Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Heleneborgsgatan 8A
  [Område] => Södermalm - Högalid
  [Våning] => 2 av 6, hiss finns
  [Rum] => 2 rum och kök
  [Area] => 59 kvm
Enligt uppmätning [Tomtareal] => [Avgift] => 3 290 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband och kabel-tv )

Heleneborgsgatan 8A

LJUS OCH INBJUDANDE TVÅA MED HÄRLIGA YTOR

FOTO: ONO STYLING: VAN KEPPEL

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Mattias Öhman
Reg. Fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Heleneborgsgatan 8A
Område
Södermalm - Högalid
Våning
2 av 6, hiss finns
Rum
2 rum och kök
Area
59 kvm
Enligt uppmätning
Avgift
3 290 kr/mån Inkl; värme, v/a, bredband och kabel-tv

Driftskostnader

El
6 000 kr/år
Försäkring
2 978 kr/år
Övrigt
3 500 kr/år
Total driftskostnad
12 478 kr/år
Drift räknat på
2 personer
Kommentar
Övrigt: gas

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Badbryggorna
på Reimersholme
Utsikten
över Stockholm och Riddarfjärden från Mariaberget och Skinnarviksparken
Kaffebar
på Bysistorget
Restaurang
Thongwiset vid Zinkensdamm
Marknaden
vid Hornstulls strand

ARKITEKTUR TJUGOTALSKLASSICISM

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist AB

Vid Heleneborgsgatan, nedanför Borgarhemmet, ligger en rad med bostadshus med ett ypperligt bostadsläge högt ovan Riddarfjärdens glittrande vatten. Redan på 1910-talet fanns planer på att bebygga tomterna Hyveln 27 och 28 där Brf Heleneborgsparken ligger idag och 1916 ritade Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist ett förslag som innebar tämligen storslagna våningar med rum i fil och alkov för hembiträdet. Dessa kom dock aldrig att realiseras, antagligen var tiderna för osäkra på grund av världskriget. 1924 anlitades samma firma och året därpå stod två pampiga hus färdiga, uppförda av byggmästare David Sahlin på uppdrag av Bf Heleneborgsparken u p a. Ritningarna är signerade Carl R Lindström och Arkitekt & Byggnadsbyrån Ivar Nyqvist och det är inte orimligt att anta att det var Lindström som ritade husen. Han föddes i Visby och fullgjorde fina utbildningar vid Chalmers tekniska läroanstalt i Göteborg och Konstakademien i Stockholm. Han verkade både i huvudstaden och i Uppsala där han bla ritade Centralbadet och tidningen Uppsalas vackra jugendbyggnader. Bostadsrättsföreningen Heleneborgsparkens hus är inga ordinära 1920-talsbyggnader, vilket både beror på arkitekten och de fint utnyttjade läget på en hög klippa ovan vattnet. Påkostade trappor i granit leder upp till föreningens två portar med adresserna Heleneborgsgatan 6 & 8. Byggnaderna pryds av en mängd fina detaljer, tex lisener, prydnadsgavlar och en terrass mot sjösidan med putsade arkadbågar.

FÖRENINGEN

Brf Heleneborgsparken

Föreningen

Brf Heleneborgsparken (org. 702000-8681) är en äkta förening som förvärvade fastigheterna Hyveln 27 och 28 år 1924, en ombildning skedde 2005. Föreningen består av ett flerbostadshus och upplåter 137 lägenheter med bostadsrätt samt 1 lägenhet med hyresrätt. Marken innehas med äganderätt.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC.

Ekonomi

Föreningens skulder uppgår till ca 13,3 mkr, vilket ger 2 209 kr lån / kvm boyta. Föreningen har även stor yta vind där det finns intresse inom föreningen att undersöka möjligheten att sälja av den ytan. Styrelsen har för avsikt att höja årsavgifterna med 1,5% årligen från 2021 till 2028 för att ha ett positivt budgeterat resultat efter avsättning till och i anspråkstagande av fonden för yttre underhåll under budgetperioden. Avgiftshöjningen syftar till att skapa investeringsutrymme för framtida större byggnadsinvesteringar såsom stambyte (vilket är planerat till 2040-talet). Föreningens ekonomi har varit stabil och det ekonomiska utfallet är enligt budget. Föreningen har genomfört amorteringar av lån enligt plan och likviditeten är fortsatt god.

