerad med en stor och möblerbar hall, ett kök med frukostmatplats, ett rymligt sovrum med hel garderobsvägg och ett vardagsrum med fönster i två väderstreck och plats för både soffgrupp och större matbord. De stora renoveringarna i kök och badrum gjordes 2018, därefter har nuvarande ägare uppdaterat och ytskiktsrenoverat lägenheten till den vackra enhet den är idag. Husets trädgård är också en stor tillgång till boendet, med möjlighet att grilla och duka upp till middag under de knotiga gamla äppelträden, kanske ligger grönsaker från egna odlingar på tallriken. Här lever man villaliv i ett litet och tillgängligt format, så nära stan, i lugn och rogivande omgivning, alldeles om hörnet från Gamla Enskedes mysiga kärna och ställen som Matboden och Ateljén. Välkommen!
BOSTADSTYP
Lägenhet
UPPLåTELSEFORM
Bostadsrätt
ADRESS
Stockholmsvägen 27
OMRåDE
Enskede
VåNING
0.5 av 2
RUM
2 rum och kök
AREA
48 kvm, föreningens information
AVGIFT
3 389 kr/mån, inkl. värme och vatten.
ANDEL I FöRENING
14,2 %
ANDEL AV åRSAVGIFTEN
14 %
LäGENHETSNUMMER
3
BOSTADENS INDIREKTA NETTOSKULDSäTTNING
253 609 kr, bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning har beräknats på bostadsrättens andel av årsavgift. Informationen till beräkningen är inhämtad från föreningens årsredovisning 2022.
PANTSATT
Nej
EL
3 261 kr/år
FöRSäKRING
1 418 kr/år
TOTAL DRIFTSKOSTNAD
4 679 kr/år
DRIFT RäKNAT På
1 person
Allmänt
När detta hus uppfördes år 1910 låg frikyrkolokalen på entréplanet, där kyrkoverksamhet bedrevs fram till 1938, då lokalerna byggdes om och huset blev ett renodlat bostadshus med lägenheter på alla våningsplan. Vardagsrum och sovrum i denna lägenhet ligger där samlingssalen låg medan köket är ett före detta kapprum. Takhöjden var såklart högre under kyrkotiden men sänktes när man byggde om, för att spara energi. Höjden ger för den skull en härlig rymd åt rummen även idag. Gamla brädgolv ligger genomgående, vitpigmenterade och matt lackade, och väggarna är målade i en ljusbeige kulör. Lägenheten disponerar två förråd i huset, ett på vinden och ett i källaren. Brf Spaden Nr 15 är en liten förening med en stor trädgård. Här har man en härlig oas med flera grupper av utemöbler, grill och rabatter. Den odlingsintresserade har alla möjligheter att ägna sig åt detta. Medlemmarna delar på skötseln av trapphus och trädgård. Föreningen har ett antal parkeringsplatser som man också delar på och det finns ett nybyggt cykelförråd. Gemensam tvättstuga finns i huset liksom hobbyrum.
Hall
Entré görs in i en rymlig och möblerbar hall. Innanför ytterdörren sitter krokar för ytterkläder och resten av hallen ger god plats för byrå, hyllor, garderob etc.
Kök
Köket ligger som första rum till höger om hallen. Rummet är inrett med skåp med mörkgröna, speglade luckor och lådfronter (Kvik 2018), bänkskiva av oljat trä samt grönt, blankt kakel på väggen vid arbetsytorna. Vitvaror i form av spishäll, fläktkåpa, inbyggnadsugn, integrerad diskmaskin och en fristående kyl/frys. Nischer i väggarna ger bra extra förvaringsutrymmen och en mysig plats för en frukostmöbel nära fönstret.
Vardagsrum
Vardagsrummet är ett härligt hörnrum med fönster i två väderstreck. Från fönstren har man utsikt mot trädgårdar och bebyggelse runt omkring och grönskan blir väldigt närvarande i rummet, som också får ett fint ljusinsläpp och har god plats för både soffgrupp och matbord.
Sovrum
Från hallen leder pardörrar in till sovrummet. Det är ett rum med gott om plats för dubbelsäng och det finns bra förvaring i en fin garderobsvägg som nuvarande ägare låtit uppföra.
Badrum
I badrummet finns dusch, ett hörnhandfat från Burlington samt wc. Väggarna är kaklade med vitt rektangulärt kakel satt i halvförband och på golvet ligger grå klinker. Rummet renoverades 2018 och två badrumsskåp har därefter adderats.
