Type and press Enter.

Array
(
    [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
    [Adress] => Sveavägen 19
    [Område] => SOLLENTUNA
    [Våning] => 
    [Rum] => 7 rum
    [Area] => 243 + 213 kvm
Enligt uppmätning gjord 2024, mätbevis finns.
Källarplan 84 kvm, nedre plan lokalyta 129 kvm, ej mätbart utrymme om 8 kvm (snedtak och sovloft) [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 1 140 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Förråd] => Lusthus [Pris] => )

Sveavägen 19

STOPALOS GAMLA ANTIKHANDLARVILLA – UNIK FASTIGHET MED OÄNDLIGA MÖJLIGHETER!

TEXT: LUNDGREN FOTO: JAHNSON STYLING: COPPARSTAD

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Valerie Petrova
Reg. fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Anna Kling
Reg. fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Sveavägen 19
Område
SOLLENTUNA
Rum
7 rum
Area
243 + 213 kvm
Enligt uppmätning gjord 2024, mätbevis finns.
Källarplan 84 kvm, nedre plan lokalyta 129 kvm, ej mätbart utrymme om 8 kvm (snedtak och sovloft)
Tomtareal
1 140 kvm
Förråd
Lusthus

Byggnad

Byggnadstyp
2-plansvilla med källare och tillbygd lokal
Byggnadsår
1932
Uppvärmning
Bergvärme med modernt FTX-system. Vattenburna radiatorer.
Energideklaration
Utförd 2024-12-16
Energiklass
D
Fasad
Träpanel
Stomme
Trä, lagerlokal delvis murad
Fönster
2-glas och energiglas
Tak
Tegelpannor, lagerlokal har solpaneler på taket.
Grundläggning
Källare samt betongplatta på mark
Ventilationstyp
Mekanisk, typ FTX
Vatten/Avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.
Utförda renoveringar/underhåll
Solcellsanläggning på taket med batterilagring. Det finns även laddare för elbil.
Övriga byggnader
Lusthus
Fastighetsbet
Taket 1

Allmänt om fastigheten

El
30 000 kr/år
VA
7 000 kr/år
Renhållning
6 000 kr/år
Försäkring
15 000 kr/år
Övrigt
2 400 kr/år
Total driftskostnad
60 400 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 10 074 kr
Drift räknat på
5 personer
Kommentar
Enligt säljarnas uppgift i indikativt syfte. Avtal och förbrukning är alltid individuellt och kan variera. Denna familj har extra stor villaförsäkring. Övrigt 2 400 kr/år gäller för sophantering.
Taxeringskod
223, Småhusenhet, bostadsbyggnad med lokaler
Taxeringsvärde
8 488 000 kr - Småhusbyggnad 4 565 000 kr, Småhusmark 3 923 000 kr
Tomtareal
1 140 kvm
Vatten/avlopp
Kommunalt vatten året om. Kommunalt avlopp.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Edsbergsparken
Med bl.a. Edsbergs slott - vacker natur och utsikt, fint promenadområde. Gelateria Edsvikens Piazza ligger i parken och har god glass!
El Colombiana
Colombiansk restaurang med god mat och stoora portioner.
Väsjöbacken
Skidåkning nära hemmet.
Sollentunavallen
En samlingsplats för alla möjliga sporter, kul för barn och ungdomar som idrottar, och för alla andra finns det alltid något att titta på där.
Shopping
Nära till Sollentuna Centrum, Häggviks Handelsområde och Kista Galleria med butiker, gym och bio.

