Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => 1-familjs friliggande villa
  [Adress] => Hovgården Södergården 3
  [Område] => Adelsö
  [Våning] => 
  [Rum] => 8 rum
  [Area] => 384 + 9 kvm
taxeringsinformation [Beskrivning uteplats] => [Tomtareal] => 28 495 kvm [Avgift] => [Andelstal] => [Lägenhetsnummer] => [Pris] => 17 500 000 kr )

Hovgården Södergården 3

HISTORISK GÅRD MED SJÖLÄGE, BETESMARKER OCH UTSIKT ÖVER BIRKA

TEXT: MURÉN / BECK-REMNES STYLING: RYDMAN

BUDGIVNING

Högsta bud: 17 500 000 kr
Bud
Budgivare
Tidpunkt
17 500 000 kr
1
27 maj 17.52
* = Annullerat bud

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Oliver Källenfors
Reg. Fastighetsmäklare

Bostadsfakta

Bostadstyp
1-familjs friliggande villa
Adress
Hovgården Södergården 3
Område
Adelsö
Rum
8 rum
Area
384 + 9 kvm
taxeringsinformation
Tomtareal
28 495 kvm
Pris
17 500 000 kr

Byggnad

Byggnadstyp
1½-planshus
Byggnadsår
1893
Uppvärmning
Direktverkande el, kakelugnar, luftvärmepump, braskassett, vedspis, golvvärme.
Energideklaration
Utförd 2016-03-03
Energiklass
G
Energiförbrukning
207 kWh/kvm per år
Fasad
Trä
Stomme
Timmer
Fönster
2-glas
Bjälklag
Liggande timmer
Tak
Plåt
Grundläggning
Granitblock
Ventilationstyp
Självdrag
Vatten/Avlopp
Enskilt vatten året om. Kommunalt avlopp
Fastighetsbet.
Ekerö Hovgården 1:2

Allmänt om fastigheten

Uppvärmning
66 400 kr/år
El
9 600 kr/år
VA
5 500 kr/år
Renhållning
4 200 kr/år
Försäkring
16 000 kr/år
Total driftskostnad
101 700 kr/år, utöver detta tillkommer kostnad för fastighetsavgift/skatt 11 859 kr
Drift räknat på
2 personer
Taxeringskod
220, Småhusenhet, bebyggd
Taxeringsvärde
4 533 000 kr - Småhusbyggnad 3 525 000 kr, Småhusmark 1 008 000 kr
Summa pantbrev
6 000 000 kr
Tomtareal
28 495 kvm
Tomttyp
Sjötomt med bete och grönområde
Vatten/avlopp
Enskilt vatten året om. Kommunalt avlopp
Rättigheter
Samfällighet: Ekerö Hovgården S:1, Samfällighet: Ekerö Hovgården S:2, Samfällighet: Ekerö Hovgården S:3, Samfällighet: Ekerö Hovgården S:4, Samfällighet: Ekerö Hovgården S:5, Samfällighet: Ekerö Stenby S:5 Avtalsservitut Utloppsdike Avtalsservitut Va-Ledning Avtalsservitut Vatten- Och Avloppsledningar Last: Avtalsservitut: Utloppsdike, D202200053473:5.1 Last: Avtalsservitut: Va-Ledning, D202200053473:7.1 Last: Avtalsservitut: Vatten- Och Avloppsledningar, D202200053473:6.1 Last: Ledningsrätt Elektronisk Kommunikation, 0486-2018/34.2 Last: Ledningsrätt Tele, 0125-97/19.1
Planbestämmelser
Områdesbestämmelse Avgränsning Av Område För Fornlämning Vattenskyddsområde Fornlämning (1 st)

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Lilla & stora båthamnen
Alsnö hus
Adelsö Kyrka
Birka (regelbunden trafik sommartid)
Café Hovgården/Hembygdsgården

Arkitekturen

Arkitekt: 1893

Hovgården

Det finns få platser i Stockholmsområdet där historiens vingslag känns lika tydligt som på Hovgården på Adelsö. Under vikingatiden var detta en central plats för de styrande i landet. År 1279 är Hovgården platsen för Sveriges första riksting. Det brukar kallas ”Alsno stadga” och hölls i en byggnad som uppförts för Magnus Ladulås räkning. Det var en tegelborg som kallades Alsnö hus men som dessvärre inte bevarats åt eftervärlden. Många historiska dokument har undertecknats i denna byggnad!

