Type and press Enter.

Array
(
  [Bostadstyp] => Bostadsrätt
  [Adress] => Smedjevägen 2
  [Område] => BROMMA
  [Våning] => 2 av 2, ej hiss
  [Rum] => 3 rum och kök
  [Area] => 49 + 12 kvm
Förvaltarens information [Tomtareal] => [Avgift] => 3 553 kr/mån Inkl. värme & vatten. )

Smedjevägen 2

Vindsvåning i etage med lantlig känsla i Ulvsunda trädgårdsstad

FOTO: ÖSTLING STYLING: RYDMAN TEXT: TÄCKENSTRÖM

Denna bostad är såld

Ansvarig mäklare

Hanna Tairi
Reg. fastighetsmäklare

Fakta

Bostadstyp
Bostadsrätt
Adress
Smedjevägen 2
Område
BROMMA
Våning
2 av 2, ej hiss
Rum
3 rum och kök
Area
49 + 12 kvm
Förvaltarens information
Avgift
3 553 kr/mån Inkl. värme & vatten.

Driftskostnader

El
4 000 kr/år
Försäkring
2 614 kr/år
Total driftskostnad
6 614 kr/år
Drift räknat på
2 personer

planskiss

ARKITEKTUR JUGEND

Läs mer om arkitekturen som formade huset

Arkitekturen

Arkitekt: 1910

Smedjevägens och Fältmarskalksvägens röda flerfamiljshus uppfördes 1910-1914 som semesterbostäder åt spårvägsarbetare. En utbyggnad av spårvägsnätet till Bromma och Ulvsunda pågick i samma veva. Arkitekter var Gustaf Pettersson (1887–1925) och Gustaf Larson (1884–1962). Husen ligger i det som uppfördes som Ulvsunda trädgårdsstad och Gustaf Pettersson, som var anställd av Stockholms stads lantegendomsnämnd och senare fastighetskontorets egnahemsavdelning, var en av de arkitekter som formgav bebyggelsen i de tidiga trädgårdsstäderna i Stockholm. Gustaf Larson var efter avslutad ingenjörsutbildning anställd hos stadsplaneraren Per Olof Hallman, som var den som planlade Ulvsunda trädgårdsstad, och blev senare SKB:s förste verkställande direktör. Husen på Smedjevägen är uppförda i nationalromantisk stil i två våningar och karaktäriseras av vitmålade småspröjsade fönster mot rödfärgade träfasader. Namnet Smedjevägen kommer från smedjan som tillhörde Ulvsunda gård. Och Ulvsunda är faktiskt det äldst belagda ortsnamnet i Stockholm, funnet på en runsten från 1000-talet.

FÖRENINGEN

Brf Fornminnet

Föreningen

Brf Fornminnet är en äkta förening och registrerades 2006 och förvärvades 2009. Fastigheterna byggdes 1910-1914 och består av 4 flerbostadshus. Byggnadernas totalyta är 1 237 kvm och föreningen upplåter 23 lägenheter med bostadsrätt samt 3 lägenheter med hyresrätt.

Mark

Föreningens tomt innehar tomträtt. Tomträttsavgälden omförhandlas nästa gång vid årsskiftet 2032/2033 och uppgår till ca 90 800kr/år fram till dec 2022 (62,04kr/kvm bruttoyta.) Från 1 jan 2023 till 2027-2028 blir det en upptrappning till slutpriset som kommer att vara ca 118/kvm fram till 31 dec 2032. Tomträttsavgälden löper på 10 år.

Urval gjorda renoveringar

2010 Stambyte. 2011 Fasadmålning. 2012 Fönsterrenovering. 2015 Byte av tvättstugeutrustning i förenignes tvättstuga, inventering av köksstammar. 2015-2016 OVK med åtgärder och injustering. 2018 OVK åtgärder som byte av kanaler och frånluftsfläktar i fastigheterna; Bergsudden 12, Fältmarskalken 2 & Ulvskogen 2, renovering av råvindar. 2019 Underhåll takrännor, OVK på Ulvskogen 3. 2019-2020 Radonmätning utförd i samtliga fastigheter, stambyte i kök. 2020 Energideklaration utförd i februari, byte av entrétrappor.

Planerade renoveringar

Inga större planerade renoveringar.

Ekonomi

Enligt årsredovisningen 2020 är de långfristiga skulderna 10,2 mkr, vilket ger en belåning på ca 9 026 kr/kvm bostadsrättsyta.

Förråd

Till lägenheten hör ett källarförråd om ca 5,5 kvm.

Bredband/TV

Bredband har ett öppet nät så det finns en mängd olika leverantörer att välja bland. TV via Comhem.

Överlåtelse och pantsättningsavgift

Bostadsrättsföreningen får ta ut en överlåtelseavgift av bostadsrättshavaren med högst 2,5% av gällande prisbasbelopp och betalas av förvärvaren. Bostadsrättsföreningen får ta ut en pantsättningsavgift av bostadsrättshavaren med högst 1% av gällande prisbasbelopp.

Förvaltare

Den ekonomiska förvaltningen sköts av SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB och den tekniska förvaltningen sköts av Cortea.

Försäkring

Fullvärdesförsäkring finns via Söderberg och Partners.

Uppvärmning

Byggnadernas uppvärmning är bergvärme och fjärrvärme.

Gemensamhetsutrymmen

Föreningen har en miljöstuga, lummiga trädgårdar, förråd för gemensam trädgårdsutrustning, en föreningslokal, egen barnvagns/cykelbod i anslutning till huset samt källarförråd.

Huset på Smedjevägen 2 är omgiven av trädgård, blandat grus och grönska med vacker och frodig syrenhäck.

Tvättstugan som ligger i källaren på Fältmarskalksvägen har två tvättmaskiner, en torktumlare, ett torkskåp och en mangel. Finns även en tvättstuga i grannhuset som ägs av Willhem som boende på Smedjevägen 2 och 2A får bruka i överenskommelse mellan Brf Fornminnet och Willhem i utbyte mot att de boende i Willhems hus får slänga hushållssopor i Brf Fornminnets soptunnor på gården. Båda tvättstugorna är modern och välutrustade.

Kontroll

Ovanstående grundas på information från årsredovisningen från 2020. Uppgifter som är av särskild vikt för köparen bör kontrolleras med föreningen.

OMRÅDET

I Ulvsunda är det lätt att finna lugnet bland grönska, uppvuxen natur, kolonilotter och i området runt Ulfsunda slott, som för övrigt expanderat och utvecklats under senare år. Runt den intilliggande Lillsjön har man en mysig promenadsträcka eller en perfekt 1,5 kilometersslinga att utmana sina varvtider på. Här finns också utegym. Närområdet är mycket barnvänligt och kännetecknas av vacker bebyggelse i ståtligt villaområde inbäddat i lummiga trädgårdar. Enklare dagligvaruhandel, restauranger och andra bekvämligheter finns vid Alvik och Abrahamsberg. Shopping finns i gallerian Bromma Blocks, där även ICA Maxi och Coop Forum finns med 20 minuters promenadväg eller 5 minuter med bil. Tunnelbanestationen Stora mossen, grön linje, ligger på cirka 5 minuters gångavstånd, tvärbanan i Johannesfred eller Alvik ligger på cirka 5-10 minuters gångavstånd. Även bussar nås på gångavstånd, varierad tid från cirka 2 minuter till närmsta station till cirka 5-10 minuter till större station.