Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Sveavägen 118
  [Område] => VASASTAN
  [Våning] => 3 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 59 kvm
SS 21054:2009
enligt mätbevis. [Tomtareal] => [Avgift] => 466 kr/mån Inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas & bredband. [Pris] => 5 595 000 kr Utgångspris )

Sveavägen 118

LJUS OCH LUFTIG TVÅA MED FIN BALKONG OCH UTSIKT MOT STADSBIBLIOTEKET

FOTO: BOUKARI STYLING: COPPARSTAD TEXT: MURÉN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Josefin Widman
Reg. Fastighetsmäklare

Extra kontaktperson

Tobias Springfeldt
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Sveavägen 118
Område
VASASTAN
Våning
3 av 5, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
59 kvm
SS 21054:2009
enligt mätbevis.
Avgift
466 kr/mån Inkl. Värme, V/A, kabel-tv bas & bredband.
Pris
5 595 000 kr Utgångspris

Driftskostnader

El
4 800 kr/år
Försäkring
1 800 kr/år
Total driftskostnad
6 600 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Driftkostnader beräknade enligt schablon.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

LÀvventura
Italiensk restaurang tvärs över gatan.
Garba
Restaurang, bageri och café tvärs över gatan.
Combo Vinbaren
Mysig vinbar på Odengatan.

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander, 1929

Arkitekt Sven Wallander ritade den byggnad som står i hörnet av Sveavägen och Surbrunnsgatan, på fastigheten Trädgårdsmästaren 10, och året var 1929. Huset har butikslokaler i gatuplanet och ovan dessa följer fem bostadsvåningar som nås via ett trapphus på var gata. Originalritningarna visar en byggnad med spröjsade fönster och tre rutor i varje båge, men utförandet kom att bli mer funktionalistiskt, med tvåluftsfönster utan spröjs. Mot Sveavägen finns balkonger på de fyra översta bostadsvåningarna, dessa är halvcirkelformade och omges av ett smidesräcke. Fasaden är putsad i en varmt gulorange kulör och horisontella våningsband skiljer våningsplanen åt.

FÖRENINGEN

Brf Sveabrunn

Antal lägenheter och lokaler

Brf Sveabrunn i Vasastan bildades 1999 och äger fastigheten Trädgårdsmästaren 10 på adresserna Sveavägen 118 och Surbrunnsgatan 45. Föreningen består av 36 lägenheter med bostadsrätt samt 6 lokaler med hyresrätt. Boytan på lägenheter uppgår till 2604 kvm och lokalytan är 2531 kvm. Föreningen har mycket stora intäkter från hyreslokalerna och klassas därför som en oäkta förening. En ny lokalhyresgäst (Itrim) har flyttat in i den tidigare vakanta lokalen och samtliga är nu uthyrda.

Mark

Föreningen äger marken.

Oäkta förening

Föreningen klassas skattemässigt som oäkta eftersom över 40 procent av föreningens intäkter kommer från lokalerna. Föreningen beskattas därför som en näringsfastighet och affärsdrivande företag. Detta innebär bland annat ovanligt låga månadsavgifter för bostadsrättsinnehavarna, att uppskov ej medges på vinsten vid en försäljning eller fås ta med in från tidigare försäljning, att vinstskatten är 25% vid en försäljning samt att du som bostadsrättsinnehavare förmånsbeskattas. För mer info, kontakta Skatteverket eller besök www.skatteverket.se.

Förmånsvärde

Enligt uträkning efter skatteverkets tabell för 2021 är bostadsförmånen för denna lägenhet ca 57 588kr/år. Bostadsrättsinnehavaren deklarerar och betalar 30% skatt på 5/6 av bostadsförmånen.www.skatteverket.se/privat/fastigheterochbostad/beskattningavandelioaktabostadsforetag/arligbeskattningavoaktabostadsratt.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning sköts av SBC och teknisk förvaltning sköts av Bredablick.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad hos Länsförsäkringar.

Urval renoveringar

Ny utrustning till tvättstugan, 2022. Renovering/ombyggnad av lokal, 2021-22. Stampolning av två stammar, 2018. Underhållsrenovering av fönster, 2017. Stamspolning, 2016. Renovering av hissar, 2015. Byte av garageport, 2015. Ombyggnad av gård, 2007. Elstambyte, rörstambyte, omputsning av fasad, renovering av balkonger, omläggning av tak, 1993-94.

Kommande renoveringar

Byte av undercentral, hösten 2022. Renovering av lägenhetsdörrar planerar ske närmsta året.

Ekonomi

Föreningen har stabil ekonomi tack vare intäkterna från lokalerna. Intäkter från lokaler och garage låg på ca 4,2 MKR år 2021. De långfristiga skulderna är ca 42 MKR enligt årsredovisningen från 2021. Det finns ca 5 MKR i kassa & bank (kontrollerat med styrelse 2022-09-07). Föreningens kostnad för renovering av lokalen kommer delvis återbetalas löpande av den nya hyresgästen. Det finns inga avgiftsändringar planerade.

Gemensamma utrymmen

Det finns en gemensam tvättstuga med utsikt över takåsarna på vindsplanet. Det finns en trevlig gemensam innergård med trädgårdsmöbler och grill för medlemmarna att nyttja. Föreningen har även soprum och cykelrum i garaget.

Parkering

Föreningen har ett garage med 15 platser som hyrs ut till medlemmar. Priset för garageplats är 1000kr/månad och det är i nuläget 2 personer i kö. I övrigt gäller boendeparkering på gatorna. Se Stockholms stad för mer information.

Vad ingår i månadsavgiften/ Bredband

Värme, V/A, kabel-tv bas & bredband ingår i avgiften. Bredbandet levereras av Stockholms stadsnät och kabel-tv av Tele2.

Överlåtelseavgift och medlemskapsavgifter

Köparen betalar överlåtelseavgift om ca 2,5% av prisbasbeloppet. Köparen betalar en pantsättningsavgift om 1% av prisbasbeloppet.

Juridisk person, delat ägande

Juridisk person godkänns ej i föreningen. Delat ägande godkänns.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens styrelse 2022-09-07, stadgar samt senaste årsredovisning. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Sveavägen är en 2,5 kilometer lång gata och på nummer 118 bor du där den sista tredjedelen börjar, i det kvarter som ligger intill där Odengatan korsar. Området är späckat av trevliga caféer, restauranger och barer, men också parker och andningshål. Huset ligger mitt emellan Observatorielunden och Vanadislunden, och det går lika snabbt att promenera in till city som till naturen i Hagaparken.