Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Helgagatan 36C
  [Område] => 
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 34 kvm
Förvaltarens information
Boarea enligt lägenhetsförteckning 33,50 kvm [Tomtareal] => [Avgift] => 1 800 kr/mån Värme, vatten, bostadsrättstillägg, kabel-TV basutbud och Bredband ingår i avgiften. [Pris] => 3 500 000 kr Accepterat pris )

Helgagatan 36C

MYSIG OCH YTSMART 1920-TALSPÄRLA I DET VACKRA KVARTERET METERN

STYLING: LINGSELL FOTO: ONO TEXT: MURÉN

VISNINGAR

Kontakta mäklaren för visning

Ansvarig mäklare

Sandra Vestin
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Helgagatan 36C
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
34 kvm
Förvaltarens information
Boarea enligt lägenhetsförteckning 33,50 kvm
Avgift
1 800 kr/mån Värme, vatten, bostadsrättstillägg, kabel-TV basutbud och Bredband ingår i avgiften.
Pris
3 500 000 kr Accepterat pris

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
1 650 kr/år
Övrigt
2 700 kr/år
Total driftskostnad
8 350 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt avser gas. Schablonberäknad. Driftskostnader varierar beroende på vilket avtal man tecknar samt hur mycket man förbrukar.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Promenader runt Årstaviken
Helgalunden/Allhelgonakyrkan
Vitabergsparken
Mariatorget/Hornsgatan
- med caféer och butiker
Teatern
- food court inne på Ringen

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: SVEN WALLANDER 1926

Kvarteret Metern och fastigheten Metern 9 stod färdig 1926 och ritades av Sven Wallander, chefsarkitekt på HSB, som ritade det mesta av deras produktion i Stockholm under denna tid. Byggnaden är en kvartersstor och har en ståtlig entré i form av en klassicistiskt utformad och välvd portal och som omringar en grön innergård. Husets fasad är putsad i gult och pryds av en hel del dekorativa detaljer. Fastigheten bevarar i hög grad sitt ursprungliga utseende, och de detaljer som under årens lopp har förändrats har sedan återskapats, vilket gör kvarteret till en riktig kulturskatt. Så är den också blåklassad i Stockholms stads kulturminnesklassificering, vilket innebär den högsta klassificeringen där byggnader med synnerligen högt kulturhistoriskt värde hamnar.

FÖRENINGEN

HSB Brf Metern i Stockholm

Föreningen

Brf Metern (org.nr: 702001–4291) i Stockholm är en äkta bostadsrättsförening som förvärvade fastigheterna Metern 9 och Vågskivan 18 då byggnaderna stod klara 1926 och 1927. Föreningen består av en rad flerbostadshus belägna på Helgagatan 36 och Blekingegatan 27–29 och omfattar 225 lägenheter upplåtna med bostadsrätt (12 642 kvm ) samt 5 lokaler upplåtna med hyresrätt (507 kvm)

Mark

Föreningen innehar marken med äganderätt och påverkas ej av tomträttsavgälder.

Ekonomi

En förening med god ekonomi där man har ett bra kassaflöde. De långfristiga skulderna är för föreningens fastighet på ca 11 500 MSEK och en kassa och bank på ca 144 000 kr. Skuld per kvadratmeter ligger på ynka 875 kr. Det finns inga beslutade avgiftsförändringar. Föreningens intäkter från de fem hyreslokalerna uppgår årligen till strax över en miljon kr.

Förvaltning

Den ekonomiska förvaltningen sköts av HSB och den tekniska förvaltningen sköts av föreningen som har en anställd fastighetsskötare.

Försäkring

Föreningen är fullvärdesförsäkrad genom Folksam. I försäkringen ingår bostadsrättstillägg för medlemmarna.

Gemensamma utrymmen

Tvättstugor och mangel/strykrum finns i uppgång 9. Där finns även bastu, motionsrum med boxningssäck och pingisbord, föreningslokal i två plan, hobbyverkstad, soprum med viss källsortering. Föreningen är känd för sin härliga och stora innergård med syrenberså, gräsmatta, en fontän och massor av vackra träd och buskar. Det finns ett flertal rabatter som sköts av föreningens trädgårdsgrupp och trädgårdsmästare. Här finns även grillar och utemöbler.

Renoveringar i urval

2022 Trapphusmålning Vågskivan. 2021 Fritidslokal, renovering kök. 2020 Åtgärder av markfuktighet och byte till branddörrar på vindar. 2019 OVK. 2018 Upprustning av cykelkällare och trappuppgångar pågår. 2017/2018 - Renoverades portar. 2017 samtliga fönster har målats, upprustning av entréer och balkonger i trapphus, inreglering av värmesystem. 2016–2017 Indragning av fiber och anslutning till bredband, målning fönster. 2011 ommålning av trapphus. 2010 bastun renoverades, putsning av fasad. 2004 elstigar byttes. 2000 taket renoverades. 1990 el stammar. 1980 stambyte i kök och badrum.

Planerade renoveringar

2021–2024 Förstärkning/byte av lägenhetsdörrar (pågående) 2022 Underhåll av källare vid tvättstugan samt övernattningsrum (pågående). 2022 Stamspolning. Föreningen planerar även att byta ut ytterdörrarna till lägenheterna alternativt att förstärka de befintliga framöver, inget beslut är än taget om när det ska ske.

Föreningen har även fått bygglov för två övernattningslägenheter. Just tar man fram ett kostnadsförslag för de båda rummen för att presentera för medlemmarna.

Parkering

Föreningen innehar inga egna parkeringsplatser. I området råder boendeparkering på gatan och kan ansökas via Stockholms stad Föreningen dock en bil pool där 15 hushåll har gått ihop och delar på en bil som står i ett garage på Grindsgatan. Läs gärna mer på hemsidan: www.meternbilpool.wordpress.com

Förråd

Till lägenheten hör ett vindsförråd på ca 5 kvm.

Bredband och kabel-tv

Föreningen har avtal med Tele2 för kabel-tv och Ownit för bredband. Bredband och Tele2 grundutbud ingår i avgiften.

Stadgar

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en lägsta ägarandel om 10 %.

Avgifter

Överlåtelseavgift betalas av säljaren med 3,5% (1691kr) av prisbasbelopp och pantsättningsavgift med 1,5 % (483 kr) av prisbasbelopp av pantsättaren.

Städning och städdagar

Trappstädning sköts på entreprenad. Gemensamma städdagar förekommer under trevliga former en till två gånger per år.

Hemsida

https://www.hsb.se/stockholm/brf/metern/

Medlemskap

Medlemskap i HSB krävs för att bli medlem i föreningen. Medlemskap tecknas via HSB. https://www.hsb.se/medlem/

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens hemsida och senaste årsredovisningen 2020/2021. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Helgalunden är en idyll endast ett par kvarter från Götgatans puls ligger idyllen Helgalunden. Runt den fina Allhelgonakyrkan i trä ligger vackra klassicistiska byggnader med fasader putsade i olika milda nyanser. Bebyggelsen är anpassad till terrängen, vilket ger området en speciell karaktär, både kuperad och slingrande, med hög småstadskänsla. Men på kort promenad når du knutpunkter som Skanstull, Södra station och Mariatorget med allt vad det innebär av butiker, restauranger, service och kommunikationer. Du har dessutom nära till både SoFo-kvarteren och Vitabergsparken, och till fina promenadstråk och motionsmöjligheter vid till exempel Årstaviken och Eriksdalsbadet.