Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Ljusterögatan 5, 2 tr.
  [Område] => Södermalm - Sofia
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 50 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 195 kr/mån inkl värme, vatten, kabel-TV & bredband )

Ljusterögatan 5

LJUS OCH VÄLPLANERAD TVÅA MED FINT FUNKISKÖK

SCENOGRAFI: COPPARSTAD FOTO: JOHANSSON TEXT: MURÉN

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Erica Lamberg
Reg fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Ljusterögatan 5, 2 tr.
Område
Södermalm - Sofia
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
50 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 195 kr/mån inkl värme, vatten, kabel-TV & bredband

Driftskostnader

El
3 500 kr/år
Försäkring
2 500 kr/år
Total driftskostnad
6 000 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Ture Sellman 1931

Vitbetan 18 ritades av Ture Sellman, en arkitekt som ritat en hel del hus runt om i Stockholm, men även i till exempel Eskilstuna och Katrineholm. 1940 avslutade han dock sin arkitektkarriär för att gå in i filmbranschen med eget företag. Ritningarna är daterade 1929 och huset stod klart 1930. Vitbetan 18 är ett klassicistiskt bostadshus i sex våningar med kungsvåning överst. Det ritades och byggdes i brytningstiden mellan 1920-talsklassicism och funktionalism. Fönstren är sexrutigt spröjsade a la 1920-tal men fasaden bär också stramare drag som för tankarna åt funkis. Fasaden är putsad i en ljust gul nyans och har ett burspråk i mittpartiet. Huset har en pampig ursprunglig portal och natursten har använts rikligt i portalen och i bottenvåningen. Brf Vitbetan 18 består av 35 lägenheter och två lokaler. Föreningen har en gemensam innegård med utemöbler och cykelparkering.

FÖRENINGEN

Brf Vitbetan 18

Brf Vitbetan 18 är en välskött och mysig förening belägen på Ljusterögatan 5. Huset ritades av arkitekt Ture Sellman och byggdes år 1930. Föreningen köpte fastigheten år 1985 och är en s.k äkta bostadsrättsförening som dessutom äger sin mark och därmed inte belastas av tomträtt.

Antal lägenheter och lokaler

Idag består huset utav 35 bostadsrättslägenheter ( 1 421 kvm) samt 2 lokaler (121 kvm). Dessa brukas som ateljé samt skrädderi/kemtvätt.

Ekonomi

Föreningens ekonomi har länge varit god och stabil. Föreningen har idag ca 6,3 mkr i lån vilket ger en belåningsgrad på låga 4400 kr/kvm. Föreningen amorterar löpande på sina lån.

Årsavgift

Avgiften betalas månadsvis i förskott. I den ingår värme, vatten, fiber tv från Telenor och internetuppkoppling (250/250 Mbps). En standardhöjning av avgiften med 2% skedde 2022-04-01. Föreningen har i nuläget inte beslutat några fler avgiftshöjningar.

Information från föreningen gällande eventuellt balkongbygge

"Angående balkonger är det fortfarande i ett mycket tidigt skede. Ingen bygglovsansökan har ännu skickats in. Intressekoll har gjorts i huset, där en stark majoritet är positiva till balkongbygge och det finns en grupp medlemmar i föreningen som ansvarar för frågan. Om balkongbygge blir aktuellt kommer varje medlem att bekosta den egna balkongen"

Förråd

Vindsförråd.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en trevlig innergård med cykeställ, sittmöbler och grill under sommarhalvåret. I källaren finns en tvättstuga utrustad med 2 tvättmaskiner, 1 torktumlare, 1 torkskåp och 1 mangel.

Stadgar

Delat ägande godkänns och andrahandsuthyrning likaså. Juridisk person godkänns ej som medlem i föreningen.

Renoveringar i urval

2022. Åtgärder efter OVK. 2021 besiktning av tak , OVK 2019 Högtrycksspolning av samtliga avloppsstammar, omläggning av dräneringen på innergården, renovering av sprickor i husgrunden, byte av avloppsstammar i källaren 2003 Högtrycksspolning av vattenstammar 2004 Nya tvättmaskiner 2009 Byte el-stammar 2012 Ny fjärrvärmecentral 2013 Fasadrenovering 2014 Fiber till samtliga bostäder

Planerat underhåll:

Fönsterrenovering påbörjad nu september 2022.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida, den senaste årsredovisningen samt avstämning med föreningens styrelse sep 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Ljusterögatan är en liten lugn gata som ligger mellan Katarina Bangata och Vitabergsparken. Här har du en härlig oas att vistas i, en av innerstadens största och mest populära parkområden med friluftsteater, sommarcafé, slingrande promenadvägar och grönska. Därtill bor du bara en kort promenad från Nytorget och SoFo:s kreativa kvarter med inspirerande butiker och ett stort antal högklassiga restauranger och caféer. Åt andra hållet har du lika nära vattnet och kajerna med fina motionsstråk vid Årstaviken. Lilla och Stora Blecktornsparken är två andra härliga häng som ligger precis nära och du bor granne med Orionteatern och restaurang Babajan och även en Coop-butik. Populära Bleck restaurang i nyrenoverad Lilla Blecktornsparken. Kort promenad till Skanstull tunnelbana och närliggande Buss 76 samt Buss 3 till Slussen och innerstaden.