Renovering

Redan då husen byggdes utfördes bjälklag och golv i betong. I takt med åldrandet har flera installationer bytts ut: 1973-1974 vatten- och avloppsstammar i kök, 1980-1981 bad- och duschrum, 1980 fjärrvärme, 1981-1985 delvis omläggning av tak, 1988 renovering av trapphusen och färdigställande av sjöterrassen, 2014 fasadrenovering, tak samt kungsbalkonger, 2017 renovering av gård, installering av bergvärme, 2018-2019 löpande underhåll av bergvärmeanläggning, 2020 målning/renovering av entréportar och grindar, stamspolning och genomgång av stammar som visade att ett stambyte kan skjutas på framtiden, detta planeras till 2040, 2021 renovering av motionsrum och entréer.

Kommande renoveringar

2022 dränering runt grund (6A, 8A), obligatorisk ventilationskontroll (OVK), 2024 renovering/målning av fönster, söder och norr, 2025 tvättstuga, uppgradering av maskiner, 2025 renovering/omläggning av yttre trappor (6A, 8A, lekplatsen, norrsidan). För mer information, se föreningens underhållsplan.

Förråd

Lägenheten disponerar ett källarförråd om ca 5 kvm.

Försäkring

Fastigheten är fullvärdesförsäkrad via Brandkontoret. Medlem tecknar separat hemförsäkring med bostadsrättstillägg.

Städning och städdagar

Trappstädning sker på entreprenad.

Gemensamma utrymmen

Föreningen har en unik sjöterrass med kvällssol från vilken man har en fantastisk utsikt över Riddarfjärden, ända från Långholmen till Gamla stan och Riddarholmen. Här finns det flera grupper med utemöbler samt grill för föreningens medlemmar att nyttja. På fastighetens framsida finns även två trädgårdar i söderläge. En av dessa trädgårdar har en mindre lekplats med gungor. För medlemmar finns även att tillgå bastu, motionsrum, hobbyrum, gästlägenhet och tvättstuga samt cykel och barnvagnsförråd.

Bredband och kabel-tv

Fastigheten är ansluten till Tele2 (Comhem) och ett grundutbud kanaler ingår i årsavgiften. Föreningen har ett avtal med Bredband2 som innebär att internet 200/200 Mbit/s ingår i årsavgiften.

Andrahandsuthyrning

Andrahandsuthyrning får endast ske med tillstånd av styrelsen, en avgift kan komma att tas ut för detta.

Medlemskap

Juridisk person godkänns ej i föreningen.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från föreningens officiella faktadokument och hemsida i augusti 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

Området kring Heleneborgsgatan har bibehållit mycket av sin charm, placerat strax ovanför Hornstulls härliga puls och utbud av butiker, mataffärer, apotek, bibliotek, gym, systembolag, barer, takbar, restauranger och caféer. Kontrasten är påtaglig, här kantas istället trottoarerna av små butiker med second hand och keramik, och kvarterets egna lanthandel säljer saffransglass om sommaren. Heleneborgsgatan är en central gata som sträcker sig längs med övre delen av Hornstull ända bort till trapporna invid Skinnarviksparken och Skinnarviksberget - Stockholms innerstads högsta berg som bjuder på fantastiska panoramavyer över staden och vattnet. Här bor du också granne med Söder Mälarstrand och Högalidsparken, och på ett fåtal minuter når du de gröna oaserna Tantolunden, Långholmen och Reimersholme med sina promenadstråk och badplatser. Kommunikationerna är ypperliga med stadsbuss 4 liksom tunnelbanan och flygbussar som hittas någon minut hemifrån.