Det finns också gott om fornlämningar från tiden. Bland annat märks hela sju gravhögar. Gravhögar var en form av begravningsplats som var vanlig vid den här tiden och vanligtvis var en större gravhög ett tecken på välstånd. I en av gravhögarna i Hovgården har man funnit resterna av ett par i 50-årsåldern samt både hundar och hästar. Dessutom många dyrbara föremål i guld.

Inte långt från den forna kungsgården hittar vi Adelsö kyrka från slutet av 1100-talet. Det är en ålderdomlig kyrkobyggnad, en så kallad salkyrka, som består av ett långhus som under kommande århundraden kompletterats med sakristia och torn. Kyrkans dopfunt är utförd i sandsten och har bevarats alltsedan slutet av 1100-talet!

Södergården 3

Intill kyrkan finner vi Södergård 3, en äldre gård med anor från 1700-talet. Läget är underbart då tomten ligger intill Björköfjärden och Hovgårdsviken. Dessutom är gårdens ägor mer eller mindre en del av det unika kulturlandskapet Hovgården med runstenar och gravfält. Nuvarande mangårdsbyggnad restes 1893 men omkringliggande ekonomibyggnader är äldre. Det är också mangårdsbyggnadens källare med kryssvalv som kan ha anor från 1700-talet.

Det ståtliga bostadshuset är ett fint exempel på det sena 1800-talets byggande, en tid när den så kallade herrgårdsplanen blivit vanlig även på större bondgårdar. Den sexdelade planen, eller salsbyggnad som den också kallas, är mycket ståndsmässig och kännetecknas av en rymlig förstuga som leder in till en stor sal i husets mitt. På ömse sidor om salen och om tamburen finns resterande bostadsrum och kök.

Upphovet till denna eleganta plan kommer från Frankrike och slottet Vaux le Vicomte som uppfördes i slutet av 1700-talet. I denna representativa byggnad omges den centrala salongen av en fil med rum på rum på vardera sida, en för maken och en för hustrun. I Sverige decimerades rumsantalet och inskränktes vanligtvis till tre rum i fil med salen, det förnämligaste rummet, i enfiladens mitt.

Vid den här tiden värmdes bostadsrummen upp av kakelugnar och i köket sprakade brasan i vedspisen som användes för matlagning och bakning men också gav rummet värme. Rinnande vatten och avlopp fanns vanligtvis bara i de stora städernas nybyggen, på landsbygden fick man bära in färskt vatten i spannar och sedan bära ut slaskvattnet. Elektricitet saknades naturligtvis, och drogs in först på 1930-talet, och rummen lystes upp av fotogenlampor som spred ett dämpat ljus. Fönstren hade enkla bågar och kompletterades med innanfönster under den kalla årstiden.

Idag disponeras mangårdsbyggnaden med matsal, sal och bibliotek och på ömse sidor om förstugan finns kök respektive grovkök med tvättstuga. En trappa upp finner vi ett rymligt rum med tre fönster samt dörr in till glasverandans övervåning. På vardera sida om stora rummet finns ett stort respektive två mindre sovrum på vardera gavel. Dessa omges av rymliga kattvindar med fönster. En av dem har byggts om till duschrum.