ARKITEKT: 1910 Gustaf E Pettersson
Huset på Stockholmsvägen 27, Spaden 15, uppfördes år 1910. Arkitekt var Gustaf E Pettersson. Pettersson utbildade sig till arkitekt vid Tekniska skolan och Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm och anställdes 1910 av Stockholms stads lantegendomsnämnd, där ett av hans första uppdrag blev denna fastighet. 1920 anställdes Pettersson vid fastighetskontorets egnahemsavdelning. Han har ritat både småhus och flerbostadshus, många i Enskede och Enskededalen, men även i Äppelviken, Smedslätten, Ålsten, Höglandet och Nockeby i Bromma. På entréplanet i fastigheten Spaden 15 låg fram till 1938 kyrkans samlingslokal, kök och kapprum bland annat, de två övre planen huserade två lägenheter var och i källaren fanns förråd för mat och ved samt en tvättstuga.
Brf Spaden Nr 15
Föreningen
Brf Spaden 15 äger och förvaltar fastigheten Stockholmsvägen 27 fr.o.m.1990-01-01. Föreningens 6 lägenheter (342 kvm) upplåtes samtliga med bostadsrätt och är ett privat bostadsföretag i enlighet med Inkomstskattelagen (1999:1229).
Mark
Föreningens tomt innehar tomträtt. Tomträttsavgälden uppgår till ca 20 800 kr per år sedan 2018-04-01 och den kommer förhandlas nästa gång år 2028.
Förvaltare:
Den ekonomiska förvaltningen sköts av föreningen.
Parkering
Det finns 4-5 parkeringsplatser som är kostnadsfria och P-platsen sköt av den som har bil.
Ett urval av gjorda renovering
2006 Stambyte badrum och kök. 2009 Bergvärme. 2018 Trefas indraget till huset och bostaden. 2019 Fönsterrenovering. 2021 Fiber indraget, byggt trädgårdsskjul.
Kommande renoveringar
Föreningen planerar att renovera taket i trappuppgången under 2024 och att byta ut bergvärmepumpen under 2026-2027. Föreningen bedömer att dessa åtgärder kan genomföras med befintlig ekonomi.
Ekonomi
Enligt årsredovisningen 2022 uppgår de långfristiga skulderna till ca 2,5 Mkr vilket ger ca 7300kr/kvm bostadsrättsyta. Enligt Årsredovisningen 2022 så finns en kassa på ca 687.000kr. Inga avgiftsförändringar planerade.
Överlåtelseavtal och pantsättningsavgift
Upplåtelseavgift, överlåtelseavgift och pantsättningsavgift fås tas ut efter beslut av styrelsen. Överlåtelseavgift får uppgå till högst 2,5% och pantsättningsavgift till högst 1% av det prisbasbelopp som gäller vid tidpunkten för ansökan om medlemskap respektive tidpunkten för underrättelse om pantsättning.
Avgifter
Inga planerade avgiftsförändringar.
Gemensamma utrymmen
Mysig gemensam trädgård runt huset med trädgårdsmöbler, äppelträd, bärbuskar, rabatter mm. Möjlighet att plantera för den intresserade. Cykelplatser med tak samt konstadsfria parkeringsplatser på framsidan. Gemensam tvättstuga finns i källaren utrustad med 2 st tvättmaskiner och en torktumlare och klädstreck. I källaren finns även snickarbod och dusch.
Bredband och tv
Föreningen har inga avtal så här kan ni välja själva bland olika leverantörer för både bredband och TV. Fiber finns indraget till lägenheterna.
Juridiska person och delat ägande
Juridiska personer accepteras inte men delat ägande godkänns, däremot ställer föreningen fortfarande samma krav på engagemang från lägenhetsinnehavaren när det gäller att bidra till föreningen.
Kontroll
Ovanstående grundas på information från kontakt med föreningen maj 2024 samt från årsredovisning 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.
1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar och många vackra gamla hus. För att äta gott behöver du inte lämna hemmakvarteren som bjuder på flera välrenommerade matställen, till exempel Matateljén, Ateljéns pizza, Gamla Enskede Matbod och Robin Delselius bageri. Bästa morgonpromenaden går till Enskedeparkens bageri. Man har också nära till andra områden av olika art, som Tele 2 och Globen-området, Skogskyrkogården och Nackareservatet och Söderbysjön för bad och naturliv. Tunnelbanan vid Sandsborg nås på 7 minuter.