Arkitekturen

Arkitekt: Okänd arkitekt 1932

Vid Sveavägen i Tureberg ligger ett gulmålat trähus. Här hade Carsten Cederstrand sitt hem och hans legendariska antikaffär Stopalo sin bas. Företaget startades 1952 av Carstens far Holger Cederstrand. Han var son till en dansk antikhandlare och bodde under många år i Paris. I Stockholm fann han en lokal på Tegnérgatan där han öppnade en butik. Det dröjde emellertid inte länge förrän sönerna Jean och Carsten involverades i firman och på 1960-talet övertog de verksamheten. Stopalo blev snabbt ett fullkomligt unikt företag tack vare ägarnas stora engagemang och deras kontaktnät i Europa. Förutom butiken i Stockholm fanns också filialer i Paris och London. Dessa hette givetvis Pastolo och Lopasto! Det var inte bara som handlare Jean och Carsten Cederstrand klev kända. Under årens lopp stod de även för rekvisitan till många svenska filmproduktioner. Sist ut var Fröken Frimans kamp som visades på SVT. Mest kända är de dock för rekvisitan till Ingmar Bergmans film Fanny och Alexander som spelades in i början av 1980-talet. Det går knappast att tänka sig att någon annan än Stopalo kunde ha gjort ett bättre jobb med att skapa familjen Ekdahls vackra och överlastade interiörer.

Men åter till Tureberg. Marken tillhörde tidigare Edsbergs gods som var en stor jordägare. 1910 köpte auditören Clas Östberg 30 hektar som styckades upp i 60 tomter. Det var början på vad som kom att bli Turebergs villastad. Namnet kom av Thure Gustaf Rudbeck, landshövding och på 1700-talet ägare till Edsberg. Under årens lopp uppfördes många byggnader i villastaden och en av dem är Taket 1, den fastighet som kom att bli Stopalos i Stockholm och Carsten Cederstrands hem. Huruvida huset redan från början hade butiker i bottenvåningen är inte känt, men redan på 1930-1940-talet inreddes mjölk-, speceri- och köttbutiker. Denna uppdelning var mycket vanlig och tillkom av hygieniska skäl. Under den Cederstrandska epoken disponerades den forna matbutiken som antikhandel och tillbyggnaden mot gården blev ett inventiöst lager som rymde mycket, men inte mer än att Stopalo behövde ytterligare lager i Stockholmsområdet.

Låt oss gå en husesyn i byggnaden under Cederstrands tid! Mot gatan fanns tre rum som av Cederstrand döptes till tomatrummet, mellanrummet och flipperrummet. Mot gården låg ett kök med inredning från 1940- och 1960-talen samt ett kontor och “lilla mörkerkammaren”. Villans övervåning disponerades med hall och tre rum i fil: vardagsrum, matsal och sängkammare. Matsalen, med ett karaktärsfullt burspråk, är i dag ett inbjudande allrum. I köket möttes Carsten och brodern Jean som bodde i ett hus strax intill. Jean kom förbi varje morgon och tog med sig morgontidningen. Köket blev en samlingspunkt för bröderna och här började de arbetsdagen. Många var också de antikhandlare från kontinenten som besökte bröderna och övernattade i huset.

Villans exteriör är i mångt och mycket en god representant för den klassicism som präglade bostadsbyggandet från slutet av 1910-talet fram till en bit in på 1930-talet. Denna nordiska klassicism kom som en motreaktion till den jugend och nationalromantik som dominerade 1900-talets första decennier. Den gustavianska arkitekturen och den svenska empirestilen tjänade som inspiration, precis som den internationella nyklassicismen. Villan vilar på en gråputsad sockel och därovan är fasaden klädd med liggande fasspontpanel som målats gul. Fönster, knutbrädor och andra snickerier är målade i vitt. Taket är brutet med takkupor på ömse sidor. I trädgården står ett rosa lusthus med stora spröjsade fönster. Det byggdes av Anders Barréus, en på sin tid ofta anlitad scenograf och rekvisitör. Barréus ligger också bakom målningen på fastighetens tillbyggnad.

OMRÅDET

I idylliska Töjnan råder lugnet samtidigt som man har Sollentuna centrum med ett brett utbud av butiker och restauranger på gångavstånd. Läget är perfekt för familjen som älskar friluftsliv, och på helgerna är det bara att packa ryggsäckarna med termos och mackor och ge sig ut i naturreservatet som breder ut sig på andra sidan E4:an. Ännu närmare är det till sjön Edsviken med trevliga badplatser. Ett barnvänligt boende erbjuds och i området finns både lekplatser, förskola och grundskola. Kommunikationerna är utmärkta, och närmsta busshållplats ligger strax utanför huset. Med pendeltåg från Sollentuna station når man Centralen på drygt en kvart och Arlanda på cirka 20 minuter. Med bil tar man sig smidigt ut på lederna in mot stan.