Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Wollmar Yxkullsgatan 48D
  [Område] => Södermalm
  [Våning] => 2 av 5, hiss finns
  [Rum] => 2 rum
  [Area] => 39,5 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 344 kr/mån Inkl Värme, vatten och Kabel-tv. Tillkommer obligatoriska avgifter för bredband 85 kr/mån, elavgift BR bostad 186 kr/mån samt elavgift BR bostad 60 kr/mån )

Wollmar Yxkullsgatan 48D

CHARMIG 2A I TOPPLÄGE I LUMMIGA KVARTER

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Victor Mikkonen
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Wollmar Yxkullsgatan 48D
Område
Södermalm
Våning
2 av 5, hiss finns
Rum
2 rum
Area
39,5 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 344 kr/mån Inkl Värme, vatten och Kabel-tv. Tillkommer obligatoriska avgifter för bredband 85 kr/mån, elavgift BR bostad 186 kr/mån samt elavgift BR bostad 60 kr/mån

Driftskostnader

El
3 000 kr/år
Försäkring
1 500 kr/år
Övrigt
2 800 kr/år
Total driftskostnad
7 300 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Övrigt = Gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Tanto park med bad
Restaurang Rost
Affärer på Hornsgatan
Skinnarviksparken och berget
Zinkensdamms Idrottsplats

Arkitekturen

Arkitekt: Sven Wallander 1927

Det stora huset på fastigheten Postiljonen 13 uppfördes under åren 1927–1928 för HSB. Arkitekt för bygget var Sven Wallander som ritade det mesta HSB byggde runt om i staden vid denna tid. Postiljonen 13 är ett typiskt 1920-talshus med stora spröjsade sexrutade fönster. Bottenvåningen är rusticerad och fasaden är slätputsad och sparsamt dekorerad. De höga entréerna i ek och glas och de välbevarade trapphusen imponerar. Huset har fem våningar med bostäder och två butikslokaler i gatuplanet. Fastigheten har inte har genomgått några större förändringar under årens lopp utan är i ett fint ursprungligt och bibehållet skick. Brf Postiljonen 13 är en stor, stabil och välskött förening med 147 lägenheter och 9 lokaler med hyresrätt. För de boende finns en stor lummig och lugn innergård med utemöbler och grill, och invändigt finns bland annat en gästlägenhet, festlokal, fyra tvättstugor och cykel- och barnvagnsförråd.

FÖRENINGEN

Brf Postiljonen

Föreningen

Brf Postiljonen (org. 702001-6981) är en äkta förening som förvärvade fastigheten Postiljonen 13 år 1927. Föreningen består av ett flerbostadshus på adresserna Wollmar Yxkullsgatan 48 A-D, Samaritgränd 7-9 samt Doktor Abelins gata 2 och omfattar 147 lägenheter med bostadsrätt samt 2 lokaler med hyresrätt.

Ekonomi

Föreningen har varit skuldfria fram till våren 2020, då man tog lån för investering i bergvärme. De långfristiga skulderna uppgår till ca 3,965 mkr. Det ger oss ett nyckeltal om 739 kr/kvm bostadsrättsyta. Det finns ca 6,6 mkr i föreningens kassa. De senaste bokslutsåren har föreningen gått med vinst (2020 plus 796 tkr och 2019 plus 389 tkr). Lokalintäkterna uppgår ett normalår till över en halv miljon kr. Föreningen har även genomfört kostnadsbesparingar i form av bergvärme, gemensamhetsel samt omförhandlingar av avtal. Föreningen har inga beslutade avgiftsförändringar men det kan ske en liten justering uppåt senare i år eller under 2023.

Förvaltning

Ekonomisk och teknisk förvaltning sköts av Storholmen förvaltning.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad genom Brandkontoret.

Mark

Föreningen äger marken.

Överlåtelseavgift

Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på ca 1 250 kr av köparen och en pantsättningsavgift om ca 500 kr/pant.

Renoveringar, i urval

2021 fasad, fönster och balkonger ut mot gatorna. 2019 bergvärme och gemensamhetsel installeras, stamspolning, besiktning av fasad och balkonger, påbörjat upphandling av entreprenör, 2015 målning av tak, 2013 stamspolning, 2012 renovering av balkonger samt fasad mot innergård, 1990 renovering av tak, 1982 stambyte, 1974 fasadrenovering.

Planerade renoveringar

Föreningen har inga större planerade renoveringar.

Bredband och kabel-tv

Fiberuppkoppling via Bahnhof, en obligatorisk kostnad om 85 kr/mån. Basutbud kabel-tv via Tele-2 (tidigare Comhem) ingår i månadsavgiften.

Gemensamhetsel

Föreningen har ett gemensamt el-avtal. Det är en fast kostnad per månad på 60 kr och därefter efter förbrukning.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en välskött lummig gård med utemöbler och grill. Det finns även två cykelförråd, barnvagnsförråd, hobbyrum, samlings-/festlokal med enkel köksvrå, bord, stolar samt bordspingis, kan bokas utan kostnad och belägen på källarplan i Wollmar Yxkullsgatan. Övernattningslägenhet med våningssäng, toalett men ej dusch, belägen på Doktor Abelins gata, hyrs ut till föreningens medlemmar för 150 kr/natt.

Tvättstugor

Föreningen har fyra tvättstugor som ligger i porten till Wollmar Yxkullsgatan 48 C/D men nås även från gården. Tre av tvättstugorna är bokningsbara medans den fjärde är en drop-in.

Städning

Trappstädning sköts på entreprenad.

Juridisk person/Delat ägande

Föreningen godkänner inte juridisk person som medlem i föreningen, men delat ägande accepteras med en lägsta ägarandel om 10 %.

Förråd

Aktuell lägenhet disponerar ett vindsförråd på ca 8 kvm.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och kontakt med styrelsen den juni 2022. Uppgift som är av särskild vikt för spekulant bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Att bo på Wollmar Yxkullsgatan innebär en lugn oas mitt i folklivet. Det finns alltid något nytt att upptäcka såsom barer, caféer och restauranger. Området kring Mariatorget är inspirerande med en urban känsla. Swedenborgsgatan stängs av för biltrafik sommartid och blir då en gågata med uteserveringar och en parisisk känsla med ståtliga sekelskiftesfasader. Här är det mysigt att strosa omkring på den biltomma gatan, äta eller ta ett glas på Morfar Ginko bland andra ställen. Utanför Petrus bageri ringlar kön ständigt lång. Wollmar Yxkullsgatans andra ände avslutas där Tantolunden och koloniträdgårdarna har sin början. På sommaren är det lätt att promenera ner och ta ett kvällsdopp vid stranden intill Årstaviken. Det går även smidigt att promenera ner till Slussen och ta båten till Skansen. Tröttnar du på Söder är det bara att ta buss, tunnelbana eller pendeltåg som finns i krokarna och som tar dig in till city på några minuter. Tar du hellre cykeln finns det bra cykelbanor hela vägen.