Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Andel i bostadsförening
  [Adress] => Fågelkärrsvägen 2 D
  [Område] => 
  [Våning] => 2 av 3, ej hiss
  [Rum] => 1 rum och kök
  [Area] => 40 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 2 303 kr/mån inkl. värme & vatten )

Fågelkärrsvägen 2 D

BEVARAD 1920-TALSETTA I GAMLA ENSKEDE MED PLANKGOLV & SPRÖJSADE FÖNSTER

FOTO: SYLWAN STYLING: COPPARSTAD TEXT: BECK

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Adam Smith
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Andel i bostadsförening
Adress
Fågelkärrsvägen 2 D
Våning
2 av 3, ej hiss
Rum
1 rum och kök
Area
40 kvm
Förvaltarens information
Avgift
2 303 kr/mån inkl. värme & vatten

Driftskostnader

El
3 600 kr/år
Försäkring
2 160 kr/år
Övrigt
2 800 kr/år
Total driftskostnad
8 560 kr/år
Drift räknat på
1 person
Kommentar
Posten övrigt avser utgift för gas. Driftskostnader varierar beroende på avtal och levnadsvanor.

planskiss

SÄLJARNAS FAVORITER I OMRÅDET

Delselius Bageri
Ett uppskattat lokalt fik och mötesplats.
Ateljéns Pizza
Finpizza i närheten!
Enskede Matbod
En kvarterskrog i trädgårdsstaden.
Matateljén
Finrestaurang i Gamla Enskede.
Nackareservatet
Fint friluftsområde på cykelavstånd!

Arkitekturen

Arkitekt: Edvin Engström 1927

Fastigheten Plöjaren 38 har originalritningar daterade 1927, signerade av arkitekten Edvin Engström som arbetade vid Egnahemsbyrån på Stockholms stads fastighetskontor. Edvin Engström är en arkitekt som ritat många flerbostadshus och typhusvillor bland annat i Enskede och stadens övriga egnahemsorter, till exempel i Bromma. Bostadshuset Plöjaren 38 har idag en medelhög klassning av Stadsmuseet tack vare sina arkitektoniska kvalitéer. Inte minst märker man den särskilda gröna fasaden och de spröjsade trapphusen som är omfattade av släta beigea rusticeringar. Det är en vacker och symmetriskt uppförd byggnad som går väl i 1920-talsklassicismens tydliga tecken, även om renoveringar och förändringar har skett genom årens lopp.

FÖRENINGEN

BF Nya Hemmet nr 3 u.p.a. (702001-5579)

Antal lägenheter och lokaler

Bostadsföreningen Nya Hemmet 3 u.p.a. (org. nr 702001-5579) innehar fastigheten Plöjaren 38 med ett bostadshus i Enskede i Stockholms kommun. Föreningens hus byggdes 1927. Föreningen består av 28 st lägenheter med en lägenhetsyta om 1.135 kvm (efter ombyggnad av f.d. lokal). Uppvärmning via fjärrvärme. Föreningen är äkta.

År föreningen övertog fastigheten

Föreningen bildades när huset byggdes (1927) och är en s.k. bostadsförening, en äldre variant av bostadsrättsförening där lägenheterna kallas andelsrätter istället för bostadsrätter.

Mark

Föreningen innehar marken med tomträtt. Nuvarande avgäldsperiod för fastigheten Plöjaren 38 löper t.o.m. 2027-06-30.

Förvaltare

Ekonomisk förvaltning via SBC, teknisk förvaltning i styrelsens regi. Man har tagit in en ny förvaltare som ska hjälpa till med underhållsplan under hösten 2022.

Renoveringar

I urval har följande skett genom åren. 1978, stambyte. 1990, fasad. 1991, elinstallationer. 1994, markiser. 2001, omläggning tak. 2006, tvättstugerenovering. 2009, fjärrvärme indraget. 2011, nya fönster. 2013, portrenovering och lägenhetsdörrar. 2015, stamspolning och OVK samt godkända radonmätningar. 2018, nya entréportar med blipp-lås/kod och automatisk öppning. 2019, byggnation av 7 st nya lägenheter i källarplan, samtliga är sålda och tillträdda. Renovering av tvättstugan, stort underhåll av trädgården i samband med bygget av de nya lägenheterna inkl. gräsmatta, gångar och rabatter. 2020/21, ventilationsarbeten utförda, takomläggning.

Kommande renoveringar

Byte av tvättstugans maskiner.

Ekonomi

Föreningens lån uppgår idag till drygt 1,5 mkr vilket ger en skuldkvot på drygt 1.300 kr/kvm lägenhetsyta. Genomsnittlig belåning i Enskede uppgår till 6.000 kr/kvm. Årliga intäkter från årsavgifter uppgår till nästan 670 tkr. Som omsättningstillgångar har man cirka 3,7 mkr.

Avgifter

Inga planer på avgiftsändringar. Man har haft avgiftsfria månader i januari och februari 2021.

Andrahandsuthyrning

Bostadsrättshavaren får upplåta sin lägenhet i andra hand med styrelsens skriftliga samtycke, i andra hand ett godkännande från Hyresnämnden.

Städning

Man har ett företag som utför trappstädningen så detta behöver medlemmarna ej sköta. Man hjälps i dagsläget åt med trädgården men har också två städdagar per år.

Försäkring

Föreningens fastighet är fullvärdesförsäkrad via Länsförsäkringar.

Tvättstuga

En tvättstuga finns i källaren (trapphus 2C) med tvättmaskin, torkskåp, torktumlare och mangel.

Gemensamma utrymmen

Till de gemensamma utrymmena hör inte minst den trevliga gården med grillmöjligheter och grönska. I föreningen finns cykelförråd, cykelställ, redskapsbod med verktyg och gräsklippare.

Parkering

Platser saknas i föreningen, men med ett boendeparkeringstillstånd från kommunen kan du parkera i G:a Enskede enligt datumangivelser (tillståndet kostar 500 kr/mån).

Bredband och TV

Bredband och kabel-tv via Com Hem, tecknas separat av medlem. Fiber finns indraget men ej till de äldre lägenheterna ännu.

Kontroll

Ovanstående grundas på insamling av information från föreningen juni 2022. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

1908 togs det första spadtaget till vad som skulle bli Stockholms och Sveriges första trädgårdsstad i Gamla Enskede. Här skulle människor kunna köpa sig ett litet hus med trädgård till samma pris som en lägenhet inne i staden kostade. Området präglas än idag av grönska och trädgårdar. Vill du äta gott i närområdet finns bland annat kreativa och välrenommerade Matateljén och Enskedeparkens Bageri på kort promenadavstånd, och Robin Delselius bageri ligger endast fyra minuter bort, vilket möjliggör färskt frukostbröd närhelst du vill ha det. Nackareservatet väntar för springturer och långa helgpromenader. Dalen centrum, Globen shopping och Farsta är olika alternativ då inköp behöver göras, och bibliotek, simhall, och Enskede IP är andra tillgångar i området. Två tunnelbanestationer finns att välja på, Sandsborg och Blåsut, som både ligger på runt 500 meters avstånd.