Fasaden är klädd med stående locklistpanel och höga, grönmålade fönster. Huset har en utbyggnad mot entrésidan, en glasveranda i två våningars höjd som är rikt smyckad med lövsågade snickerier och en liten brokvist. På motstående sida finns en frontespis med tre höga fönster. På en gaveln finner vi en groventré med vindfång vars tak är klätt med falsad plåt som målats svart, precis som huset i övrigt.

Ytterdörren är en pardörr som målats grön och den skyddas från väder och vind av en dekorativt utformad brokvist med fasta bänkar. Fasaden är målad i en bruten vit nyans med snickerier i en ljus nyans som drar åt grön umbra. Denna vackra färgsättning harmoniserar med de grönmålade fönsterbågarna som är spröjsade.

På en bondgård av denna ålder fanns det ursprungligen många typer av byggnader som hörde till jordbruket och vars uppgift var att för att förvara allt från hö och spannmål till hushållets råvaror. I många fall har dessa rivits, men så är inte fallet här. Intill mangårdsbyggnaden ligger en drängstuga med rödmålad liggtimmerfasad och vackert lertegeltak. I ett av rummen står en rörspis, en kakelugn utan kakel. Både denna byggnad och den timrade visthusboden antas vara från 1700-talet.

Övriga byggnader är placerade så att en delvis kringbyggd gårdsplan erhålls. Även de har stomme i liggande timmer, men är delvis klädda med rödmålad locklistpanel av äldre typ.

Kvalitéer

Det är en upplevelse att ta del av alla vackra detaljer på denna gård. Mangårdsbyggnaden är oerhört vacker och pietetsfullt renoverad och det är svårt att inte vara tjatig och påminna om att historiens vingslag är närvarande även inomhus. Här finns många bevarade detaljer som lister och foder, pardörrar och kakelugnar samt en elegant holländsk parkett ligger i flertalet rum. Köket är relativt nytt men platsbyggt i äldre stil med ett rymligt skafferi och många fina detaljer. Här finns dessutom en vedspis som bidrar till trivsel och gör att det är möjligt att laga mat även om elektriciteten skulle försvinna.

Att vandra runt på ägorna och njuta av de vackra byggnaderna och det pastoralt vackra landskapet är en lisa för själen. Närheten till kyrkan och kyrkogården bidrar också till den fantastiska miljön som är unik i sitt slag.

Trädgårdskarta

Gården ramas in av en stengärdsgård med ståtliga, murade grindpelare på framsidan, och en charmig vitmålad grind och ett rött staket på gavelsidan. Gården ligger på en sjötomt med bete och vida grönområden. Närmast mangårdsbyggnaden hittas rabatter med odlingsmöjligheter, och en fruktträdgård (med en bevarad trädkarta) finns planterad bland ägorna. En grusad uppfart leder fram till ytterdörren, och grusgångar tar dig runt knuten och till de mindre husen, bodarna och stallen. Trevliga uteplatser skapas i skuggan under träden och fritt på gräsmattan, och det går också bra att placera en sittgrupp intill en uppvärmd husvägg där du kan luta ryggen ett slag.

Fastighetskarta

OMRÅDET

Adelsö är en större ö i östra Mälaren och ett samhälle i Adelsö socken, i Ekerö kommun, Uppland, Stockholms län. Huset ligger med fantastiskt sjöläge mitt i Världsarvet Hovgården. Kontakten med vattnet och historiken kring området, med koppling till vikingatiden och medeltiden, ger en fridfull atmosfär. Du bor med ett avskilt läge mitt i byn, intill Adelsö Kyrka och Alsnöhus samt vikingahamnen. Kyrkan gör sig påmind med klockringning vid dop, begravning, gudstjänst & helgmålsringning. Från gården kan du ge dig ut på vinterisarna, vidare ut förbi Birka, och sommartid finns många fina utflyktsmål med båt. Mälaren bjuder här på stora fjärdar och rent vatten runt Ekerö och Adelsö, med mycket bra fiske såsom gös, abborre och gädda. Det är också ett mycket aktivt föreningsliv på ön vilket skapar gemenskap och trygghet.